Zájmy sedmiletého chlapce. Máte tip, nápad?
Dobrý den,mám syna 7,5 let, chodí do první třídy,je chytrý,šikovný,vždycky se o všechno zajímal-dinosauři, vesmír, minerály...nyní se zajímá o zbraně, bomby, střílení, a po Silvestru se k tomu přidaly ještě petardy,dýmovnice a pyrotechnika. To jsou témata ve kterých se s manželem nijak moc neorientujeme a ani je příliš nehodláme podporovat. O co se zajímají vaši synové, na jaké téma bychom ho mohli "převést". Už těch zbraní máme popravdě dost a dost. děkuji za konstruktivní nápady
Hodně hrajeme společenské hry. Kdyby mel i jiného parťáka nez me kdo by měl víc času, vydrzi u toho pul dne. Dal miluje auto drahy, hot wheels dráhy, různě to skládá, třeba přes půl pokoje a pak pousti auta.
Už umí číst, tak se ho snažím motivovat aby si sám četl. Komiksy jsou pro začátek fajn.
@malinovastava Mám stejně staré ho kluka a zbraně jsou u nás taky docela téma. Já teda nekonverzuju na tohle téma neb o nich nic nevím. Ale manžel věcně diskutuje a odpovídá úměrně věku. Myslím, že ty kluky to prostě zajímá a nevím, jestli jde jen tak je přesměrovat, kor když vezmu v potaz kolektiv, válka v evropě apod. Ale to je mimo otázku.
U nás jede minecraft ve velkým, občas nějaký vědátorství a momentálně se po letech vrátil k hot wheels autům. A nedávno si asi hodinu povídal s kamarádem na téma "bermudský trojúhelník". Jo a pak drahý rychlý auta.
@malinovastava také máme 7leťáka. Hodně to baví lego a minecraft. Sbírá Hot wheels autíčka a strašně ho teď baví auta všeobecně. Pořád řeší jaký mají auta výkon, jakou max.rychlost, zrychlení atd... u toho se zabaví strašně dlouho.
@malinovastava mám dceru v první třídě a nedávno si vybrala dětskou pistol v obchodě, má i dětské pouta, obušek a granát. Na karneval šla za vojáka, nebránila jsem jí v tom. Od pár lidí jsem si vyslechla, že si mysleli, že je to kluk. Ale ona nemá ráda panenky už od malička. Neřeším to. U nás tedy její teta (moje sestra) má zbrojní průkaz, takže se jí dcera vyptávala ohledně té dětské pistolky co je co. Ale beru to jako dětskou zvědavost. Opravdovou pistol ještě neviděla. Kromě teda vzduchovky, z té střílela na táboře. Také jsem byla v dětství spíš klučičí typ a bavilo mě poslouchat vyprávění o tom, jak můj taťka za vojny řídil tank a tak. Takže to nehrotím. Poslední týden se začíná vyptávat na auta, jako co je ze spodu auta, proč dávají automechanici auta na hever a sama od sebe si lehne, dá si na schod dětské autíčko, vezeme si nářadí a jde ho jako opravit.
@malinovastava syn v první třídě hrál rugby takže moc ani neměl čas se nějak zajímat o takové věci... Ale vzpomínám že jsme sbírali Pokémon kartičky, zařídila jsem album a kupovala mu balíčky a sety, ve škole si to pak měnili.... Jinak čím starší, tak se spíše zajímá o sport. Fotbal, basketbal (teď hraje závodně basketbal - je mu už 10let)
@malinovastava a legoooo, to jede u nás pořád, teď už takové to výstavní Marvelovky... Od školky staví lego je na to strašně šikovný.
@malinovastava je to kluk.Je to období ,které přejde .Můj syn to taky takhle měl.
