Dovážka obědů. Co si o tom myslíte?
Holky jaky mate nazor na dovazku obedu pro vas? Mam 13 mesicniho hyperaktivniho chlapecka, v podstate pres den nemam sanci varit. Jakmile si stoupnu k lince, prileze za mnou, chytne se moji nohy a rve. Vecer padam do postele uplne mrtva a moje posledni myslenka je, ze bych měla varit....
Uvazuji o dovazce obedu, ale vnimam to jako vlastni selhani. Co myslite?
Hlavne mi nepiste vy super matky nejlepe se 4 detmi a venkovskym stavenim, jak vse zvladate na jednicku..😂😂
Taky jsem o tom párkrát uvažovala, nakonec vždycky vařím ráno, kdy buď ještě spí nebo vstává. Ono není potřeba denně vařit svíčkovou, je dost jídel co hodíš do trouby a pak jen čekáš. A taky jsem od ranného věku učila, že si taky musí umět hrát/zabavit se sama.
Zkusila bych ucici vez, vytahat veci z kuchyne na hrani... Kdyz muzou berou to jeste jako super dobrodruzstvi. Nebo strcit kure do trouby a ryzi do hrnce... To je obed na par dni a priprava par minut.
Musim varit chlapovi do prace, ji za dva... A za tech 30 min co maji na obed by mohl vyuzit jen dovoz do kanclu a to rovnou rekl, ze by objednaval dve porce. Obcas bych rada vyuzila,ze by aspon jemu nekdo za rozumnou cenu uvaril 😆 Takze pres tyden mame rychlovky, jsem radsi venku s detmi, vecer s manzelem atd. A o vikendu mam klid na vetsi vareni (a vzdycky varim o porce vic, at mam v Po i treba Ut klid).
Ale nemam zkusenost, nase deti si hraji vetsinu dne sami a ja jim stacim jako divak 😅
Pro 13-měs. se dá vařit to, z čeho se nají i máma. Mně teď občas i chybí ty pyré blivajzy, co jsme s dcerou v tom období jedly. Když je opravdový hlad..chutná všechno. A když prikrm nebyl, najedla jsem se i z dojídání sklenicky po malé. Tunak nebo rizoto od Hami se dá v pohodě 😉
Jdi do toho. I kdyby to melo byt par dni v mesici. Taky jsem si chtela chodit pro obedy do skolni jidelny, ale syn ma ABKM tak mam smulu. Nejvic proti byla klasicky tchyne, protoze jeji smysl zivota byl ve vareni, prani a uklidu a to ja nemam. Segry bydli s malym u nasich a taky si chodi pro obedy do skolky. Mamka je nadsena. Neberou je kazdy den, vybiraji si z jidelnicku a je to velke ulehceni🙂
Dekuji vsem za komentare, jsem rada, ze to vetsina vnima spise pozitivne. Ty obedy by byly hlavne pro me, protoze maly nejradsi obedva sklenicky od Hippu. 🙈 Mnou varene moc nechce 😁
Financne to problem neni, sam manzel me do toho tlaci. Mam moznost bud za 80 Kc dovoz z jedne skolni jidelny a nebo nejaky dovoz, ktery je sice drazsi, ale je orientovany na zdrava a lehka jidla (neni to krabickova dieta). Takze to porad zvazuji no.
Co se tyce maleho, tak diagnozu snad zadnou nema 🤣 Jen je holt porad nalepeny na me. Nevydrzi si sam hrat. Tim revem u me nohy jsem myslela to, ze kdyz mu dam neco na hrani a stoupnu si treba k lince, tak jakmile zmerci, ze se na nej nedivam, prileze ke me, chytne se moji nohy a rve, ze chce pochovat a nebo proste at si s nim hraju. 😕 Jinak delame vse spolu, prani, veseni pradla, vytira se mnou 😁 Ale u toho vareni se bojim, preci jen z panvicky sem tam neco vyleti...
Kdybych v našem městem dokázala najít restauraci, kde bych byla ochotná jíst častěji než 1x za půl roku, jdu do toho ráda a fakt bych to nevnímala jako vlastní selhání. Opravdu není smyslem mého života vařit svíčkovou, péct koláče a drhnout spáry v koupelně a pokud mi od toho může někdo ulevit, tak sem s ním. Bohužel, uklízečku by můj muž (zatím) nerozdýchal a rozvozy jsou u nás vesměs hnusné.
