Dokrm v porodnici. Kolik ml by mělo miminko dostávat?
Měla bych dotaz, skrze dokrm v porodnici, jelikož za pár týdnů mě čeká sekce a počítám s tím, že bude stejný nástup laktace. A nechci s miminkem skončit na pohotovosti a zjistit že je dehydratované. Kolik ml dokrmu by mělo miminko dostávat v porodnici?
Když jsem byla prvně v porodnici, byla jsem po sekci a mléko se mi spustilo doma až 10.den. Vím, že se může spustit klidně až 2týdny po porodu, když je sekce. Neměla jsem problém s dokrmen v porodnici. ALE miminko nedostávalo dávku, co by mělo mít. A to jsme zjistili na pohotovosti, kde jsme byli odesláni (celou dobu v porodnici jsem říkala, že se mi nezdají záškuby miminka a oni, že je to magnéziem v těhotenství). Ale jakmile jsme přijeli domů (4.den), volali z porodnice, ať pro jistotu jedeme na pohotovost, aby nemělo miminko nádor na mozku. To opravdu nikdo nechce slyšet u miminka. Snažili se miminku odebrat krev, ale šlo to velmi špatně a já dokonce musela odejít od odběrů, jak mi bylo z toho špatně. A tam tehdy doktor zjistil, že je miminko dehydratované. V porodnici dávali poloviční dokrm, abych se rozkojila. A začínám se bát, aby s druhým miminkem to nebylo stejné.
Měla jem u obou dcer mlíko až později, ta mladší mi dokonce spadla o půl kila (ale jo, měla startovací váhu 4,5). Když jsem se sestry zeptala, jestli ji dokrmují, když já nic nemám, úplně ukazkově sklopila oči a že jo, ale nemá se to, protože se podporuje kojení. Řekla jsem, že je to naprosto v pořádku, ať se za to nestydí, protože je pro mě důležité dítě, které má v žaludku aspoň něco.
Neboj se ozvat se, zeptat se. Slabé dítě pak ani nechce sát, netvoří se mlíko a ten začarovaný kruh jede.
Hlavne byt hned od zacatku co nejvic s miminkem. Kdyz jsem mela dceru, tak od rana do vecera tam byla moje mamka a davala mi ji na kojeni co chvili, nebyl s kojenim problem. U syna jsem zatnula zuby a hned po prevozu z ARO (mam krvacive stavy) 2 hod od cisare jsem ho mela u sebe, sama, starala jsem se o nej vleze ten prvni den. Meli tam fajn postylky, ze jsem si ji mohla dat castecne pres svou postel a slo syna sama vyndat, postarat se o nej, po usnuti odlozit zpet. Diky tomu mi slo mleko uz druhy den a treti den po cs hura domu
Porodnice bude stejná, jezdím tam ke svému doktorovi a on je jediný, komu opravdu důvěřuji. Celkově je to tam fajn - jak gynekologie a JIP (byla jsem i na hospitalizaci skrze hysteroskopii). Na jipku přivezli miminka ještě týž den, co byla sekce. Jen to šestinedělí (a to nejsem jediná), kde je to naprd, hlavně přístup některých sester a dětské doktorky, co tehdy byla snad čerstvě po škole.
Ubytování manžela je možné, ale jelikož doma bude starší dítko, tak nepřipadá v úvahu. A manžel se těší, že konečně bude i on sám s dítkem doma. Ale zvažujeme na poslední noc v porodnici, že by tam byl a malého pohlídají rodiče, pokud by byla možnost rodinného pokoje.
Jak jsme psala, nevadí mi dokrm. Ba naopak jsem za něj i ráda. Sice jsem kojila jen 3měsíce, ale rozkojila jsem se a měla jsem doma i laktační po 4 týdnech. Ale je pro mě důležité, aby miminko mělo dávku takovou, aby opět se nestal ten problém, jako u prvního, že bylo dehydratované. Asi se podívám do starých zpráv, jestli dohledám, jak mi to ten doktor na pohotovosti rozepsal. Sám se divil, že mu dávali málo (stejná nemocnice).