Syn se zatím profiluje jako mediavelista, má neskutečně znalosti o hradech, rytířích, brněních, zbraních, bojových technikách...nevidím v tom nic špatného, kupujeme knihy o středověku, modely rytířů. My jako děti jsme si stavěli luky, samostříly i jiné zbraně a teroristi z nás nejsou 😁 Potom taky staví lego a sbírá hot wheels.
U našeho sedmiletého teda pořád vedou dinosauři, trochu Minecraft a pak dost žije tím, jakou mu zrovna čteme knížku. Půl roku to byly Letopisy Narnie a teď uviděl v naší domácí knihovně sbírku Harryho Pottera a úplně ho to pohltilo, pořád za námi chodí, ať mu jdeme číst.
Ahoj, synovce taky zajímaly zbraně a teď chodí na kroužek sportovní střelby. Ono je možná fajn, to takto nasměrovat a myslím, že i vliv trenéra pak dělá divy a ti kluci a holky zjisti, ze to neni taková sranda a je třeba mít ke zbraním pokoru. Synovec není při hrách s hračkami zbraní nijak brutální a většinou je policajt a někoho zachraňuje.
Nicméně si myslím, že to ke klukovi proste patří a třeba je to jen období.
Ty petardy... to chápu, že nechcete podporovat... možná mu ukažte fotky vyděšených nebo lehounce (kvuli nemu) zraněných zvířat, co takový Silvestr s nimi udela. Taky ho vzít do záchranné stanice by mohlo, kde mu o tom popovidaji, by od té fascinace mohlo pomoct. Klidně tam predtim zavolejte a vysvetlete, co potřebujete, oni jsou vstřícní v edukaci veřejnosti a v některých maji i programy pro děti, takže jsou zvyklí s nimi mluvit.
Vždyť to je naprosto luxusní příležitost pro rodičovské působení! Pro vysvětlování, popisování, ukazování. Klidně i o tom, co zbraně působí, jak to vypadá, jak se to hojí. Ignorování a odvádění pozornosti je promarněná příležitost 🤔
PS: Jaký je rozdíl mezi zbraněmi a dinosaury? Vždyť s dinosaury se taky neodmyslitelně pojí boj (o život), a celkem velká brutalita. Proč je tohle ok a zbraně ne?
Lego, dinosauři, deskové hry, také obcas playst., rybaření
A co ty zbraně převést do české historie? Například 14. století je hezky dohledatelné od zbrojí, mečů, kultury života,... Tím by mohl posílit i zájem o vlastivědu/dějepis a podnikat rodinné výlety na hrady a zříceniny.
Pokud jsi z okolí Kutné Hory, tak na tvrzi Malešov bude teď 7.-8.,9.3. oživlá historie u příležitosti Kingdom Come Dileverence. Nechci vynášet informace, ale bude se představovat přímo live projekt, který je pro rodiny s dětmi.
Nas mladej v 6 letech objevil Indiany. Meli jsme vsechny dily Vinetua na DvD. Drzelo. Ho to minimalne do deviti let. K tomu ale i ty odpovidajici zbrane, ze. Vyrabel si tomahavk, s tatinkem resuscitovali stary luk a sipy, delal si celenku atd. Fascinace naradim a nozema od 4 let. Musel mit opravdove, bral si tatinkovo, dokud nedostal vlastni. To ho drzi furt. Chytry tel mel az od 10 let, to pak slo vsecko zkopce. Ale od 14 sjizdel youtube s tim, ze do roka a do dne si podle toho postavil sam svuj vlastni herni pocitac. No jo , zli rodice mu ho odmitli koupit, tak musel sam😅
@felis petardy u nas take probehly. To bylo obdobi asi kolem 11 az 12 let? Kluka jsme ale odmalicka ucili co a jak s ohnem, rozdelavat, hasit, atd. Tak jsem verila ze bude opatrny. Doma dostal nehorlavou podlozku na stul a maly hasicak k dispozici, kdyby nahodou neco. Nastesti nikdy nic. Jednu zimu delali s kamosem vybuchy na poli za mestem🙈
U nás v 7 letech vlaky a vesmír...
