Kroužky pro děti. Máte někdo kombinaci hudba a sport?

karinvy
11. črc 2022

Zdravím,
dostali jsme se do rozepře s partnerem ohledně kroužků dcery. Dcera má 8let, od 5let děla gymnastiku, která ji moc baví (trénink 2-3x týdně). Cca rok ,,otravuje,, že by chtěla hrát i na klavír, tak jsem si řekla že ji od září přihlásím ať si to zkusí, ale překvapila mě reakce partnera který je absolutně proti, že se má dítě vést jedním směrem a ne míchat sport s hudbou, že to už bude i pro ni časově náročné (což beru jako normální argument že má pravdu). Ale dcera byla z jeho reakce zklamaná, moc by tam chtěla..

Tak by mě zajímal názor ostatních rodičů, mate někdo děti v kombinaci kroužku hudba/sport nebo to je opravdu moc ?

pampeliska1313
11. črc 2022

Zkusila bych to. Jedna věc do který bude nucena se jí muže znechutit. Čím víc toho pozná, tím spis se bude moci později rozhodnout co ji fakt naplňuje. Sama mám v plánu, pokud syn bude chtít, ideálně něco ze sportu, něco z tvoření atd. Čím víc toho zkusí, tím víc informací a bude se rozvíjet tak jako tak. Pokud neplánujete u dcery sportovní kariéru, která ji bude třeba možná živit, proč jí brát i další možnosti rozvoje.) když to nebude zvládat, rozhodne se sama.)

betelgeuzz
11. črc 2022

Zkusila bych to a uvidíte. POkud chce, může to zvládat. Obě moje holky mají 3-4 tréninky týdně (atletika a badminton) a k tomu ZUŠ, to je 1 h nástroj a 1 h nauka. Zvládají to dobře, jediný problém je to na začátku roku rozplánovat. Od kamarádky dcery k tomu ještě mají dramatický kroužek, sborový zpěv, solový zpěv a taky to zvládají, i když to mi příjde až moc. Ale jsou děti, které nechtějí žádný kroužek a jsou děti, které by nejraději oběhaly všechno, tak proč jim to nadšení brát, pokud to finance dovolí.

jaja01k
11. črc 2022

@karinvy Zkuste to a uvidíte. Rozhodně bych jí v tom nebránila, když to sama chce zkusit. Mám kluky 7 a 8 let a naopak se snažím, aby nebyli zaměření jen jedním směrem. Oba hrají volejbal, to je jejich zájem číslo jedna. Mladší k tomu chodí na šachy a sborový zpěv, starší do ZUŠ na výtvarku.

konidana
11. črc 2022

@karinvy pokud to dite zvlada, tak je podle mne kombinace jen a jen dobre. Otazkou je zda neni nejaky krouzek 4x tydne uz moc. Ale to zalezi take na diteti. Jsou deti nekrouzkove a deti co kroužky vyzaduji denne. I presto si myslim ze by dite melo mit cas jen tak byt doma a nemuset nic. Dvera v 8 lezech chodila na výtvarku a atletiku. Potom lezeni. Zkusili jsme krouzek na rok, minimalne aspon cele pololeti, kdyz uz bylo po zkusebnich 2 nebo 3 hodinach.

germaine
11. črc 2022

Zkuste jeden rok a uvidíte - my měli loňskej rok hodně náročnej - synové 10 a 8let, začali loni hrát fotbal a do toho mladší aikido a starší do ZUŠky na bicí - takže starší dvakrát týdně trénink, dvakrát týdně hudebka (nauka a bicí, plus od ledna nám přidali kapelu) plus pátek zápas a sobota turnaje, mladší dvakrát týdně trénink, dvakrát do měsíce aikido a taky pátek zápas a soboty turnaj...já padám na hubu rozvážením, trávením času na staďáku apod...rok to stačilo, od září jim zůstane pouze fotbal, vlastně každej 3-4x v týdnu a to myslím stačí...

betelgeuzz
11. črc 2022

Ještě mě teda napadlo, jestli ti dítě od září do ZUŠ vezmou. U nás byly zápisy květen, červen a zrovna klavír je dost žádaný. Mně se dcera 2 roky vůbec nedostala a to jsme byly přímo na zápise.

marulu
11. črc 2022

Obě děti (7 a10 let) mají skauta, 2x týdně atletiku, angličtinu, v ZUŠ obě klavír a nauku a jedna k tomu tanec a druhá sbor, mladší ještě bude přibírat sólový zpěv. Kdyby mohly, chodily by ještě na další kroužky, ale to uz jsem jim zatrhla. Ale když dítě chce, tak bych neomezovala. Čím vice toho poznají, tim líp, to je můj názor. Časem ať si treba vyberou, co jim bude bližší. Většina dětí v mém okoli kombinuje sportovní (pohybovou) aktivitu s uměleckých kroužkem a k tomu skautem nebo např. prirodovědným kroužkem.

