Čím přikrývat novorozence?

guinea
7. čer 2015

Zkušené maminky, poraďte. Asi se vám to bude zdát směšné, ale netuším, čím v postýlce přikrývat novorozence, zvlášť v těchto vedrech. TP mám na konci měsíce, ale pořád nemám ložní prádlo do postýlky (kromě prostěradla, mantinelu, apod.). V obchodech mají buď fakt velké peřinky, které se do postýlky vejdou jen po složení na půl, a nebo spací pytle, ale ty mi připadají zase strašně teplé... Jsem bezradná ☹

lucifereeek
7. čer 2015

Malý spaval v zavinovacce a ted v tech vedrech spí jen v pyžamu. Peřinku jsem dávala az od cca roka a spací pytel asi od 3-4 měsíců

halina0101
7. čer 2015

@guinea V Ikea maji lehounke a levne fleecove decky-zelena, modra, ruzova.Jsou opravdu tenke a moc prijemne, na den bych asi pouzivala na prikryti klasicke bavlnene prosteradlo, chladi.

hojda
7. čer 2015

Zavinovačka s outlastem od českého výrobce Dita Tábor, Materiál zabraňuje pocení, a zavičnovačka jde pak později používat jako deka,takže 2 v 1. Malým miminkům to zavinutí dělá většinou dobře.
http://www.littleangel.cz/category/detsky-texti...

scruffy
7. čer 2015

Mám zimní mimčo a ty první týdny spala v zavinovačce Swaddle me a ještě jsem jí přikryla nějakou lehkou dečkou, teď v létě ve vedrech by stačila i jen ta zavinka, pokud na ní bude malá zvyklá. Flísovou deku chci používat až tak do roka a pak až používat klasickou peřinku.

ladie
7. čer 2015

Prvni cca dva mesice jsem prikryvala perinou ( nemela jsem nijak teplou). V nozickach jsem ji zahla pod matraci, takze se zmensila na pozadovanou delku. Nebo rychlozavinovacka, ale tu obe me deti bytostne nesnaseli.
Od 3 mesicu spi ve spacaku z IKEA.

A pres den pouzivam tenke fleecove deky. Treba taky ty z IKEA, jak uz psala @halina0101 jsou fajn.

zarucha
7. čer 2015

@guinea Naše malá se narodila v půlce května, ale měla hodně těžký start a domů jsme šly až po třech týdnech, tedy v červnu. Bylo to donošené miminko, komplikace nastaly až při porodu - a už při léčení v nemocnici mi přišlo, že ji strašlivě moc přikrývají, i když bylo v místnostech vedro. třeba tři deky a na to ještě přikrývka...Jasně, říkala jsem si, miminko, vylezla z břicha, kde bylo pořád okolo 36 stupňů, že....ale přesto.... že jí přílišné balení a přikrývání nevyhovuje, jsem zjistila brzy - pořád byla říčná, strašně zpocená, už v porodnici se jim na JIPU hodně oprudila, i když ji přebalovali často. Všude měla chudáček potničky. Když jsme byly doma, tak nějak intuitivně jsem nasadila opačný trend - i dětská doktorka mi poradila, že v létě kůžičku hodně větrat, nechavat malou i bez plenky, přikrývat lehce. A všechno to pomohlo. Opruzení jsme doma brzy vyléčily(sudocrem, bepanthen a spol byly málo, musely jsme použít imazol, ale zabral perfektně) a dál už jsem malou prostě přikrývala málo - na noc lehkou dekou z čisté bavlny (mothercare), přes den klidně jen plenkou.pod tím byla lehce oblečená - bavlněné bodýčko, overálek s krátkým rukávem. vždy jsem jí dávala ponožtičky (to dělám dodnes). Více oblékat jsem jí začala až na podzim a v zimě. Máma se mi smála, že jsem nasadila "studený odchov" - nicméně - malá za celý první rok svého života neměla ani rýmu. Je mi líto dětiček, které se vaří ve třicetistupňových vedrem pod pěti vrstvami dek a oblečení v kočárku. Mám pocit, že malé jen lehké přikrytí vyhovovalo o hodně víc. Mluvíme ale samozřejmě o letních dětech, kdyby se narodila v lednu, všechno by asi bylo jinak 🙂 já v létě taky nespím pod péřovou peřinou, v zimě ale jo 🙂

