Dovážka obědů. Co si o tom myslíte?
Holky jaky mate nazor na dovazku obedu pro vas? Mam 13 mesicniho hyperaktivniho chlapecka, v podstate pres den nemam sanci varit. Jakmile si stoupnu k lince, prileze za mnou, chytne se moji nohy a rve. Vecer padam do postele uplne mrtva a moje posledni myslenka je, ze bych měla varit....
Uvazuji o dovazce obedu, ale vnimam to jako vlastni selhani. Co myslite?
Hlavne mi nepiste vy super matky nejlepe se 4 detmi a venkovskym stavenim, jak vse zvladate na jednicku..😂😂
@journals
@daisymaminka jídel do 20 minut za mne tedy moc není. Ať se dá, třeba Taco, zapečené tortilly, nudličky v kari omáčce s rýží se taky dají a pod. Za mne nejde tak ani o rychlost, ale spíš dělat málo pracná jídla. Je přeci jedno, že se to děláš hodinu, když se o to nemusíš skoro starat ne? Já bych se bez trouby, jak klasické tak parní asi neobešla 🙂 A rozhodně ne míchat omáčku každou minutu, na to nemám čas ani teď, ať už tedy problém děti nejsou 😀
@veronikav31 Tak s tim bohuzel nesouhlasim. Kazde dite neni stejne a ne vsichni ti budou ve 13m delat popelku. Deti se uci intuitivne, neni to chyba rodice kdyz v roce neumi jist nebo dat micky do kose treba, to je nesmysl..
@blondynka400 tak ale ona i prave ta priprava do 20 min vetsinou neni. Uz nevim kdo tu tech 20 min placl, ale tak snad se ozve a rekne nam sve tajemstvi uspechu 😎
Ja tedy hodne premyslim o pomalem hrnci...
@journals ty jídla co jsem napsala tak zvládnu i s přípravou za 20 minut 😀. A o moc víc dalších už tedy ne...... Možná tak nějako gnocci v omáčce, ale to zase v případě že použiji polotovar 😀 Jinak jestli má někdo kouzlo, jak udělat jídlo za 20 minut, ráda se nechám poučit, občas by se to hodilo, když se zdržím v práci 😀
@jednaholkaa já bych řekla, že je pravda někde mezi. Souhlas s tím, co jsi napsala, ale ono jak má roční dítě umět jít samo lžičkou, když nikdy nemělo šanci to samo zkusit, ono by se přeci nenajedlo a všude by byl bordel, spoustu věcí je nenecháme dělat, co kdyby si ublížily, venku byly špinavé a atd....
Vždy tady budou 2 tábory. Jeden pro a druhý proti. My si občas na jídlo zajdeme nebo si něco koupíme třeba cestou domů, ale pravidelně to nedělám. Chci mít pod kontrolou, co děti jí a já si teď musím dávat pozor na cukr takže to ani není vhodný. Taky mě to nebaví, když mi občas děti rvou po kuchyni, ale jde spíš o to, je to naučit.
@jednaholkaa když to,ale rodiče nezkusí a bojí se že bude čurbes,tak se to dítě nemá šanci naučit.no a co,tak dítě bude jak čuně,ale bude spokojené.to bych pak nesměla jít ani na hřiště,že se dítě umaže nebo zakopne,spadne a odře si koleno,to ho snad nebudu držet v kočáře...jde o to zabavit dítě,aby rodič měl chvilku na to uvařit nebo odběhnout zamíchat jídlo.když se nic nezkusí tak rodič neví,že by to dítě třeba bavilo.chce to udělat hrou,ale to by se muselo vymýšlet a samozřejmě,že pak uklidit
@veronikav31 tak nam porad, jak naucit dite aby se samo zabavilo?
Se zbytkem souhlasim. Ja tedy neznam nikoho, kdo by dite nenechal jist samotne a bal se uspineni, ale urcite takovi rodice jsou
@blondynka400 teda zrovna tortilly jsou sice jednoduché jídlo (jako že nemusím být žádný pohlreich), ale musím nakrájet a podusit maso, umýt a nakrájet rajčata, umýt a natrhat salát, nastrouhat sýr a každou tortilu jednotlivě naplnit a zabalit. Ano, zvládne to i dement (třeba já), ale fakt je nepovažuju za rychle udělané jídlo. Dvacet minut přípravy je naprosté minimum k něčemu, co splácám a hodím na plamen nebo do trouby a věnuji se tomu dál tak, že to občas promíchám nebo zkouknu, pečená ryba, polívka, boloňské špagety, zapečená brokolice., ale v reálu těch jídel zas tak moc není..
Ja neumim varit a nestydim se to priznat. Takze pokud nemusim, nevarim a vari muz. Kdyz tu neni, bud taham z mrazaku zasoby, nebo si jidlo necham dovazet pres DameJidlo.cz. Sem tam se ale hecnu a neco vyrobim, kupodivu se to da i jist, ale je to teda s velkym sebezaprenim.
