Dáváte prso i jen na dudlání?
Ahoj maminky,
ráda bych otevřela diskuzi a zeptala se na vaše zkušenosti. Kojíte dítě i ve chvíli, kdy už mléka není tolik, spíš kvůli uklidnění? Necháváte ho si dudlat prs, když u toho usíná?
Já osobně raději dám prso i jen na dudlání před spaním, než aby miminko plakalo. Spíme spolu v posteli a přijde mi to přirozené i pohodlné – i když nepije, jen si podudlá, uklidní se a usne bez zbytečného pláče, malý má teprve 10 měsíců a snad bude odstav bezproblémový 🙈 . Jak to máte vy? 🤍
Upřímně ne, kojení jsem brala jako jídlo. Ke konci pití na chvilinku, proč ne, ale abych se stala chodícím dudlíkem, to opravdu ne. Kojila jsem docela dlouho, 2 roky, děti mi spaly v noci slušně ve své postýlce vedle mé postele. Buď to bylo štěstí nebo tomu pomohl i ten přístup? To už nikdo nezjistí. Zkušenost se 3 dětma.
Ne první dcera u kojení prostě usnula. Syn se napil a odpojil se, vždycky. Teď před druhýma narozeninama jsem ho kojila jen večer před spaním. Když začal dělat hovadiny stylem přisát, odpojit, přisát, tahat. Tak po měsíci tehle krávovin jsem kojení ukončila. Bylo mi to nepříjemný.
Ne, nikdy. Nebylo mi to příjemné, prso je prostě jednoduché a zdravé jídlo a pití.
Samozřejmě, že ano ❤️ Prso není jen jídlo, ale univerzální prostředek na zpracování emocí.
Ano, u všech 4 dětí a nelituji ani jediné takové chvilky ❤️ za mne je to ne jen jídlo, ale i mazlení. A že jsem uspávala u prsa fakt dloooouho.
A jak mlíka není tolik? Však ono to tam teče dost, kolikrát jsem si říkala, že už netahá jen má v puse vytáhnu a pár kapek vyteče a to i teď když kojim jen 2x denně. A prso mi přijde jako perfektní prostředek na usínání.
@martivit92 záleží, jestli ti to je příjemné. Pokud to vyhovuje tobě i dítěti, dělejte to tak bez ohledu na to, jak to mají ostatní.
Ano, uz podruhe 😉 Z prvniho miminka se spatnym spanim se postupne stalo dite, co nic neprobudi, tak si myslim a doufam, ze to bude i podruhe. A mozna ze k tomu vede to dudlani, kdo vi 🙂
Ne, bylo mi to neprijemne. Po napiti jsem nabizela dudlik.
Přijde mi absurdní říkat, že když dítě cumlá prso, dělá ze sebe žena dudlík. To je stejná logika jako říct, že když žena kojí, dělá ze sebe Nutrilon 🤦🏻♀️
Ano, když dítě chce u prsa třeba usnout, ať si klidně pocucá, pokud u toho nekouše atd. Prostě pokud to není nepříjemné, je to pro dítě emocionální přínos a součást pouta a vazby s maminkou. Není to nutnost, ale určitě to má mnohem víc benefitů než stinných stránek 🩷
Přijde mi absurdní říkat, že když dítě cumlá prso, dělá ze sebe žena dudlík. To je stejná logika jako říct, že když žena kojí, dělá ze sebe Nutrilon 🤦🏻♀️
Ano, když dítě chce u prsa třeba usnout, ať si klidně pocucá, pokud u toho nekouše atd. Prostě pokud to není nepříjemné, je to pro dítě emocionální přínos a součást pouta a vazby s maminkou. Není to nutnost, ale určitě to má mnohem víc benefitů než stinných stránek 🩷
@monny3 přesně - dudlík je náhražka prsa, ne naopak. A chápu, že to je někomu nepříjemné, ale nedělat to z principu ne. A naopak já nikdy nechtěla učit dítě, aby si to dumlání přenášelo mimo náš kontakt, to mi přijde škodlivé
@monny3 krásný komentář 🫶🏻 .
Prso má být na kojení ne na dudlani .Dítě si na to zvykne hodně rychle , ale odnaučování je daleko horší a bez pláče to nepůjde tak či tak .
Prso má být na kojení ne na dudlani .Dítě si na to zvykne hodně rychle , ale odnaučování je daleko horší a bez pláče to nepůjde tak či tak .
@ivkasolavova proč by to bez pláče nešlo? Co třeba přirozené odstavování? Mám to za sebou u třech dětí.
@ivkasolavova proč by to bez pláče nešlo? Co třeba přirozené odstavování? Mám to za sebou u třech dětí.
