icon

Jak skloubit sport, rodinu a práci s více dětmi?

9. lis 2025

Kolik času máte na svoje sportování s počtem dětí 2 a víc? Případně jak to zvládáte skloubit s rodinou, prací, hlídáním? Mám jednou týdně, jsem navíc i vázaná počasím a stmíváním, takže někdy to nevyjde vůbec. Přijde mi to zoufale málo, ale nevím, kde toho času vzít víc. 🥲

me_druhe_ja
9. lis 2025

Dokud nebyly děti ve školce, obe, nemohla jsem vůbec. Jde mi po běhání, na tom jsem závislá už léta a nic jinýho dělat nechci. 😀 teď mám práci jen na 4,5h denně. Mám tam okno mezi návratem z práce a vyzvednutím děti ze školky: je to cca 40-45min, víc ani ťuk. To chodím běhat, takže většinou 4x týdně. Pokud chci nějaký delší běh tak jedině o víkendu, když to vyjde a domluvím se s přítelem. Jiný hlídání nemám. Středy, kdy tady není školka a prázdniny (každé jsou tu přesně 2 týdny) je ho naprd, to se ven dostanu málo. Ale máme teď od září bezecky pás, takže můžu aspoň takhle: to chodím až dám děti spát (po 21h, ale mě to neva).
Nejlepší je to o letních prázdninách, kdy jsme 2 měsíce v ČR u rodičů a mám tak jednou za rok hlídání😀 to naběhanm nejvíc 😀.
Ale jak říkám, já mám kvůli synovi jen mini úvazek, navíc ty prázdniny mám volno, takže to docela jde. Navíc když teď mám i ten pas, tak pohoda (i když ten pás mě moc nebaví😀). Kdybych dělala klasických 8h a 5 dní v týdnu, tak by byl asi jen ten pas večer. 🤦

dashyyy
10. lis 2025

Děti 10 a 13 a vyhovuje mi rytmus hned po práci, cvičit chodím nejdéle ve tři odpoledne a kolikrát se stihnu vrátit domů dřív než děti 🙂 je to moje osobní priorita, dřív to vykrýval manžel, když jsem nestíhala.. doma se rychle pochopilo, že je nutnost dopřát mi čas na cvíčo 😀

moundi
10. lis 2025

U mě je to taky méně, než bych chtěla. Ale základ je dobrá organizace. Teď, když máme miminko, je to horší, ale předtím jsme už byli s manželem zosynchronizovaní, měli jsme společný čas i každý svůj.

jajulin
10. lis 2025

Podle mě to není tolik otázka počtu dětí, ale spíš jejich věku a spoustou dalších proměnných. Někdy je prostě potřeba pár let vydržet, když to nejde jinak. Dokud byly naše děti malé, jakýkoli můj čas o samotě se hledal hrozně těžko. Od nástupu nejmladšího do 1. třídy jsem volná jako pták 🙂.

alice180
10. lis 2025

Téměř denně cvičím jógu půl hodiny. K tomu dvakrát týdně silovej a jednou hiit. Všechno kolem 40 minut. Děti mám 1,5 roku a 4,5 roku. Jógu cvičím když malý spí dcera si dela svoje. Ten zbytek cvičím buď s nimi v pokojíčku když si hrajou nebo když tatínek nemá službu.

konidana
10. lis 2025

Pokud se do sportu pocita turistika, cykloturistika a vodactvi, tak jsme to zvladali s detmi hned po sestinedeli kazdy cely vikend od patku do nedele po cely rok. Takze 2 cele dny v tydnu, a byl to zaroven nas spolecny cas cele rodiny. Vydrzelo nam to takto asi 14 let, kdy se starsi uz zacla vyclenovat.

autor
10. lis 2025
@jajulin

Podle mě to není tolik otázka počtu dětí, ale spíš jejich věku a spoustou dalších proměnných. Někdy je prostě potřeba pár let vydržet, když to nejde jinak. Dokud byly naše děti malé, jakýkoli můj čas o samotě se hledal hrozně těžko. Od nástupu nejmladšího do 1. třídy jsem volná jako pták 🙂.

