Fotbalový dril versus volný čas dětí: Jak se rozhodnout?
Vždycky jsem zastávala to, že dětem nebudu nic cpát, nechám je, ať si vyberou, co by rády dělaly a když je něco nebude bavit, nebudu je do toho nutit.
Jenže teď mám prostě ´problém´.
Syn přišel s tím, že by chtěl chodit na fotbal. Jenže u nás to není moc kroužek jako spíš dril. 3x v týdnu večer trénink a každý víkend zápas. To se mi prostě nelíbí. Nechci takhle otročit. Kdyby chtěl podobně časově náročný koníček i druhý syn, nebudeme dělat nic jiného, než lítat po tréninkách. Navíc syn nemá od narození nejideálnší nohy a kvůli tomu není moc dobrý na sport. Už takhle nemá rád tělocvik, že se mu spolužáci smějí, že je pomalejší, horší než oni, atd. Chtěla bych, aby se hýbal, ale ne takhle. Jiné sporty, které by nebyly tak zaměřené na výkon, ho nelákají. Každý den teda chodí ven s kluky z vesnice, taky si kopou, jezdí na kole, a tak, takže doma nesedí. Co byste dělaly vy? Podpořily byste dítě a doufaly, že to brzy samo vzdá nebo byste mu to zkusily vymluvit?
Podle mě ten fotbal, možná i hokej nebo tenis jsou extrém. Tam se to málokdy dá dělat pro zábavu. Upřímně, pokud má syn problémy s nohama a začne chodit na fotbal v sedmi letech (tj. třeba o dva roky později než velká část dětí tam), tak to stejně asi brzy vzdá, protože prostě bude výkonostně jinde....takže bych se mu to snažila vymluvit asi spíš z toho důvodu, aby pak nebyl zklamaný a nezanevřel na sport jako takový. Jinak já jsem závodně sportovala 12let, vlastně od sedmi celé dětství a myslím, že to člověku strašně moc do života dá. Ať už svalovou paměť (i když platí do značné míry Sportem k trvalé invaliditě), tak prostě nějakou bojovnost, nastavení se ze všeho hned neposrat. Kolektivní sport pak i kamarádství a prima partu. Takže já na sport tlačím hodně, i když můj syn sice třeba fyzicky sportovní je, ale je posera, nemá v sobě bojovnost, introvert. Každopádně jsem vybírala takový sport, aby pro mě nebylo tolik časově náročné. Já otročit určitě nechci a hledat si kamarády mezi sportovními rodiči taky ne. Syn má tréninky 2x týdně - velmi často zařizuje děda. Od příštího roku už budou 3x týdně, ale už mu bude skoro 10let a prostě minimálně jednu cestu si bude muset vyřešit po vlastní ose MHD. Na turnaje mimo Prahu jsou skupinové odjezdy odněkud v Praze, pražské turnaje přivezu a za čtyři hodiny vyzvedávám. Rozhodně tam nestojí čtyři hodiny jak tvrdé y a koukám na tu plácanou, co tyhle menší kategorie předvádějí. Takže kroužky ano, sport taky ano, obětovat se tomu ne, nebo rozhodně ne dlouhodobě. V tvém případě bych se mu fotbal snažila vymluvit, protože jak jsem psala, myslím že to podle toho, co popisuješ brzy vzdá a bude zklamaný. Nebo ho prostě nechat si nabít čenich no...ale je to drsné u sedmiletého. Jinak časová náročnost to bude max 2-3roky, rovnou si s ním nastavit, že od třeba 4. třídy se bude muset na treninky dopravovat sám. Pokud je to klub u vás ve vesnici, tak ať chodí už nyní na treninky sám, ne?
@eldoradoh svete div se, i sporty lze provozovat rekreacni formou🤦♀️ Moje dite takhle chodi 1x tydne na basketbal, 1x tydne na fotbal a 1x tydne na florbal. Spokojeni jsme s tim vsichni a mrzi me, ze nejsou takove moznosti vsude.
@glitterglue To je super, může toho vyzkoušet víc a pak si vybrat, co ho vlastně nejvíc baví a tím směrem se pak vydat. Tohle se mi líbí moc!
@glitterglue Jenže takový možnosti nelze realizovat v menších městech, kde prostě ty děti nejsou.
Nečetla jsem všechny komentáře, ale znáte třeba Gymnathlon - tam je to pro zábavu, dělají se základy všech míčových her, atletiky… je to hravou formou, zatím všechny děti co znám to baví. Máme skvělého trenéra, děti ho milujou. (Mám srovnání právě s fotbalem, starší syn má 1x týdně ten Gymnathlon a pak 2x týdně fotbal a to je úplně jiný svět).
@sagitta33 U nas to sice organizuje DDM nebo kluby (s tim, ze doufaji, ze to deti chyti a zacnou hrat na vyssi urovni, ale nikoho nenuti), ale krouzek se kona ve skole a zadne jine deti nez ze skoly tam nechodi. Jsme normalne velka zakladka. Malotridka by s tim asi mela problem🙂, ale jinak nevidim, proc by to neslo i na malem meste...
@glitterglue Neseženeš ty vedoucí většinou. Ti, co to dělat chtějí jsou v těch klubech právě.
