icon

Dovážka obědů. Co si o tom myslíte?

12. srp 2020

Holky jaky mate nazor na dovazku obedu pro vas? Mam 13 mesicniho hyperaktivniho chlapecka, v podstate pres den nemam sanci varit. Jakmile si stoupnu k lince, prileze za mnou, chytne se moji nohy a rve. Vecer padam do postele uplne mrtva a moje posledni myslenka je, ze bych měla varit....
Uvazuji o dovazce obedu, ale vnimam to jako vlastni selhani. Co myslite?
Hlavne mi nepiste vy super matky nejlepe se 4 detmi a venkovskym stavenim, jak vse zvladate na jednicku..😂😂

Strana
z6
jako_mala_holka
13. srp 2020

@95newmommy2020 ja taky moc ne 😅 hlavne me to moc nebavi, se s tim patlat

krupka3
13. srp 2020

@jako_mala_holka Ano, taky jsem se starsi vzdy spavala, kdyz to slo. Za me aby mama mohla fungovat zdrave vuci svym detem, nesmi predevsim byt unavena. A pokud to muzi vykoupit tim, ze si na hodinu lehnu pres den misto vareni a koupim misto toho obed v jidelne, tak jdu do toho 😉

krupka3
13. srp 2020

*muzu

blondynka400
13. srp 2020

@prejeta_zaba tak každý asi vnímáme toto slovo jinak 😀 Přesně, jako selhání bych to též nevnímala. Už jsem to někdy na začátku psala. Ale přesto všechno si myslím, že to prostě jde, když se chce. A to nikdo neříká, že si člověk jednou za čas nemůže nechat oběd dovézt, nebo si na něj zajít a pod a prostě si "odpočinout". Zrovna teď koukám a damejidlo, co si objednám 😀 . Včera jsem si nic připravit nestihla, na oběd venku čas nemám a mám hlad (jen jsem tedy v práci, doma bych hodila něco rychlého do trouby) 😀

j.a.n.i
13. srp 2020

@blondynka400 A to máš pocit, že dovoz musí být vždy z restaurace? na mnoha místech to nabízí třeba školky či menší školy a jsou šťastné za každého strávníka zvenku, protože jinak za to, co mají na děti prostě neuvaří.

blondynka400
13. srp 2020

@j.a.n.i ne to si opravdu nemyslím. Ale nedokážu si představit, že bych měla jíst jídlo z těchto jídelen. A o složení a vhodnosti daných obědů mám své mínění, rozhodně to není nic extra.
To, že na to nemají moc peněz, to je věc jiná, že pro spoustu důchodů je to jediná šance, jak se za den alespoň pořádně najíst a je dobře, že to takto funguje... Asi nikdy nepochopím, proč nemůže být nějaký "nadstandart", co by člověk zaplatit navíc nad běžnou cenu a dítě by mohlo dostat kvalitnější jídlo. A není o to o tom, že by to jídelny neuměly a nebo nechtěly (alespoň některé). A to si ještě troufnu tvrdit, že u nás ve škole je jídelna docela pokroková, co tak můžu porovnávat...

95newmommy2020
13. srp 2020

@blondynka400 Mít možnost zaplatit extra za lepší jídlo ve školce nebo škole by určitě hodně rodičů ocenilo. Jenže..... Co ty děti, kterým by to rodiče nezaplatili? Nebylo by jim to líto ?
Nedocházelo by ke zbytečnému “kastování” mezi dětmi?

jako_mala_holka
13. srp 2020

@krupka3 presne to je i muj nazor

blondynka400
13. srp 2020

@95newmommy2020 takový svět ale bohužel je, nežijeme v komunismu. Vždyť je to všude, svačiny (nemají všichni stejné), oblečení, vybavené elektronikou, to kam děti jezdí a nejezdí na dovolenou, zda jedou/nejedou na školu v přírodě.... Oběd už by na tom toho moc nezměnil.

jednaholkaa
13. srp 2020

Objednej to je jasny!!! Me taky mala vriskala u nohy a fakt nekdy bylo vareni ocistec. Objednavala jsem..a ji jsem uvarila neco jednoducheho. Nekdy to tak delam do ted, to ji bude 18m. Ty jeji jidla si s ni nekdy taky dam, ale jak hodne kojim tak me ty lehky jidla nestaci a potrebuju neco vydatnejsiho. I tchyne nam nechala dovazet jidlo z restaurace. Jako ono taky zalezi v jakem stavu clovek je..myslim, ze kdybych byla vyspala tak to i zvladam lepe, ale to vecny nocni kojeni me vystavi. Navic chodim s malou dopoledne i odpoledne na hriste ven, tak je toho casu min. Uci vez mame a zatim se u vareni moc neosvedcila..chvili ok, ale pak si zacne davat vsechno do pusy, hazet na zem, atd..