hojda
11. črc 2022

Já beru kroužky tak, že si má dítě vyzkoušet různé možnosti, co by ho mohlo bavit.

thali02
11. črc 2022

@karinvy Dělala jsem jako dítě jak sport, tak i hudbu a jsem za to teď zpětně vděčná😊

kamino
11. črc 2022

Určitě bych to zkusila . Na gymnastiku bude ve 20 stará, může přijít zranění, na klavír bude moci hrát stále a hudba je skvělý ventil emocí..

treasurka
11. črc 2022

Nemělo by se koukat na sci-fi, když člověk kouká na romanťárny. Prostě nemíchat to dohromady, ne ;)

cilkat
11. črc 2022

Vést takle malé dítě jedním směrem mi přijde naopak špatně. Takle malé dítě má zkoušet různé možnosti, aby si z nich později mohlo vybrat (a nebylo nuceno jít "tou jedinou cestou, kterou zná"). Ano, pokud byste z ní chtěli vrcholovou gymnastku, tak už by nic dalšího nestíhala (a už teď by nejspíš najížděla na každodenní tréniky)... ale k "3x týdně" klavír ještě dá... tři další kroužky už ne, ale jeden, byť s domácí přípravou, ano. ... Možná je na zvážení zda nějaká ZUŠ, která je přecejen víc práce, nebo třeba soukromé lekce klavíru, které budou v tom horším případě vyhozené peníze, ale "nebude nikoho zdržovat".

areh
11. črc 2022

@karinvy kamarádky dcera dělá gymnastiku a hraje na housle a na klavír. Ono zrovna cit pro hudbu a gymnastika spolu souvisí.
Jinak co se týká časové náročnosti, tak já jsem měla 3x týdně gymnastiku, 2x týdně balet a ještě jsem chodila na vodácký kroužek 😁 všechno jde. Jen hudbu bude muset trénovat i ve volném čase doma, což uvidí jak to bude stíhat.

tulikiss
11. črc 2022

obe deti hraji florbal a syn k tomu ma klavir a dcera violoncello, myslim si ze je to idealni. Proste poznavají ruzne smery.

iulia
11. črc 2022

Syn 8 let během školního roku hrál baseball (3x týdně), šachy, chodil do juda a do kroužku Scratch a také navštěvoval hru na klavír. Nicméně bylo toho hodně..... Bude pokračovat v baseballu, šachách, ve hře na klavír. Od juda si chce dát na rok pauzu 🙂 A pro Scratch již není místo v rozvrhu - ale povedeme ho sami, bude-li chtít se zdokonalit.

kosi_cek
11. črc 2022

Je to super kombinovat, zkoušet, ale záleží dost na úrovni těch kombinovaných aktivit (většinou se to začne vylučovat, když přibudou sportovní tréninky) a samozřejmě záleží na tom, kolik unese dítě. Každopádně je to náročné, u nás v ZUŠ dost zásadně razí cestu 2* týdně po 20ti minutách + vyučovací hodina nauky + samozřejmě doma cvičit, takže určitě i dost záleží, jak moc dobře to jde celé zorganizovat, protože je to celkem dost opruz, a to i když už děti mohou docházet do ZUŠ samy (v tom naprosto ideálním případě).

janina228
11. črc 2022

@karinvy kombinovat, proč ne.. jen je tu jedna taková blbá možnost, že ve finále za pár let sekne se vším, protože nebude dost dobrá ani v jednom (to je jen moje zkušenost, neříkám že to je váš případ).

hojda
11. črc 2022

@janina228 a proc je nutne, aby v tom byla dobra? Nestaci, ze ji to bude bavit, treba jen nejakou omezenou dobu?

janina228
11. črc 2022

@hojda já to nemyslela v pohledu k rodičům například. mám zkušenost - chodila jsem na xy kroužků.. na co jsem chtěla, na to mě rodiče dali. A ve finále když jsem se ujistila, že nejsem dost dobrá ani v jednom, skončila jsem s tím. Teď zpětně bych byla radši, kdyby mě rodiče spíš směřovali klidně i třeba jen nějakým směrem.. no ale jak píšu - to je jen a jen moje osobní zkušenost🙂

rebe
11. črc 2022

Ano, obě školní děti mají i sport (ne kroužek, ale výkonnostní) a k tomu hudební kroužek, byť teda u nás je to jen flétnička. Navíc mají ještě keramiku. Nic z toho nebyla moje aktivita, kroužky si vybrali sami. A s kterýmkoli mohou skončit, kdy budou chtít, nebo ho dělat, dokud budu chtít. Jsem ráda, když si toho vyzkouší co nejvíc a budou si moci vybrat, co je opravdu baví.

