Dráždivé dítě a cvičení vojtovky
Ahoj holky,
tak byli jsme s malým u neurologa a ten nám stanovil diagnozu: dráždivé dítě. Navíc musíme na Vojtovku, jelikož nechce otáčet melounek doleva. Máte někdo zkušenost s tou dráždivostí? Kdy to přechází??? Docházelo každým měsícem k nějakému zlepšení? Nějak nevím, co od toho čekat, slova doktora, že z toho časem vyroste mě docela znervoznili, zejména to ČASEM :D. Už teď máme doma tři měsíce denodenní řev od rána do večera a já se těšila, že třeba třetím měsícem to přejde ale očividně asi ne :D
@mapita protoze drazdive dite je zpravidla hypertonicke dite, tedy dite s vysokym svalovym napetim, lidove receno je permanentne zatate a v kreci. Veskere cviceni by tedy melo byt zamerene naopak na uvolnovani tohoto svaloveho napeti, coz vojtovka absolutne neni -- naopak, je zalozena na tom, ze diteti mackas jista mista, ono zatina jiste svaly a tim posiluje, takze pokud se aplikuje na hypertonicke deti, tak jsou jeste zatatejsi a tim padem podrazdenejsi. Vojtovka je vhodna pro deti hypotonicke, pro deti s DMO, proste pro ty, ktere potrebuji posilovat. Takhle mi to aspon vysvetlovala nase fyzioterapeutka, jestli melu blbosti, tak me nekdo opravte 🙂
@mapita v pohode 🙂 mne to zni logicky a mam v tu nasi fyzio naprostou duveru, uz nam v mnoha vecech pomohla. Navic jsem v blizkem okoli hypertonicke dite mela a kdyz jsem videla, jak rychle se uvolnil pri jinych cvicenich, tak to byl uplny zazrak. Ale chapu, ze co odbornik, to jiny nazor 🙂

@dora13 souhlasím s tím, že vojtovka není jediná možnost, ale zajímalo by mě, kde se vzalo tvrzení, že pro dráždivé děti není vhodná? (nemyslím to nijak zle, opravdu mě to zajímá)