@krtcice a v kolikáti letech jste dostavovala? Záleží na věku dítěte
Každý má na to jiný názor, ale uvědomila jsem si, že to není jen potřeba krmení. Je malinký má 10 měsíců, což je pro něho teď zápřah, lozi, staví se, pomalu začíná chodit, mozek jede na plné obrátky, špatně usínání, budí se, uvědomění že maminka na noc odchází a zase se vrací, aj... Prso je teď něco jako "jsem v bezpečí", máma je tady, jsem v pohodě a je to větší potřeba nežli dřív (emočně), i když kojím méně (2-3x denně a pak hlavně v noci) a kolikrát načapu malého, že spíš jenom dudla než aby pil, pak se sám odpojí a spí dál, jako by se jen ujistil ''ano, máma je tady". 😁
@krtcice a v kolikáti letech jste dostavovala? Záleží na věku dítěte
@ivkasolavova neodstavovala, nevhala to víceméně na dětech až nebudou chtít. 3roky a 1 měsíc, 3 roky a 10 měsíců, 4 roky a asi 2 měsíce. Ale od cca 2 let to měli fakt už jen na usnutí a uklidnění v noci. Přes den vůbec. Nynější dcerka má příští týden půl roku a také to tak udělám.
Každý má na to jiný názor, ale uvědomila jsem si, že to není jen potřeba krmení. Je malinký má 10 měsíců, což je pro něho teď zápřah, lozi, staví se, pomalu začíná chodit, mozek jede na plné obrátky, špatně usínání, budí se, uvědomění že maminka na noc odchází a zase se vrací, aj... Prso je teď něco jako "jsem v bezpečí", máma je tady, jsem v pohodě a je to větší potřeba nežli dřív (emočně), i když kojím méně (2-3x denně a pak hlavně v noci) a kolikrát načapu malého, že spíš jenom dudla než aby pil, pak se sám odpojí a spí dál, jako by se jen ujistil ''ano, máma je tady". 😁
@martivit92 u nás malá spinká s náma v posteli, uprostřed, a kolikrát večer čeká, až půjdeme spát i my 💕 když ji uspím, položím, ona spinká a dokud nejdeme spát i my, tak se třeba co půl hodiny budí. Jakmile zalehneme, spí až do rána 😃 taky prostě ta jistota, máma a táta jsou tady, už můžu spinkat v klidu.
Já dávala jen na kojení (kojili se do 1,5 roku). Oba naštěstí spali celou noc bez probuzení cca od dvou měsíců věku a spánek mají skvělý doteď. Když se probudili a neměli hlad, uklidnila jsem je jinak - tulením, povídáním, hlazením apod. (spali vedle mé postele v přiražené postýlce). I přes den jsem je uklidňovala jinak - nějak by mě nebavilo pořád na veřejnosti vyndávat prsa, chtěla jsem je naučit na něco jiného (něco, co může udělat i manžel).
Každému vyhovuje něco jiného, takže pokud to u vás funguje, proč ne.
@ivkasolavova neodstavovala, nevhala to víceméně na dětech až nebudou chtít. 3roky a 1 měsíc, 3 roky a 10 měsíců, 4 roky a asi 2 měsíce. Ale od cca 2 let to měli fakt už jen na usnutí a uklidnění v noci. Přes den vůbec. Nynější dcerka má příští týden půl roku a také to tak udělám.
@krtcice tak jsem to nějak tušila že určitě jste kojila dýl .Proto chápu i váš komentář .Já nejsem zastánce kojení dýl do 1,5 let dítěte a to už je hranice
@martivit92 Já jsem svoje děti v kojení nijak neomezovala, vůbec jsem neřešila jestli pije nebo jen dudlá, prostě chtetěly prso, tak ho dostaly. U kojení usínaly a pro mě to bylo naprosto přirozené a jednoduché,společné spaní byla samozřejmost. Byla jsem ráda,že to jednoduše funguje a nemusím dělat psí kusy aby dítě usnulo.
Bud mam mliko a kojim, kdybych nemela mliko a dite by bylo starši , nekojim … aspon je odsrav pro oba jednodussi… ale tohle delaj casto mimina i u zubu , ale porad jim tam neco tece … nemyslim ze dujda na sucho…
@martivit92 Dávala jsem. Dudlík vůbec, to se flusalo metr daleko. Už nekojím dva roky a stále u něj (4 leté dítě) usíná aspoň tak, že má na něm ruku. Když ale nejsem doma, tak usne normálně 🙄😃 Takže záleží, co vše jsi ochotna podstoupit. 🙂 A hlavně každé dítě je jiné.
@krtcice tak jsem to nějak tušila že určitě jste kojila dýl .Proto chápu i váš komentář .Já nejsem zastánce kojení dýl do 1,5 let dítěte a to už je hranice
@ivkasolavova v pořádku, každý to má nějak. Jen jsem poukázala, že to jde i bez scén a řevu 🙂
Jasně že jo, než abych se zcela zbytečně snažila utišit malé miminko způsoby, které nechápe a zbytečně ho trápila, tak jsem nabízela kojení. Děti si podudlaly a bylo po problému. Kojili se i na uspání. Za mě je to úplně přirozené jednání mimin i matek. (A první se bez problému odstavil ve dvou letech přesně, druhou jsem odstavila já taky bez komplikací v roce a půl.)
Ne je to úchylný. To má dělat chlap, ne děcko
@iksypsilon co prosím 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@iksypsilon pod profilem se schovává zoufalý chlap? 🤔😂

Nikdy, to je cesta do pekel. Prso když je hlad, jinak dudlík, ten za chvíli vyplivne.