@jahodi ano, na zs byla uz samostatna dochazka na jakykoli krouzek moji podminkou. Vodeni 1x tydne ze skolky na sportovni pripravku mi bohate stacilo. Obcas jsem teda deti vyzvedavala, hlavne v zime, ale tam vzdy museli dojit/dojet samy. Nastesti je u nas na malem meste je vse dostupne pesky do kilometru, maximalne 2km. A je tu i dost velky vyber. Od 10 let deti zvladaji dojizdet za svymi pravidelnymi aktivitami a krouzky i do okolnich mest.
@glitterglue Neseženeš ani trenéry ani děti. V menších městech je dost dětí jen na fotbal, a florbal při škole. Ostatní sporty se o děti přetahují. Pokud tam bude kroužek basketu, házený nebo volejbalu tak už tam nebude sportovní oddíl.
@sagitta33 To je to zvlastni vzhledem k tomu, ze ty stiznosti na to, ze chybi rekreacne pojate krouzky, mi prijdou fakt hodne caste. A zaroven ma podle me vetsina deti krouzku hodne...Jestli to tak je, je to skoda.
@glitterglue Kroužky na ZŠ nebo v DDM bývají, to je pravda, jenže většinou to je právě jen do věku, kdy dítě opouští základku. A pak co? Začínat někde v klubu je už pozdě, tam už jsou ty děti většinou opravdu někde jinde ve výkonnosti, je to už kategorie dorostu a tam se už počítá s tou větší vytížeností, takže pak dítě dělá co? To je myslím taky problém, že pak už ty možnosti nejsou, protože se právě s tímhle už nepočítá, ty děti, které se chtějí danému sportu věnovat víc, už chodí od nižšího věku do těch všech možných klubů.
@pipi_puncocha @glitterglue
Gymnatlon je skvělým řešením pro rekreační sport, ale je jen ve velkých městech. Je to profi organizace s placenými trenéry to se na malých městech neuživí . Cena v Gymnatlonu je 6000 kč/rok při 1 hodině /týdně což je OK pro někoho komu 1 hodina stačí. V klubech je to prostě o něčem jiném.
@sarihy tak deti 15+ uz mohou chodit do takovych tech ruznych zajmovych skupin pratel, kteri sport delaji jen sami pro sebe. V Praze je milion volejbalu, beachvolejbal, badminton skvos, malej fotbalek v telocvicne.... Kdyz chces, vubec neni problem se k nekomu pridat. A jinak stredoskolaci uz ty zajmy mivaji casto dost jine a i sport jde casto aspon na prechodnou dobu stranou...
@konidana Asi si úplně nemyslím, že děti sa takhle někam k někomu přidají, a ani přiznám se dost dobře nevím, kde se nějaké takové skupiny shání. A jinak já tedy pevně věřím, že holky u toho sportu na vysoké úrovni vydrží ještě dlouho, já třeba hrála házenou ještě ve starším dorostu, končila jsem pak na VŠ při přechodu do žen. Prostě jde o to, že pro ty děti toho fakt jen tak lážoplážo moc není. A co si budem, pohyb je základ, když to sedí ve škole třeba 9 hodin.
@sarihy s podporou rodicu v tom nevidim problem. Ja si v praze takle nasla nekolik ruznych skupin kam jsem postupne chodila hrat i u nas se v mistni telocvicne schazeji nadsenci do ruznych sportu. Ted se to hleda nespis na facebooku, za mne jeste fungovaly listecky na sloupech s tel.cislem, ze nekdo hleda spoluhrace.
Jinak je se sportem skoncila asi v prvaku. Nas klub se rozpadl, treneri uz to nezvladali a nenasli nahradu. Pulka holek prestoupila do jinych druzstev, no a pulka vcetne mne skoncila. Chodila jsem misto toho 2x tydne na anglictinu, ktera na skole bxla mizerna. Vic sportovst jsem zacala zase na VS. A pak tak nejak ruzne chvilku neco...
@glitterglue super, když to synovi vyhovuje, proč ne. Náš by hrál nějraději i v noci, kdyby mohl. Celý jeho život je zatím fotbal. Nikdo nečeká, že se tím bude živit, ale je to jeho vášeň, tak ho podporujeme. Druhý sport jsme odbourali už v 1.třídě, nešlo to stíhat.
Jak už holky psaly, takovéhle rekreační kroužky lze mít v rámci DDM nebo ve školní družině. Jinde na to neseženeš ani trenéry, ani děti. Protože, světe div se, většina chce hrát zápasy.
@sarihy tak nekdo nechce treba delat jenom sport - ja jsem se venovala jako mala nekolika umeleckym oborum, k tomu jsem chodila 1x tydne na aerobik nabo na plavani a uplne mi to stacilo. Fakt jsem rada, ze ty moznosti sportovat "jen tak" tady byly jak pro me, tak pro moje deti.
Nase krouzky (1x tydne) stoji 1400 (fotbal), 1700 (florbal, 4x za rok moznost turnaje za 500) a 2500 (basketbal, 4 turnaje rocne v cene) na pololeti a jsem s tim v poho.
@glitterglue jo to je fakt. Uz na stredni chodila skupina holek ze tridy na aerobik. Lanarily mne taky, ale mne tohle nebralo. Byla jsem s nima patkrat. Jo a taky jsem byla parkrat na joze, kam chodila moje mama😁

@hojda Uznávám, tohle jsem v úvahu nevzala. Omlouvám se.