icon

Starší sourozenec stále ruší mimino. Řešily jste to také?

andza
18. říj 2019

Nadpis už mnohé napovídá..... mám téměř 2,5 letého syn a měsíční miminko. Už od porodnice potřebuje miminko na spaní, nebo alespoň usnutí, klid. (byla jsem nejprve na 3 lůžáku, kde vubec nespala, a pak na samotce, kde byla nejhodnější spavé miminko). Myslela jsem si, že si na to miminko zvykne, že je tu ruch. Nevadí mu nějaké běžnější zvuky- vysavač, pračka. Ale syn prostě lítá a neustále vykřikuje, mluví nahlas, atd - když mu domlouvám, podle mě vůbec neví co se po něm chce, je tak prostě zvyklý. Takže to zatím vypadá tak, že když jsme doma všichni, malá skoro nespí, pak brečí a nakonec usne. V kočárku to samé, syn běhá po venku a křičí, a ji to ruší. Ale třeba včera spala za celé odpoledne asi hodinu. Jakmile jsou kluci pryč, spí skoro celý den . Zatím je s námi manžel, takže chodí hodně ven. Ale bude se muset vrátit do práce a já nevím co si s nima počnu. Napadá mě jen vozit je v autě. Ale přece nestrávím rok vožením dětí v autě. Neřešil jste to někdo, prosím Vás?

merope
20. říj 2019

@martiniquest Jojo, občas se zaměňuje "volná výchova" a "absence hranic". Vidím v okolí, co může na dítěti napáchat to, že matka nejdřív zakáže, hysterák a povolí. Dítě může být i zlaté - sama vidím, že se mnou jedná jinak než s matkou čistě proto, protože ví, že když já něco řeknu, tak to tak je. Že povolím i šílené blbosti - ale když řeknu, že ne, tak prostě ne. Občas to je těžké i pro mě na těch hranicích trvat, ale o to více pak člověk přemýšlí o tom, co říká. Prostě: "Venku je zima, pokud si neoblečeš mikinu, zůstaneme doma." znamená, že pokud si dítě tu mikinu neobleče, zůstaneme doma. A to i kdybych nakrásně chtěla jít ven a věta měla dítě "přinutit" že se jako má oblíct. Pokud jsem to nemyslela vážně, tak jsem to neměla říkat. Ono hlavně když pochopí, že rodič to nemyslí jen tak do větru, tak za chvíli místo hysterické scény přijde oblečené samo o sobě. Aspoň teda co mám já zkušenosti z okolí.

martiniquest
20. říj 2019

@merope Souhlasim. Zrovna vcera jsem to resila s kamaradkou, ktere zacal syn prerustat pres hlavu (kope do ni, fackuje, vyrusta zcela bez muzskeho vzoru, tam je to jeste tezsi). Byli jsme v zoo, on ji uhodil a ona, ze jestli se to bude opakovat, jdou okamzite ze zoo pryc. Udelal to jeste mnohokrat a ona slib nesplnila. Ja ji to pak rekla, at se nad tim zamysli (ptala se, co dela blbe, ze je maly takovy). Proto ja osobne velmi peclive vazim, co opravdu zakazat chci a co mi za to nestoji, protoze predem vim, ze nedodrzim. A faktem je, ze kdyz neco zakazu a opravdu si hranice ohlidam, dite to po jednom, dvou pokusech pochopi a prestane to zkouset. A neni nutne ho pro dodrzeni hranic fyzicky trestat. Manzelovi taky nedavam na zadek proto, ze neco nedodrzel. Ale kazdy to ma nastavene jinak.

martiniquest
20. říj 2019

@merope Jeste k te volne vychove - mam pocit, ze nekteri lide maji pocit, ze se dite nesmi nijak projevovat, nesmi mit svuj nazor, nesmi mit emoce (treba dvouletak je proste jinak nez revem nemuze vyjadrit, nema na to dost vyzraly nervovy system), musi byt zticha a hrat si pouze nakazanym zpusobem. S timto ja se absolutne neztoznuji. Dite ma mit, podle meho nazoru, dostatek prostoru se vyradit po svem. Pokud u toho neohrozuje sebe nebo nekoho jineho, at si klidne krici, at slape do kaluzi, proboha, je to dite, krere si chce vsechno zkusit. Projevi zajem treba o nuz - ok, ukazu mu, jak se s nim zachazi a udelam to tak, abych se ja citila dobre (rocnimu diteti dam treba priborovy, triletakovi uz normalni ostry), at ma moznost se naucit to, o co zrovna projevi zajem. Sama jsem byla na detskem hristi mnohokrat svedkem peskovani deti za to, ze krici, za to, ze si chteji pujcit cizi hracky, za to, ze se spontanne bavi. Pak jsem ja casto nazyvana matkou, co vychovava dite volne a bez hranic. Pritom to neni pravda. Moje dite ma hranice, akorat mu je davam ve vecech, ktere jsou dle ME dulezite a nenasleduju nesmyslne to, co "by se melo", co se "ocekava" - protoze dite neni maly dospely, dite je dite.