Mít možnost, taky bych do toho šla. Po nástupu do práce pro RD jsem se těšila hlavně na to, že nebudu muset každý den vařit oběd😀
Proč ne? A pokud se pro oběd musí dojít, coz je třeba na vsi, tak máte i každodenní nutnou procházku. Závod vám, tady bych musela brát obědy tak z JZD a tam je složení asi pro děti nevhodné.
Jasně, občas objednám, občas nakoupím nějaký oběd s sebou, když je kde. Ale v zásadě dělám rychlovky: filé, rizoto, těstoviny se špenátem, cokoliv jde naházet do hrnce/trouby a nechat být. A většinou hned ráno, dokud jsou děti v tranzu u pohádky a mají snídani. A hyperky mám obě, vím o čem mluvíš ☺️
Není to selhání. Já bych to řešila stejně, kdyby manžel neměl takovou práci, ze přijde domu uvařit oběd a pak večer ještě na mě čeká s večeři.
Já třeba vařit neumím, takže tohle je vyborne řešení.
Kéž by mi někdo dovezl oběd, jen třeba občas. 🙂 Klidně bych do toho šla. Jinak taky doporučuju učící věž. Hodně mi ti usnadnilo práci. Před tím jsem musela mít syna pořád na rukou a s ním vařit...
Upřímně, několikrát jsem si jídlo nechala takto dovézt, nejdřív jsem to jako selhání brala. Ale pak jsem se nad tím zamyslela a nakonec to beru jako pomoc. Jen mě napadá, čím krmíš syna? Skleničkama? Malá má 8m a já pro ni vařím to, co jím pak i já, jen si to třeba dosolím. Nebo co nosítko nebo ta učící věž?
Myslim,ze v dnesni dobe to je normalni,ulehcovat se da ruzne,obedy,dovazkou nakupu,hlidanim,uklidem....taky si muzes poridit parni hrnec nebo troubu s casovacem a ta de facto bez tuku uvari sama za chvilku a mas i obed pro maleho,samozrejme je lepsi navarit na 2 dny...
@lenatko91 Ano, sklenickami od Hippu, pisi to vyse. Bohuzel on moc varene nechce...🤷♀️
@j.a.n.i asi bych se být tebou naučila číst. Nikde jsme neodsuzovala jídlo ve školce, natož ve škole a ani šmahem neodsuzuji jakékoliv dovezené jídlo. Jen prostě jídlo i ze sebelepší restaurace za mne prostě není na každodenní stravu. Občas proč ne, jinak mi to ale fakt smysl nedává a finance jsou to poslední, co by mne na tom vadilo.
Jo tak, komentáře jsem nečetla, proto jsem se ptala 🙂
@lenatko91 V pohode 😊 Jinak uz koukam na ucici vez, asi by to bylo reseni..
Pokud na to máš a víš, že vaří dobře, neváhala bych. Proč si život neulehcit? Druhá varianta je dítko zabavit - učící věž nebo nějakou stoličku a může "vařit" taky.
Selhani? Proc? Ja jsem tohle resila vyzvedavanim obedu 2-3x tydne ve skolni jidelne pobliz 🙂 Od 2 let se o ne delim i s dcerkou a mame z toho radost obe. Ted uz mame deti dve, a uz se nemuzu dockat zari, az zase zacnou varit 😀 Dcera take vzdy byla hodne nesamostatna, a ja se rozhodla radeji venovat ji nez stat u plotny, manzel me v tom podporuje.
Plánuji to taky tak, chci začít brát po Vánocích. Malá bude mít 15 měsíců, takže bude jíst se mnou. Akorát mám v plánu chodit do školní jídelny a brát si odtamtud. Kvůli dětem se tam míň soli a celkově se tam nepoužívají moc dochucovadla. Ale budu si vybírat, když ten den nic dobrého nebude, tak normálně uvařím.
Můžeš taky zkusit nějaký kompromis - brát si to jídlo jen 2-3x týdně přece, zbytek zkusit vyřešit jinak podle ostatníchnávrhů ...
