icon

Fotbalový dril versus volný čas dětí: Jak se rozhodnout?

18. dub 2024

Vždycky jsem zastávala to, že dětem nebudu nic cpát, nechám je, ať si vyberou, co by rády dělaly a když je něco nebude bavit, nebudu je do toho nutit.
Jenže teď mám prostě ´problém´.
Syn přišel s tím, že by chtěl chodit na fotbal. Jenže u nás to není moc kroužek jako spíš dril. 3x v týdnu večer trénink a každý víkend zápas. To se mi prostě nelíbí. Nechci takhle otročit. Kdyby chtěl podobně časově náročný koníček i druhý syn, nebudeme dělat nic jiného, než lítat po tréninkách. Navíc syn nemá od narození nejideálnší nohy a kvůli tomu není moc dobrý na sport. Už takhle nemá rád tělocvik, že se mu spolužáci smějí, že je pomalejší, horší než oni, atd. Chtěla bych, aby se hýbal, ale ne takhle. Jiné sporty, které by nebyly tak zaměřené na výkon, ho nelákají. Každý den teda chodí ven s kluky z vesnice, taky si kopou, jezdí na kole, a tak, takže doma nesedí. Co byste dělaly vy? Podpořily byste dítě a doufaly, že to brzy samo vzdá nebo byste mu to zkusily vymluvit?

Strana
z5
rencinka87
18. dub 2024

Mne to prijde nefer i kvuli tomu mladsimu diteti - jak to k tomu prijde, ze nemuzeme jet o vikendu kamkoli, jit na navstevu, cokoli, protoze bracha ma zapas? Nemam rada, pokud je to vyhnany do extremu, to samy hokej atd, proste nemuze byt sport rekreacni i pro ty deti? Musi to byt vzdycky formou drilu a nejakych soutezi? Taky nechci, aby kvuli fotbalu a unave z nej zanedbaval skolu, protoze vrcholovy fotbalista z nej rozhodne nebude. navic teda byla jsem na par zapasech prave pribuznych a vadi mi celkove ty projevy - tatove rvou po detech, co jak maji delat, castokrat nejdou pro sprosty slovo daleko, pivko, jedno, dve, tri.. ta kultura kolem toho mi nesedi.
Jenze pak si rikam, abych v nem zbytecne nedusila zajem o neco, po cem touzi.. Chci, aby mel pro neco zapal, aby ho neco bavilo.. je to tezky.

autor
18. dub 2024

@rencinka87 kamarádka právě chtěla, aby její syn dělal víc sportů. Třeba 5 najednou. Aby se rozvíjel všestranně. Jenže narazila na to, že prostě nikde to nejde rekreačně. Prostě všude je minimum 2x týdně trénink + zápasy. I tak vybrala dva sporty. Ale dělá na poloviční úvazek, tak má čas ho všude vozit.

somalicats
18. dub 2024

@anonym: Chápu, že ho nechceš zklamat, ale ty děti taky nemůžou mít vše, co si usmyslí. Zkusila bych mu vysvětlit, že vrcholový sport prostě ne a rekreačně to neumožňují.

hojda
18. dub 2024

U nás může přijít na ukázkový trénink. Ona je ta představa často, že budou celou dobu hrát a ono ne, tak třeba ho to ani bavit nebude. Jinak ty fotbalové kluby to je jak přes kopírák, hrozně tlačí na výkon a přitom plno dětí by stálo jen o to obyčejné zakopání si s míčem, ale to snad vůbec ani není. Kamarád tak dělal pro děti ve škole floorbal, že to bylo hlavně o tom zahrání si, to děti bavilo moc.

eldoradoh
19. dub 2024

Fotbal totiž není kroužek. Je to sport. Kolektivní sport. Syn (9) hraje od čtyř let a neměnila bych. Ano, podřídili jsme tomu veškerý rodinný život, ale já to miluji. Nevynechám jediný zápas ani turnaj, máme dobrou partu s rodiči a známe se dlouho. Ač jsem jako malá měla vždy radši hokej, fotbal jsem si oblíbila a je součástí mého života. Chodíme se synem a manželem všichni tři na každý domácí zápas Plzně a když hrají venku, sledujeme vždy v TV. Dej tomu šanci 😉
Nevím tedy, co má syn za problém s nohama, ale dobrý fyzioterapeut dokáže zázraky, vím o čem mluvím 😉