drakenn
20. říj 2019

@princezna8 tatík z tebe vychoval vyloženě klidnou a vyrovnanou bytost..

zelenaesmolda
20. říj 2019

@martiniquest
@merope
mluvite mi z duse,obe dve.jak s tou duslednosti,ktera je dulezita a taky s tim nesmyslnym peskovanim deti za to,ze se chovaji naprosto prirozene

zelenaesmolda
20. říj 2019

@princezna8
odpovis nam konecne? 🙂

princezna8
21. říj 2019

@zelenaesmolda Nemam potrebu odpovidat nekomu, s kym nesdilim nazory. Kdybysme se setkali v zivote, taky bych nemela sebemensi duvod se s tebou bavit. Nebavim se s povrchnimi lidmi, co jim dela problemy respektovat cizi nazory. Ano, kazdy clovek ma jine nazory, tak je normalni si to max. vyslechnout, a jit dal. Ale porad do nekoho hustit? Jako proc?

journals
21. říj 2019

@princezna8 jako vazne? Jedna vec je umet prijmout cizi nazor, druha vec je zit s tim, ze kazdy nejaky ma. Jestli se i v realu opravdu bavis jen s lidmi co ziji do puntiku stejne (jde to vubec?) tak asi moc lidi ve svem okruhu nemas... a po porodu jich asi bude jeste mene, protoze kazda mama si zije svym zivotem 🤣

princezna8
21. říj 2019

@journals A to je ono - prijmout ze kazdy ma svuj nazor. Ale to tady par lidem asi nedochazi.

princezna8
21. říj 2019

@journals A muzu te ubezpecit, ze v mem okoli mam pratel akorat tolik, abych byla spokojena. A nevim proc resis mamy... Ja mam mrzi prateli spis chlapy 😉

somalicats
21. říj 2019

@princezna8 Jen taková drobnost - moudrý člověk své názory tříbí právě díky diskusi s oponenty - jen hlupák trvá na svém názoru za všech okolností. Tobě tady většina žen, které už děti mají, psala, že bití nic neřeší. Ty sama děti zatím nemáš (to jedno nebo dvě hlídací odpoledne se fakt nepočítají), takže v tomto směru máš názor pouze takový, jaký mají/měli Tví rodiče. Já mám děti 3, a musím souhlasit s tou většinou zde, která píše, že bití není výchovný prostředek. Neříkám, že mi ruka nikdy neujela, ale beru to jako svoje selhání. A budeš se divit, ale děti mám vychované, umí se chovat, nikomu po hlavách neskáčou. A to je té nejstarší už 16 let, v telecích letech, kdy si umí postavit hlavu kolikrát hůř, než batole. Každá z mých dcer je jiná, na každou platí něco jiného, takže neexistuje univerzální výchovný postup.

Pro zakladatelku diskuse: mezi mými mladšími dcerami je rozdíl 2 a čtvrt roku. Od začátku mi pomáhal šátek a zapojení prostřední dcerky do péče o mimčo - ona je teda hodně aktivní, sama chtěla pomáhat, takže jsem ji nechala asistovat u všeho - podávala plínky, oblečení, pomáhala při koupání... Totéž úklid, chtěla pomáhat, tak jsem jí vždycky dala do ruky kus hadru a "utírala skříňky" - a já během té chvíle stihla poklidit/navařit... S tou hlučností to ještě chvilku bude trvat, oni na to ti prcci v zápalu hry ani nemyslí, že mají být potichu, to u takhle malých dětí ani nejde čekat.

