icon

Jak zlepšit denní spánek novorozence? Рadí rodiče

a4d2z0
23. čer 2022

Dobrý den,
zajímá mě, zda moje miminko něco netíží, nebo případně zda nemáte tipy, či rady jak situaci vyřešit. Máte/měli jste tak taky někdo?
Máme doma 4 týdenní miminko, první.
Na internetu jsem vyčetla, jak by mělo miminko spát 18h denně. (Berme s rezervou). Jenomže naše miminko spí sotva polovinu uvedeného času a to se mi zdá opravdu málo. Potom je přetažený a večer nemůže usnout. Spíme NAŠTĚSTÍ v noci a dopoledne, budíme se ukázkově po 3 - 4 hodinách na kojení. Potom ale vyžaduje maminku, nošení a mazlení. Maminka by hrozně ráda mazlila, ale když to trvá už celý týden a je to každý den od 12h do 23h, tak už je to opravdu vyčerpávající. Usne jen na mě, a to na 5min. Pak zase pláč, nebo lepší varianta oči dokořán.
Žádné známky trápení nepozoruji. Trpíme na koliku, ale ta se zpravidla ozývá večer před spaním. Snažíme se jet režim 19h koupání, kojení a spánek. Usne kolem 23h a to taky není jistota. Usíná jedině na prsu a jakmile ho chci přemístit do postýlky, je zle.
Zkoušeli jsme vše. Kolébku, houpačku, dudlík, (dnes mi přišel šátek tak to vidím jako možnou variantu, že to se mu bude líbit.) všelijaké polohy, hluk běžný jako v normální domácnosti přes den, hluk mu nevadí. Neleká se. Evidentně proste vyžaduje maminku, ale maminka se chce taky někdy vyčůrat a najíst se. 😃 Rady typu: nechat vyplakat se mi zdají příliš drastické na měsíční miminko. 😞 Většinou než jenom doběhnu z wc je totálně spocený, že ho musím celého převlíct..
Máte to tak někdo taky?
Ještě dodám, že kojení je v pořádku, krásně prospívá. Máme 4.60kg ❤️
Děkuju za rady, už vím, že začátky jsou těžké a musíme si zvyknout, ale asi potřebuju slyšet/vidět, že to je normální…🧸
Pěkný večer, A.

krisstina93
23. čer 2022

Všechny moje děti byly takové. Strcila sem je do šátku, v noci spí se mnou v posteli a je klid. Kolem třetího měsíce se to zlepšilo a už chvíli vydrželi i sami.

prejeta_zaba
23. čer 2022

Jednoduché, chce mámu. Ten šátek je na to zlatý, budeš mít volné ruce, miminko stále pocit, že je chované a oba budete spokojení, snad. 😉

aselluska
23. čer 2022

@a4d2z0 opravdu z toho vyroste, neboj. Šátek je na takové miminko super. I na koliky pomáhá, jak se prcek hřeje o tebe a má pokrčené nožičky

zmrzlinka
23. čer 2022

@a4d2z0 je to normální.Ja jsem měla dceru na rukou do dvou let 😁

emillyhk
23. čer 2022

Syn od miminka přes den skoro nespal. O nějakých 18 hodinách jsem si mohla nechat zdát 😂 Podle "tabulek" spal vždycky jako zhruba o půl roku starší dítě. Přes den spal po 30min, víc ani ťuk. V 11m přestal spát přes den úplně 🤷‍♀️ (později zase začal). V noci spinkal krásně, preferuje teda vlastní postýlku, ale určitě zkuste ten šátek, většina miminek ho miluje. Jinak taky nejsem zastáncem metody "nechat vyřvat", takže jsem ho brala sebou i do koupelny, aby na mě viděl 😉 Při jídle se nám osvědčilo lehátko, jednou rukou jsem jedla, druhou si s ním hrála. Ale syn od malička není chovací, stačilo mu na mě vidět.
Ty začátky jsou náročné, já mám první dva měsíce v mlze 🙈 Ale stálo to za to 😘