mollyweasley
19. dub 2024

A nemají ve škole nějaké pohybové kroužky? Bývá právě fotbal, florbal, házená... Pak to není takový dril.
Jednu dceru mám od 4 let v atletice, teď ji bude 14 a 6 let už na tréninky chodí sama, stejně tak domlouvá závody, kdo s kým jede. Máme přesný rozpis kdy co je, ale atletika je individuální, tak vynechání nevadí. Protože je tam super skupina lidí, nabídli jsme se s manželem na pomoc při závodech, rádi tam trávíme čas, i když zrovna závodí někdo jiný, než naše dítě.
Dcera začala chodit i do fotbalu, tam se taky dopravuje sama a rovnou jsme řekli, že nejdřív bude rodina a atletika, pak fotbal. Takže když na zápas nemůže, nejde. Na druhou stranu takhle jsme s ní jeli na zápas do Českého Těšína, na lavičce se tu hodinku opálili a pak všichni pokračovali do Ustroně do nádherné zvířecí obory. Dá se to spojit i s tím příjemným.
Mladší dcera má jenom zábavnou atletiku jednou týdně a třikrát týdně hudebku. Má 10, taky už se všude dopravuje sama. S věkem to doprovázení dětí odpadá (při bydlení ve městě). A v tom vidím velkou výhodu. Zápasy a závody nebývají každý víkend, a i kdyby jo, vždycky jenom jeden den a dají se odmítnout.
Pokud syn sám přišel s tím že by fotbal rád dělal, podpořila bych ho, případně se zeptala, proč ho zaujal zrovna tento sport, jestli kvůli kamarádům, jestli někde slyšel, že fotbalisti jsou bohatí, jestli trvá opravdu na něm nebo je ochotný zkusit třeba tu atletiku, univerzální sportovní kroužek pro děti... A podle toho se rozhodla. Za mě je úplně nejhorší smést přání dítěte ze stolu, aniž by se zjistily varianty nebo vyzkoušelo, co mu bude sedět.

dashyyy
19. dub 2024

Moje děti dělají každý dva sporty, tréninky každý 3x týdně.. kluk už se celkem dopraví na kroužky sám, mívá tréninky v neděli ráno, chodívám s ním.. s holkou se účastním všeho, jezdím ráda na turnaje a zápasy.. jednou jedu s jedním, podruhý s druhým.. bereme to i jako společný čas bez sourozence, spojíme to vždycky s nějakým jídlem, menším výletem nebo návštěvou.. na jednu stranu v tom vidím pozitivum, že mám čas se jim věnovat i jednotlivě.. na zápasy se rodiče střídají, jednou vezu já víc dětí a pak zase třeba dvakrát jet nemusím, prostě se střídáme, jak je potřeba.. ale jak říkám, jezdím ráda a do toho stíhám i svoje tréninky a dvě práce.. manžel se sporty nepomáhá, pracuje, babička je víkendová a prázdninová, v týdnu nemá jak pomoct.. jak říkám, mě to naplňuje, dělám to ráda

sagitta33
19. dub 2024

@hojda Není pravda, že na výkon tlačí kluby ( krom výjimek) ale sami děti co dělají nějaký kolektivní sport chtějí vyhrávat, nebo alespoň prohrát důstojně a dají do toho všechno. A trenéři, co to dělají ve svém volnu, zas na zápas počítají, že děti přijdou. Jak by asi hrály takový fotbalový zápas kdyby se žádnému brankářovi zrovna nechtělo, nebo se v jakémkoliv sportu sešlo jen polovina hráčů?

sarihy
19. dub 2024

V 7L měly holky atletiku 2x týdně, bez závodů, k tomu nástroj v ZUŠ s naukou, tedy 2h týdně...stačilo to bohatě. Když se pak postupně přidal další den tréninkový a v ZUŠ by bylo potřeba být rovněž 3h, usoudili jsme, že je to už moc, a nástroje se vzdaly. Postupně měly trénink 3x týdně a závody ve všední dny, u té starší je to teď trénink 4 - 5x týdně a závody občas přes týden, občas o víkendu...Vozíme je, střídáme se s manželem, mají to často přes celou Prahu, a v kombinaci se školou by to nestíhaly (škola třeba do 15 a závody na jiném konci Prahy od 16.30 s tím, že tam musí být hodinu předem...) Každý víkend bych nedala u těch menších dětí, tak jako jsem chtěla mít víkendy jako rodina.

hojda
19. dub 2024

@sagitta33 Tlačí všichni, kluby a kolikrát i rodiče, co dělají někteří tatínkové na dětských zápasech mi hlava nebere🙈. A jsou tam opravdu děti, které si chtějí jen zahrát, zakopat. Tyhle většinou odpadnou, protože ta realita není, to co chtějí.

