8měsíční dítě jde rovnou do přímého sedu (neleze, žádný šikmý sed). Zkušenosti?

amandulka
1. dub 2020

Zdravím, nemáte prosím někdo zkušenosti?
Malá jela relativně dle tabulek cca do 6m. Od 6m se nějak sekla a ty 2 měsíce celkem nic nového, jen občas pérovala na 4. Teď když končí 8m, tak se začala před pár dny plazit, ale hlavně se neustále snaží sednout si do přímého sedu z polohy na bříšku. Šikmý sed úplně ignoruje stejně jako lezení. Z polohy na břiše rukama doručkuje k zadku a nohy vystřelí do sedu. Snažím se jí vracet zas na zem na všechny 4, ale je to marný, je to marný, je to marný.
Nemáte s tím někdo prosím zkušenosti, zda je to ok a nebude nutná rehabilitace? Poradnu máme za týden a nejsem si jistá, jestli vůbec bude...

puhelin
1. dub 2020

Moje dcerka taky sikmy sed nedelala. Po plazeni se postavila, pak lezla a kdyz ze stoje chtela jit dolu, klekla si. Z kleku vystrcila v 10 mesicich nohy dopredu a tak si sedala. Nezasahovala jsem do toho.

mourovatakocka
1. dub 2020

Že existuje šikmý sed jsem se dozvěděla tady na koníkovi a doteď jsem nějak nepochopila, v čem spočívá. Nechala jsem vývoj na dceři a myslím, že jsem udělala dobře. Jakékoliv tabulky jsou k zlosti, občas jsem na něco koukla, ale je to jen recept na případnou frustraci, když něco " nejde podle plánu ".
Ale samozřejmě pokud máš obavy, zavolej pediatře 🙂

lula86
1. dub 2020

@amandulka myslím že to je hodně individuální...třeba ještě lézt začne. Některé děti přeskakují. Důležité je si myslim to pérování nožiček to potom vybizi k lezeni. Zkoušela si motivovat hračkou aby k ní šla ne platila? Určitě když zavoláš pediatrovi tak ti řekne i po telefonu co a jak. Rehabilitace je řešením ale určitě bych zkusila počkat. Může se to změnit že dne na den a začne lézt a potom šup cupitat.

amandulka
autor
1. dub 2020

@lula86 Zkouším kde co. I sem našla nějaké návody od Kiedroňové jak podpořit lezení, ale výsledek nevidím.

Jinak díky všem za odpovědi. Já se trochu bojím, aby si tím sezením (bez posílení zad lezením) neničila záda. Na druhou stranu sedět u ní neustále polohovat na všechny 4 asi absolutně nemá význam..🙄 Mám v plánu počkat do příštího týdne na poradnu..když se zruší, tak tam radši zavolam.

verionka
1. dub 2020

Náš starší také prvně seděl (cca v 9 mesicich), pak si stoupnul (10 mesicu) a až chvilku na to začal lézt. Chodit začal v 15 měsících. Teď jsou mu tři, beha jak drak i v těžším terénu, leze všude jak opice a vše je v pohodě. Tabulky zase tolik nereste, oni si na to přijdou 😉.

martt
1. dub 2020

Každé dítě je jiné a každé si to dělá po svém 🙂. Co já jsem se natrapila s mladším synem. Na 5 mesich se začal "jen" plazit, před 7 měsícem se rovnou stavěl na nohy, nelezl, neseděl. Doktorka vždy říkala, že se stavět nesmí, ale vysvětlí to malýmu dítěti, že nejdřív musí lézt a pak teprve se stavět 😂Po 8 mém měsíci stále neseděl nechtěl lézt, ale pomocí nábytku se stále stavěl a zkoušel i první krůčky. Zlom přišel na cca10 mesicich to už rovnou seděl, lezl a začal chodit kolem nábytku. Takže bych to zatím neřešila udělá si to po svém jak bude chtit a ikdyz se jí budeš snažit nějak "vést" tak asi neuspěješ😄.

yenefer1
1. dub 2020

Malá začala sedět v 8mi měsících a lézt začala tak 14 dní potom. Do té doby se jen plazila, ale jen na půl těla, používala je pravou ruku a pravou nohu a vypadala jak nějaký raněný voják 😂. Měla jsem taky strach, že kvůli tomu nebude pořádně lézt, ale když začala, tak hned lezla krásně bez problémů. Takže bych ji nechala, ať si sedá, jak se jí chce, ona si na to časem přijde, že to jde i jednodušeji 😉

aklin
1. dub 2020

Dcera nejdrive se plazila, v 6 mesicich perovala na 4, V 6,5 mesicich se postavila, v 7 mesicich zacala litat po 4, a nakonec v 8 mesicich si sedla. Sikmy sed je co?

ivuska1986
1. dub 2020

@amandulka ahojky, malá si poprvé sedla v 10ti měsících přes roznozku, roztahla nožky a rukama si doruckovala do sedu, šikmý sed nikdy nepoužila. Doktorka se usmála a řekla mi, že je šikovná, že si našla svůj způsob. O měsíc později se začala plazit- plazila se jeden den, další den začala lézt, první krůčky udělala, když jí bylo 14mesicu. Dnes jsou jí dva roky a čtyři měsíce, zvládá kotrmelce vpřed i vzad, ve třech letech ji hlásím do gymnastického kroužku. Co dělá do teď blbě je sed do W, to ji neustále opravuji a má nožky do X, doktorka tvrdí, že do třech let je to běžné.

janablizka
2. dub 2020

Můj syn si v osmi měsících stoupl v postýlce pak dosedl, lození mu moc nešlo a hup v deseti měsích chodil.

cikitkapb
2. dub 2020

Tak ono správně „podle tabulek“ by měl být sed vyvrcholením této vývojové fáze. Ale lepší neřešit. Hlavně jí z lehu na zádech nepomáhat a netahat za ruce. Jinak bych to neřešila. Syn taky nejel tabulkově.