icon

Jak zvládnout uspávání miminka?

wessy01
6. bře 2025

Ahoj, píšu sem už v dost zoufalém rozpoložení. Mám skoro měsíční miminko a je mi jasné, že zatím asi nejde úplně nastavit nějaký režim, ale co předvádíme téměř každý večer, respektive noc mi přijde už prostě moc. Třeba včera, přes den jsme byli s kočárkem na procházce cca hodinu a půl a jinak přes den mimčo tak střídavě pospávalo nebo koukalo. V 9 večer bylo vykoupané, nakrmené, přebalené a nastal první pokus dat do postýlky spinkat. Vydrželo tam tak 3 minuty, než začalo plakat a od té doby následovalo kolečko nošení, chování, uspávání, prebalovani, kojení a trvalo to nepřetržitě do 2 hodin do rána, než usnulo. Párkrát už to vypadalo nadějně, ale při položení do postýlky po chvilce řev. Zkusila jsem i uspavat v posteli u prsa, ale kroutí se, prso už ani nechce, a zase po chvíli řev. Trápí ho prdíky, dáváme espumisan, probiotika, polohujeme, cvičíme nožičkama, mažeme bříško… a přes den proste mezi kojením normálně usne, tak proč je to večer takový problém? 5 hodin uspávat každý den mi neprijde normální. Dudlíka nechce. Zažíval jste někdo něco podobného? Mate pro mě někdo radu co dělat? Nebo proste vydržet než prdíky přejdou a do té doby se smířit s tím, že budou takové několikahodinové uspávací akce…Díky moc

exbordelar
6. bře 2025

Joo, zazila jsem to v ruznych variacich u trech kousku a uprimne, jsem rada, ze uz to mam za sebou. Vyfasovala jsem nespavce, co se byli schopni budit i kazde dve minuty.
Polozit uspane do postylky? Scifi. Ani jedno.
Zkus zkusit aplikaci na mobilu Bily sum. Na to jsem diky MK prisla az u tretiho ditete. Ale paradne to uspava a odfiltrovava to okolni zvuky. A zkusit uhoupavat na balone/perovacim kresle.
Ale upozornuji, ze ten bily sum je navykovy. Ja si ho poustim i kdyz maly se mnou neni. Bez nej bych sad neusla 🫢
Preji hodne sil, ceka te narocny rok, pak to bude o neco lepsi 😅

zmrzlinka
6. bře 2025

Je to normální.Boli ho bříško a proto nemůže usnout.Chce to prostě vydržet.Časem to přejde.

pampelina18
6. bře 2025

Nechat vybrecet. Nenosit ... Polož si ho k sobě do postele , lehni si s ním ale nenosí ho. Naučila sis ho, že na každé zaknourani hned pribehnes. A teď máš miminko co se chce jen nosit. Lehni si s ním a usně taky... Nechápu jak takto malé dítě můžeš nechat spát někde vedle v postýlce... To snad nedělá ani žádná zvířecí matka

misha31
6. bře 2025

@pampelina18 tvl ani ne mesicni miminko ze rozmazlila, ty jsi dobry model teda 😵‍💫

misha31
6. bře 2025

Autorko, to, co popisujes, je zcela normalni. Boleni briska je nejhorsi v pozdnich vecernich hodinach, broucka to boli, je nestastny a potrebuje maminku. Ja takhle s malym chodila na prsou i na zachod apod

vlasta1981
6. bře 2025

@wessy01 zamyslete se jak vám spinkal v břiše. Jaký měl biorytmus . Já si to i píšu . Oni to pak mají podobný . Takže vím že nejaktivnější se kolem 6 večer to budeme koupat a pak kolem 9 a to budeme uspávat .
Pak také , zkušenosti s prvním nebudu ani psát holka od narození spala jak dudek a má to dodnes ,vnukem ..tomu pomáhalo být pevněji v zavinovacce . A nelezet na zádech . Během týdne si vypracoval rituál z toho a spal jak když ho do vody hodí

lti
6. bře 2025

@pampelina18 Tak moje dítě spí samo v postýlce od narození a teď mu jsou dva roky a 4 měsíce a jsem nešťastnější, protože neznám žádné dlouhé uspávání. A máme večery jen pro sebe.

pampelina18
6. bře 2025

@misha31 ano i měsíční dítě se dá rozmazlit🙂 a kdo říká, že ne tak si lže do kapsy... Bohužel 99% žen si to odmítá přiznat. Tak tvrdí, že nic takového není. Ale je.

pampelina18
6. bře 2025

@lti jo tak to je dobře, naše spí samy v postýlce od 4 měsíce ale u nás v ložnici. Až od 9 měsíce šli do vedlejší místnosti. Tak u nás to bylo jedno zda spí u nás v posteli, v postýlce nebo vedle. Od narození měli jasný režim a ten se krásně naučili. Takže i měsíc i miminko chodilo spát v 6 večer a vstávali až ráno. Okolo 6 hod. Teď nejmladší chodí spát v 6 vstává v 6 a nejstarší chodí v 7 a vstává 6 😀 máme klid pořád a to nemám jen dvě děti 😂

lis6
6. bře 2025

Jestli dáváte vigantol zkusila bych na čas vynechat a dávat jiné D. Doporučuju zkusit rovnou uspávat v posteli a nechat a vámi spát.

