2 děti v jednom pokoji, máte zkušenost?
Holky, jakou máte zkušenost se 2 dětmi v jednom pokoji? Uvažujem, jestli koupit 3+1 nebo 4+1.. Máme holku a kluka, rozdíl ani ne 1,5 roku... Samozřejmě radši budem platit 2,1 milionu než 3,1 za větší byt, to je jasné, ale co když se v pubertě nesnesou? Nechceme skončit v obýváku a dělat dětský pokoj z naší ložnice.. Je vůbec reálné, aby spolu byli v pokojku třeba dva 20ti letí?? To je pak nulové soukromí, ne? Jenže když koupíme 4+1, co pak s tím, až děti odrostou? Tak velké byty se těžko prodávají... Děkuji 🙂
@achjonetusim Hele, napsala jsem jenom svůj názor.. jen názor, nic útočnýho a už vůbec ne nic proti tobě, tak proč píšeš takhle?? Prostě se to může stát, že si sourozenci nerozumí a to se může klidně stát i mnohem dřív než až v dospělosti a to se pak těch rodičů týká, aby řešily spory dětí..
@primaska Ale tak to si muzou nerozumet i dve holky nebo dva kluci, ale jsou to sourozenci, tak se proste musi naucit spolu vychazet, protoze v dospelosti a manzelstvi nebudou mit s nejvetsi pravdepodobnosti ten luxus neshody "resit" zavrenim se do pokojiku..
jinak naprosta vetsina kamaradu z moji generace deti z 80.let v 19 odesla na vysokou, pripadne odjeli do zahranici nebo se rovnou vrhli do spolecneho bydleni s partnery, tech co zustali v mamahotelu opravdu moc neznam a kdyz uz o nekom vim, tak je to vetsinou problematicky nebo asocialni clovek, pripadne vyslovene mamanek ☹ na jednu stranu je dnes popularni tvrdit, jak maji nase deti otevreny cely svet a spoustu moznosti, ale zaroven je trend tvorit jim zazemi, ktere je nebude moc pobizet k postaveni se na vlastni nohy..
@martaveg jestli bratr v 15 letech odešel na intr, tak podle mě moc nemůže mluvit o společném pokoji 😅 Tenhle argument bych brala, pokud bys napsala, že jsme oba s bratrem vystudovali vš ve vašem rodném městě a celou dobu jste bydleli doma, jinak mi to jako argument moc nepřijde ... Zajímal by mě názor tvého bratra. 🙂
Dneska je hodně moderní, aby všechny děti měly svůj pokoj. Když na to jsou finance a možnosti, proč jim nedopřát.... Pokud na to finančně není, tak se musí hold děti porovnat. Myslím, že záleží i dost na rodičích, jak tyhle spory s dětmi potom vyřeší.
Já jsem se sestrou od sebe 5 let, měly jsme jeden společný pokoj, malý pokoj a snést jsme se prostě musely, nic jiného se dělat nedalo. Naučilo nás to ale kompromisům - ted máš puštěné rádio ty, příště budu mít já. A podobně. 😉
my máme dům tak akorát a větší dům jsme už nechtěli. Protože ty děti tady s námi nebudou bydlet věčně, jednou hnízdo opustí a co pak s takovým obrovským domem, prázdným. Myslím, že je důležité, aby se jednou měly kam vracet, aby měly s rodinou kde přespat, ale kvůli tomu krátkému období puberty se nezblázníme, větší dům kupovat nebudeme a od rána do večera v práci taky nebudeme, abychom to uplatili kvůli pohodlí dětí. 🙂 Teplo domova asi spočívá v něčem jiném. 🙂
Pokud bych měla kluka a holku tak bych udělala vše pro to, aby měl každý svůj pokoj, i kdybych měla spát v obýváku. Já jsem sdílela pokoj se starším bratrem a opravdu to v té pubertě bylo dost nesnesitelné. Do noci hrál hry na počítači, vodil si tam stejně praštěné kamarády a později, když si našel holku z jiného města, tak jsme pořád museli řešit, kam se já uklidím, aby tam mohli být spolu.