Vím jedno, že se nechám pustit 3.den, jako u prvního, pokud bude miminko v pořádku (tehdy byla sekce úterý a v pátek jsem šla domů ikdyž v nelibosti doktorky). Musela jsme mít i transfuzi krve, měla jsem velmi nízký hemoglobin. A ten mám nízký už teď. Doma bylo vše lepší, o tom žádná. A po tom karambolu s dehydratací, nechci riskovat. Ale tentokrát se nenechám odbýt a budu si to vše hlídat.
Já v obou případech u plánovaného CS kojila bez problémů i bez dokrmu (mám malá prsa a nikdy jsme nic pořádného neodsála, mléko se prostě tvořilo průběžně při kojení), chce to hodně pít (opravdu hodně!), často přikládat a taky jsem brala homeopatica Myslím že to byly Ricinus communis a byla jsem v pohodě. Takže spíš bych to nechala podel situace a předem se neupínej k tomu, že BUDE dokrm. Nemusí být. Pokud bys měla pocit, že miminko strádá a řve hlady, neboj se ozvat a ten dokrm si prostě vyžádej, to je naprosto v pořádku.
Neporadím s dávkou, ale také bych to hlídala. Ono hodně záleží, na koho narazíš. Mě první sestra říkala, že žádný dokrm, jen kojit a kojit. Tak jsem se snažila, ale fakt prostě nic. Tak jsem fakt byla už po nějaké době zoufalá a šla jsem zažádat o dokrm. Už tam byla jiná sestra a ta mi říkala, že teda vidím, že to bez dokrmu nejde, že už má hrozný hlad a jak je najednou spokojený. Ona mu nic nedala, protože si myslela, že já si to nepřeju, Jenže já bych mu děla už dávno, ale nechávala jsem to k posouzení na sestrách. To střídání směn a různých přístupů je fakt dost náročné, když to člověku ohledně nějakého aspektu s miminkem nejde.
@biciklissie Za mnou třeba první den na normálním pokoji, kdy na noc jsem měla syna ještě u sester, za mnou přišla sestra, že malý řve, že jestli může dát dokrm. V porodním plánu jsem měla napsáno,že automaticky si dokrm nepřeju dávat,jedině po domluvě, že preferuji kojení. Řekla jsem, že ještě počkáme. Ráno mi ho přivezli a pak už jsem ho měla u sebe a mohla jsem ho mazlit a koit dle potřeby (na pravidlo 3 hodin jsem se vykašlala teda) A najednou naprosto spokojené a hodné miminko...prostě plakalo, protože asi chtělo MÁMU! Tak jednoduché to bylo. A jako bonus z porodnice (kde jsme teda kvůli mně byli 5 nocí, statisticky 6 dní- přijímali mě v neděli večer, rodila jsem před půlnocí-neplánovaně se rozjel přirozený porod a ze zdr.důvodů jsem musela mít CS,,tak se na pondělí ráno na termín dle plánu nečekalo, pouštěli mě v pátek.) syn odcházel s vyšší váhou jak porodní, sestry koukaly, že to tam teda snad nezažily.
Ale asně, když mléko fakt není, ani mlezivo, není nutné miminko trápit a dokrm se dá. Jen Je náročné kolečno maáma nakojí (nebo se o to pokusí), dítě nic moc nevytáhne, protože mléko se ještě netvoří...tak po chvíli začne řvát, dá se dokrm a pak šup mámě na kojení po 3 h...a divíme se, že miminko "nemá hlad" a málo saje. No bodejť, když je nacpané dokrmem.
@ninive211 Mně se mléko netvořilo, pila jsem kojící čaje na litry, homeopatika. Ale já mám 8mičky, prsa se mi skoro nenalila. Proto jsem byla ráda za dokrm. A ikdyž miminko nic nevytáhlo, nebylo ani co, a zároveň dostával dokrm, tak on nikdy nebyl plačtivý. Ikdyž měl asi hlad. Proto jsem ani nepoznala, že je dehydratovaný (bohužel ani podle hlavičky to nebylo poznat). Proto se chci vyvarovat tomu, co bylo u prvního, aby druhé nedopadlo stejně. A kojení co 3 hodiny mě strašně s...alo. Doma jsme si najeli na svůj systém a i dětská spokojená. V porodnici vzvudit miminko, přebalit, "nakojit" a pak si dojít pro dokrm. A běda pokud jsem se spozdila. Jsem chytala z toho nervy akorát. Doma jsme kojili a pak dokrm, ale jak pozřebovalo miminko a né na hodinky. Samozřejmě UM vylo dle hodin, to jinak nešlo, ale kojení na požádání. Tentokrát se už nenechám odbýt a vše si pohlídám. Třeba se to za ty 3 roky změnilo a zbytečně se teď nervuji dopředu. Vezmu homeopatika už do porodnice a uvidím. Tehdy jsem je nasadila až v průběhu doma, když jsem zjistila, že mléko není.