mecaira
6. bře 2025

Určitě si najdete společný způsob jak to zvládnout. 😊 Nám se takhle holka taky furt budila, když ji bolelo bříško. Nic nam nepomahalo. Ani espumisan, mazani, cvičení, nedejbože babycalm(to bylo jeste horší) a další. Jediné co opravdu pomáhalo, byla kombinace masáže bříška s mazáním a po té ještě nahřívací polštářek na bříško. U toho pak hezky usnula.
Hodně štěstí. 🍀

wessy01
autor
6. bře 2025

Holky dekuju za reakce, trochu jste mě uklidnili tím, že je to podle vás normální. Já mám v okolí jenom kamarádky, co s tímhle problém nemají, proste si řeknou, že se jde spát a max do hodinky jim miminko spinká. Tak jsem z toho byla dost zmatená. Zatnu zuby teda a vydržím, jediné co ještě nemám jsou ty nahřívací polštářky, tak ještě muzu zkusit to 🙂

wessy01
autor
6. bře 2025

@pampelina18 nikde jsem nepsala, ze ho nechávám někde vedle v postýlce. Postýlku mám hned u postele a pro první nejdelší spánek ji preferuju kvůli monitoru dechu, po prvním nočním kojení už mimi zůstává až do rána s nama v posteli. A kolikrát do postýlky nejde vůbec, když se podaří uspat v posteli u prsa. Nemyslim si, ze by bylo rozmazlené, spis proste dává najevo nějaký diskomfort a jinak to neumí.. a vyřvat vedle sebe v posteli už jsem ho taky jednou zkusila nechat, ale byl to takový řev, co proste v noci nejde a stejně to nemělo žádný účinek. Po 10 minutach jsem to vzdala.

gbp
6. bře 2025

@wessy01 doporučuji přečíst S láskou o dětském spánku. to mě hodně uklidnilo. mám obě děti hodně náročné na spaní

alice180
6. bře 2025

@misha31 to je klasika, v každé diskuzi napíše něco provokujiciho. Je to směšný a ubohý.

wessy01
autor
6. bře 2025

@pampelina18 když má ty bolesti, tak proste nepomáhá lehnout si vedle nej do postele, to proste neusne, zkouším to pořád. Kroutí se jak žížala a prostě pláče. To nejde vedle nej jen nečinně ležet a dělat, že usínáme. Takže ho po chvílce zase musím zvednout a zkoušet cvičit, pohoupat, proste zkousime všechno možný… a když píšeš; ze jsi měla hned režim a ze to super funguje, tak bych byla rada, kdyby jsi poradila jak na to.

wessy01
autor
6. bře 2025

@gbp zkusím děkuju 🙂

alice180
6. bře 2025

@wessy01 vůbec na to nereaguj, ušetři si energii nemá to smysl.

pampelina18
6. bře 2025

@wessy01 tak zkus dát sunar. Když má bolestí z tvého mléka. Nebo začni jist něco jiného. A 10 minut je krátká doba. Prostě máš dítě navyklé nosit a spát u prsu. Tak to buď tak budeš muset dělat anebo razantně to změnit. Sousedka má taky od narození zvyklé a uřvané dítě co usně jen při nošení nebo u prsu. A teď jsou mu dva roky a uspava jak po.toma na koze 2 hodiny... A musí ho ještě u toho nosit. Teď se ho to snaží už půl roku odnaučit 🤣🤣🤣

pampelina18
6. bře 2025

@wessy01 režim se dělá tak, že vše děláš pořád stejně a ani o krok neustoupis, má v šest chodit spát tak od šesti je v postýlce.... Když nejde spát v postýlce není.... Mám všechny děti ani ne dva roky od sebe. A všechny to mají v pohodě od 1 roku do 9 let. My máme teda ještě tu výhodu, že máme podkroví, kam se chodí vyloženě jen na spaní. Takže jsou děti naučený, když se jde nahoru jde se spát. Jinak hernicku a ostatní místnosti máme dole. Do postýlky/postele jsem děti vždy pokládala jen na spaní. Žádná horadka nic ... Buď v herně na dece, nebo koberci. I zvířata od narození mají režim i když to tak nevypadá.
U nás to bylo tak vždy od druhého měsíce všechny děti šli na um.
Ale od narození šel režim, že před spaní, vždy umýt. A bylo jedno jestli to je ráno odpoledne nebo večer.... Taky jsem se snažila přes den nedávat děti tolik spát aby pak spali celou noc. Taky musím říct že když se za noc vzbudili 5x tak to bylo něco. Ale vždy jsem nakrmila, bez světla abych je neprobudila moc a zase usli. A po šestinedělí ten režim už normálně fungoval a funguje do teď. Ten nejmladší chodí spát přes den jen jednou na hodinu a spí 12 hodin v kuse v noci. 🙂 musíš ale jít režim podle sebe. Musíš si najít svůj režim. Tady ti každý bude radit jak co máš dělat, ale pokud nezacnes to měnit ve své hlavě. Tak nic s tím neuděláš.

