13měsíční dítě v noci k usnutí potřebuje až 3/4 l mléka
Maminky,
prosím vás o radu. Mám 13ti měsíční dceru, která byla zvyklá usínat u prsu a v noci se budila třeba 10x, pokaždé potřebovala na znovu usnutí prso. Kojena byla ale do roku, pak jsem ji z důvodu druhého těhotenství odstavila a mléko jsme nahradili Sunarem a jednou za noc i kravským mlékem. Problém je v tom, že ona k usnutí potřebuje mléko (čaj, voda nepomáhá), kterého je schopna za celou noc vypít 0,5 - 3/4 litru, což je podle mě velká zátěž na ledviny, ale také UM není zrovna nejlevnější.
Zkoušeli jsme plán Klidné spaní a usínání podle Elizabeth Pantley, ale nepomáhá to. Na jednu stranu jsem ráda, že ji jen podám flašku a ona, když se napije a udumlá, usne a nebudí se 10x, ale třeba jen 6x, ale i tak je to pro mě náročné.
Jak byste to řešily? Nechci ji nechat plakat - ostatně ani tohle u nás nefungovalo, ale přijde druhé dítě a já opravdu nebudu mít sílu už vůbec na nic. Jak ji naučit, aby usínala sama bez mlíčka a tak často se v noci nebudila? Přes den je to svaté dítě, velice hyperaktivní a psychomotoricky vyspělé, spí většinou jednou, občas dvakrát denně 0,5 hodiny - to má takhle už od narození... Večer ji dáváme spinkat mezi sedmou až osmou (podle toho, jak je unavená), vstává mezi půl šestou až sedmou - čím později jde spát, tím dříve vstává...
Cukry obecně zasytí na kratší dobu, také každý je jinak nastavený, někdo jede jen na maso, pokud dospělý jí celozrnné pečivo, jsou tam sacharidy, které se dají využít delší dobu, než když sním třeba hrozinky. Kaše -sladké-u nás nikdo takhle malý nechtěl. Dostávali omezeně neslazené.
@kajos12 ahoj, nemůže to být tím, že má hlad? Jestli vypije 0,5 l mléka v noci a čaj nestačí, tak bych neřekla, že je to žízeň. Pokud je přes den hodně aktivní a má výdej energie, zkus jí dát svačinku navíc, nebo 2. večeři, nevím, co malá večeří- pokud mléko, co zkusit kaši nebo něco vydatnějšího?
@konik_mischel Já mám pocit, že ona jí permanentně pořád. Neustále něco uzobává, když svačím já, sní mi mou svačinu, svou svačinu.....
@kajos12 Hele, já často plno věcí překombinuju, ale muž vždycky říká, že když dítě ví, že si něco nemůže dovolit, nedělá to. Tuhle jsem se ho ptala na uspávání-jak to, že dost rodičů uspává a my ne.Jinak tak nějak od těch 5 ti od rána funguju běžně, stejně vstáváme, malí v 6.30, aby stihli školu, velké holky podle potřeby-v 5.30 až v 7 hod.Prostě s těmi malými se moc nevyspíš, ale pak už se vyspíš. V noci by mít hlad už neměla, možná by to chtělo podívat se na jídelníček v souvislostech.
@kajos12 jak jsem psala já i teď koukám, že Kika_21 - zkus mrknout na to, co a v jakém množství celý den jí, případně pořadí jídel nějak přeskládat - myslím tím jídlo večerní, aby se nebudila. Asi to chce zkoušet.... 😉
@kika_21 Je dítě ve 13ti měsících dost staré na to, aby chápalo a bez pláče se odnaučilo, že se prostě v noci spí a usíná bez mléka? V okolí mi tvrdí, že je na to brzy, že mám tak půl roku ještě počkat... Jinak já k ní od půl roku vstávala kolem té půl páté, páté, ale teď v těhotenství to prostě nedávám...
@konik_mischel Nevím, jak jinak jídlo přeskládat. Většinou se řídím tím, co je v časopisech - např. Výživa pro děti 1-3 roky atd...
@kajos12 Tak asi když na to je zvyklá, tak bych jí nechala usínat s mlékem. Tříletého jsem do nedávna večer kojila-smála se mi dr. na gynekologii 😝 .Ráno ať má službu manžel. 😕Přes noc bych ji pomalu vštěpovala, že se spí.Postupně, v klidu. Do budoucna moje zkušenost je taková, , že syn 1,75 roku spal s námi a s námi a miminkem, ale jen 1 noc. Pak spal u starších dcer-nevyspal by se.
