Jak skloubit sport, rodinu a práci s více dětmi?
Kolik času máte na svoje sportování s počtem dětí 2 a víc? Případně jak to zvládáte skloubit s rodinou, prací, hlídáním? Mám jednou týdně, jsem navíc i vázaná počasím a stmíváním, takže někdy to nevyjde vůbec. Přijde mi to zoufale málo, ale nevím, kde toho času vzít víc. 🥲
Děti 10 a 13 a vyhovuje mi rytmus hned po práci, cvičit chodím nejdéle ve tři odpoledne a kolikrát se stihnu vrátit domů dřív než děti 🙂 je to moje osobní priorita, dřív to vykrýval manžel, když jsem nestíhala.. doma se rychle pochopilo, že je nutnost dopřát mi čas na cvíčo 😀
U mě je to taky méně, než bych chtěla. Ale základ je dobrá organizace. Teď, když máme miminko, je to horší, ale předtím jsme už byli s manželem zosynchronizovaní, měli jsme společný čas i každý svůj.
Podle mě to není tolik otázka počtu dětí, ale spíš jejich věku a spoustou dalších proměnných. Někdy je prostě potřeba pár let vydržet, když to nejde jinak. Dokud byly naše děti malé, jakýkoli můj čas o samotě se hledal hrozně těžko. Od nástupu nejmladšího do 1. třídy jsem volná jako pták 🙂.
Téměř denně cvičím jógu půl hodiny. K tomu dvakrát týdně silovej a jednou hiit. Všechno kolem 40 minut. Děti mám 1,5 roku a 4,5 roku. Jógu cvičím když malý spí dcera si dela svoje. Ten zbytek cvičím buď s nimi v pokojíčku když si hrajou nebo když tatínek nemá službu.
Pokud se do sportu pocita turistika, cykloturistika a vodactvi, tak jsme to zvladali s detmi hned po sestinedeli kazdy cely vikend od patku do nedele po cely rok. Takze 2 cele dny v tydnu, a byl to zaroven nas spolecny cas cele rodiny. Vydrzelo nam to takto asi 14 let, kdy se starsi uz zacla vyclenovat.
Podle mě to není tolik otázka počtu dětí, ale spíš jejich věku a spoustou dalších proměnných. Někdy je prostě potřeba pár let vydržet, když to nejde jinak. Dokud byly naše děti malé, jakýkoli můj čas o samotě se hledal hrozně těžko. Od nástupu nejmladšího do 1. třídy jsem volná jako pták 🙂.
@jajulin děkuji za odpověď, taky se obávám, že nic jiného než dát tomu ještě pár let času, mi nepomůže. Tak doufám, že až děti trochu odrostou, bude to stejně tak i u nás. 🙂
Téměř denně cvičím jógu půl hodiny. K tomu dvakrát týdně silovej a jednou hiit. Všechno kolem 40 minut. Děti mám 1,5 roku a 4,5 roku. Jógu cvičím když malý spí dcera si dela svoje. Ten zbytek cvičím buď s nimi v pokojíčku když si hrajou nebo když tatínek nemá službu.
@jajulin děkuji za odpověď, taky se obávám, že nic jiného než dát tomu ještě pár let času, mi nepomůže. Tak doufám, že až děti trochu odrostou, bude to stejně tak i u nás. 🙂
@anonym_autor neboj, určitě se k tomu jednou vrátíš 🙂 . Když má žena malé děti, tak má pocit, že její vlastní život skončil a už nikdy to nebude jako dřív. Ale stačí pár let a svoboda je zpět 🙂 . Je lepší se na nějakou dobu s tím smířit a přijmout to, než se stresovat, kde ten čas vzít a že to není podle mých představ.
Zatim nemam praci, takze si muzu zacvicit doma s ditetem, jinak chodim tak 1-2x tydne na lekci crossfitu. Nekdy teda vubec, kdyz to nevyjde a snazim se jit behat, nebo cvicit vic doma.