kuldacz
21. říj 2019

@lpch U nás to samé 😅 kvičí celý den.. a nejradši a nejhlasitěji, když ségra spí 😖

zelenaesmolda
21. říj 2019

@princezna8
nemas duvod odpovidat na otazku protoze na ni proste nemas odpoved,ze?
cizi nazor mas v prvni rade problem akceptovat ty protoze kdybys ho nemela tak nebudes na vsechny kolem arogantne vyjizdet.proc neodpovis na jednoduchou otazku?co je na tom tak sloziteho pokud si za svym nazorem o vychove opravdu stojis?
jak uz psala @somalicats tak jenom hlupak si stoji za svym nazorem a neni ochotny ho zmenit.ja bych chtela mit tve sebevedomi a radit jako bezdetna zkusenym matkam co plati nebo neplati na deti 🙂

sudylichozrout
21. říj 2019

@zelenaesmolda ale ono to proste zapada do te jeji vychovy. O vecech se nediskutuje, je to tak, jak reknu a basta. Jinak narez. Typicky produkt autoritativniho pristupu bez moznosti diskuze.

journals
21. říj 2019

@somalicats asi tak... ono je taky dost jine resit cizi dite a resit to svoje, ktere clovek tak miluje
@princezna8 asi bych nejak predpokladala, ze chte/nechte budes resit hodne veci spojenych s materstvim a nejcasteji se budes setkavat prave s dalsimi matkami. Ale jestli myslis, ze z tebe a prcka bude cizi chlap hotovy a bude s vama chtit dal travit volny cas (a bude ho mit...) tak ok 😂

rebe
21. říj 2019

@princezna8 Nemám problém respektovat tvůj odlišný názor na výchovu, protože lidí, kteří své děti mydlí, i lidí, kteří po narození dětí pochopí, že před tím byli hloupí a měli omezené názory, je spousta, a na tom nic nezmění nic než životní zkušenost.
Ale chci ti říct jedno: to, od kolika let už děťátko nepláče, protože něco potřebuje, ale vzteká se, vydírá a manipuluje, je dost důležitá otázka. Dokud děti nemáš, zdá se to jasné: miminko je roztomilé, mazlivé, skoro pořád spinká, a když zapláče, je to proto, že něco potřebuje, stačí ho přebalit, nakrmit nebo pochovat a bude zase klid. Proč by ho proboha měl někdo trestat?! No, a pak se narodí. Probrečí třeba měsíc v kuse, přestane jen na pár minut, aby se nakrmilo, nebo když usne, ale za dvacet minut je zase vzhůru a řve a řve a řve a řve. Krmíš, přebaluješ, chováš a masíruješ bříško furt dokola, ale ono řve a řve a řve a řve. Ty jsi ráda, když v noci přerušovaně prospíš tři hodiny, celé hodiny prochodíš po bytě s miminkem v náručí, do toho ještě nechceš kojit, takže musíš ohřívat vodu, odměřovat prášek, míchat mlíčko, prcek si dá pár loků a zbytek vyliješ, protože mléko se nesmí skladovat, a za půl hodiny nanovo... No, řeknu ti, i pro matku, pro kterou je bití dětí naprosto nepřijatelné, je těžké neztratit nervy a nepodlehnout vzteku. Chápu, že to nechceš slyšet, ale plácnutí přes zadek JE násilí. A když podlehneš vzteku, miminko si můžeš zabít i tím, že s ním zaklepeš, ani ho nemusíš mlátit ☹
No, a pak ještě přijde manžel (respektive v tvém případě manžílek) a řekne ti, že na rychlovku si přece čas najdeš, vždyť jde o pár minut. Doufám, že nás neochudíš o to, jak své názory neměníš kvůli dítěti, a budeš to na svém blogu otevřeně sdílet 😀

svntvt
21. říj 2019

Holky, ja bych ju uz neresila, je ocividne v nazorech mimo a docela nevyzrala. Netvrdim, ze jsem extra zastance kojeni za kazdou cenu, ze treba sve dite neplacnu kdyz mi ujedou nervy (ted v období vzdoru je to casteji nez mi me svedomi dovoli 🙄), ale prostě nikdy bych si nedovolila tak zaryte tvrdit neco, o cem nic nevim a co mam jen z doslechu. Takové lidi nejde presvedcit, s takovymi lidmi ani nejde vest diskuze, protoze je to jen o urazkach, povysovani, rádoby ironii a sarkasmu, ale v životě se nad tim, co pisem nezamysli. Ani tehdy, az se ji ta vychova fakt prestane vyplacet a bude stat ve slepe ulicce. Takze nejlepsi je na ni nereagovat a nechat diskutovat ostatni k tématu......

