Důslednost ve výchově a nastavení hranic.

svntvt
28. říj 2019

Ahoj holky, posledni dobou bojuju s dcerou (2r 4m), tak dost premyslim nad vychovou a tim co v realu (a nekdy podvedome) delam. Zajimal by me nazor na jednu konkretni situaci (napisu konkrétní, ale podobny vzorec se u nas opakuje casteji i v jinych oblastech): vim,ze de dcera chce curat, ale odmita jit na nocnik. Zkusim po dobrem, nabidnu at si vybere mezi zachodem/nocnikem, nabidnu pomoc, ze pujdu s ni, nabidnu prip.ze ji nocnik prinesu do pokoje. Na jednom z toho se vetsinou domluvime. Nocnik napr.prinesu do pomoje a dcera se opet odmita vycurat. Chce jablko, ktere je na stole. Reknu ji, ze jablicko dostane,az se vycura...nekdy to zabere. Otazka zni, zda je moc nespravny dalsi postup v pripade neuspechu. Znam ji a poznam, kdy uz proste tu danou vec fakt neudela, tak se snazim ji vyjit vstric. Jablko ji nedam cele, ale reknu ji, ze jakmile si sedne na nocnik, dam ji kousnout a az se vycura, dostane zbytek. Na tom se pak vetsinou uz domluvime a funguje to, ale byva to opravdu za cenu toho meho ústupku, ze ji nabidnu jeste jednu variantu, protoze vim, ze v tom vzteku ji prpste vyvurat nedonutim, ani co by kdy bylo a pak se mi na truc vycura na podlahu. Myslíte, ze je to chyba, takto ji vyjit vstric? Ze to bere jako moji slabost a pak nema hranice? Nebo je to v poradku tu domluvu takto delat a pokusit se dodržet co reknu, ale tak nějak to vlastne obejit? Pokud je to špatne, jak by podle vas mel byt v tomto pripade spravny dusledny postup diky kteremu se mi budou hranice (snad) nastavovat lip?

klea81
28. říj 2019

Za mě úplně špatná strategie. Uplácení dítěte, manipulace... Zřejmě ještě plenky potřebuje, když dělá obstrukce. A nebo naopak to nech zcela na ní, jsi typ matky, co svymi neustálými zásahy dítě brzo udusi.

svntvt
autor
28. říj 2019

@klea81 tak dejme tomu ze situace je jina nez curani na nocnik. Trsba oblekani/obouvani kdyz nekam jdeme, nebo tak, plenky a nepripravenost atd.neres, to vim, ze pripravena je a normalne na nocnich chodi, jen nekdy se sekne, uvedla sem to jako priklad. Kazdopadne diky za odsouzeni bez jakekoliv konstruktivní rady 😉

svntvt
autor
28. říj 2019

@klea81 a neuplacim ji, nenabizim ji za to jablko, ona ho treba mezitim uvidi a proste ho v tu situaci chce, tak najednou stojim pred dvojitym problemem, jak ji prinutit udelat neco co je potreba a zaroven jak to udelst kdyz jeste k tomu v tu danou situaci neco konkretniho chce.

malenka3
28. říj 2019

Já ale souhlasím, že tohle je naprosto špatný postup. Smlouváš, podbízíš, ona bude jen zkoušet dál a dál. Situaci s nočníkem nechápu, pokud to nezvládá, má mít plíny, u toho nočníku mi to přijde absurdní.

Pokud píšeš, že to je modelová situace a že se to opakuje i jinde, chtělo by to konkrétní příklad jiný. Protože na tohle se nedá asi říct paušální rada, pro různé situace to bude vyžadovat různé řešení.
Obecně - pokud je to možné a je třeba vyžadovat důslednost, nejednám s dcerou dál, pokud nedělá, co má - např. jdeme ven. Chci, aby něco udělala a ona nechce, nesmlouvám, ale dám jasnou informaci, co bude, když to neudělá - ven nejdeme, nebereme kočárek s panenkou, nebereme motorku, nedostane oblíbenou čepici, dosaď si, co je přijatelné a v dané situaci schůdné.

sudylichozrout
28. říj 2019

@svntvt prijde mi, ze s tebou trochu zacina vorat. Ono je tezke v techto chvilich radit, u tech situaci nejsme a nevidime do toho, ale osobne se ztotoznuji s tim, co pise @malenka3

svntvt
autor
28. říj 2019

@malenka3 ok tak oblekani. Vzdy lita po byte a oblect ji nejde. Muzu rict ze nikam nepujdem, ale to bysme nesli nikam nikdy. Tak co jineho rict? A co kdyz k tomu oblekani si vymysli, ze chce napr. ja nevim, zrovna kreslit. Ale my jdeme nekam na cas a nejde nejit nebo to preplanovat.