Az budu v praci, chci si to minimalne 1x zachovat a snad se mi podari sehnat misto tak, abych mohla si jit v mezicase zabehat, nebo tam jezdit na kole.
Tohle se myslim neda moc porovnavat. Zalezi na mnoha vecech - vek deti, moznosti hlidani, misto bydleni a zamestnani pripadne i skolek, skol a krouzku, moznosti dojizdeni atd atd....
Treba ja mohu cvicit jen to, co jde delat doma pripadne jit behat s tim, ze malej se mnou jede na kole, ale to ted pres zimu nejde, protoze nejsem doma nikdy driv nez za tmy a muzu u nas behat jen po silnicich, takze s prckem to uplne nechci.
Do prace odjizdim v 5:35, domu se vracim 1x tydne v 16 hod a hned vyzvedavam maleho ve skolce, jinak jezdim domu az v 18:15 a v miste zamestnani neni cas jit nekam za sportem kvuli tomu, ze pak uz by mi domu nejel spoj a musim vyzvednout maleho u starych rodicu. Nastava kolecko domacnost, s malym "ukoly" skrze nacvikovou terapii, logoepdii, grafomotoriku atd. Pak prijizdi muz s dcerou z treninku a zacina dalsi kolecko, kdy si maly uziva chvili tatinka a ja uz zas resim veceri, co kdo na kdy potrebuje a tak a ve 21 oba zahanim do pelechu, dcera ta uz si pak resi spani sama, malemu pohadku, ja sprcha a tak a nejpozdeji ve 23 hod musim spat, jelikoz vstavam ve 4:30. Vikendy bud dohanime doma, co se pres tyden nestiha nebo zavody a nebo se snazime nejaky vylet nebo tak neco. Takze cas na sport pro sebe momentalne minimalni, coz me strasne stve, ale zatim to jinak nejde
@anonym_autor Cvičila bych zatím doma nebo si jít večer třeba jen zaběhat 🙂 Děti za chvilku povyrostou, budou samostatnější a bude to v pohodě 🙂
@anonym_autor co nelze delat s detmi? Ano tvuj sport asi ne. Taky jsem chodila na volejbal, a to s detmi neslo. Nicmene ten den byl cele odpoledne a vecer s detmi manzel, a ja mela 1 odpoledne a vecer v tydnu volno na svuj sport(volejbal). Hrala jsem ho od te doby , co jsem nastoupila do prace, kdyz bylo detem 1 rok a 3 roky (a pak asi deset let jeste)
Ja mam polovicni uvazek. Doporucuji vsem pokud je to jen trochu mozne.
Já mám děti 4,5 let, 3 roky a miminko 3 měsíční. Čas pro sebe nula, natož na nějaké cvičení 🤣🤘👌
@anonym_autor neboj, určitě se k tomu jednou vrátíš 🙂 . Když má žena malé děti, tak má pocit, že její vlastní život skončil a už nikdy to nebude jako dřív. Ale stačí pár let a svoboda je zpět 🙂 . Je lepší se na nějakou dobu s tím smířit a přijmout to, než se stresovat, kde ten čas vzít a že to není podle mých představ.
@jajulin pokud člověk nemá nemocný děti. Tam ta teorie o svobodě padá :(
@jajulin pokud člověk nemá nemocný děti. Tam ta teorie o svobodě padá :(
@me_druhe_ja rozhodně. To jsou ty proměnné, o kterých jsem taky psala. Ale věřím, že i Ty se dočkáš větší svobody. Možná to bude trvat o něco déle než u zdravých dětí, ale jednou to přijde, věřím tomu 🙂 . Nám to trvalo 13 let - děti máme zdravé, ale jsou 4, tak jsme museli čekat, až odroste i ten poslední 🙂 .
@anonym_autor Ja cvičím každý den 30-40 minut, o víkendu jen jeden den z víkendu, ale jen díky tomu, že posilovnu máme v domě. Když jsem do fitka jezdila, chodila jsem jen 2x týdně. Víc jsem nebyla schopna zvládnout… ale i finančně, trenér lezl do peněz a sama jsem to tehdy neuměla.