pampelina18
6. bře 2025

@alice180 provokativního akorát pro toho co si nechce přiznat, že mám pravdu 😊 to že to někdo Mal lepší než vy neznamená, že to je lež nebo že provokuje. Každý to má takový jaký si to udělá. A že vy nezvladate dvě děti je dost divný pro mě, pro někoho je zase divný že s tolika dětmi zvládám ještě na pohodu věci okolo. Ale to bude tím, že neřeším ptákoviny okolo 🙂 q místo zakládání diskusi a řešení to zde x hodin bez výsledku si raději x hodin použijí na relax ve vaně 🙂 a teď jdu na dvě hodiny s dětmi spát dobrou noc a hezké sny

alice180
6. bře 2025

@pampelina18 samozřejmě 😂, děkuju za potvrzení

kurpilova
6. bře 2025

@wessy01 Některá miminka nemají rádi volný prostor,jsou raději když se jich něco dotýká-zavinovačka,hnízdečko,být v šátku,nebo podobně jako v bříšku..

pinkninja
6. bře 2025

@wessy01 Bohuzel neexistuje univerzální rada. Muže to být bolení břicha, muže to být “přetížený” nervový systém - zpracovává nové zážitky celého dne…může to být cokoli jiného. Rozmyslete si, co je pro vás přijatelné a co ne. Každé dítě je originál a na každé dítě funguje něco trochu jiného. Zkoušejte. Jemně, v klidu. A nemyslete, to co popisujete zažila snad každá prvomatka. Je to normální. S jedním dítětem jsem zoufala jezdila ve 4 h ráno autem, druhé spalo bud v zavinovačce nebo jen na břiše… Hodně zdaru, poddá se to. Hlavne poslouchejte svou intuici a ne militantní řeči…

hennrietta
6. bře 2025

@lti Akorát to není tvoje zásluha, ale povahou dítěte.😉
Znám dítě, které usnulo podle potřeby opravdu kdekoli a moje dcera byla neskutečně uřvaná a první 3 měsíce buď jen spala nebo brečela, nic mezi tím. A ještě ke spánku potřebovala pomoct a byla hodně kontaktní.

Zakladatelko, já radím zrušit postýlku (dcera byla neodložitelná) a nejlépe v tomto věku spala na mně. Taky oběma mým dětem se nejlépe spí na bříšku.
No a režim... nedělala jsem režim ani u jednoho z dětí. Dcera měla bdělá a uřvaná okna v noci (řvala od 8 klidně do 2, 4 hodin) a budila se co 2 hodiny na mlíko ve dne i v noci. Syn zase v noci spí a vzbudí se na mlíko 2x, max 3x za nic podle toho, kdy večer usne.
Ono si to časem sedne. Nedokážu si představit nechat brečící dítě od 6 v postýlce, protože má spát.🤦‍♀️ Taky nechodím spát, jíst a já nevím co přesně na minuty.
Jinak u dcery padl 3. měsíc, začala se otáčet na bříško a hodně se to zlepšilo.😊

suzanna123
6. bře 2025

My jsme houpali na míči, pouštěli fén... Kritický byl vždycky moment položení malé do postýlky, aby se neprobudila a odplížení se z pokoje. Jak se vzbudila a zjistila, že leží, byl řev 😀 Malému jsem počídila takovou tu stahovací zavinovačku a v ní spal hezky - ale on teda nebyl takový poděs jako dcera 😀

andreacantu
7. bře 2025

@wessy01 vydrz! Vydrz! My prvnich pet tydnu nespali vubec rekord byl ze vytuhla v pul pate rano na hodinu a pak se vsechno sklidnilo nejak si to sedlo a kazdym dnem to bylo lepsi. Abych se aspon trochu vyspala byla se mnou v posteli.

lucieevita
9. bře 2025

@wessy01 každé miminko je jiné 🙂 přečetla jsem všechny komentáře a vzhledem k bolení bříška se přikláním k radě rozhodně vynechat vigantol a dát třeba vitamín D od Terezie (plno miminek z vigantolu hrozně bolí bříško) jestli dávat do postýlky nebo nechávat u sebe, to poznáte sama, moje malá musela do postýlky - je pravda, že jsem nekojila, ale milovala spát v zavinovačce v postýlce, celá zabalená od narození. Ale jiné miminka rádi spinkají přímo u maminky. To poznáte sama. Mazat bříško Pupíkem nebo jiným krémem na bříško a nejvíc doporučuji zkusit zrelaxovat hlavně sebe. Nejde o to, to vydržet... chápu, že jste k smrti unavená (já od roku do dvou let byla pravidelně každou noc vzhůru od dvou do pěti do rána - to malá prostě nespala) miminko z vás nervozitu a cokoliv vycítí. Je na vás stále napojené. Zkuste i ten bílý šum a klidně usněte spolu. Já přišla na to, že mě stresovalo, že jsem se chtěla vrátit zpátky za manželem do obýváku už rychle a prostě to nešlo..