ariadna12
13. srp 2020

Neodsuzuji dovazku jidel, nekdy to muze byt tezke a sama jsem ji pred nejakou dobou obcas vyuzila, kdyz jsem byla ten den k.o. Kazdy den by mi to ale vyrazne lezlo do penez. Mame tez dost zive dite. Zaklad je zkusit zabavit, rychle uvarit jednoduche jidlo a vyuzivat, kdyz dite pres den spi nebo nekomu rict, hlavne partnerovi, vem dite po praci ven, ja potrebuju uvarit na zitra. U nas je zaklad hned pri /po snidani uvarit prilohu (klasika ryze, testoviny, brambory, v krizi tesne pred obedem kuskus) a maso plus zelenina na rychlozpusob - kure/kachnu/rybu sup do trouby, maso osmahnout, pridat zeleninu, podusit. Pecu po obede, kdyz dite spi, ale ne kazdy den. Zamerne hledam rychle recepty a nebojim se rict o pomoc partnerovi. (a fakt nejsem supermatka a obcas mam toho pri vareni plne zuby).

jednaholkaa
13. srp 2020

@veronikav31 Jeee, kdybych dala ryzi do misky a varecku do ruky, tak mam na pulhodinovy uklid zadelano 🤣🤣

veronikav31
13. srp 2020

@jednaholkaa a to by vadilo?nemohl by pomáhat s úklidem? buď ráda,že bys jej mohla takhle zaměstnat.A nemusí se dávat kýbl rýže,ale stačí pár zrníček, když by jej vysypal,tak by je sebral.a nebo takový hrách,rýže,smíchat a jako popelka rozdělit.Třeba naše 4,5 letá dcerka s 2,5 letým synem umí uvařit i kuřecí hamburger v housce(samozřejmě za mé pomoci se smažením kuřecích prsou,ale jinak obalení a dání na talíř zvládnou sami...kdo chce cestu a zábavu najde.A to,že je čurbes,to už je druhotné,hlavně že dítě neřve a není u nohy nebo zadku,ne?to,že se dítě naučí jíst samo, je taky čurbes,ale to nezmanená,že jej budu krmit jak husu ještě ve 3 letech. syn i dcerka jí sami od 1r a uklidit čurbes po sobě umí už oba dva, vezmou košťátko a lopatičku a už jedou...syn i rád pomáhá při vaření celkově, i při věšení prádla-podává prádlo i kolíčky

merope
13. srp 2020

Jsem dokonalá super matka, která u toho dítěte stíhá ještě trošku pracovat 😀 ...

Takže? 1x týdně běžně otevřu net a objednám oběd z oblíbené restaurace. Když zrovna učím/mám poradu a jsem ve škole v době oběda, tak jdu na oběd skoro pokaždé (máme navíc příspěvek zaměstnavatele).

Ne, fakt to není selhání. Matka toho má tolik, že to snad občas ani jinak nejde než nevařit.

sudylichozrout
13. srp 2020

@klea81 Nemam deti ani s PAS, ani ADHD, presto mi u nohou take rvaly. A motaly se mi pod nimi. Na varekni nic moc.

eeevee
13. srp 2020

Jen co mi přestal u nohy mrčet při vaření první syn, tak to začal dělat ten druhý 😂 za mě zkus tu učící věž, nám hodně pomohla, že mohl syn koukat, časem jsem ho začala i zapojovat, koupila jsem mu takové dětské krájítko a krájel mi třeba brambory, loupal mandarinku atd 😊 Nicméně počítej s tím, že pravděpodobně tam nebude chtít být úplně pokaždé...dovezené jídlo je naprosto skvělá věc, vůbec bych se za to nestyděla a šla do toho...my máme tedy něco kupovaneho tak 2x týdně, někdy i víc, někdy oběd, někdy večeře, někdy z nutnosti, někdy máme prostě jen na něco chuť 😊

izz76
13. srp 2020

Jaké selhání 😲 všichni si nějak usnadňujeme život, jezdíme autama, používáme sušičky, robotické vysavače apod. Tak proč si neobjednat jídlo, vždyť je to každého věc. 😉