@me_druhe_ja rozhodně. To jsou ty proměnné, o kterých jsem taky psala. Ale věřím, že i Ty se dočkáš větší svobody. Možná to bude trvat o něco déle než u zdravých dětí, ale jednou to přijde, věřím tomu 🙂 . Nám to trvalo 13 let - děti máme zdravé, ale jsou 4, tak jsme museli čekat, až odroste i ten poslední 🙂 .
@jajulin Já už naštěstí teď běhat mužů, takže jsem spoko. Ale nějaká svoboda v tom slova smyslu, že třeba 9-10 lete dítě můžeš nechat samotný doma a jít si zaběhat....to na to zatím nevidím. 🤷
@anonym_autor co nelze delat s detmi? Ano tvuj sport asi ne. Taky jsem chodila na volejbal, a to s detmi neslo. Nicmene ten den byl cele odpoledne a vecer s detmi manzel, a ja mela 1 odpoledne a vecer v tydnu volno na svuj sport(volejbal). Hrala jsem ho od te doby , co jsem nastoupila do prace, kdyz bylo detem 1 rok a 3 roky (a pak asi deset let jeste)
@konidana zrovna volejbal si s dětmi představit umím. Taky jsem hrála a chodili tam 2 maminky s dětmi a jak se děti krásně vybláznily na žíněnkách u volejbalového hřiště. Byly teda i za ochranou sítí, takže neohrozilo, že dostanou smeč do hlavy. Bylo to fajn. 🙂
@jajulin Já už naštěstí teď běhat mužů, takže jsem spoko. Ale nějaká svoboda v tom slova smyslu, že třeba 9-10 lete dítě můžeš nechat samotný doma a jít si zaběhat....to na to zatím nevidím. 🤷
@me_druhe_ja děti mám naštěstí doufám zdravé, ale nejmladší je kojený nejedlík. Je to náročné se od něho vzdálit, ale i kdyby byl starší, hlídání těžko sehnat a manžel skrz práci taky nemůže hlídat. Respektive když přijde odpoledne, už je mi to na nic, když v 5 už je tma. 😞 Musí přijít dřív, abych to případně stihla za světla nebo o víkendu, ale když víkend proprší, tak holt taky nic.
Ja mam polovicni uvazek. Doporucuji vsem pokud je to jen trochu mozne.
@barumrallyebum rádi bychom to tak směřovali. Teoreticky bychom to snad i zvládli finančně, ale těch pracovních zkrácených úvazku je zoufale málo. Je to taková moje romantická představa, že děti budou ve škole, školce a já bych si pro sebe tech pár chvil utrhla mezi prací a vozením na kroužky.
@konidana zrovna volejbal si s dětmi představit umím. Taky jsem hrála a chodili tam 2 maminky s dětmi a jak se děti krásně vybláznily na žíněnkách u volejbalového hřiště. Byly teda i za ochranou sítí, takže neohrozilo, že dostanou smeč do hlavy. Bylo to fajn. 🙂
@anonym_autor asi jak s kterymi detmi. A navic bych fakt nezvladala tam s detmi dojizdet. Mela jsem to u prace, kam byla dojezdova doba hodinu. Nicmene pisu ti, ze to jde, kdyz si to proste nejak zaridis. My meli s muzem v tydnu holt stridavou peci😅 Na to odpoledne a vecer kdy jsem nebyla doma jezdil z prace domu on. Ostatni dny zas byl nonstop pryc.
A co delas/chces delat za sport?
@konidana jezdectví. Momentálně dojíždím do stáje jen na ježdění. S majitelkou je domluva, vyjde mi vstříc, na to si nemůžu stěžovat, ale chybí mi tam to budování pouta mezi jezdcem a koněm. Je to na tom principu, přijdu a dostanu volného koně, který tam zrovna je. Takhle jsem nikdy jezdit nechtěla. Navíc nemá prostory pro práci na jízdárně, takže jsem vázaná na světlo i počasí. Což je obzvlášť přes zimu úplně na nic. Často to nevyjde vůbec.
