Jsem máma a nezvládám úklid
Malemu bude za mesic rok a ja nezvladam bezny uklid. Myslim tim zametani, vysavani, a utirani prachu. Je to katastrofa jeste mame dva male psy a kocku. Takze jeste venceni. Vysypane stelivo z kociciho zachodku. Kazdy den je doma smeti, prach. Maly to roznasi. Pritel uz ma poznamky ze neuklizim. Ja to proste nedavam. Kdyz chci neco delat, syn dela neporadek. Bere co nema, chodi kam nema, hrabe do skrinek. Do toho pitomeho zachodku hrabe. Otvira dvere na zachod saha na prkynko. Tak za nim neustale litam. K tomu kazdy den varim 3ruzne obedy. Protoze drzim dietu. A pak vidim vsude ten bordel na zemi to smeti a uz nemam silu to uklizet, kdyz vim ze to za chvili bude znova. Vynadajte mi ze sem zdechla a vymlouvam se. Uz nevim co delat. Jak to zvladate vy, kdyz porad litate za prckem? :((
Vydrž, misky od psa ho za chvíli bavit přestanou. Dělat bordel po bytě už ne. Za chvíli bude tepleji, můžete trávit víc času venku, nebude dělat binec doma. Jinak bych zapřáhla manžela. V bytě bydlíte oba, tak ať se taky snaží. Nebo zkus paní na úklid.
@blahova_andrea my si nedavame darky na vanoce a ani narozeniny a misto toho si koupime jednu drazsi vec do domacnosti, ted je v planu parni cistic...
@bylinka36 to děláme taky. akorát teď stavíme a sotva máme na dokončení tak, abychom se mohli přestěhovat, takže přednost mají podlahy, parapety, dveře...robo vysavač, sušička, stroj na kávičku...to je hudba budoucnosti 😉
Já se snažila dlouho dělat všechno, když spal, protože to bez dítěte u zadku bylo rychlejší. Jenže jsem pak přišla na to, že to nejde takhle. Únava mě doháněla každý den. Chce to co nejvíc si zjednodušit život. Prostě jsme se naučili nedělat bordel - myšleno špínu - a vše uklízím až je potřeba. Nestalo se mi už hodně dlouho, že bych během jednoho týdne uklidila kompletně celý byt. Prostě jsem upustila od toho, že každý týden je potřeba vytřít nebo vydrhnout koupelnu. Nutno podotknout, že 3 ze 7 dnů v týdnu netrávíme doma.
Vaření strouhnout na nutné minimum. S nadšením a vděkem přijímat navařené jídlo od rodičů, když se poštěstí a doma vařit jen jednoduché jídla a alespoň na 2 dny.
Mít program! Každý den aspoň půl dne strávit jinde než doma. Nenadělá se tolik bince a čím méně pobytu doma, tím méně depresí z toho, co všechno nestíháš. 🙂
Zapojit dítě, když má zájem. Sice všechno trvá 100x déle, ale když "uklízí" s tebou, nedělá bordel jinde.
No a u nás teda funguje naprosto perfektně strategie - střídačka já a ty. Tzn. teď nachystáme věci k vaření, protože to chci JÁ a hned pak si budeme chvíli hrát s vláčkama, protože to chceš TY. Po krátkých intervalech jsme dnes dopo stihli vyprat a pověsit 3 pračky, uvařit rychlé rizoto, vysát a zalít kytky a v podstatě jsme si celou tu dobu i hráli. Tím jak se ty činnosti hodně střídají, tak se nenudí, nekramaří a nevymýšlí blbiny.
Provozní bordel - dávat věci na své místo - uklízím jen 2x denně jak usne. A sem tam někde něco co mám po ruce.
Přes poledne, když spí malej, spím většinou taky. 😃
A aby to nevypadlo všechno tak strašně sluníčkově, tak mi taky občas prdnou nervy, mám pocit, že se z toho všeho zblázním a křičím.