Zkuste hotovky.cz, objednáváme, když jedeme někde na dovču a nechce se mi tam vařit. Už máme odzkoušená jídla. Dá s koupit 1 nebo 2 porce, nedávno jsme se z 2 porcového sáčku najedli všichni 4, samozřejmě my dospělí měli málo masa. mám doma vždy alespoň 2 balení, pokud se mi vážně nic nechce, přijdeme pozdě atd.
Jinak jsem na mateřské o víkendu udělala navíc 2 obědy přes týden plus 1x mi něco dovezli. Beru to jako super pomoc a to vztekací období jednou přejde...
Kupte ucici vez a varte spolu
Ježiš to jsou kecy. Dítě je autista protože ho nebaví čekat až si máma uvaří. 🤦Já s dětmi taky nic nejsem schopná udělat (a to jsou podstatně starší), protože za mnou prostě pořád chodí a jsou jak tank, po nich spoušť, kuchyň celou vyhází a za minutu už jsou zas neodbytné. Ale kolem toho roku to bylo nejhorší. Pak už pochopí ty jednoduché příkazy na zabavení - podej prosím brambor, najdi lžičku, zamíchej, umyj... tak to zkus vydržet nebo překlenout tím objednáváním, nemusí to být na dlouho. Spíš než každý den dovoz bych to řešila třeba 2* týdně se najíst někde venku, občas dovézt, občas prostě uvařit přílohu se zeleninou nebo polívku, to je záležitost pěti minut, pak občas zkontrolovat. U toho dovozu by mi bylo líto peněz za ta obyčejná jídla. Jakože, ne, že by nebyly, ale platit 80 kaček za čočku nebo za špenát a nebo zase pořád jíst masové plátky nebo smažené. 🤷♀️ Často jsem si vzala chystání k dětem na malý stůl nebo na zem a hrabaly se mi v tom. A na ty kecy nehleď, někdo s dětmi dělá každý den 4 chody a zavařuje, buď jsou hodné a nebo člověk otrlý, že mu prostě plení barák a neřeší se to a jinému to vadí. Každý to má jinak. 🤷♀️
@prejeta_zaba já bych neřekla že je to o tom, že jsou děti hodné a nebo je člověk otrlý. Spíš jsme každý jiný a zvládáme věci jinak. A není to o tom, že jedna je lepší máma než druhá. Třeba v práci je každý taky jiný, všem nejde všechno, jeden v něčem vyniká a v něčem je tragický a druhý zase naopak. Ale ani jeden není lepší nebo horší zaměstnanec. A takto je to za mne i s mateřstvím.
@blondynka400 jo no, tak jsem to myslela, to "otrlý". Já si třeba s dvěma malými dětmi neustále připadám jak s vrtulí víš kde. 😁 Pro bezdětné kamarádky je nepochopitelné dělat desetinu věcí co my musíme zvládnout za dopoledne. Pro matky s pěti dětmi jsme zase za líné lemry. Prostě každý má jiné podmínky, náturu, děti, nároky. Tak proč pomoc vnímat jako selhání. 🤷♀️
Cetla jsem jen uvodni prispevek, takze nevim, co psaly ostatni, ale podle me v pohode, netreba si hrat na hrdinku, kdyz ti to bude vyhovovat, tak proc ne... ja si taky cadro objednavam nakupy a nevidim na tom nic spatneho... nez se s malou kdesi drcat v obchode, tak bud nam dovezou nebo manzel nakoupi... klidne bych brala i ty obedy, kdyby byla moznost 👍
@krupka3 vidis, to me buhviproc nenapadlo, diky, az bude nejhur, zkusim nejakou skolni jidelnu 🌹 nekdy je toho nad hlavu a kdyz mala konecne usne, tak se natahnu taky a je 😀

vař rychlovky-šunkafleky, špagety s omáčkou,rizoto,ryba na másle+těstoviny nebo brambory,pečené kuře,brokolice nebo květák v těstíčku s bramborem apd., to nejsou recepty na hodiny v kuchyni.může ti pomáhat i v kuchyni při míchání(dej do misky rýži,suché těstoviny) a vařečku do ruky, ty míchej na sporáku...zabavíš ho chvilku a uvaříš. složitější jídla jsem vařila o víkendu nebo odpoledne kdy byl táta doma,vzal si děti a já šla vařit,aby bylo na druhý den.restaurace u nás byly když jsme jezdili na výlety.Máme 2 děti a jsme ve městě,takže venkovské stavení fakt nemám😀