Nevýhody mít sourozence s malým věkovým rozdílem
Napište mi prosím všechny nevýhody a úskalí toho mít sourozence blízko u sebe. Výhody znám, chci znát i nevýhody a problémy, které přinesla vaše zkušenost. Děkuji 🫶♥️
Nasi necelych 19mesicu od sebe. Mladsimu ted bylo 18mesicu. Vidim od zacatku jen vyhody, byla jsem hodne varovana pred peklem, co me po narozeni ceka a nic z tech "tragiscenaru" (ktere mi rikali lidi, co to nezazili) se nenaplnil. Oba jsou spolu od zacatku supr. Ted uz spolu litaj i venku a ja se nad nima kazdej den dojimam. Rozhodovat se znovu, vubec nevaham ♥️
Já jsem třeba strašně šťastná, že jsou děti víc od sebe a se starším se už dá domluvit... byl jako dítě extrémně živý a náročný, navíc obě děti strašně bojují se spánkem a vždycky děkuju za to, že syn už vše pochopi (třeba že jdeme uspávát, nechám ho chvilku na hřišti, kde jezdím kolem... i třeba prakticky teď v zimě, když potřebuju řvoucí dceru dát do auta, že syn prostě stojí a neběhá mi do ulice...) Ale je to fakt o dětech, třeba ve 2 letech jsem syna musela zdlouhavě doma uspávát a být s ním....Nevím, kam bych dala mimco 🙂
Tady se sesla nejaka pozitivni parta 😂 mam deti pd sebe 21m, starsi odjakziva narocne dite, hodne temperamentni a hodne vztekaci, narozeni mladsi prijal dobre, zhorsovat se to zaclo az kdyz zacala mala zaujimat prostor a prosazovat se, asi tak od pul roka mladsi je u nas na dennim poradku celodeni rev, oba navzajem na sebe hodne zarli, starsi ublizuje m´adsi zamerne a i bezdecne kdyz si s ni chce hrat, mladsi mela osklivou separacku a s tim ruku v ruce vyvojovy regres starsiho. Spanky bohuzel nemaji spolecne, mladsi jsem jeste nenaucila usinat jinak nez v nositku, jit nakoupit s obouma je skoro nemozne, dojit si kamkoliv proste nemozne, chodime 1-2x denne ven coz je pro me totalni maraton, musim litat za obouma. Doma je neustale bordel, nemuzu uvarit protoze mladsi se chce rachat v hrncich na plotne a kdyz ji to nedovolim, rvouci se vali po zemi, starsi se odmita sam najist, oblict… litam cely den kolem obou a na sebe cas proste nemam, natoz na vztah a partnera. Jsem zvedava kdy se to zlepsi, tohle je fakt peklo. Ale mam i znamy co maji stejne stare deti a jsou celkem v klidu, protoze maji deti ktere se vydrzi hrat s hrackama a jsou ochotny s matkou spolupracovat. Tak asi zalezi na detech no, me vsichni slibovali, ze mladsi bude urcite klidnejsi a tak … pekny prd, v 9ti mesicich zacala chodit a uspesne dokaze provztekat a prorvat cely dny. Uz aby bylo venku lip🤯
Mám 3 děti blízko po sobě a nevýhodou vidím to, že mám vůči nim často špatné svědomí, že se jim nemůžu věnovat tolik času,kolik bych si představovala. A také myslím, že 3 děti naráz nebude chtít nikdo hlídat 😀
@rebe také mám 3 kousky vždy v rozmezí 22 mes ale trhu jsem mohla běhat marathon takže ani to nebyla překážka ..u nás tedy ani jedna nevyhoda.... Děti byli od narození hodne, spinkaci, nebrečíčí.. Neznám bolení bříška ani růst zoubku... Teď už jsou větší takže úplně na pohodu ✌uvidíme jaká bude puberta 🤣🤣🤣jedno do ji vstupuje a dvě jsou v predpubertě... Tak to bude asi zajímavé 🤣🤣🤣🤣🍷🍷🍷🍷
Já jako jedine výhody vidím, ze si to člověk rychle odbyde a děti si nejspíš víc vyhrajou. Jinak je to masakr, mám děti od sebe necelé 3 roky a starší byl porad ještě takový zavyslak nesamostatny. Nevýhoda je, ze starší nejspíš nebude ve skolce, takže mas doma non stop obě deti, mají různé potřeby spánku, takže se sotva někam dostaneš, aby ti nějaké dítě nespalo, dvouletý moc ještě neujde, takže to chce dvojkocar nebo aspoň skate (u kterého se mi blbě chodilo), nákupy jsou o nervy, cestování kamkoliv MHD je o nervy :D záleží jak je starší samostatné, náš chtěl porad pozornost, když sem třeba zrovna musela kojit, uspavala apod. Pro mě je ideální rozdíl 4 roky (o tolik mám starší děti), starší už je samostatná jednotka, dopol ve školce takže mas čas na mladší a jak povyrostou, tak si spolu porad hezky rozumí :D
Musi to byt hukot mit dve mimina s rozdilnymi potrebami.