Manžel se nám teď snaží postavit dům, je hodně v práci, ale úterky tráví doma s mrňousem (já chodím do práce). Jsem radši, když si sebe užijí a jdou třeba plavat nebo si celý den staví vláčkodráhu, než aby doma uklízeli. Takže manžel "jen" denně nachystá všem snídani a odnese odpadky a jednou týdně jezdí pro velký nákup.
A co kdybys mela uplakanka, ktery by nespal? Myslim,.ze nektere maminy maji stesti a maji fakt hodne bezproblemove, klidne a hlavne zdrave mimca... ale ne kazda maminka ma to stesti... treba i blby ekzem... v noci nespis, dite se Ti budi co hodinu az dve, dobre... den dva neprospana noc ok, ale co treba 2 mesice v kuse... to pak kazdy rezim jde do kytek a matka je rada, ze zvladne dite... ano 2 tydny a rocni dite je ohromny rozdil... kdyz mas spici mimi, tak toho udelas hromadu, kdybys mela mimi, ktere nespi a place, bylo by to zase o necem jinem... a v roce dite zacina objevovat svet a nektere deti, nemuzes spustit z oci, jine zase ano. Jsou i takove deti, ktere poslechnou na slovo, ale jsou i deti, ktere jsou naprosty opak. Tim jen chci rici, ze system ne vzdy pomuze a nehazela bych vsechny deti a matky do stejneho pytle. Urcite veci ovlivnit lze, urcite ne...
@krystalka nas lump nahazi hracky do krabice a jde kramarit do kuchyne, kde roztaha kastroly, poklice a vse, co najde v supliku, uklidim, a on zacina znova... a to jsem na nej razna, ne ze ne... a kdyz prijdu zpet do obyvaku hracky z krabice jsou zase vsude... jednoduse se na to muzu... a jako bonus rozhaze po obyvaku i vsechny knihy, na ktere dosahne.... 😅 a pak vezme drze smetak a hraje si na maminku, ze zameta 😅
@blahova_andrea většina jich má senzor na schody schody 🙂
Já vás chápu. Tohle je téma na román🙂 Asi byste se necítila tak zoufale či neschopně, kdyby vás partner nekritizoval. Na mateřské se matka málokdy dočká pochvaly či uznání (teď nepočítam projevy od dětí) a tak pak snadno sklouzne do hlavní role uklízečky, ať všichnu vidí, jak "to" perfekně zvláda. Nemyslím si, že to v nejbližších letech bude lepší, pokud je dítko živé a zvídavé a tak moje rada je ( jistě vám také ty praktické rady maminky zde uvedou) srovnat si v sobě pocity a priority, protože nejde být supermatka, supermanželka i superhospodyně najednou. Děláte co můžete a nejste v tom sama.
Bordel na podlaze mám neustále a to mám děti 5 a 3 roky. Teď zrovna si říkám, jestli ještě vyluxuju bláto - syn mi vlezl domů se zabahněnými botami. Navíc máme v kuchyni dětskou linku, kde mají kromě modelíny už asi tři dny vysypaný hrách a rýži a zbytky mouky, takže vysaju a za chvíli je to kolem linky znovu a za další chvíli už to roznáší po domě. Vysávám večer, vytírám taky večer, a když manžel remcá, má možnost to vysát sám 😀 Měla jsem chvíli půjčený robotický vysavač, ale ten v aktuální chvíli neodpovídá našim potřebám a práci spíš přidělával.
Ahoj. Koukám, ze máme stejne staré děti. Ja mam ještě k tomu dvojčata. Jen ti chci říct, abys zkusila nelpet na tom úklidu tolik. Jasne, chodí na záchod a do zachodku, to bych taky nějak zatrhla, ale ostatní? Vybodni se na to a poklid si navečer. Varis 3 obědy, to ti zabere spoustu casu. Nebo jestli joo chceš uklidit dopoledne, tak kup obcas skleničku prikrmu nebo příteli kup jídlo v kantyne a hned mas nasysleno trochu casu pro úklid. Ja si myslim, ze dítě ma mít hlavně mamu s úsměvem než s hadrem 😉
Jo a jestli příteli vadi nepořádek víc než tobě, tak ho taky může uklidit on 😁 Rozhodně se z tebe s natupem na mateřskou nestala i služka.