sarihy
19. dub 2024

@hojda A proto jsem ráda, že holky dělají atletiku v malém pražském klubu, kde nejsou ambice na MČR apod., dostanou tam šanci všichni. Ano, trénuje se dost, ale není tam ten brutální tlak na výkon. Ale slyšela jsem speciálně o fotbalu a hokeji, že tam je ze strany rodičů dost maso.

tereza0111
19. dub 2024

Preci musi byt v okoli nejaky jiny krouzek fotbalu, kde to nebudou tak prozivat? Dite ktere nic neumi a jeste neni uplne talent od prirody bych na takovyhle drill nedala, jen mu to znechuti a uz nebude chtit delat nikdy nic. Otazka je taky tedy, jestli tyhle podminky plati uz pro 7 lete kluky? Nemaji nejakou pripravku? Kde by byl rezim volnejsi...
Jinak nam krouzky postupne zacinaji take ovladat rodinny zivot, ale dcery jsou o neco starsi + je to bavi a jde jim to, tak tam to pak ma smysl. Dokud byly mensi, tak jsem se moc nenechala a musela jsem je takhle stahovat z gymnastiky v sokole - ja chtela, aby tam chodili aby se dobre protahly, srovnaly zada a uzili si zabavu. 80 leta nacelnice ocekavala, ze jsou tam vsichni v cinskem lagru a jejich smyslem zivota je stravit vikendy na zavodech. Po roce vsichni hojne odhlasovali, nasli jsme lepsi, ktera najednou holky zas bavi a splnuje nase predstavy...
Takze bych hledala jiny fotbal, verim, ze se da 🙂

hojda
19. dub 2024

@sarihy Na některých zápasech mi bylo zle, tatínci sprostě nadávají, prostě jak na dospělém fotbale🙈.

hojda
19. dub 2024

@tereza0111 V našem okolí žádný takový kroužek není, děti jsou členy Fotbalové asociace ČR, řeší se třeba i přestupy dětí mezi kluby.

sarihy
19. dub 2024

@tereza0111 Já mám bohužel pocit, že u nás v ČR je to celkově nastaveno tak, že když dítě nechce sport dělat závodně, ale jen pro zábavu, tak nic takového skoro není. Jako třeba chodit jen trénovat fotbal 3x týdně a nehrát zápasy, to podle mě neexistuje nikde. Vadí mi to, ne tak u mých holek, které jsou nadané, ale u těch dětí ne úplně schopných, které nejsou tak šikovné, ale pobyt je hrozně baví. Líbí se mi koncept v Anglii nebo USA, kde mají ty kluby přímo při školách, takže děti jednak chodí ze školy rovnou tam, odpadá to vožení ze strany rodičů, a pak taky myslím, že je to rozděleno dle výkonnosti a že se může zapojit fakt každý. To u nás je možná na prvním stupni ZŠ, pak už nikoliv, pak už to je vše o klubech registrovaných, a v tu chvíli je potřeba právě i ta závodní část no.

autor
19. dub 2024

@eldoradoh K fyzioterapeutovi chodíme. Zatím be výsledku. Já chápu, že když vás to baví, může to být fajn. My jsme úplně nefotbaloví a nechci tomu podřídit všechno. A právě proto, že je to zaměřené hodně na výkon, nechci, aby to třeba kazil ostatním.
@mollyweasley Ve škole mají akorát jógu a pak basket pro větší děti. Zeptat se ho na to, proč chce chodit, se mi líbí. Moc děkuji. To určitě udělám.
@dashyyy Ty jo, jsi hustá, že to takhle zvládáš.
@hojda Jo, někteří rodiče jsou až děsiví, jak si plní vlastní ambice přes děti.
@tereza0111 přípravku právě mají a funguje to časově takhle. Po jiném klubu v okolí se porozhlédnu. Taky mě to napadlo.
@sarihy To je právě ono. Chci, ať to dělá pro zábavu, vím, že vrcholový sportovec prostě nebude, tak proč ho honit a dřít?

sarihy
19. dub 2024

A to je ten problém, ale obecný. Fakt si nejsem jistá, že existuje nějaký kroužek pro zábavu jen.

morgan
19. dub 2024

Umožnila bych mu to a podpořila ho v tom.