@sudylichozrout to vareni nebo ta konzumace? :D
@zelenaesmolda To vareni. 🙂 Vetsinou se to povede, ale krute me to nebavi. Nemam na to trpelivost a nemam tu kulinarskou fantazii.
@sudylichozrout Hlad je nejlepší kuchař, což?
Každému je po tom prd a řešit, jak to vypadá před lidmi, když si nechám dovážet jídlo, je zbytečný...
@drep já dělám jiné, zapečené v troubě, je to takový "oroginální" mexický recept. A tam tam příprava není dlouhá. 10 minut směs, 10 minut zapéct... 🙂
@journals třeba tiskátka a papír. sice je to na chvilku,ale to je vše v tomto věku. od 18m kouzelná tužka. před vánoci a v průběhu roku mě děti pomáhají při cukroví nebo pečení perníčků. dostanou vyválené těsto a vykrajovátka do ruky. a ano, dcerce bylo ani je 12m když se mnou takto pekla a synovi bylo 10m, seděli v jídelní židličce a vykrajovali.ty lepší kousky a plechy jsem stihla udělat sama než něco vykrájeli. a to fakt byl krásný klid😅
@veronikav31 Vidis. A nase deti pri vareni zbori celou kuchyn. Fakt nelze aplikovat tvuj model na vsechny rodiny.
@journals syn 1r a 9m, dcerka necelé 4r
@sudylichozrout já i vařit umím, ale stejně mě to pekelně nebaví. Resp. By mě bavilo jednou v týdnu si k tomu stoupnout a vykouzlit Něco. Ale denně vařit (protože muž má crohna a v závodce teda dietu fakt nevaří, puberťák je zmlsaná a ve škole jíst nechce a když už vaříme, tak přece já a prcek nebudeme někam chodit), furt to vymýšlet a hlavně pak likvidovat ten špinavej bordel, to mě teda nebaví úplně maximálně. Stejně jako bych s radostí přenechala úklid placené síle, ale muž nechce cizí ženskou v bytě. A jestli by mě dokonalé biomatky na mk pomluvily, tak s tím bych žít dovedla 😂
Navíc moje dítě vydrží v klidu asi vteřinu, někdy dvě. Ne, fakt nebude sedět v židličce a vykrajovat. Ale bude sedět v židličce, vykrojí jednou, pak kus sní, pak začne vykrajovátkem značkovat zeď, pak se začne soukat ze židličky, půjde hodit vykrajovátko do záchoda, cestou vyhází všehny konzervy ze skříně a tu nejtěžší mi hodí na nohu a z těch magických dvaceti minut furt ještě dalších 19 zbývá. Jak říká moje máma, bude prý chytrá po mně, chytrý děti na dřepění nemají čas😂
@blondynka400 aha, tak to pak ano. Nepodělila by ses o recept?
@sudylichozrout je zajímavé,že toto praktikují i švagrové se 3 dětmi a jde to
@veronikav31 No. A u nas by to neslo, prestoze mam deti uplne normalni a zdrave bez diagnoz. Proste jsou extremne zive. Ta fotka, cos sem dala, je pro mnoho rodicu uplne sci-fi.
@sudylichozrout no,to bylo 10 minut klidu,ale to je jediné co je zabaví. sice když dělám dorty a oni se mi u toho pletou není nic moc,ale dá se to přežít.ale u nás nemusíme mít ani žádné hračky,stačí jít do kuchyně a vařit, oni pomáhají, ale pak začnou dělat koniny a jdou od toho.kamarádky holčička ráda tancuje nebo si maluje, že u toho vydrží fakt dlouho,to naše ne.musím je zabavovat jinak,ale každý den se nedá péct nebo vařit jídla co můžou dělat sami,ale rádi pomáhají i s vysáváním,utíráním prachu,zametáním.syn se snaží podávat prádlo při žehlení(což moc nechci),pár kousků se dá,hodinu žehlím večer bez dětí
@drep nakrájíš kuřecí maso na kostičky, hodně zprudka orestovat na trošce tuku (používám přepuštěné máslo), můžeš přidat maličko mražené kukuřice (já to s ní mám radši, v originálním receptu není), zaliješ trošku vývaru, přidáš rajčatovou salsu, případně trošku pasírovaných rajčat a necháš lehce odpařit. Mezitím si nastrouháš sýr (eidam, čedar) a smícháš lehce se zbytkem salsy. Celozrnou tortilu naplníš, zabalíš jako palačinku a dáš na pečící papír na plech, navrch se dá ten sýr smíchaný se salsou. A dáš zapéct na 200. Podávat se zakysanou smetanou. Je to fakt rychlovka, a to že maso restováním není třeba úplně hotové nevadí, jak se to jde ještě do trouby, základ je jak v mexické kuchyni běžné orestovat na hodně vysokou teplotu . U nás to má ráda celá rodina 🙂
Já osobně bych klidně nějakou dovážku jídel brala, ale chtěla bych najít, aby to bylo opravdu zdravé a stálo to za to (něco zeleninového apod). Jenom tak segedín, guláš, řízek by mi nevyhovovaly. Zase bych nechtěla dát 200 Kč za trochu salátu, kterého bych se zase nenajedla 😀