guinea
autor
7. čer 2015

@halina0101 Tu fleecovou dečku mám, uf 🙂 To jsem ráda, že stačí.
@hojda Na tu zavinovačku se podívám, díky moc za tip!
@zarucha Moc díky za tvojí zkušenost, taky mám pocit, že ta tendence k nabalování miminek v létě je občas přehnaná.

coxa
7. čer 2015

Dávala jsem fleecovou dečku, nebo jen takovou tu rychlozavinovačku (ať už byl přímo v ní nebo jsem ji měla jako přikrývku) a když byly pařáky, tak jen lehounkou bavlněnou plínkou.

soleilll
7. čer 2015

@guinea Ještě se zkus podívat na letní bavlněnou deku od Emitexu. Mám s ní dobrou zkušenost, ale mám lednové dítě.

gabi_k
7. čer 2015

Ja pouzivam bambusovu plienku (zlozenu na dva-trikrat, podla potreby) a je to uplne super. Mimiko sa nikdy nestazovalo ;)

zo_ja
7. čer 2015

V takových vedrech jsem novorozence oblíkla do bodyčka s dlouhým rukávem a polodupek - obdobně může být třeba overal, prostě jedna tenká vrstva a stačilo bohatě. Přikrýt obyč. plínkou, stačí.
Krom toho byl přes den taky dost nahatej, kdy se to člověku poštěstí tulit se tělo na tělo, aniž by novoškovi byla zima...

shine2015
7. čer 2015

Ve spacacku případě Fleece lehké dece

takarazestinusakur
7. čer 2015

Tip z Japonska: ručníkem (zvlášť v letních měsících) zprvu jsem na to koukala jako tele na nové vrata, ale malý je spokojený, netáhne na něj a ani není zpocený v těch 25-30, co tu máme..(v létě bude pravé peklo)

konidana
8. čer 2015

@takarazestinusakur Také jsem to zcela přirozeně praktikovala. Osuška má ten správný rozměr, není ani tenká ani tlustá:D

naho31
15. čer 2015

Já mám chlapečka narozeného v září, nesnášel už od malinka přikrývku, takže jsem přes něj dávala jen lehkou deku, teď v 9i měsících si sundává ponožky během spánku. Miminko bych v létě nepřekrývala, deku z Ikeii jsem využila hodně. 🙂

pajdousekk
15. čer 2015

My máme dubnovou holčičku a dáváme ji do zavinovačky. Když je na volno položená v postýlce tak sebou mele a nechce spát a hlavně, ikdyž jí budou teprve 2 měsíce tak hrozně cestuje a dokonce jsem ji už i našla otočenou na bříšku. Takže i když jsou ty vedra, tak je v zavinovačce, vím, že kde ji položím bude i ráno a spinká celou noc a potničky nic nemá.

berusinecka
15. čer 2015

Ahojky, já jsem dávala malému ve vedrech jen lehké pyžámko a aby měl pocit bezpečí, tak jsem ho zakrývala látkovou plenkou.

naturbabyshop
22. čer 2015

Pro novorozence bych přeje jen doporučila alespoň ze začátku zavinovačku - je jim to příjemné. Na trhu jsou i elastické, australské zavinovačky určené přímo do horkého počasí, jsou ušité z bambusu a jsou super prodyšné. Pod ni jen lehoučké bodýčko, nebo v horku bodýčko bez rukávků. Alternativou jsou lehoučké spací vaky pro novorozence, z biobavlny. Mají i rukávky a miminka, které trápí bolení bříška v nich můžou volně pohybovat nožičkama.