@biciklissie Je pravda, že jedna starší sestra, co měla noční, dala větší dávku, aby miminko hezky spalo a netrvala na intervalu 3 hodin. Dokonce mi i sama dokrm donesla, nemusela jsem pro něj chodit k ní.
A jakým způsobem teda probíhal ten porod? Ze sálu se jelo já JIP nebo na šestinedělí? Vozili miminko dle potřeby nebo podle toho, jak se to hodilo personálu? Vozili, když se miminko vzbudilo nebo měli dané intervaly, kdy miminka vozí? Umožnili nerušený kontakt po porodu nebo vám miminko na chvíli ukázali, zkusili přiložit a pak ho odvezli?
Já bych šlapala po personálu. Holka také byla dokrmována a mezi tím měla čaj po lžičkách . Také si to budu hlídat jelikož bude sekce a já mléko určitě mít nebudu . Klidně si koupím své mléko a budu si to hlídat . Nechaou že dají dítěti méně aby se vám rozjela laktace .to je děs
@ninive211 Já jsme nikde neměla napsané, že si nepřeji dokrm. Měla jsem obě miminka extrémně spavé a zvlášť u prsu. Takže se probudily hladem, plakaly, u prsa svakrát potáhly, bez toho, aby se napily a zase usnuli. Já budila pořád dokola, ale čím víc měli hlad, tím míň se budily na krmení a tím rychleji u něj usnuly. Takže byla šance, že dokrm je trochu uspokojí a vystoupíme z toho začarovaného kruhu. Budila jsem, odsávala, odstříkávala, nechávala si radit, atd. Ale nicméně, už je to dlouho, tuto fázi (pro mě dost strastiplnou) už mám za sebou a úplně se v tom asi nechci babrat. Ono, vždycky jde udělat víc. Otázka, za jakou cenu.
Jako ten rozdílný přístup od sester, z toho jsem měla fakt stres. Fakt jsem se snažila, chodila na kojírnu, nechávala si radit. Pak tedy doma, že v klidu to půjde líp. Ale někdy je prostě všechno marné. Opravdu to asi chce hodně komunikovat nebo se naopak s miminkem zakuklit. Ale prostě není univerzální rada pro každého.
@biciklissie Jasně, je to o konkrétní situaci a konkrétní miminku. Jsou situaci, kdy maminka vlivem stresu opravdu nemá mléko a ani to mlezivo a pak je dokrm jasná věc. Jen tím chci říct, že některé porodnice ty dokrmy dávají naopak jak na běžícím pásu a moc nezkumají, jestli je to opravdu nutné. Pokud miminko 24 h po porodu nic moc nevypije, pořád se nejedná o žádnou katasttrofu. Je zcela normální, že se mléko tvoří až třeba 3.den po porodu, do té doby miminku stačí mlezivo. Pokud laktace nezačně ani ten 3.den, tak pak je na místě dokrm, aby miminko neztrácelo příliš na váze. Ale porstě jen opatrně s předčasným zaváděním dokrmů, může to komplikovat následjnou laktaci a je pak možné, že z porodnice maminka odchází s dítětem plně na UM a třeba úplně zbytečně.
@cherie24 Miminko hned ukázali, odvedli vedle k manželovi, kde se vše řešilo. Pak mi ho dali k prsu, zda saje a já jela na jip. Kdy mimčo přivezli poprvé na jip si nejsem úplně jistá. Měla jsem velkou ztrátu krve. Sekci jsem měla ráno a druhý den dopoledne jsem byla odvezena na šestinedělí, jakmile mi dali transfuzi krve. Pak sprcha se sestrou a dovezli miminko. A krmení měli na intervaly 3 hodin. Takže vzbudit, přebalit, nakojit a poté zajít pro UM. Nejlepší je, když v porodnici zhodnotili, že má prsa jsou velká a asi bude problém kojit. Přitom stačilo ukázat správný úchop. Ten jsem zjistila od laktační, kterou jsem si pozvala ve 4 týdnech miminka domů. Tehdy mi jen poupravila úchop, abych nemusela kojit s kloboučky. Když jsem řekla, jak to bylo v porodnici, že defakto velká prsa = špatné kojení, tak sama kroutila hlavou.