@jajulin děkuji za odpověď, taky se obávám, že nic jiného než dát tomu ještě pár let času, mi nepomůže. Tak doufám, že až děti trochu odrostou, bude to stejně tak i u nás. 🙂

autor
10. lis 2025
@alice180

Téměř denně cvičím jógu půl hodiny. K tomu dvakrát týdně silovej a jednou hiit. Všechno kolem 40 minut. Děti mám 1,5 roku a 4,5 roku. Jógu cvičím když malý spí dcera si dela svoje. Ten zbytek cvičím buď s nimi v pokojíčku když si hrajou nebo když tatínek nemá službu.

@konidana nelze to dělat s dětmi.
@alice180 jógu si taky cvičím doma s dětmi, ale moje srdeční aktivita nelze dělat doma, ani s dětmi.

jajulin
10. lis 2025
@anonym_autor

@jajulin děkuji za odpověď, taky se obávám, že nic jiného než dát tomu ještě pár let času, mi nepomůže. Tak doufám, že až děti trochu odrostou, bude to stejně tak i u nás. 🙂

@anonym_autor neboj, určitě se k tomu jednou vrátíš 🙂 . Když má žena malé děti, tak má pocit, že její vlastní život skončil a už nikdy to nebude jako dřív. Ale stačí pár let a svoboda je zpět 🙂 . Je lepší se na nějakou dobu s tím smířit a přijmout to, než se stresovat, kde ten čas vzít a že to není podle mých představ.

kacka1994
10. lis 2025

Zatim nemam praci, takze si muzu zacvicit doma s ditetem, jinak chodim tak 1-2x tydne na lekci crossfitu. Nekdy teda vubec, kdyz to nevyjde a snazim se jit behat, nebo cvicit vic doma.
Az budu v praci, chci si to minimalne 1x zachovat a snad se mi podari sehnat misto tak, abych mohla si jit v mezicase zabehat, nebo tam jezdit na kole.

pestas
10. lis 2025

Tohle se myslim neda moc porovnavat. Zalezi na mnoha vecech - vek deti, moznosti hlidani, misto bydleni a zamestnani pripadne i skolek, skol a krouzku, moznosti dojizdeni atd atd....
Treba ja mohu cvicit jen to, co jde delat doma pripadne jit behat s tim, ze malej se mnou jede na kole, ale to ted pres zimu nejde, protoze nejsem doma nikdy driv nez za tmy a muzu u nas behat jen po silnicich, takze s prckem to uplne nechci.
Do prace odjizdim v 5:35, domu se vracim 1x tydne v 16 hod a hned vyzvedavam maleho ve skolce, jinak jezdim domu az v 18:15 a v miste zamestnani neni cas jit nekam za sportem kvuli tomu, ze pak uz by mi domu nejel spoj a musim vyzvednout maleho u starych rodicu. Nastava kolecko domacnost, s malym "ukoly" skrze nacvikovou terapii, logoepdii, grafomotoriku atd. Pak prijizdi muz s dcerou z treninku a zacina dalsi kolecko, kdy si maly uziva chvili tatinka a ja uz zas resim veceri, co kdo na kdy potrebuje a tak a ve 21 oba zahanim do pelechu, dcera ta uz si pak resi spani sama, malemu pohadku, ja sprcha a tak a nejpozdeji ve 23 hod musim spat, jelikoz vstavam ve 4:30. Vikendy bud dohanime doma, co se pres tyden nestiha nebo zavody a nebo se snazime nejaky vylet nebo tak neco. Takze cas na sport pro sebe momentalne minimalni, coz me strasne stve, ale zatim to jinak nejde

denisoki
10. lis 2025

@anonym_autor Cvičila bych zatím doma nebo si jít večer třeba jen zaběhat 🙂 Děti za chvilku povyrostou, budou samostatnější a bude to v pohodě 🙂

konidana
10. lis 2025
@anonym_autor

@konidana nelze to dělat s dětmi.
@alice180 jógu si taky cvičím doma s dětmi, ale moje srdeční aktivita nelze dělat doma, ani s dětmi.

@anonym_autor co nelze delat s detmi? Ano tvuj sport asi ne. Taky jsem chodila na volejbal, a to s detmi neslo. Nicmene ten den byl cele odpoledne a vecer s detmi manzel, a ja mela 1 odpoledne a vecer v tydnu volno na svuj sport(volejbal). Hrala jsem ho od te doby , co jsem nastoupila do prace, kdyz bylo detem 1 rok a 3 roky (a pak asi deset let jeste)

barumrallyebum
10. lis 2025

Ja mam polovicni uvazek. Doporucuji vsem pokud je to jen trochu mozne.

anonym_e29ceb
10. lis 2025

Já mám děti 4,5 let, 3 roky a miminko 3 měsíční. Čas pro sebe nula, natož na nějaké cvičení 🤣🤘👌

me_druhe_ja
10. lis 2025
@jajulin

@anonym_autor neboj, určitě se k tomu jednou vrátíš 🙂 . Když má žena malé děti, tak má pocit, že její vlastní život skončil a už nikdy to nebude jako dřív. Ale stačí pár let a svoboda je zpět 🙂 . Je lepší se na nějakou dobu s tím smířit a přijmout to, než se stresovat, kde ten čas vzít a že to není podle mých představ.