Přesně tak, mohl by se taky zapojit. A taky je dobrý zvážit, jestli třeba nemá přehnaný nároky. Jako já ted třeba vytírám ráno cca ob den, dva dny (nebo jen drobky pod stolem, kdyz jento hrozny)a pak před spaním jenom šetru, co je do oka bijící. Rano nahazu veci do mycky, setru pracovni desku a to same pred spanim. Hračky prez den uklidim tak max jednou. A to je vše. A pak je dobrý tak ob den daň prádlo do pračky, aby se to ne hromadílo. Klidně si napiš i seznam, co kdy dělat. Já taky nemám ráda moc rad, ale pomáhá to a člověk je opak klidnější, že má hotovo. Jako perfektní s dítětem to nebude nikdy Jo, jsou takové maminky, co to u nich vypadá jako v hotelu, ale pak zase nemůžou mít čas na dítě. Mě domácnost zabere fakt tak dvě hodny denně maximálně. Jako nepočítám nakup, to jdeme třeba jednou za dva tři dny a spojimě to s procházkou. A jak ti dítě vlastně spí?
@kaja2016 já frčela taky na seznamu. když jsem se rozhlídla a viděla víc jak tři věci, které mi vadí a chci je udělat, tak jsem si to začala psát na papírek. po chvilkách, jak co šlo jsem to prostě likvidovala a škrtala 🙂 bylo fajn vidět, jak to ubývá. i když se člověk rozhlídne, vidí a připíše další. no a hlavně, když to pak zůstane na viditelném místě, tak to vidí i ten brbla večer 😀 a bylo mi jedno, že na seznamu pořád něco je. ono psychicky i pomůže se podívat černé na bílém, že jsi prostě něco fakt dělala, i když to v sobě víš. a že tam nějaké body zůstaly na další den? no a? však ono to neuteče, samo se to taky neudělá...a pokud nemá dojít hned druhý den ráno tchýně, tak se svět neboří 😀
Uklizime vecer s muzem oba 😁😁 a jeste si u toho popovidame. Ja byla dlouho hodne zpufala, pani na iklid jsem brala jako nutnost... Pak se to nejak zlomilo. Pomohlo mj nekolik veci...:
1 - preorganizovat kuchyň a obejvak. Vyhazet kraviny. Maly veci nahoru - co nevytaha, velky co nevadej dolu. Dat si zalezet na efektivite... Vymyslet co by mi usnadnilo zivot (krytej kocici zachod s kobercem proti vypadavani, lepsi botnik, smetacek na tyci...) a postupne to zrealizovat.
2 - veci delat hned. Vyleje se voda - utrit, nadobi umejt hned... udrzovat si u vareni cistou linku...
3, naplanovat si denne dilci cinnost a splnit ji za kazdou cenu (v pondeli luxuju, v utery peru rucniky a uterky, ve stredu prach a luxuju...). Dodrzovat pravidelnost.
4, zapojit celou rodinu... kdyz vadi bordel, at se stara... a i rocni zvladne vytrit vylitou vodu nebo srovnat boty...
5, nezblaznit se z toho 😁😁😁😁
@priefi no ja fungovala i kdyz muj syn mel rok 2 rok 3 roky ted je mu 7 a furt funguji.. Obcas to bylo na drzku ale proste sme si system doma zavedli a slo to.. a to manzel je cely dny v praci. Ono to chce ale hodne zalezi na to jak je to doma zavedene a na tom jake ma clovek mimi.