Jinak vařím 2x denně (někdy i něco navíc pro dceru, když dělám dospělácké jídlo, které by asi nejedla) a taky mě to nebaví. Pořád musím vymýšlet, nebaví mě dělat stejná jídla, vždycky to chci něčím ozvláštnit. Někdy to jsou nouzovky, když už nemám čerstvou zeleninu, jindy zase v půl sedmé večer pročítám internet, aby mě napadlo cokoli zajímavého, co by se dalo za 30 uvařit. Komplikovaná jídla mě nebaví, i když taky je někdy udělám, chci hlavně rychlá. Nejhorší je to, když trávíme hodně času na chalupě, kde se dá vařit omezeně (horší kuchyně a méně ingrediencí), to už pak nadávám 😀
@veronikav31 Tiskátka... hm, pravda, nezkoušela jsem, ale neumím si představit jak by to vypadalo v praxi. U stolu ho nenechám, protože na něj neuvidím. V židličce vydrží sotva 5 min, ale všechno poletí dolů. Nechat ho na zemi neexistuje, protože bordel mi sice "nevadí" ale o obtisky na dubovém nábytku a podlaze fakt nestojím. Perníčky... to je to samé. Jako fotka super, závidím že to s nimi jde. U nás by to prostě nefungovalo. Většinou ani takovou fotku nevyfotím, protože je v pohybu dřív, než cvakne spoušť 😀 Ale kouká se na to pěkně, to zase jo. Jen je to u některých dětí absolutně naivní představa.
No nic, tak znovu zopakovat svojí prosbu o radu na tyto dvě otázky (opět zcela bez ironie, prosím). Jeden recept zde padl, věřím, že ten i plus mínus by do dvaceti minut mohl být. Co tam máme dál?
1) Jak se dítě učí umět se zabavit samo?
2) Jaké jídlo je hotové kompletně do 20 min.
@journals Když potřebuji hodně rychlé jídlo, tak třeba:
- těstoviny s nějakou zeleninou (cuketa, paprika, cibulka, případně s kuřetem/tuňákem...), s bylinkami či s nějakou omáčkou (třeba i smetanové, kari...), těstoviny jsou 10 minut, během toho udělám zeleninu a podusím
- rýže s kuřetem a zeleninou a nějakou omáčkou (třeba čína) - rýže tak 18 minut, během toho udělám zbytek
- gnocchi - se sýrovou omáčkou, se špenátem a houbami...
- zeleninový salát s pečivem, k tomu sýry, to se dá všelijak vyšperkovat (oříšky, semínka, sušené plody...)
- tortilla s čímkoli vevnitř
- bulgur či kuskus se zeleninou (já třeba dělám s tandori či masalou)
Jak naučit dítě zabavit samo nevím, je to prostě na jeho povaze, dcera třeba byla vždy samostatná a zabaví se krásně (snad jí to vydrží), ale mít kamarádky syna nebo i jiné děti, co jsem tak zaslechla, tak se opravdu nehnu. Musí taky věkově nějak dozrát.
@daasqua Díky za tipy. Podobné věci dělám, ale jsem asi kopyto, protože do 20 min to není ani náhodou :-/ tedy v mém případě. Než se vše umeje, nakrájí, podusí. Ale i tak díky!
S tou povahou si to myslím také... vyzkoušela jsem hodně věcí, ale syna nic extra nebaví. Hodně ho baví knížky, ale to jen s námi. Hračky ho celkově moc neberou (až na výjimky).
Kup si papiňák od Tefalu za 10 až 15 min.uvařeno .Určite malý po obede spinká tak do pul hoďky máš hotovo.Vař si na dva dni.Myslím že z kvalitou stravy z donášky spokojená nebudeš.Taky jsou skvelé jídla v troube naflakaš to do pekáče a dál se nestaráš.

@merope Tak ono to asi přijde 😀 jen je otázka kdy. Kdyby bylo kam manžela odstěhovat, uděláme to taky, ale zatím bohužel není.
U nás se na podlaze válí také pořád něco. Pokud se o to vyloženě nepřerážím, tak neřeším. U nás teda syn neječí, ale prostě se sám nezabaví. Respektive zabaví, ale když je ticho a klid, znamená to průšvih. Chápu, že některé rodiny mají vybavení bylo od 1m výš, u nás to tak není, takže pořád jsme někde v poklusu za ním a snažíme se zajistit jeho přežití. A ADHD tedy opravdu není, prostě je jen živější a k tomu dost pohybově zdatný. Někdy i kamarádky nechápou. V roce a půl ujde s přehledem v kuse 2 km, vyspí se na půl hodiny a začíná řádění znovu. Nechat ho půl hodiny u dupla je můj sen! Zatím ho ještě celkem zabaví voda a písek. V bytě ne zcela praktické řešení 😀
Máš pravdu, jsou to zlatíčka, člověk je miluje, pokroky v tomhle věku jsou neskutečný, ale jejich rychlost a nápaditost taktéž 😀