pampeliska1313
23. čer 2022

Můj prcek celej den jen řval a v noci se budil na mlíko, někdy se poštěstilo a přes den trochu spal a pro změnu řval v noci.:D První týdny jsem s ním byla jen na gauči (kojení po císaři, malej byt) no hrozný, nedala jsem ho z náruče. Každopádně bych zkusila určitě ten šátek. Jinak teda mám dojem, že vyjma toho gauce :D tak vlastně stejně byl se mnou buď v posteli, kde u mě usnul, na gauči v náručí kde usnul a výjimečně usnul v kočárku. Ale jinak jsem ho měla celej den na rukách.. když jsem si potrebovala odskocit, šel do postýlky, u jídla jsem naučená, ze proste počkám až bud usne, nebo se bude moct postarat manžel/babička, nebo jsem ho dala tak, aby na me aspoň vidět..je to chvilinka, ale teda nemusela sem třeba řešit vaření atd, o to se nějak postaral/stará manžel..Na režim jsem moc nejela, chodil spát když už fakt nemohl, stejně se ty spánky skoro pořád mění. To mazlící období přešlo asi po půl roce, pak usnul jen v postýlce a teď jen v kočáru a nedej bože, když ho chci mazlit, to mě odstrkuje.) v nositku mi teda neusne, ale má takovou povahu, že dokud může, tak “jede”, mám nositko spis když jdeme ven a vím, ze určitě neusne, aby se koukal a hulákal na lidi na ulici.🙂 U tak malyho miminka bych se nebala, ze u Vás nevytuhne, šla bych do šátku.🙂 a je super, ze nenechavate miminko vybrečet.;)

martulka88
23. čer 2022

@a4d2z0 Mám 4měsíčního syna, je na UM kvůli ABKM. Přes den, mezi jídly - má je +-7-10-13-16-19, spí třeba i jen 20minut - když si s ním lehnu do postele, tak hodinu dá a v kočárku taky. Od 4 odpoledne pak nespinká vůbec. V půl 7.koupání, v 7 do postýlky a spí do 6, zavrtí se a ještě spinká do 7-8. Když je fakt unavený a chce se mazlit a nosit, dáme nosítko (nosí i muž) a on usne hned. Ale my jedeme styl, že když spinká v noci krásně, přes den, ať je to jak on potřebuje. Jakmile však bude o trochu starší, tak najedem na systém, že bude spánek po obědě a pak noc. Doktorka nám nic nevyčítá, malý je usměvavý, spokojený a roste hezky. A to je pro nás nejdůležitější ☺️ Je pravda, že takto přes den nic moc nejde dělat, ale já jsem za malého ráda a prostě uklidím tehdy, když je muž doma a nebo mi on pomůže.

zblabunka
23. čer 2022

Ahojky. Mě holka když byla malá, tak do 4 týdnů spala jako dudek. Pak se to změnilo. Spala tak 3-4 po hodince přes den, v noci se budila co každých 45 min. Tak to šlo do doby, než šla do školky. Dnes ji je skoro 12. Pevné nervy a hodně zdravíčka

me_druhe_ja
23. čer 2022

Mladší dítě bylo novorozenec z pekla. Ona prostě nespala. A nic jí nebylo. Fakt. Mlíka jsem měla dost, přibírala hodně. Na prdy netrpela. U osteopata jsme taky byli. A nic. Prostě nespala a řvala. Ona nespala ani v noci teda: do 3 měsíců neexistovala, že by usnula v postýlce: jen u mě u prsa a stejně byla vzhůru co půl hodiny a až hodinu, někdy 2h, to byl max. Přes den spala v kuse 20-30min. Peklo na zemi (zvlášť, když jsem k tomu měla jen o 15m staršího bráchu). Od 3m vzala na milost postýlku a postupně se spánek zlepšoval. Ale dobře začala spát az po odstavu: odstavila jsem v 9,5m, už jsem nemohla. Do měsíce začala spát celou noc a pak se upravil i spanek denní. Teď má 16m a v noci spí (pokud nejsou zuby nebo nemoc) 11-12h. A po obědě na 1,5-2h. Krása.
Jo a jako malá nespala nikde. A rvala všude. Kočárek, nosítko...Nic. Často ji ani prso neuspokojilo. Docela zabíral babybjorn. Takže vydrz, to přejde. Na ostatní věci se vyser. Pokud je to první dítě, tak to jde.