nelinecka1
28. říj 2019

Mě to zase přijde úplně normální. Děti zkoušejí, během chvilky se dokážou zaměřit na něco, co je pro ně v tu chvíli nesmírně důležité a my to třeba nechápeme. Nejsou to stroje, aby fungovaly na lusknuti prstu.

sudylichozrout
28. říj 2019

@svntvt Ale sly. 3x byste nesly a pak uz by ji to docvaklo. V tomhle je prave ona duslednost. Nepovolit, dokud to dite neudela, co potrebujes, respektive to neudela tak nejak v primerenem casovem horizontu.

svntvt
autor
28. říj 2019

@sudylichozrout ta uz se mnou vore dlouho, ale jako ja se fakt ze vsech okolo snazim dostat KONKRETNI rady na extremne divoke svehlave dite. Pausalizace a obecné fraze uz nesnasim. Duslednost nastavovani hranic, nadhera,ctu to vsude. Ale co mam delat v situacich, kdy fakt sedim a dumam nad spravnou reakci a NIC me nenapada, to uz mi málokdo poradí tak, aby to bylo aplikovatelne....

klea81
28. říj 2019

@svntvt no mně to přijde úplně postavené na hlavu, s dítětem diskutovat, co dostane za vycurani, brzy to poznáš i v jiných situacích, kam to povede...Za mě je to manipulace a odebírání osobní odpovědnosti dítěte.

sudylichozrout
28. říj 2019

@svntvt Samozrejme, protoze u tebe nikdo v ten okamzik nestojime. Proto nemuzeme konkretne rici, co by dle nas bylo konkretni reseni.

klea81
28. říj 2019

@svntvt dítě nemáš nutit chodit na nočník, má k tomu samo dozrát a vo tom to je.

svntvt
autor
28. říj 2019

@sudylichozrout nesly, ona to nevyzaduje. A nebudu platit krouzek a kvuli oblekani ji tam nebrat, nebo napr. nemuzu nejit k doktorovi/na domluvenou schůzku. Jo pokud jdeme jen ven,muzu říct ze nepujdeme a nejit. Ale znam ji a bude dal litat po byte a bude ji to putna....

svntvt
autor
28. říj 2019

@klea81 ty si mimo a nectes asi co pisu

malenka3
28. říj 2019

@svntvt ano, proto píšu, že jsou situace, kdy nejde použít paušální rada, když někam spěcháš, nemůžeš "vyhrožovat" tím, že nepůjdete. Takže musíš začít v situacích, kdy si tohle dovolit můžeš, tedy v momentě, kdy jdete na hřiště, ke známým, atd., aby věděla, že když řekneš, že nepůjdete, že to platí.
Že chce zrovna kreslit? No, pokud se má oblékat a máte jít ven, tak musíš vysvětlit, že to není možné, protože jdete pryč, ale můžete se domluvit, že... Večer, zítra malovat budete (nezbytně nutné dodržet své slovo). Pokud se má oblékat třeba ráno, kdy jste pak doma, tak ano, proč ne, ale nebudeme malovat dřív, než se oblékneš.
V případě, že nereaguje na situaci, kdy musíte odejít, pak bych u své dcery praktikovala to, že ji obleču sama a beze slova a budu k ní velmi odměřená. Vysvětlím, že takhle se chovat nemá a že až bude chtít něco ona, nejsem tu pro ni a nemám chuť jí vyhovět. A že děti chtějí pořád něco. A opět, být důsledná a opravdu to vydržet.

Ona se dostává do věku, kdy přesně začíná ty hranice zkoušet. Je to nejhorší období, ty si myslíš, že spoustu věcí nechápe, ale ona přesně zkouší tvé mantinely. Jakmile je necháš povolovat už teď, bude to jen a jen těžší. Je jen na tobě, jestli si to chceš nechat líbit, rodič jsi ty a pravidla stanovuješ ty.

sudylichozrout
28. říj 2019

@malenka3 Zacala jsem klofat do mobilu neco podobneho, ale mazu to a jen se podepisuji pod tvuj prispevek.