@konidana jezdectví. Momentálně dojíždím do stáje jen na ježdění. S majitelkou je domluva, vyjde mi vstříc, na to si nemůžu stěžovat, ale chybí mi tam to budování pouta mezi jezdcem a koněm. Je to na tom principu, přijdu a dostanu volného koně, který tam zrovna je. Takhle jsem nikdy jezdit nechtěla. Navíc nemá prostory pro práci na jízdárně, takže jsem vázaná na světlo i počasí. Což je obzvlášť přes zimu úplně na nic. Často to nevyjde vůbec.
@anonym_autor no tak jezdectvi je fakt specifikum. Narocne. Kdyz nemas vlastniho kone nebo ho nemas aspon v pronajmu tak si to proste podle sebe udelas tezko. Dcera jezdi taky a nove ma "sveho" kone v pronajmu, takze si tam chodi kdy chce. A pocasi teda obcas resi, ale klidne jezdi i v desti, mnohokrat prisla uplne durch. Na kruhovce se da i potme, tu maj na dvore kde se sviti.
@anonym_autor no tak jezdectvi je fakt specifikum. Narocne. Kdyz nemas vlastniho kone nebo ho nemas aspon v pronajmu tak si to proste podle sebe udelas tezko. Dcera jezdi taky a nove ma "sveho" kone v pronajmu, takze si tam chodi kdy chce. A pocasi teda obcas resi, ale klidne jezdi i v desti, mnohokrat prisla uplne durch. Na kruhovce se da i potme, tu maj na dvore kde se sviti.
@konidana to je nejlepší řešení, měla jsem to tak před dětmi. Chodily jsme k jednomu koni 2, což bylo tak akorát. Střídaly jsme se každá 2x až 3x týdně, podle toho jak kdo měl na pylno. Ne víc bavila jízdárenská práce, druhou terén a kůň byl maximálně spokojený. Měl tak akorát práce a od každého trochu. Ale na rodičáku bez hlídání je 3x týdně 3 hodiny dost sci-fi. 🥲 Všímám si i toho, že některým koním je střídání jezdců úplně jedno, ale někteří tím hodně trpí a z toho mám pak náladu pod psa.
@konidana s vlastním koněm je to ale právě o dost horší, protože za ním prostě musíš ty. Nikdy jiný to za tebe neudělá.
@anonym_autor proto je fajn, když dělám s dětmi stejný sport 🤣🤣 u nás je srdeční záležitost hasiči, běhám doteď, i když mám tři děti a všechny běhaly taky . Jeden jeden sice přešel na jiný sport,ale i tak nám stále zůstává turistika, návštěvy bazénu a adrenalinových parků

Dokud nebyly děti ve školce, obe, nemohla jsem vůbec. Jde mi po běhání, na tom jsem závislá už léta a nic jinýho dělat nechci. 😀 teď mám práci jen na 4,5h denně. Mám tam okno mezi návratem z práce a vyzvednutím děti ze školky: je to cca 40-45min, víc ani ťuk. To chodím běhat, takže většinou 4x týdně. Pokud chci nějaký delší běh tak jedině o víkendu, když to vyjde a domluvím se s přítelem. Jiný hlídání nemám. Středy, kdy tady není školka a prázdniny (každé jsou tu přesně 2 týdny) je ho naprd, to se ven dostanu málo. Ale máme teď od září bezecky pás, takže můžu aspoň takhle: to chodím až dám děti spát (po 21h, ale mě to neva).
Nejlepší je to o letních prázdninách, kdy jsme 2 měsíce v ČR u rodičů a mám tak jednou za rok hlídání😀 to naběhanm nejvíc 😀.
Ale jak říkám, já mám kvůli synovi jen mini úvazek, navíc ty prázdniny mám volno, takže to docela jde. Navíc když teď mám i ten pas, tak pohoda (i když ten pás mě moc nebaví😀). Kdybych dělala klasických 8h a 5 dní v týdnu, tak by byl asi jen ten pas večer. 🤦