@jajulin pokud člověk nemá nemocný děti. Tam ta teorie o svobodě padá :(

jajulin
10. lis 2025
@me_druhe_ja

@jajulin pokud člověk nemá nemocný děti. Tam ta teorie o svobodě padá :(

@me_druhe_ja rozhodně. To jsou ty proměnné, o kterých jsem taky psala. Ale věřím, že i Ty se dočkáš větší svobody. Možná to bude trvat o něco déle než u zdravých dětí, ale jednou to přijde, věřím tomu 🙂 . Nám to trvalo 13 let - děti máme zdravé, ale jsou 4, tak jsme museli čekat, až odroste i ten poslední 🙂 .

teate
10. lis 2025

@anonym_autor Ja cvičím každý den 30-40 minut, o víkendu jen jeden den z víkendu, ale jen díky tomu, že posilovnu máme v domě. Když jsem do fitka jezdila, chodila jsem jen 2x týdně. Víc jsem nebyla schopna zvládnout… ale i finančně, trenér lezl do peněz a sama jsem to tehdy neuměla.

me_druhe_ja
10. lis 2025
@jajulin

@me_druhe_ja rozhodně. To jsou ty proměnné, o kterých jsem taky psala. Ale věřím, že i Ty se dočkáš větší svobody. Možná to bude trvat o něco déle než u zdravých dětí, ale jednou to přijde, věřím tomu 🙂 . Nám to trvalo 13 let - děti máme zdravé, ale jsou 4, tak jsme museli čekat, až odroste i ten poslední 🙂 .

@jajulin Já už naštěstí teď běhat mužů, takže jsem spoko. Ale nějaká svoboda v tom slova smyslu, že třeba 9-10 lete dítě můžeš nechat samotný doma a jít si zaběhat....to na to zatím nevidím. 🤷

autor
10. lis 2025
@konidana

@anonym_autor co nelze delat s detmi? Ano tvuj sport asi ne. Taky jsem chodila na volejbal, a to s detmi neslo. Nicmene ten den byl cele odpoledne a vecer s detmi manzel, a ja mela 1 odpoledne a vecer v tydnu volno na svuj sport(volejbal). Hrala jsem ho od te doby , co jsem nastoupila do prace, kdyz bylo detem 1 rok a 3 roky (a pak asi deset let jeste)

@konidana zrovna volejbal si s dětmi představit umím. Taky jsem hrála a chodili tam 2 maminky s dětmi a jak se děti krásně vybláznily na žíněnkách u volejbalového hřiště. Byly teda i za ochranou sítí, takže neohrozilo, že dostanou smeč do hlavy. Bylo to fajn. 🙂

autor
10. lis 2025
@me_druhe_ja

@jajulin Já už naštěstí teď běhat mužů, takže jsem spoko. Ale nějaká svoboda v tom slova smyslu, že třeba 9-10 lete dítě můžeš nechat samotný doma a jít si zaběhat....to na to zatím nevidím. 🤷

@me_druhe_ja děti mám naštěstí doufám zdravé, ale nejmladší je kojený nejedlík. Je to náročné se od něho vzdálit, ale i kdyby byl starší, hlídání těžko sehnat a manžel skrz práci taky nemůže hlídat. Respektive když přijde odpoledne, už je mi to na nic, když v 5 už je tma. 😞 Musí přijít dřív, abych to případně stihla za světla nebo o víkendu, ale když víkend proprší, tak holt taky nic.

autor
10. lis 2025
@barumrallyebum

Ja mam polovicni uvazek. Doporucuji vsem pokud je to jen trochu mozne.