@kajos12 já ti moc neporadím, čekám první, ale pokud se malá budí s tím, že vypije 0,5 l mléka, tipla bych, že má asi hlad. Našla jsem např. tohle... každopádně každé děcko je jiné, moje neteř - nevím tedy, co jedla před tím, než jsem přišla na návštěvu, ale má 11 měsíců a na odpolední svačinu snědla celý banán a ještě velkou misku jogurtu s klíčky, takže docela dost a to není žádný cvalda... ale zkouší chodit, pořád si s něčím hraje, má mnoho podnětů a aktivit, prostě výdej, každé děcko má jiné spalování i vy požadavky na množství. V kolik chodí malá spát? Co jí dát třeba kolem 6h kaši a pak pokud se budí třeba v 10 či jak tak mléko ... nebo zkoušet, podle toho, jaký máte režim, kdy chodí spinkat, ...
Po probuzení: Kojení nebo batolecí mléko
Snídaně: Dětská mléčná vícezrnná kaše
Svačina: Mačkaný banán, ½ strouhaného jablka
Oběd: Příkrm rýže s tuňákem a cuketou
Svačina: 100 g ovocné přesnídávky
Večeře: Dětská mléčná rýžová kaše s banánem
Před spaním: Kojení nebo batolecí mléko
Zkus dat k veceri normalni jidlo. Kase nech na dopoledne. Slusne sytive jsou treba lusteniny (cervena cocka), delam z ni polevku a zasyti i jedenactileteho.
Jinak to mnozstvi mleka je opravdu prilis velke, zvlast pokud ho pije i pres den.
Přes den mléko nedostává. To má jen čaj a vodu.
Ona to s tím buzením má zvláštní. V sedm dostane večeři, jde spát kolem půl osmé, kde dostane 150 ml mléka. Než usne, což trvá tak 20-30 minut k ní musím cca 5x jít, protože se v postýlce postaví a začne plakat. Když v těch osm usne, vzbudí se o půl deváté, kde chce zase mléko a pak se budí v těch jedenáct, o půl druhé atd.... Jak jsem tu už psala výše... Poslední dvě noci se mi podařilo do ní "nacpat" vodu.
První noc dostala mléko k usnutí v osm, pak v jedenáct a pak v pět.
Druhou noc měla mléko k usnutí v osm a pak o půl páté. Tak snad by se to mohlo pomalu lepšit. Ještě chci dosáhnout toho, že ji nebudu vodu přislazovat...
ahoj, mam syna 4, a jeste pred nedavmem pil v noci i 5x pul lahve mleka. pres den spatne ji a pije a v noci to dohání. prvni odnauceni - odstavení od kojeni v 19m - rev 3 hodiny. pak odstavení od mleka v lahvi kterém chtel co hodinu - ve 2,5r - rev 1,5hodiny 2 noci a pak v pohode, pak jsme zas jednou po nemoci povolili a opet ve 3,5 odstav od mleka v noci - rev 30 minut jen 2 noci a konec. proste - nikdy neřval celou noc, ale bylo to peklo. nicméně menší peklo nez vstávát 6x a 3x měnit plenu neboť byl durch.... ted jsme na 1 lahvicce na spani, 1 mala lahvicka stavy v noci a 1 mleko mezi 5-6 kdyz uz napůl vstává. postupně zrusime stavu v noci a mleko rano.... počítám ze opet s revem ( u nas je ale rev i kdyz se učí oblikat ponožky nebo tak, takový životní standart....takze za me- pokud chces a jsi 100% rozhodnuta tak ten rev vydrzis. Ona přestane. syn taky nechtel tulit, ale aspon jsem tam seděla a koukala na nej aby se mohl přitulit az jo prejde rev...
Syn je taky nespavec a aktivka, pořád kojím (má 17m), ale jsem z kojení už někdy unavená a v noci primárně nabídnu čaj a pak potulení, hlazení po zádech, někdy to zabere a nemusím kojit. Myslím, že touží po kontaktu, jak byla ta vedra, pomohla voda a spal dál, teď se fakt chce natulit. U vás nepomůže objemout, potulit, držet za ruku, hladit? Mám prsomila a u nás to fakt zabírá...
U nás tohle období postupně odeznělo. Ještě nedávno se budila 4 * za noc a to jí byly v červenci 3. Hodně pomohlo přestěhování do pokojíčku. I když teda většinou se tak v pět vzbudí a musím k ní. Ale lepší se. S tím mlékem na noc bacha. Mladší má celkem zkažený zuby. A první dotaz zubařky byl , zda pije na noc mléko ?Nastesti náhrada vodou proběhla hladce.

@alboo Když nedostane, dokáže prořvat klidně celou noc tipuju, ještě jsme to nezkoušeli. Aha, já si myslela, že sladké ji právě více zasytí (rady babiček). Jinak také dostává rybičky, masozeleninový příkrm nebo různé polévky.