pasiba
13. srp 2020

My tu máme domov důchodců, který vaří i pro školku a celou vesnici. Tady chodí lidi pro obědy normálně. Já bych chodila taky, ale kvůli bezlepkové dietě v rodině nemůžu, ale až se dcera s dietou jednou odstehuje, tak už budu vařit jen o víkendech a přes týden si budu chodit. Takže za mě super

martiniquest
13. srp 2020

Pokud na to mas finance a vyhovuje ti skladba a kvalita dovazeneho jidla, pak do toho jdi. Taky bych to obcas ocenila. Ani ne kvuli tomu, ze nestiham varit, ale proste proto, ze me nebavi porad vymyslet, co udelat a ted si navic ctyrletak zacal vymyslet, tak se casto jen podiva na talir a odkraci. Takze dneska jsme treba obedvali toasty. Uz me to nebavi, je to porad dokola

zelenaesmolda
13. srp 2020

Pokud si to muzete dovolit a usnadni ti to zivot tak proc ne.Vsak to neni nafurt.

journals
13. srp 2020

Ach jo... Diskuze mě baví. Opět zde některé matky perlí a to jsem přečetla sotva část jedné strany 😂 holt jste holky dobré. Závidím, že vám stačí jíst jen jednoduchá jídla, co máte splácaná za 20 min. Jsme s mužem asi prostě náročnější a také zhýčkaní.
Já jsem nikde nenapsala, že moje dítě řve u nohy nonstop. Naštěstí ne. Ale sám se nezabaví. Bohužel i přes veškerou snahu prostě ne. Nevydrží na místě, neposedí, nepostojí. Můžete mi to některé přijít domů ukázat. Ráda se poučím a nechám si vysvětlit jak ho přeci musí zabavit duplo na půl hodiny abych mohla uvařit tu "rychlovku". A u toho doufat, že se nezrakví, protože neustále někde šplhá a leze. A byt tedy prosím v bublinkové fólii ani pod zámky nemáme 😂

@klea81 Čoveče, já právě ani nechci vařit jen proto, že je to o zabavení se. Já nechci jíst každý den jen rychlovky za 20 min hotové. Asi mám vyšší nároky, jsem rozmazlená, uznávám. Právě proto, že tu svíčkovou nevařím přes den, tak si jí ráda objednám a užiju. Díky koroně začala jídlo rozvážet i naše oblíbená restaurace. Žádný pajzl s jídlem za 89,- ale vcelku luxusní místo s moderní kuchyní kterou máme rádi. Víme jak vaří, měli jsme tam svatební oběd. Žádné srágory to nejsou. A dítěti dám klidně jídlo z předchozího dne, nebo z mrazáku, případně talířek Hipp. A ne, nemám výčitky svědomí. Naopak si to velmi užiju já i manžel 😀 Ale tak chápu, někdo to má hozené jinak a vaří rychlovky za každé situace 🙂 já o tohle ani nestojím. Nechci jíst jídlo jen proto, abych se najedla. Máme trochu jiný pohled na věc 😉
@blondynka400 Platí to, co jsem právě napsala. Nemám s objednaným jídlem absolutní problém. Manžel je na HO od března, minimálně do října bude, spíš to vypadá do konce roku. Já vařím, jinak než rychlovky to nejde. Dítě se mi samo nezabaví, musí se pořád hlídat. Těžce se s ním něco dělá. Buď ráda, že jsi nezažila. Fakt to není žádná pecka které dáš duplo a půl hodiny o něm nevíš 😀 Jako věřím, že vám to tak fungovalo. Mě to nefunguje. A abych vařila poté co dítě usne? To už spím skoro já. Za ty peníze mi ty zachráněné nervy stojí 😀

zelenaesmolda
13. srp 2020

Jinak u nas se na zabaveni ditete osvedcily videa na youtube "cocomelon"

j.a.n.i
13. srp 2020

@blondynka400 Zato by to byla dost pakarna pro kucharky. Jasne, ve velke jidelne, kde je vyber z vice jidel by klidne mohlo stat kazde jinak, proc ne. Ale male proste potrebuji vařit jednotne menu.

veronikav31
13. srp 2020

@journals co je pojem jednoduchá jídla? ty se nejí přece denně.Ať si každý vaří co chce, ale když je nedostatek času,tak rychlovka v podobě rizota bodne.Květák(brokolice) s bramborem úplně rychlovka není, apd. Kdo chce,uvaří dobře a i jednoduché jídlo se dá povýšit na luxusní jídlo, jen to chce myslet. Rizoto se šafránem není zrovna rychlovka,to samé špagety, aj. a to fakt v lepších restauracích nestojí 80Kč.Když na to někdo má,tak si může dávat jídlo z luxusní restaurace denně,proč ne.