@lenka5731 V nasem meste obor kterych chtel bratr studovat na SŠ nebyl, proto v pondeli odjizdej na intr a v patek se vracel, myslim ze tudiz muzu rikat, ze jsme meli spolecny pokoj, vzhledem k tommu ze veskery volny cas byl doma.. a VŠ u nas byla jen soukroma, proto jsem ja odesla na kolej do jineho mesta, ano oba jsme se mohli k rodicum kdykoliv vratit a financne nas behem studii podporovali, ale ackoliv je mam hodne rada a mame dobry vztah, tak zpetne jsem neskutecne rada ze mne nedrzeli u sebe doma!
ja asi porad nechapu v cem je to pozitivum, ze dite treba do 26 bydli u rodicu..? muzete mi to prosim nekdo vysvetlit (i kdyz manzel mi ted rika, ze i to je jeden z duvodu proc me miluje, ze prave tohle drzeni dospelych deti doma nechapu 😀 )
@martaveg jestli tvůj bratr v pondělí odjížděl a v pátek se vracel, tzn. v něm skoro 5 dní ze sedmidenního týdne nebyl, pak NEMŮŽEŠ mluvit o společném pokoji. Trochu soudnosti, proboha. A tím, že považuji za prioritu mít pro každé dítě svůj pokoj, snad netrvám na tom, že je tam budu držet násilím do 26 let, ne? 😒
@primaska Jak "takhle" píšu? Přijde ti to útočný? Tady nejde prostě nic napsat fakt 🙄
@achjonetusim Mír :o)) Možná jsem si to špatně přebrala :o))
Máme rodinný domek, dost velký se dvěma pokoji pro děti a pracovnou, ale jedne pokojíček už jsem si zabrala jako pracovnu pro sebe 😉 . Až se narodí druhátko, nezáleží na pohlaví, prostě budou spolu bydlet v pokojíčku a k rozdělení dojde až pokud to opravdu nepůjde jinak. Já mám o 1,5 roku mladšího bráchu, v pokoji jsme spolu byli do mých 15 let, pak jsem šla na intr a musím říct, že spolubydlící ať už jedináčci nebo se samostatným pokojem měly velké problémy se přizpůsobit.
@lenka5731 To ze jsme spolu netravili kazdou noc hned znamena ze jsme nemeli spolecny pokoj? ja si domu ani tak pres vsedni dny nevodila moc kamarady natoz partnery, byla jsem radsi nekde venku a domu chodila na veceri a spat.. ale to neni predmetem diskuze..
pokud tedy neni cilem, aby deti mohli doma bydlet i v dospelosti a meli pohodli a soukromi, tak proc tedy nemuzou mit do nejakych 16 a 18 jeden pokoj, kdyz pak stejne prvni, potazmo i druhe nekam odejde?
@martaveg Proč bych měla bydlet u rodičů? Píšeš, jak tě to táhlo z domu.. ano, mně to přijde naprosto přirozený a od 18ti jsem jezdila jen občas na víkendy. Můj brácha to takhle ale neměl, z domu ho to netáhlo, okupoval náš "společný" pokoj a já ho čas od času obtěžovala svoji přítomností. A kde je třeba klid na učení na zkoušky,.. atd. Třeba jsi měla kliku a byli jste s bráchou stejně nastavení (což asi jo, když jste doma pobývali jen sporadicky). Jo, taky tam byli naši rodiče, ale jak mají rovnad 20ti letý "děti".. Moudřejší ustoupí, takže jsem při svém pobytu u našich spala radši na gauči v obýváku..
@martaveg Ty si opravdu myslíš, když by bratr byl 7 dní a 7 nocí doma (a ne jak píšeš, cca 2,5 dne a 2-3 noci), tak bys měla názor úplně stejný?? Já si to nemyslím.