jjasmina
24. čer 2022

Hele to je normální naprosto, zkus lehátko a houpat, když jis třeba, já třeba šátek nechtěla. A bud vcelku ráda, že ti takhle spí v noci zatím

michaela666
24. čer 2022

Mám první dítě a taky jsem měla za to, že všechny miminka skoro celý den prospí. Nejkrutější lež mateřství.
Skvělé, že spí v noci a ty si můžeš taky odpočinout. Přes den prostě potřebuje tebe, vždyť s tebou byla nonstop 9 měsíců. Vydrž, třeba se to věkem upraví. 🍀

shirilka
24. čer 2022

@a4d2z0 Věřím že šátek nebo nosítko mu bude vyhovovat. Mám to taky tak, teď mám druhé miminko (7t) a je neodložitelné, také sám moc nespí ale na mně jo, takže ho mám v nosítku, po předání do postýlky je do 5minuz vzhůru, někdy vezme na milost kočárek ale musí se s ním pak jezdit, jinak jsem vysledovala, že po předání na koni část postele a přikrytí mojí dekou někdy spí i hodinu (ne vždy to klapne). V noci spí zásadně nalepený z boku na mně, ale neboj jak můj tak ten tvůj z toho vyroste. Starší byl taky mazel, tabulkově vůbec nespal, od narození za celý den dal nejvýše 14h, jinak byl pořád vzhůru, nutno říct, že bude mít dva roky a pořád je na denně na 13-14h jen se změnila frekvence buzení.

sirinfirst
24. čer 2022

Šátek, bez něj bychom nefungovali. Osvědčil se už 3x 😉

andreacantu
24. čer 2022

@a4d2z0 vitej v sestinedeli 😀 uplne normal a neboj srovna se to pak se budes na mimco chodit divat a nebudes verit tomu ze spi 😀 u nas to bylo do cca 8 tydnu stanartne od 17 hodin do 2-3 parkrat do pul pate rano 😀 nekdy jsem si rikala ze ji to porad bavi na me koukat …. Usnula na 10 minut a pak klidne dve hodiny koukala rvala zase chtela put a dokola. Me pomohlo to prestat resit vzala jsem si ji k sobe do kresla ona mi drzela treba prst a ja cucela na Netflix 😀 pres den pak satek nebo nosic tam ji bylo super a klidne jsem chodila na zachod s ni navarila jsem a pohoda. Asi nejlepsi je se tim nenervovat nevycitat si ze place… Hodne dobre bylo taky co nejvice nosit nebo drzet v klubicku to ji pomohlo na koliky a pak najednou se vyprdela a usla mi treba ve 22. A jeste pres den kdyz jsem si chtela dat sprchu tak jsem koupila lehacku dala ji do ni a byla v koupelne se mnou koukala a usmivala se.
Mas uzasne miminko ktere chce byt s maminkou 😀😀😀

a4d2z0
autor
25. čer 2022

Maminky, děkuji za všechny povzbudivé zprávy.
Bála jsem se, zda ho něco netrápí a proto nespí, teď jsem víc v klidu, že to tak miminka mají. Smířila jsem se s tím, že bude furt u mně a začalo mi to vyhovovat. 😀 Najednou jakoby byl víc v klidu, když jsem i já… Včera jsme prubli šátek, usnul na tvrdo, byl u mě asi půl hodiny a potom (protože mi v šátku sjížděl) jsem ho dala do postýlky a vydržel až do dalšího kojení. Miláček můj ❤️
Ohledně té koliky jsem zjistila, že on se umí sám pěkně vyprdět, když potřebuje - problém je v horní části trávicího traktu, kdy jdou slyšet hlasité křeče a on se chudinka svíjí bolestí. Snad nebude mít nějakou intoleranci.😱🍀
Ještě jednou děkuji. 😊

andreadobro
Odpověď byla odstraněná