ekou
13. srp 2020

Neberu to jako selhani ;), mam doma 8mesicni dablici - chvilku neni v klidu. Varime vecer vzdy min na dva dny (ale mame to nastridacku s manzelem :D). Jinak nejaka rychla jidla typu kuskus, testoviny, polevky...

blondynka400
13. srp 2020

@j.a.n.i u nás ve škole vaří 3 jídla, je na výběr. Proto si myslím, že by jedno navíc asi problém nebylo, nebo jedno z těch 3 udělat "lepší". V bývalé práci jsem to zavedla a těch lidí, co si rádi připlatili za lepší bylo fakt hodně (a to byla velká část dělníků) V malých provozech chápu, že by to reálné nebylo.
@journals kde jsi vzala, že jsem to nezažila? 😀 Mám dvě děti, ani jedna nebyla klidné hodné dítě, co by si někde půl hodiny samo hrálo, právě naopak.... Proto vím, že se to dá, jen je otázka, jak se k tomu člověk postaví, ač to někdy bylo hodně "výživné". Navíc není přeci jenom vaření sama pro sebe, cca od roka též dítě potřebuje normální obědy a večeře. Neumím si představit dát ročnímu dítěti jídlo odněkud z restaurace/jídelny. A po večerech jsem fakt nevařila, nemám ráda ohřívané jídlo a ani moc nevařím jídla, která jsou po ohřátí dobrá, navíc jsem nikdy úplně na MD/RD nebyla, kdy jsem k tomu ještě pracovala, na to jsem večery vždy potřebovala. Ale jak říkám, já nemám nic proti občasnému objednání či jít prostě ven (ač to s malými dětmi není žádný med), i si brát jídlo ze školní jídelny (když to někomu chutná, proč ne), ale jíst takto dlouhodobě mi prostě nepřijde dobře.

journals
13. srp 2020

@blondynka400 Nevím, jestli čteš ten samý text který jsem napsala 🙄
Tak jsi prostě asi lepší než my ostatní 👍👍👍 co nemáme problém si odněkud objednat klidně i častěji než jednou za týden, dva. K stravování dítěte se ve svém příspěvku vyjadřuju (a myslím, že i podle diskuze o piškotech sama chápeš, že dítěti blafy nedávám a dávat nechci). Takže někdy si syn dá klidně to samé co my a když to nejde, tak mám v záloze jiné řešení celé situace 😉 Což se dá vymyslet jednoduše a elegantně. Naopak u nás třeba neexistuje jít si s dítětem sednout do restaurace na jídlo 😀 a jsme zase tam, kde diskuze začala. Protože tam nevydrží, my se pořádně v klidu nenajíme a celá diskuze jede od začátku 😀

blondynka400
13. srp 2020

@journals ale prd, nejsem lepší. Je to to co jsem psala někdy v poledne. Každá zvládáme různé věci jinak, někomu jde lépe něco, někomu zase něco jiného. Není to o tom, kdo je lepší a kdo je horší.... Myslím, že čtu, co jsi napsala 🙂 Já spíš zase nevím, jestli chápeš úplně mne 😀 Za mne prostě i kvalitní jídlo z dobrých restaurací není na to, aby se jedlo každý den. Složením to prostě není to, co bych si představovala. Jestli je to jednou dvakrát za týden ok, ale ne každý den 🙂 Pro batole už třeba vůbec (ač i tam třeba na dovolené nebo výletě proč ne) A to že to s malými dětmi v restauraci není žádné terno, to jsem přeci psala v příspěvku výše 😀

journals
13. srp 2020

@blondynka400 Ale vždyť v tom ti já neodporuji. Domácí jídlo je domácí jídlo. Naopak píšu, že i s batoletem to jde vymyslet tak aby se najedlo a nemuselo jíst jídlo z restaurace 🙂

pabka
13. srp 2020

@blondynka400
@journals holky a v čem myslíte, ze je jídlo z restaurace horší? Máme tu u nás restauraci s otevřenou kuchyni, kam je vidět a ten kuchař tam děla stejné kroky, jako já doma, tedy samozřejmě pokud mluvíme zejména o minutkach, kuřecí maso s přílohou atd., jinak známe majitele, vaří denně čerstvá jídla (omáčky) a ten postup neshledávám jiný než u mě doma...?

Strana
z6