@vlasta1981 Klidně pak koupím mléko taky, pokud zhodnotím situaci, že je to stejný scénář jako u prvního miminka. Jsem opravdu v nervech, jak to bude probíhat. Jsem rozhodnutá, že když miminko bude v pořádku a já také (momentálně čekám na výsledky, zda nemám ICP), tak pokud budem oba v pořádku, jdu domů zase 3.den, ikdyž bude sekce.
Právě se hoď pokud možno do klidu, předem se nervovat, že to určitě ZASE s kojením nevyjde...tak pak to kojení nevyjde. A samozřejmě velká prsa=špatné kojení je blbost a neinformovanost personálu, ja píšeš, že jsou různé polohy ke kojení, každá maminka si pak vychytá "tu svou", ale rozhodně není nutné se předem vzdávat kojení kvůli velkým prsům
Ja to chápu . I já to tak mám a vím že teď už si nenechám diktovat . Moje dítě moje pravidla ať se to líbí nebo ne . .jsme mamy a to je nejdůležitější
Tam je toho ale opravdu hodně špatně. Taky jsem měla u první dcery hodně velkou krevní ztrátu, řešili se i transfúze, ale malou jsem měla u sebe pokaždé, jakmile se vzbudila. Narodila se na noc a v noci na kojení a na mazlení jsem jí měla u sebe několikrát. Vážně nechcete zvážit jinou porodnici? Kojení v intervalech 3 hodiny znamená, že děti, které se vzbudí mimo interval jsou automaticky na sesterně přikrmená UM a vy pak se pak jak blbec snažíte vzbudit spící spokojené miminko a nacpat mu prso i přes to, že nemá hlad. Když to nejde, řekne vám k tomu sestra přesně tyhle hlášky typu - s velkými prsy se špatně kojí, po císaři se mléko tvoří dlouho, nemáte vhodné bradavky apd. Pokud máte v plánu zvolit stejnou porodnici, tak ano, připravte se na, že opět budete řešit to samé. A dokud si to my ženy necháme líbit, přístup porodnice zůstane stejný. I porod císařským řezem může být porod. Vy máte za sebou operaci a separaci.
@ninive211 To jsme se špatně pochopily. Já de nevzdávám kojení. Ba naopak se budu snažit kojit. Ale šlo mi o to množství dokrmu v porodnici, aby miminko zase nebylo dehydratované.
@cherie24 Jelikož je tam můj lékař a je to jediný gynekolog, kterému naprosto důvěřuji, tak určitě nechci měnit porodnici. A to ji máme hodinu cesty. A to i on mi bude, doufejme, dělat znovu císař. Určitě si ale nenechám už nic líbit na šestinedělí. Třeba se tam něco změnilo - od té doby jsou tam velké změny, včetně rodinných pokojů, takže to vypadá, že se to zlepšilo.
@vlasta1981 To je pravda. Bohužel jsem si nechala líbit u prvního, ale teď už vím víc a vo nebudu chtít, to nebude. My jsme toho s manželem zažili hodně a naše děti jsou nejdůležitější a nikdo nám do toho kecat nebude. Nejsmutnější je, že povětšinou radí v porodnici sestry a doktorky, co jsou čerstvě po škole a nikdy neměly děti.
Tak .byli jsme jak se říká hloupé teď už víme a dáme si pozor
V porodnici musíš hlavně komunikovat. Dneska mají maminky různé požadavky, různé porodní plány a každý člověk je individuální, pokud se nevyjádříš, nemohou sestry vědět, jak to máš.... Většina matek dneska stojí o kojení a dokrmy nechce. Obvyklé je, že první dva - tři dny se pouze přikládá k prsu, neomezeně. Pokud se děťátko umí přisát, je to nejlepší cesta ke kojení. Mleziva, které je v prsou po porodu, je sice malý objem, ale je super výživné. Třetí den už obvykle matka má mléko a děťátko začne přibývat na váze. Pokud třetí den ještě stále není v prsou nic a děťátko dále hubne ( první dva dny shodí na váze i děti, které jsou od narození plně na UM), začne se teprve s dokrmem.