versatilka
12. črc 2022

naopak vedeme děti k tomu, aby nebyly zaměřené jedním směrem. Aby zkoušely různé věci, pro které se nadchnou. Dělají sport i hudbu a jsou spokojené.

evik19
12. črc 2022

Syn dělá sport i klavír. Ale není soutěživý, takže oboje dělá jen pro radost (a klavír poslední dobou spíš z donucení, protože se mu nechce pravidelně cvičit.) My jako rodiče taky nejsme ambiciózní, jsme rádi, že ho ten sport baví, žije tím, na soutěže nejezdí, ale možná časem začne, když bude chtít. Klavír je trošku větší závazek, kromě pravidelného cvičení je taky potřeba, aby se dítě naučilo dost teorie. Každopádně bych řekla, že gymnastika a klavír jdou k sobě docela dobře, jen jsou to oboje dost časově náročné aktivity, takže oboje na nějaké vrcholné úrovni určitě dělat nelze. Záleží tedy, jaké máte ambice.

nikoulinka
12. črc 2022

Když to vezmu ze svého pohledu. Já jako malá vyzkoušela XY kroužku. Něco mi vybrali naši, něco jsem si "vydupala" sama 😅 a jsem ráda, že mi oba rodičové dali možnost a měli se mnou nervy. Zkoušela jsem různé věci - tenis, keramiku, tvoření, tanec, latinu, drevokrouzek, jazyky, atd... Někde jsem vydržela měsíc, někde dýl. Ale čím jsem byla starší, více jsem tíhla k tanci. Zůstala jsem u něj az do doby před MD. A fakt díky rodičům, že měli se mnou tu trpelivost a dali mi tak možnost "osahat" si a najít se 🙂

svha
12. črc 2022

Dcera hrála fotbal, pak přešla na florbal a při tom chodila ve škole na flétnu. Sportovní kroužky byli náročné na čas. Hudební byl jednou týdně. Našla se ve sportu. Nechala jsem se vždy na ní.

alpakovo
12. črc 2022

@karinvy mám dva syny (12 a 8) a oba už víc jak 4 roky jedou jak sport,tak hudebku. A popravdě v tom vůbec nevidím žádný problém. Je jich víc co to tak mají a zatím s tím nemá nikdo žádný problém. Závodí za hasiče,trénink 2x týdně plus teda závody o víkendu. Starší hraje na cimbál, mladší na housle a hudebku mají 1x týdně a zvládají všechno

swan42
12. črc 2022

@karinvy mne to prijde teda uplne normalni. Sama jsem chodila od 6 na klavir, keramiku a aerobic a od 12 pak jeste na aquabely.
U svych deti planuju to samy. Nejaky sport, nastroj a neco s rukama/"umeleckeho".
Sami si pak vyberou, co je bavi a na neco treba chodit prestanou 🤷

j.kriv
12. črc 2022

Nejstarší měla klávesy a jízdu na koni, jeden rok pak do toho ještě stolní tenis. Určitě bych ji nechala, ať si vyzkouší různé kroužky, omezit se to dá vždycky

leiladelly
12. črc 2022

Máme tuto kombimaci u obo dětí. Syn hrál fotbal (časově náročné), u toho zvládl ještě hru na bicí nástroje a klavír . Pak přestal s fotbalem, začal jezdit traily, v hudbě pokračuje. Dcera chodí do gymnastiky a k tomu hraje na flétnu a chodí do výtvarného kroužku v ZUŠ. Děti zkouší různé aktivity... pak si vyberou , co jim sedí nejvíce.

marty154
12. črc 2022

@karinvy taky bych zkusila...holky chodi 3xtydne do hudebky,2xtydne florbal a 1x tanec...a kluk 4xtydne do hudebky,2xflorbal,1xtanec a zvladaji

evajanouskova
12. črc 2022

@karinvy ja sama jako dite jsem mela kombinaci hudby a sportu. V hudbe dokonce kombinaci fletny, kytary a zpevu. Sport volejbal. Diky tomu jsem mela program i na odpoledne a některé vikendy a nevymyslela blbiny. Hlavne me bavilo vse a jsem rada za to, ze mi to rodice umoznili. Dcerka 4 roky od zari zacina s pohybovkama a pokud to pujde, tak co nejdriv ji chci dat i do zusky.