zelenaesmolda
21. říj 2019

@svntvt
ano,a to je presne ten rozdil mezi hlupakem a inteligentnim clovekem,hlupaka proste nepresvedcis protoze se ani nehodla zamyslet nad tim,ze by treba nemusel mit pravdu...

princezna8
21. říj 2019

@zelenaesmolda Ty si taky nepripoustis ze bys nemusela mit pravdu 😁 ale ja opravdu nikoho nepresvedcuju o tom, co byste mely delat. Jsou to vase deti, vychovavejte si je podle sveho. To same ja... A ja nevim, ale bezny clovek si behem zivota stanovi cile, priority, zpusob ziti. A podle toho zije. A jeste jsem se nesetkala s tim, ze zasadni nazory by nekdo menil, pokud si je jisty, ze tak a tak to opravdu chce.

princezna8
21. říj 2019

@journals Jako ze bych se chtela po porodu stykat s dalsimi matkami, litat po venku s kocarky a vzajemne si radit jak na vychovu? To vazne ne 😆

rebe
21. říj 2019

@princezna8 Podívej, princezno, o tom, že jsou tvé obzory dost omezené, jsi nás tu přesvědčila už mnohkorát. Ano, chápeme to, Takže ti klidně budeme věřit i to, že jsi nikdy neslyšela o tom, že lidé mění názory, když zjistí, že se mýlili. Jasně. Země je placatá a Slunce obíhá kolem ní. V pořádku. Ale už tuhle diskusi plevelíš dost dlouho na to, abys toho nechala. Tvé příspěvky nejsou přínosem ani pro zakladatelku, ani pro nikoho jiného. Už dost, prosím.

corry21
21. říj 2019

Princezna je opravdu koncentrace všech mylnych dojmu, které jen lze před prvním dítětem mít 😂

corry21
21. říj 2019

... Ze vůbec leze na web kde se koncentruji matky, řeší výchovu a i ty kočárky 🤔

princezna8
21. říj 2019

@rebe Ale mit nejaky nazor na vychovu neni omyl. Ano, jsem v tehle diskuzi dlouho proto, ze ostatni me porad resi. To pro zakladatelku taky neni zrovna prinos. Jen si myslim ze jsem dost stara na to, abych mela svuj pohled na zivot, mnohe z vas jsou mladsi nez ja, a nehodlam poslouchat jak vychovavat sve dite.

rebe
21. říj 2019

@corry21 A četla jsi v té druhé diskusi, že čas na rychlovku se i po porodu najde vždycky? 😀

rebe
21. říj 2019

@princezna8 Tak to neposlouchej! Super, měj se hezky a pápá.

corry21
21. říj 2019

@rebe ne 😂😂😂 tak to paní preju aby si dítě radši vypestovala v květináči, pak ty rychlovky půjdou líp

princezna8
21. říj 2019

Jako jsou dva nazory na zivot partneru (bud manzelstvi nebo psi knizka), nazory na deti (mit ci nemit), tak jsou dva nazory na vychovu (prisna vychova a volnejsi). Ani jedno neni spatne. A je opravdu svobodnou volbou lidi, co si zvoli. Kdyz mate problem to prijmout, je to vase hloupost. Mozna misto casteho vysedavani tady byste se mely starat o ty vase deti a varit veceri manzelovi. A tim koncim veskerou debatu.

rebe
21. říj 2019

@princezna8 Přísná výchova vážně neznamená fyzické tresty, jak to chápeš ty. Být přísný nemusí znamenat být násilník jako tvůj otec. A večeři vaří u nás doma manžel mně, děti už jsou v posteli, takže zásah mimo terč 🙂

isabelafuentes
21. říj 2019

Mně přijde líto, že se zakladatelce nedostalo žádných konstruktivních rad...
Bohužel, já jí asi také moc nepomůžu, protože mám zatím jen jedno dítě. Ale osobně si myslím a doufám, že když bude zkoušet různé způsoby, jak staršímu dítěti empaticky a důsledně vysvětlovat, jak to teď v rodině potřebují a co se od něj očekává, že snad časem se to poddá. Jinak nevím, co by mohlo pomoct.

Strana