@zuza733 Přesně tak. Teď jsem nedávno četla nějakou diskusi, kde se jedna paní chvástala, jak její snacha nemyla nádobí a hromadilo se to tam do výšky. A prý její syn se jednoho dne naštval, a vždy to špinavé nádobí rovnou házel do koše. Teda to jsem si říkala, že se nestydí, jak syna vychovala, že špinavé nádobí mu vadí, ale aby něco umyl, to ne - a radši vyhodí peníze a všechno to porozbíjí. Asi mu ta manželka chtěla tím něco naznačit - ale to by ho ubylo, kdyby něco umyl on. Copak to je jen ženina práce, starat se o domácnost? 😞 Když je na mateřské, tak se musí v pracovní době starat o dítě - o domácnost se mají starat oba a po pracovní době i o dítě oba.
jsi zdechlá a vymlouváš se 🙂))) nemáte v bytě dveře? 🙂))))
Mě se ségrou asi mamka vychovala tak ukázněně 🙂 protože jsme snad nikdy nic nevyházely odnikud - prostě jsme to neměly dovolené. Ale musím se na to mamky zeptat - přece jen si to asi pamatuju spíš už jako starší dítě 🙂
@blahova_andrea Jo, přesně tak. Ono to uklidňuje. Někde jsem četla, že lidem nedělá dobře na psychiku, když před sebou valí nedodelane věci. Můžu potvrdit.
@priefi - jo jo, s uplakánkem mám docela bohaté zkušenosti, prvních pár měsíců jsem dítko skoro neodložila z rukou, nebo jsem ho prostě všude tahala s sebou.....prý mimina většinu dne prospí, haha - přes den spal 2x po půl hodině, v noci tak 6 hodin, zbytek času vyžadoval pořád mojí pozornost, jinak řev, s ničím se delší dobu nezabavil....nejlepší to s ním bylo venku na vzduchu, takže jsme většinu dne trávili venku....až kolem roku začal spát po obědě déle, když spal 1,5 hodiny, tak jsem se chodila koukat, jestli je ještě naživu 🙂, v necelých 3 letech přestal spát přes den úplně....člověk si prostě musí doma najít nějaký systém, zjednodušit všechno jak se nejvíc dá a musí se prostě trochu zapojit i tatínek, jinak to nejde....
@hlasimse to me zase přijde jako druhý extrém, aby manžel přišel domů z práce a já ho poslala ještě umejt nadobi, nebo aby se se mnou delilmna polovic s uklidem obecne...Jako jasně, ono to je dost individuální, záleží jak náročnou má práci, časově, fyzicky, mentálně. Kolik nosí domu peněz, protože pak odpadá malování bytů, vrtání políček a další věci, na který se prostě najme řemeslník a který by musel dělá normálně on. Taky jestli maminka treba take privydelava a prispiva do spolecneho rozpočtu. Ale upřímně, mě to přijde zase týrání tatínku, aby po práci ještě povinné pomáhali s domacnosti🙂 Jako jo, když žena padá na hubu, tak ať pomůžou, ale brát to jako samozřejmost se mi nelibi...Jako můj muž tedá aktuálně dělá 6dni tak cca 10 hodin, coz je teda uz mene nez driv a jeden den odpoledne hlídá dcerku, protože jsem ve skole a dopoledne odpociva. Ani by mě nenapadlo,aby mě tu nějak pomáhal s úklidem. A to on teda sam od sebe vynáší odpadky, třeba dvakrát týdně i něco uvaří a pak umeje nadobi, predtim nakoupí... Toť vše a já mám pocit, že mám doma dříce. A to nepočítám, že dělá doma všechny řemeslné práce a jeste nás vozí po doktorech. Jak samozřejmost mi to nepřijde...Nevím no, podle mě se to dá zvládnout v klidu pečovat o dítě a domacnost, spis ze to je hromada nových věcí, na který člověk není zvykléj a pak ten vecnej nedostatek spánku,-) Jako kdyby mě chlap chodil v pet domu, tak bych zase byla ráda, že ten čas může strávit s dcerkou a nebo ho hnala do druhé práce, aby přinesl více penez a to nádobí stejně do myčky vyskládala sama...