Pokud bys chtěla hned od začátku dávat dokrmy, miminko bude syté, nebude se přirozeně budit a přisávat k prsu, a rozjezd kojení tím bude poznamenaný a brzděný. Je to ale volba každé matky, pokud to tak chceš, řekni to a je to, ne? Vše je o komunikaci. Někdy se maminky bojí v porodnici říct, že nechtějí kojit, nebo že sice zkusí přikládat, ale i přesto chtějí dávat UM od začátku. Mají dojem, že je personál sežere (nebo společnost, teď nastavená na výlučné kojení). Prostě se vyjádři, a je to 😉.
@ivasad. Já jsem neměla žádný požadavek, jen aby bylo miminko zdravé. A to, že mu dávali polovinu dokrmu, abych se rozkojila..... A když jsem řekla, že se mi nezdá, jak škube nožičkou, což viděla i dětská (mohla být čerstvě po škole nebo v zaučení), tak to bylo z magnezia v těhotenství. Když jsem se ptala na kojení, jediné, co mi řekli, že mám velká prsa a to bude problém. Žádný úchop apod. nezájem 😉 A jako třešnička, když jsem se ptala na propuštění, gynda byla v pohodě s tím, ať rozhodne dětská. Ta neměla problém.. Přišla po hodině a že tím, že mi to slíbila, tak mohu domů, ale její vedoucí by nás nepustila. A když jsme přijeli domů a manžel jel pro UM, tak jsem měla telefon od té mladé doktorky, že zhodnotily, že by bylo vhodné se vrátit (hodinu cesty) na dětskou pohotovost, zda miminko nemá záškuby z nádoru na mozku. Na pohotovosti s novotozencem, já po sekci a byli jsme tam 6 hodin. Odběry krve byl horor a já se z toho málem složila - vidět ten malý uzlíček, jak mu rozpíchávají hlavičku, aby odebrali ktev, která ani nešla odebrat. Nakonec manžel musel na dětské oddělení s miminkem, kde nám dali UM, aby se miminko nakrmilo a aby mu hlavně odebrali krev. U toho už jsem ani nebyla, nezvládla jsem to. A jediný verdikt na který se přišel, byla dehydratace skrze nedostatečný dokrm. Doktor nám dal přesně rozpis, kolik máme dávat UM, než bude laktace.
V porodnici jsem neměla problém se vyptávat, když jsem si nebyla jistá. Ale je zajímalo hlavně dodržovat tabulky a 3 hodiny rozestupy. Ale je tam změněné vedení a snad se tam změnil i přístup.
Po CS jsem kojila vždy hned i když jsem dítě neměla u sebe. Ale vždy jsem po měsíci přestala a presla na umělé. Rozkojite se v pohodě jen zkuste jinou porodnici a čím víc se toho budete bát tím hůř se rozkojite. Být Vám tak jděte hned do umělého a doma se pak v klidu rozkojte.... Já jdu 3cs a rovnou jim řeknu ať dávají umělé. Kojit už nebudu.
Já teda nechápu, proč když jste přijela domů jste hned nedala umělé.... A ty záškuby nebyli z dehydratace 😉
@pampelina18 Asi neumíte číst - manžel jel pro UM a oni volali, ať jedem zpět, zda ty záškuby nejsou z nádoru na mozku. A jediný, na co se přišlo, byla dehydratace. Takže kecy tohoto typu si laskavě nechte.
😂😂😂😂

V první řadě bych se zaměřila na výběr porodnice. Ono není většinou problém v tom, že porod proběhne císařským řezem, ale jde o přístup porodnice k separaci miminka. Pokud maminka leží na jipce a vidí dítě další den a mezitím proběhne občas pokus o kojení, tak to způsobí problémy s kojením. Toto je bohužel velmi častá praxe českých porodnic a je to tragédie. Jsou ale porodnice, kde vám zajistí maximální kontakt s miminkem, včetně možnosti ubytování i vašeho manžela nebo jakékoliv jiného doprovodu. Vy budete v pohodě, miminko u vás, strávíte první chvilky společně a nástup laktace bude rapidně rychlejší. Pokud máte plánovaného císaře, zjistěte si možnosti porodnic a dojeďte si klidně někam dál. Stojí to za!