Mám taky 7,5leteho a toho baví tvořit vlastní komiksy, pak trochu historie a taky hry a seriály
@malinovastava Nevím, jestli pomůžu, mám v tomhle věku zatím jen dceru. Baví ji Pokémoni (moc nadšená nejsem, přitáhla to ze školy 🤷), začala na tabletu hrát šachy, celkově je tvořivá, takže furt něco vyrábí, zajímá se o zvířata, snažím se s ní hodně číst. Zkusila bych s tím pracovat, jakkoliv teda se hrozím takového období u nás, povídat, ukazovat vývoj zbraní, určitě nějaké tematické muzeum bude. Mimochodem z tankové bitvy v Lešanech byla dcera naprosto unešená. Ze střelnice jsme dětem donesli nábojnice, jen pro zajímavost, ale naštěstí je to brzy přešli a mají je jen na hraní. Nechci se tomu ale úplně vyhýbat. Mimochodem žít budou v trochu pošahaném světě, takže úplný bojkot zbraní myslím není volba.
U nás v sedmi letech - dopravní značky, pak zeměpis (vlajky, státy) a přes počasí to teď v osmi přešlo na vesmír. Hraje si dost s legem. Ale on není moc bojovný typ ani v životě.
Lego, Pokemon, Minecraft a dáma.
@malinovastava u nás ještě jede mimo zminene Gravitrax
Titanic...pořád jenom Titanic a vlaky...jo a začínají youtuberi...
Hokej, hokej, hokej, Lego a čtení 🙂
Jestli je to fakt vášeň, tak to nepředěláš a ani to nejde. Sama tuhle vášeň neznám, ale pohybuju se hodně mezi chlapy, znám vášnivé střelce i fandy do výbušnin. Střelba umí být i náročný sport, jde o přesnost, znalostí, respekt ke zbrani, se kterou se musí zacházet opatrně a s vědomím, že je nebezpečná.
S výbušninami začínalo hodně chemiků, některé to přešlo, jiné ne. Úplně bych kategoricky nezakazovala, protože není nic horšího, než když ti dítě za zády zkouší z dostupných surovin dělat výbušniny. Protože ty nejjednodušší domácké výbušniny jsou zároveň ty nejmíň stabilní, kdy hrozí, že ti vybouchnou v rukou 😞 (jeden známý to komentoval, že měl spíš štěstí, že se mu nikdy nic nestalo, a kdyby věděl, co dnes, nikdy by to nepodnikal). Možná se to dá trochu přetavit v lásku k pokusům a chemii obecně. Nicméně kdyby to nefascinovalo poměrně hodně lidí, nikdy by nevznikl pořad jako Brainiac, kde v každém díle aspoň něco vyhodili do vzduchu
https://www.youtube.com/watch?v=9ZywwUt8RH0A ty lidi jsou z toho nadšený. Jako do teď jsem nepochopila, co na tom vidí, mě to přijde tak o ničem, snad ještě horší než romány ala Danielle Steel, ale oni to tak mají. 🤷
Lego, Minecraft a vlaky a skaut
U nás jede lego, Minecraft a fotbal 🙂 hračky už ho neberou.
@malinovastava Koleje, přejezdy a vše týkající se provozu na dráze.
@malinovastava Ahoj, náš syn je vášnivý rybář 🎣🐟 Ryby chytá tak od 3 let (my s manželem také chystáme ryby), když nechytá živé ryby, chytá mě nebo sestru, nebo vytírá plyšový ryby, z lega staví rybí sádky, kouká na Jakuba Vágnera. Nedávno byl chytat pstruhy na dírkach v ledu. No blázen 😁 Ale je to skvělý, protože je venku na vzduchu, u toho poznává přírodu, takže jsme ráda že nehnije doma.

U nás teda jedou ve velkém šachy 👍