@kaja2016 Tak každopádně je to individuální podle druhu práce, délky atd... Když bude pracovat 10 hodin v kamenolomu, tak to je rozdíl 😀 Ale nemyslím si, že péče o dům automaticky padá na ženu - nějak dobře si to rozdělit. Stejně tak péče a hlídání dítěte. Maminka by měla možnost si udělat vanu a chvíli nic nedělat, nebo jít s kamarádkama nebo sama večer a posedět, jít nakoupit sama a prostě mít nějaký čas pro sebe. Jiné večery zase manžel. Ale prostě když bezdětný pár pracuje, tak snad oba občas něco doma udělají - tak by tatínek mohl pokračovat v absolutně normální péči o domácnost. Co je navíc je péče o dítě, a to má maminka v kompetenci celou dobu co tatínek pracuje. Ale tato práce nikdy nekončí - proto i tatínek po práci musí přiložit ruku k dílu. Neříkám že ho manželka pošle mýt nádobí (i když by klidně mohl, ne?!), ale nějak se podílet na tom.
@luciebx ja nenapsala, ze nefunguji 😉 ani, ze nekdo funguje a nekdo nefunguje, ja napsala, ze neni dite, jako dite a neni matka jako matka... kdyz mel prcek 4 mesice, tak jsme se stehovali a taky se vse zvladlo... ale treba znam i obdobi 2 mesicu, kdyz jsem skoro nespala, v noci to vypadalo tak, ze maly usnul, ale nez jsem stacila usnout, uz byl zase vzhuru, uz jsem byla tak unavena, ze jsem ani nezvladla usnout, kdo nezazil, si rekne, co je to za blbost, kdyby byla tak unavena, lehne a spi, ale opak byl pravdou... takze pece o domacnost sla stranou, hromada nadobi, no a co, kdybych to mela myt, tak to akorat roztlucu, jak jsem byla se silama na dne... manzel v noci taky obcas k malemu vstal, kdyz se nedal uz nijak uklidnit, ale nemohla jsem po manzelovi, co za chvili vstaval do prace, vyzadovat ponocovani... takze znam i obdobi, kdy system nesystem, proste to neslo a at si rika, kdo chce co chce... kdo nezazil, proste nevi... ja osobne byla treba ukazkove dite, nekramarila, poslouchala na slovo, hodnejsi dite by se hledalo v okoli tezce... ale to bylo moji povahou... muj syn je hodny, ale kramari, delala jsem to same, co moje mamka, osvedceny recept, u me to prece fungovalo... a u maleho, ktery ma i geny tatinka a ten jako maly byl extra lump, to proste nefunguje... ano, kdyz je system (my ho mame), tak to jde, ale neni to 100% a pokud ma jeste zakladatelka zvireci osazenstvo, tak je to pak taky o neco narocnejsi. A co nejvic demotivuje? Matka se cely den nezastavi a prijde hlava rodiny a kritizuje. Muj manzel taky nemohl pochopit, proc je doma porad jako po vybuchu a co cely den delam. Pak byl tyden doma a pochopil, od te doby uz neslysim, co jako cely den delam, videl, co cely den delam a videl, ze to zvladam, jak nejlepe umim a ze se opravdu snazim.