svntvt
autor
28. říj 2019

@malenka3 diky. Ja prave tohle resim tak, ze me vetsinou nenapadne nic, co bych ji rekla ze nedostane apod (a tohle teda vydirani nebo vyhrožovani neni?), tajze ji ,,nasilim,, oblecu a jsem odmerena a rikam ji to co pises, vysledek nula. Vzdy premyslim, co bych ji zakazala/rekla ze nedostane apod.,aby to nebylo vydirani a manipulace a proste nevim...

makronka222
28. říj 2019

Delala jsem stejnou chybu a uvedomila si to pozde. Moc jsem davala na vyber a nestala si za svym jako ty. Ted to v jejich 4letech dohanim, coz je pozde. Ja proste furt neverila tomu, ze tak maly dite uz dokaze byt tak vychytraly. Priznavam - kolikrat jsem teda nemela den, bylo mi treba zle, byla jsem unavena, z meceho vytocena a dovolila ji skoro vsechno, jen abych mela klid. U druhe ty mantinely uz jsou jasne dany a je videt rozdil. Starsi uz taky cuci, ze plati to, co reknu a uz nema na vyber

klea81
28. říj 2019

@svntvt mimo zřejmě nebudu, protože moje děti byly v uvedeném věku bez plen i na noc a bez scén 😜chtěla jsi názor, tak nevím co se durdiš, píšu že tvůj přístup není konstruktivní a nepřinese do budoucna nic dobrého ani v dalších situacích. Takže buď to ponech na dítěti nebo mu nech pleny, nic jiného na tom nevyšpekuluješ.

malenka3
28. říj 2019

@svntvt svým způsobem máš pravdu, že to je tak trochu vydírání. Ale rozdíl od toho tvého jablka je v tom, že ty ji uplácíš a podbízíš se jí. A ona bude jen rozšiřovat spektrum toho, co by chtěla, příště to bude čokoláda, pohádka, v 10 letech peníze.
Já dceři tímhle říkám, že jsou určitá pravidla, která se dodržovat musí. Je potřeba dělat i věci, které nechceme - teď musíme jít, i když zrovna nechce, protože jdeme třeba k lékaři atd. Tím, že jí odepřu to, co ona chce, jí dávám najevo, že když ona není schopná chápat, že je něco třeba, já nemusím chápat její potřeby.
Píšeš, že s tebou voře už dlouho. Podle mě tak max půl roku, tohle období začíná cca kolem druhého roku. Opravdu si to dobře promysli a vymysli reakce, protože ještě nemáš nic ztraceno, ale když ti ujede vlak, tak třeba za dva tři roky budeš tu nápravu dělat těžko.

Co tatínek? Dělá to jen tobě? Jak reaguje na jiné?

svntvt
autor
28. říj 2019

@makronka222 ja prave v urcitych situacich jsem dusledna dost, někdy i slyším takove ty reci at nejsem tak prisna ,,vsak jedna cokolada neuskodi,, apod. Ale v tom si stojim za svym a pravdou je ze jsem si vsimla ze v danych siatuacich se ty zachvaty vzteku podstatne zkracuji, pac zrejme chape ze tudy cesta nevede. To je ve vecech ve kterych mam jasno, kde vimco a jak chci. Pak jsou ale ruzne denni situace které nejsou vyložene o tom, ze by byly v mych zasadnich predstavach o vychove a v tech jsem asi volnejsi...plus v tech ve kterych sama plavu pac fakt nevim jak se správne zachovat...

svntvt
autor
28. říj 2019

@klea81 nectes.

elu
28. říj 2019

Me prijde, ze to delas dobre.. O tom je domluva, kazdy trochu ustoupi... Kdybych mela tvoje nervy, tak si piskam... A ty pribehy o tom, jak dite dela to, co mu matka rekne... Ja se tomu ze srdce smeju, to proste neexistuje a ten kdo to tvrdi ma doma nejspis vic problemu, nez si dokazes predstavit