Přijde mi naprosto zarážející, že jsi měla skoro 5 dní v týdnů pokoj úplně sama pro sebe, ale přitom si to vůbec neuvědomuješ.... 😕 😕 Nepřijde mi to normální, promiň. Divný vnímání reality.
za mě - šla bych do 3+1, myslím si, že společný pokoj je pro sourozence dobrá věc; za nás si nemapatuju nikoho, kdo by měl svůj vlastní pokoj, pokud nebyl jedináček; určitě je to dobré z výchovného hlediska, děti se naučí plánovat, kompromisu, vzájemné spolupráci; mít dvě separované děti mi rozhodně nepřijde dobré; a mělo by to tak být i ve dvaceti; a je jen dobře, pokud se jako dospělí budou o sebe chtít (a taky to snáze dokáží) sebe postarat než děti, kterým se ustupuje, aby měly své pohodlí....; nakonec si myslím, že je tu dost rodin, které vychovávají více dětí třeba i v menších bytech
@primaska Takze pro tebe to vlastne bylo pozitivni, ze to zazemi u rodicu te spis vybizelo k postaveni se na vlastni nohy hned po dokonceni stredni skoly a batr je ukazkovy pripad toho, jak to dopada, kdyz nekteri jedinci vyuzivaji pohodli u rodicu moc dlouho..
to chapu spis jako argument podporujici spolecny pokoj 🙂 aspon pro mne jako rodice by tvuj zivot byl to k cemu bych chtela, aby nase dite dospelo a predstava, ze bych prave i diky samostatnym pokojum skoncila s dvema detmi jako je tvuj bratr, je pro mne osobne spis neprijemna..
@lenka5731 Mne prijde divny, ze nez abys konecne odpovedela k tematu a dala nejaky poradny argument pro samostatne pokoje, tak se tu navazis do me (ale co jsem pochopila, tak to je tu na konikovi bezne)
pokud nemas co rict k tematu, myslim ze dalsi tvuj prispevek je zbytecny a nikoho nezajima
Pokud máte možnost, tak určitě kupte větší byt. Ne, že by dvě děti v jednom pokoji byly až taková katastrofa, ale vlastní pokoj má pro dítě jen výhody. Nesouhlasím s tím, že děti z jednoho pokoje budou mít lepší vztah nebo že oddělené pokoje vztah naruší. Myslím, že je to přesně naopak a že je mnohem lepší, když spolu děti tráví čas dobrovolně než z nutnosti.
Z mých přátel neznám nikoho, kdo by byl ve společném pokoji šťastný, většina kvůli tomu odcházela z domu ještě na střední škole, protože se to se sourozenci nedalo snést. Vztahy mezi sourozenci to spíš zhoršovalo.
@martaveg "predstava, ze bych prave i diky samostatnym pokojum skoncila s dvema detmi jako je tvuj bratr, je pro mne osobne spis neprijemna"... Nezlob se, ale tohle mě totálně uráží. No nic, končim s diskusema a mrzí mě, co jsem napsala výš.. že se mi s tebou dobře diskutuje, protože tohle je opravdu urážející..
my máme v jednom pokoji děti 3 v bytě 3+1 😀

Pokud to finance dovolí, určitě větší byt, aby každé dítě mělo v pubertě (a později) svůj pokoj. Přijde mi to jako naprosto zásadní věc, jedno z hledisek, kterému podřizuju počet dětí. Už kvůli sobě, i já chci mít pohodlný život a nechci je časem 20x denně soudcovat a nakonec skončit s manželskou postelí v obýváku 😅 Navíc ze svého okolí vidím, že děti, které bydlely s rodiči v malém bytě a měly pokoj se sourozenci, dříve odcházely z domu, trvale bydlely na koleji nebo šly kamkoliv jinam než aby musely být doma, kam si ve vysokoškolském věku nemohou ani pomalu přivést dlouholetého partnera, protože se tam nevejde .... Ono i později k vám můžou jezdit snáz se svýma rodinama, pokud se budou mít kde uložit ...