sagitta33
19. dub 2024

Myslím, že tu pláčem na špatném hrobě. Já chodila hrát fotbal s klukama, to byl skutečný fotbal pro zábavu. Dneska je na každý vsi multifunkční hřiště a nikdo na něm není. Na školách fungují běžně kroužky florbalu . Individuální sporty také fungují dobře jako kroužky. A u kolektivních sportů v klubech se hrají soutěže na různé úrovni , ale i na vesnické úrovni každý jedinec hraje za tým a výkon se od něj očekává. Je jasný, že ne každý hráč je stejně dobrý ale snaha tam musí být 100 procentní jinak to nemá smysl.

hojda
19. dub 2024

@sagitta33 U nás to právě dělal jeden tatínek s tím floorbalem na prvním stupni, ty děti si tam chodili fakt jen zahrát, vyblbnout se. Měl velký seznam náhradníků na ten kroužek. On sám říkal, že se svým týmem může hned na olympiádu. Matematickou olympiádu! 😂Měl tam právě třeba kluky, kteří na to pohybově nejsou úplně exceletně, ale chtěli hrát a on jim to umožnil, ti kteří mají ambice v tom sportu, chodili do více profesionálních kroužků. Tohle bylo tak fajn. Prostě si jen po škola na hodinku zahrát.

prejeta_zaba
19. dub 2024

@sarihy ale jo, existuje. Vše je jen o lidech. U nás je dětí moc, stejně v téhle kategorii hrají zápas čtyři (střídají se), takž ani nemá smysl, aby na zápas jezdilo 25 dětí. Stačí se dopředu domluvit, že dítě nejede a hotovo. Ne všude jsou bezohlední hulváti. Ale bohužel není to pravidlem, no. Jinak souhlasím, že moc kroužků jen tak pro zábavu není. (Ono to totiž asi snadno sklouzne k tomu, že kdo je lepší, jde do výkonu a komu to nejde, časem se na to vykašle a kroužek se rozpadne - aby chodili někde kopat 3, to nemá cenu).

anonymmm88
19. dub 2024

Já bych mu to dovolila, když chce chodit na fotbal, tak to vyzkoušejte a uvidíš, zda vám to bude vyhovovat. Nemá cenu do něčeho nutit, ale když ho to bude bavit, bude stastnej. Třeba u toho vydrží měsíc, třeba rok.
Tréninky jsou někdy 2x tydne, někde 3x, plus víkendy bývají zápasy.
Syn prvně chodil na hokejbal, ale nebavilo ho to, tak začal chodit na fotbal a mají tréninky 3x týdne. Tento týden nám zrovna vysel i nějaký pratelak a zitra zápas 40 km daleko (takže 5dní po sobe fotbal)😀, ale jezdí společně autobusem i s rodiči a nás baví fandit. Sice je to takový ještě neohrabaný, ale baví mě koukat a on je šťastnej. Takže zkusila bych. 🙂 Dej mu aspoň šanci, ať si sám zjistí, jestli to bude zvládat nebo ne. Já bych upřímně nikdy synovi kroužek nezakazovala a neříkala, že zrovna na zajmovy kroužek nemá... ať vyzkouší v čem se najde.
Muj syn přišel ze školy asi po měsíci s tím, že chce chodit do basketu, že ostatní tam chodí taky, tak jsem váhala, nikdy o tom sportu nemluvil. Spis to bylo tak ,ze ostatni, chodi, tak chce taky. Ale je to v ramci skoly a za par korun, tak chodí a baví ho to taky. Ale on je celkově dost sportovně založený.

eviicka
19. dub 2024

Já myslím, že pohybové kroužky pro zábavu se (ne všude) najít dají. Hodně dělá třeba sokol.

Akorát, že v případě zakladatelky nejde asi o to, že kluk tam nechce kvůli fotbalu, ale kvůli kamarádům. Co poradit to nevím, je to taková situace na hraně, sama bych se těžko rozhodovala.

cherie24
19. dub 2024

Tak to asi musíte vědět hlavně vy, jak je na tom po zdravotní stránce. Není někde dál třeba nějaký jiný oddíl, kde to tolik nehrotí? Sice by to bylo dojíždění, ale aspoň by si to zkusil a pořád to bude méně času než to blíž. 🙂 My třeba na krasobruslení taky budeme dojíždět dál, právě kvůli tomu, že ve 2 nejbližších městech je to šílený dril. 3x týdně trénink, později i 4x na té vyšší úrovni + pak závody a soustředění. A to už od nějakých 4 až 5 ti let, což mi přijde šílené nejen pro rodiče, ale hlavně ty děti. 🥴

autor
19. dub 2024

@hojda To je hezký.
@anonymmm88 No vím, že časově mi to vyhovovat nebude určitě. Zakazovat mu to právě nechci. Jen to vymyslet nějak, ať jsme spokojení všichni.
@eviicka sokol máme, to nechce. Atletiku taky ne a to ji zkoušel na dvou místech.
@cherie24 Rozhodím sítě a podívám se.