@barumrallyebum rádi bychom to tak směřovali. Teoreticky bychom to snad i zvládli finančně, ale těch pracovních zkrácených úvazku je zoufale málo. Je to taková moje romantická představa, že děti budou ve škole, školce a já bych si pro sebe tech pár chvil utrhla mezi prací a vozením na kroužky.

konidana
11. lis 2025
@anonym_autor

@konidana zrovna volejbal si s dětmi představit umím. Taky jsem hrála a chodili tam 2 maminky s dětmi a jak se děti krásně vybláznily na žíněnkách u volejbalového hřiště. Byly teda i za ochranou sítí, takže neohrozilo, že dostanou smeč do hlavy. Bylo to fajn. 🙂

@anonym_autor asi jak s kterymi detmi. A navic bych fakt nezvladala tam s detmi dojizdet. Mela jsem to u prace, kam byla dojezdova doba hodinu. Nicmene pisu ti, ze to jde, kdyz si to proste nejak zaridis. My meli s muzem v tydnu holt stridavou peci😅 Na to odpoledne a vecer kdy jsem nebyla doma jezdil z prace domu on. Ostatni dny zas byl nonstop pryc.

A co delas/chces delat za sport?

autor
11. lis 2025

@konidana jezdectví. Momentálně dojíždím do stáje jen na ježdění. S majitelkou je domluva, vyjde mi vstříc, na to si nemůžu stěžovat, ale chybí mi tam to budování pouta mezi jezdcem a koněm. Je to na tom principu, přijdu a dostanu volného koně, který tam zrovna je. Takhle jsem nikdy jezdit nechtěla. Navíc nemá prostory pro práci na jízdárně, takže jsem vázaná na světlo i počasí. Což je obzvlášť přes zimu úplně na nic. Často to nevyjde vůbec.

konidana
11. lis 2025
@anonym_autor

@konidana jezdectví. Momentálně dojíždím do stáje jen na ježdění. S majitelkou je domluva, vyjde mi vstříc, na to si nemůžu stěžovat, ale chybí mi tam to budování pouta mezi jezdcem a koněm. Je to na tom principu, přijdu a dostanu volného koně, který tam zrovna je. Takhle jsem nikdy jezdit nechtěla. Navíc nemá prostory pro práci na jízdárně, takže jsem vázaná na světlo i počasí. Což je obzvlášť přes zimu úplně na nic. Často to nevyjde vůbec.

@anonym_autor no tak jezdectvi je fakt specifikum. Narocne. Kdyz nemas vlastniho kone nebo ho nemas aspon v pronajmu tak si to proste podle sebe udelas tezko. Dcera jezdi taky a nove ma "sveho" kone v pronajmu, takze si tam chodi kdy chce. A pocasi teda obcas resi, ale klidne jezdi i v desti, mnohokrat prisla uplne durch. Na kruhovce se da i potme, tu maj na dvore kde se sviti.

autor
11. lis 2025
@konidana

@anonym_autor no tak jezdectvi je fakt specifikum. Narocne. Kdyz nemas vlastniho kone nebo ho nemas aspon v pronajmu tak si to proste podle sebe udelas tezko. Dcera jezdi taky a nove ma "sveho" kone v pronajmu, takze si tam chodi kdy chce. A pocasi teda obcas resi, ale klidne jezdi i v desti, mnohokrat prisla uplne durch. Na kruhovce se da i potme, tu maj na dvore kde se sviti.

@konidana to je nejlepší řešení, měla jsem to tak před dětmi. Chodily jsme k jednomu koni 2, což bylo tak akorát. Střídaly jsme se každá 2x až 3x týdně, podle toho jak kdo měl na pylno. Ne víc bavila jízdárenská práce, druhou terén a kůň byl maximálně spokojený. Měl tak akorát práce a od každého trochu. Ale na rodičáku bez hlídání je 3x týdně 3 hodiny dost sci-fi. 🥲 Všímám si i toho, že některým koním je střídání jezdců úplně jedno, ale někteří tím hodně trpí a z toho mám pak náladu pod psa.

mabs
13. lis 2025
@konidana

@konidana s vlastním koněm je to ale právě o dost horší, protože za ním prostě musíš ty. Nikdy jiný to za tebe neudělá.

alpakovo
13. lis 2025

@anonym_autor proto je fajn, když dělám s dětmi stejný sport 🤣🤣 u nás je srdeční záležitost hasiči, běhám doteď, i když mám tři děti a všechny běhaly taky . Jeden jeden sice přešel na jiný sport,ale i tak nám stále zůstává turistika, návštěvy bazénu a adrenalinových parků