@mjbkarol Jsem ráda, že někdo, kdo má děti blízko u sebe, to neadoruje. 😀 si připadám jako nejhorší matka, že prostě ani po dvou letech porad výhody neprevazujou. 🙈
@me_druhe_ja ja cekala ze tu dostanu cocku. Ted zrovna totalne padam na drzku, mladsi rodtou zuby - rev, starsi ve vane se rozhodl ze vytopi koupelnu, mezitim mladsi obe ruce v kocicim zachode, na sporaku do toho se pali vecere. Ted se tu na hodinu stavila moje mama a zas byla uplne v soku, jak to tu vypada😂 vudycky rika, ze my sice byli tri deti, ale vsechny hodny ani mevedela ze zijem 😂😡 tak asi se ty temperamenty dedi obgeneraci 😂😂😂
Mezi jednickou a dvojkou mam rozdil 2 roky a 4 mesice, mezi dvojkou a trojkou 1 rok a 9 mesicu. Nevyhoda byla, ze u dvojky a trojky jsem mela u obou pleny, coz je zrout penez 🤣 Jinak jsem nevyhody asi nezaznamenal. Cetla jsem tu spanek… Ja mela deti v posteli a miminko kojila a starsi uspavala. Vsechny deti mi do ted chodi spat naraz (7, skoro 5 a 3 roky)
Já mám děti 14 měsíců od sebe. Prakticky jsem s nima od začátku sama. Ale taky jsem teda optimista 😀. Ze začátku teda teochu trvalo než jsme se sehráli, ale pak chodili i spolu spát. Mladší všechno odkoukal od starší, takže nočník, mluvení atd bylo úplně bez práce. Starší neměla ani možnost žárlit vlastně. Teď jim je 4 a 5. Jsou to parťáci. Vydrží si spolu hrát celý den. Já bych určitě neměnila. I když čas pro sebe skoro nemám. Ale stálo mi to za to.
Mam decka 2,5 roku...driv se nepostestilo...nicmene si myslim,cim mensi vekovy rozdil tim lip...starsi mene zarli,take aktivity a pece jsou podobne...kdyz ma pak clovek 4letaka,ktery je akcni,uci se na kole,bruslich,doma chce nonstop cist a vest filozoficke debaty a k tomu skoro 2rocni tez akcni, ktere chce presny opak treba se doma honit a nebo taky cist,ale jinou knizku, je to na palici...starsi spatne nesla prichod mimina,porad ho kousala,zacala koktat,pocuravat se,mne porad vyhanela z domu a rikala,ze me nema rada...a to slo mimco stranou,porad jsem starsi mazlila,venku se ji venovala,pri kojeni jsme cetli,hrali si, ale trvalo to 4 mesice,nez si to nejhorsi sedlo, a taky behat za 2letym batoletem riticim se z kopce s tvrdnoucim pupkem,to bylo narocne...plis dcera prestala pres den spat na roce a 3/4,takze cele tehu uz blastne nespala,takze rano v 8 vstavacka,cely den venku a v 11 vecer usinala🥴🤣
Mně přijde, že si s takhle staršího vůbec neužijete. Já mám kluky skoro 3 roky od sebe a se starším jsme měli uplne idylický batolecí roky...chodili jsme za ruku do kavaren, povídali jsme si, jeli jsme třeba i jen ve dvou k mori a stanovat nebo někam přes den na kole s ním na sedačce a byl na něj všechen čas. Tvrdí, že si to ke konci i pamatuje, jak jsem měla bříško a povídala mu o miminku. Mladší si pak zažil neco podobného, když šel starší do školky nebo byl na kroužcích. Jinak jsou kámoši a věkovy rozdil jim nebraní v žádných aktivitách. Mladší hrozně brzy mluvil a všechno zvládnul trochu dřív díky bráchovi. Pokud člověka netlačí peníze nebo věk tak bych s druhým nechvátala, většina holek kolem mě co měly deti rychle po sobě, na ty první roky moc rády nevzpomínaj, je to mazec.
Ja mam zkusenost jako dite, mam brachu o rok a pul starsiho. Mame se radi, ale jsme kazdy dost jiny a cele detstvi me stvalo, ze jsem za nim jako by vlala a museli jsme delat vsechno spolu. Mama nemela energii se nam venovat zvlast. Byli jsme partaci, meli a mame se radi, ale ja pro sve deti zvolila jinou cestu, mam tri deti a vekove jsou od sebe 5 a 4 roky (maji 11, 6 a 2).
@dasasa1 a jak vám fungují třeba společné aktivity, dovolené?
Já si užívám starší kluky, že jsou prostě vrstevníci ( 22 měsíců od sebe), je to s nimi super,jsou na stejné úrovni a dá se s nimi dělat ledacos. Kdežto s malým ( 4 roky) musíme jinak,jinam, ještě brát na něj ohledy, často se dělit. Je to čím dál lepší,ale omezující to je. Nebo spíš náročnější na vymýšlení a organizaci.
Máme děti 21 měsíců od sebe. Nevýhody začaly hned po narození mladšího, kdy nám trvalo dlouho, než jsem sladila režim obou dětí. 3 měsíce dvoje pleny. Vzájemně se ve dne v noci budili. Brali si hračky, protože z toho ještě neměli rozum. Bylo hodně stresových situací, kdy nevíš, co máš dělat dřív, například koho dřív uspávat, utěšovat, hrát si s...co vařit, abys to mohla dát oběma i sobě a manželovi. Dost křiku a pláče. Jak chlap nebyl v 17 doma, myslela jsem, že už mě odvezou. Jak jet něco zařídit v zimě se dvěma malýma dětma - než jsme vyšli z domu, tak jsem byla úplně zpocená, protože jsem je oblíkala samozřejmě už já obelčená, jinak by se vztekli. Den byl rozplánovaný na minuty, abych stihla vše, co potřebuji a ještě jim dopřála pravidelný režím, jinak byli hrozně protivní. Když je jedno dítě nemocné, nakazí obvykle i druhé, horečky, pláč. Bylo toho hodně, dnes nechápu, jak jsem to mohla zvládnout.

A ja je mam minutu od sebe a je to bozi😍😍🙈🙈
Jinak kdyz se dvojcata narodila, tak mela prostredni dcera 3roky a vse uplne v pohode😊