sagitta33
19. dub 2024

@hojda Pokud se najde tatínek tak super. Ono ten sport je taky o penězích. Někde kroužky vedou učitelé, někde placení profi trenéři. Ale v menších klubech jsou to zpravidla rodiče nebo nadšenci kteří tomu věnují spoustu času a zpravidla bez nároku na odměnu.
Chodí na všechny tréninky, jezdí na všechny zápasy. Nejedou na výkon, děti přihlásí jen do soutěží podle úrovně týmu a dají šanci zahrát si i slabším hráčům. Pak je ale pochopitelné, že i od hráčů a jejich rodičů požadují snahu. V menších klubech mají problémy se soupiskou pokud pár hráčů omarodí, tak se nelze divit, že nejsou nadšení z dětí kteří si příjdou "občas" zahrát.

jahodi
19. dub 2024

Nejsem ochotna dítě podpořit v kroužku, kam bych ho musela já vozit víc jak 1x týdně a ještě by to zasahovalo do víkendů. Prostě toto ne. Na to se mám příliš ráda. A jako máma mám pocit, že konkrétně u mojí dcery by taková časová (a energetická) investice byla víc, než ona zvládne.

Jinak ale zkus hledat nějaký kroužek, kde by bylo možné +- to co si představuješ a přitom by tam měl i fotbal. Dceru třeba baví plavání - je tu v nabídce kroužek, kam by musela dojíždět 2x týdne a celkem je to i o drilu. A pak je tu další možnost, 1x týdně a víc i o tom hraní. No zkusíme se od září dostat na ten druhý. Držím palce ať něco najdete

rebe
19. dub 2024

@hojda Tvrdit, že všichni tlačí na výkon, mi přijde teda výrazně nadsazené tvrzení. Ano, když jde dítě do forbalového klubu, není to kroužek, kde si zakope a mezitím bude trhat sedmikrásky, je to sport a očekává se, že dítě bude sportovat. A samozřejmě záleží na trenérech a lidech kolem klubu. Ale že by všichni tlačili na výkon a děti kvůli tomu končily, to prostě není pravda. Pohybuju se se synem v tom prostředí třetím rokem a fakt ne. Jsou děti, které za měsíc přijdou na jeden, dva tréninky. Jsou děti, které se během zápasu jenom honí sem a tam, nechápou princip hry a za celý zápas si třeba dvakrát kopnou do balonu. Jsou děti, které se na tréninku ulejvají. A nikdo je nevyhání. Pak jsou taky děti, které tam první dva roky trhaly sedmikrásky a v zápasech byly jen do počtu, a teďhrají na plno a jsou oporou A týmu. Co rozhodně není, je nějaké kastování, ty nejsi dost dobrý, ty nestíháš dril - jak je tu v komentářích naznačováno. Fotbaloví trenéři, narozdíl od spousty jiných sportů, mají licenci. A v rámci vzdělávání před získáním licence se učí, že cca do 12 let se na dětech fakt nedá poznat, z koho bude jednou hvězda.

hojda
19. dub 2024

@rebe To popisuješ situaci v Praze, tam je dětí hodně, ale v těch menších obcích ne. Trhat sedmikrásky jsem fakt neviděla nikoho ani na jednom tréninku. Dost emotivně se řešil i přestup dětí do jiného klubu. Všichni dělají na tréninku tu stejnou aktivitu celou dobu, dětí je málo, takže by nepostavili vůbec team na zápas, většinou jsou rádi, když vůbec nějaké náhradníky mají, plno zápasů bylo bez náhradníků. Staráte se třeba o občerstvení? U nás je součástí i to, že rodiče na zápasy přinesou občerstvení, ne jen svačinu pro dítě, takže se očekává, že i něco třeba napečeš apod.

jannym
19. dub 2024

Syn chce taky hrat fotbal, ale pujde jen v ramci druziny, fyzioterapeutka mu vzhledem k hypermobilitr kloubu nedoporucuje zadny sport aktivne, jen rekreacne, takze i kdyz chce do mistniho klubu do pripravky tak to nejde, dril 2x -3x tydne by se nepriznive podepsal na jeho kloubech…moc ho to mrzi, furt kvuli tomu drzkuje, ale zdravi ma jen jedno…

Strana
z5