@kulihrasekzeleny jinak co se tyce vareni 3 jidel, naprosto chapu... kdyz jsem kojila, delala jsem obed pro maleho, pro manzela a pro me a casto kazdemu neco jineho... a proc? Maly mel, nebo spise ma x alergii a jako mrne ma prece jen trochu jiny jidelnicek nez dospelak, ja musela dodrzovat dietu, kvuli kvalite mleka, takze alergeny a histsminove veci jsem nesmela a manzela jsem tyrat nechtela, aby jedl, to co ja. Navarit malemu na vic dnu? Proc ne, ale ne v nasem pripade, s ohledem na jeho diagnozu musim kazdy pokrm cerstvy, dr.rikala, ze prihrivane jidlo by uz mohlo skodit a uz vubec nedavat sklenicky... takze vim, co to je varit na 3x a jak dlouho to trva, kdyz je system, jde to rychleji, ale i tak to je piplacka a toho nadobi... a kdyz neni mycka, coz u nas neni, tak nekdy mam pocit, ze proste to uz dal nedam... pak nejakym zazrakem se mi do zil navali zpatky energie a elan a zase to chvili jde.. nezbyva nic jineho, nez si rikat, ze bude lip a ze neni az tak zle, aby nemohlo byt hur 😅
@hlasimse Jo, to vnimame vicemene stejne. Ja jsem reagovala, protoze to neni poprve, co ctu, ze na materske se zena stara o dite a muz pracuje, domacnost si rozdeluji napul a me to prijde trosku mimo. Driv to bylo tak, ze zena pracovala, starala se o deti a jeste delala vsechno doma a manzel mel po praci padla a dnes mi to prijde casto druhy extrem... takova jakoby kompenzace za nase maminky a babicky, nevim🙂 Jasny, uz jsem to tu nekde psala, ze manzele by meli mit stejne mnozstvi povinosti a stejne mnozstvi volneho casu. No me treba ted dite spi uz hodinu a pul a ja si ctu o Montessori pedagogice a ted s tu pisu na konikovi a povazuju to za svoje volno, manzel sedi v aute a maka, nema ani obedovou pauzu, takze vecer, kdyz prijde, tak bude mit veceri na stole a nebudu po nem chtit nic....je to individualni a jenom na tech dvou, jak si to nastavi.... Ale ja si precejenom po XY letech prace myslim, ze pece o dite (a ted nemam na mysli, prvnich par mesicu a pak treba nemoce a podobne) je vicemene odpocinkova cinnost, aspon tedy oproti praci, kterou jsem ja kdy vykonavala. Jako ja mam teda ditko jedno a uz ji budou dva roky a opravdu si vetsinu dne hrajeme a mam i hodne volneho casu, zatimco si ona sama hraje...Kdybych k tomu nestudovala, tak se asi budu dost nudit. Neco jineho je deti dve a vice atakdale, to nemuzu posoudit. Snad budu mit tu moznost v budoucnu🙂 Jako ja jsem proto, aby manzele k sobe byli empaticky a praci si rozdelili rovnomerne.
@krystalka mno... to mi povidej 😅 jak byl mimi, nonstop brecel a ja pomalu brecela s nim 😅 pak,.az zacal vnimat okoli, slo ho zabavit, ale pro zmenu noc co noc byla hruza, zacal se projevovat ekzem, ve 4m prvni zoubky byly hotove a pres den spal minimalne a v noci hruza, to byl co chvili budicek. Od roku mi spi opravdu vyjimecne pres den (prumerne 1x za tyden) a kdyz spi, tak pak bantuje do noci.... takze ted, jak ma rok a pul, tak vse dela se mnou 😊 a v 18:30 mam padla, pokud se ho podari kolem poledne uspat, tak do 21 mame co delat
@kaja2016 Jak kdy, jak s jakýma a s kolika dětmi. Občas mám s dvěma (3 a 1 rok) pocit, že bych si tak ráda sedla do kanclu a řešila psaní grantů a plánování konferencí a domlouvala se s dospělýma lidma. A viděla za sebou aspoň nějaký výsledek. A šla na oběd do hospody. A dala si v klidu kafe. A nemusela denně prát, vysávat, vytírat podlahu (bo jsou to malá prasátka a musí se napodobovat v jídle rukama), uklízet věci do šuplíků a být pořád ve střehu, vymýšlet každý den jídlo, vycházky a vlastně mít pocit, že je to pořád stejné a výsledek nikde...

@kulihrasekzeleny Bordel v bytě, šťastné dítě.