svntvt
autor
28. říj 2019

@malenka3 ja prave furt premyslim, co konkretniho bych na ni napr.ohledne toho oblekani a odchodu zkusila, pac to chcé neco co ma v objektu zajmu zrovna v tu chvili. Kdyz ji obecne reknu ja nevím,ze ji vecer nepustim televizi, tak ji to to rano zajimat nebude a vecer uz mozna ani nebude vedet proc ze to je 😂 chce to něco s rychlejsim ucinkem/dusledkem. Na variantu ,,fajn tak kdyz se neobleces,pujdes v tomv cem jsi,, jsem mekka, to ani nezkousim, ja ji v tom pyzamu proste nevezmu, ona je v tom schopná fakt klidne byt (pokud ji nebude kosa 😆 a to zas bych nechtela ja). Oblibene obleceni ktere bych mohla zakázat nema.... mozna zakazat tu motorku, ale co kdyz ji reknu, nedostanes motorku kdyz se neobleces a reakce nebude zadna? Zas ji nějak ,,nasilne,, oblect a pak ji az ve sklepe nedat motorku a vysvetlit jakoby az posleze, ze je to kvuli tomu nevydarenemu oblekani? Ta motorka by sla,dik za tip. A ono to neni uplne uplaceni v pravem slova smyslu to co sem uvedla, ja to spis brala jako krok vyjiti vstric, ze ji dam najevo, ze samozrejme jsem ochotna udelat co ona chce kdyz ona udela co ja chci. Ja nemam problem s tím ze sni jablicko. Jo kdyby to byla cokolada a nabizela bych ji sama (bez toho ze by ji ona mela nachystanou na svacinu jako to jablko) tak to je jasný uplatek. Tohle je spis proste ustupek no.... a na tatinkovo chovani se jeste musim poradne zamerit 😂 ted nejsem schopna presne odpovedet,myslim ze je jak ja...v necem ma jasno a pres to nejede vlsk, v něčem asi ustoupi... ale dela to vsem,nejen me...ijemu, tchyni, banicce atd.

sudylichozrout
28. říj 2019

@elu Nase dcera urcite nedela stoprocentne to, co chci. To ani nahodou. Ale je si vedoma toho, ze pres nektere veci zkratka vlak nejede a nepojede, i kdyby si hlavu ujecela. Take nekdy povolim a ona to vi, ale povolim v situacich, kdy jde prakticky o hovno. Je treba sumak, jestli na sobe ma modre, nebo zelene tricko.

svntvt
autor
28. říj 2019

@elu ja prave verim, ze to existuje, ale nevim, zda to jde u tak divokeho, vztekleho, narocneho stvoreni, jako je moje dcera 😆 u tech klidnějších kousku ktere maji kamosky si to predstavit docela umim, ackoliv to asi nikde nefunguje stopro 😑 nevím no, jestli je to mnou nebo tou jeji povahou,nebo mixem obojiho, ale je to teda mazec 😂

svntvt
autor
28. říj 2019

@sudylichozrout no prave su blba ze sem dala za priklad to curani. To je jasne ze tam mi kazdy rekne ze se to nema lamat pres koleno a vlastne nepochopi o co mi jde... to asi este smazu a prepisu nebo co 😆

madbetka
28. říj 2019

Dcera je o dva měsíce mladší. Pomáhá naprosto jasně říct, proč to po ní chci a proč v pořadí, v jakém to chci (když si nesedmeš na nočník, počůráš se. Jablko na nočník nedostaneš, na záchodě nejíme, protože bacily..apod.). Když se nechce oblékat, vysvětlím, kam jdeme a proč, proč se nesmíme opozdit. Pokud jen "dávám pokyny", nepovažuje za moc důležité se jimi řídit, nechápe je. Jakmile vysvětlím, v 95%případů přestane. Já ale neustoupím. A oznámím, že pokud nezačne sama, tak ji chytím a prostě to s ní udělám já (obleču, posadím na nočník, donesu do postele...). To funguje vždy.
Tohle ale zabírá na naši malou, je na to zvyklá od malička. Co bude fungovat na tu vaši musíš vyzkoumat sama...

monny3
28. říj 2019

Nemám ráda univerzální rady, přesto jednu univerzální dám 🙈 Mrkni na Teorii typů psycholožky Šárky Mikové, popisuje jednotlivé osobnostní typy a v knize Nejsou stejné rozebírá zejména jejich chování v dětství a dospívání. Pochopíš tam dost možná, proč tak rychle mění objekt zájmu /nočník, jablko, motorka...), jakým způsobem jí vysvětlovat důsledky jejího chování atd. Osobně mám hranice vůči dítěti celkem jasně vymezené (ač jsem si to neuvědomovala), jasně řeknu jak co bude, případně, co jak nebude, ale to jde o opravdu věci, které já mám v sobě srovnané (samozřejmě věci bezpečnosti - přecházení za ruku, nebo boty na ven atp.), pokud v tu chvíli se sekne, beru za ruku (fyzicky potvrdím naléhavost dané chvíle a dotykem ještě víc upozorním na to, ať mě vnímá) a děláme to tak, jak já jsem řekla.

zelenaesmolda
28. říj 2019

@svntvt
ja bych ji proste chytla a oblikla