Kdy je normální, že dítě začne lézt po čtyřech?
Prosim vas, kdy zacalo vase ditko lezt po ctyrech? Dcerce je 9 mesicu, vali sudy, toci se kolem osy, na jedne strane uz zvlada bocne vzprimeni, ale jeste se neplati ani nectyrkuje. Je to uz pozde nebo mate nekdo podobnou zkusenost? Dekuji.
@nika110818 malá se plazila v půl roce, v 8 mes seděla a lezla, pokud máte obavy konzultujte s pediatrem
Synovi je necelých osm měsíců a už to vypadá, že to bude. Nicméně některé děti ani nelezou a rovnou stoupají. Pokud jó chcete aby lezla, jde tomu pomoci na fyzio.
Dcera se začala plazit v 8 měsících a v 9,5m začala lézt, pak si i sedla kolem těch 10m... Plazit se nemusí, lezení je naopak velice dobře, podle tabulek by prý dítě mělo umět lézt do 10 měsíců, ale některé děti lezou i později, což je podle mě lepší než vůbec... Jsou i takové, co nelezly vůbec a rovnou stoupaly, třeba můj manžel prý vůbec nelezl
Když syn v 10 měsících nelezl, poslala nás doktorka na fyzio. Tam se koukli, co a jak dělá, dali nám pár tipů na hry k motivaci, ale řekli, že je v pořádku a prostě má jiné zájmy, ke kterým lezení zatím nepotřebuje 🙂 Pořádně se rozlezl v roce.
@nika110818 naše v téměř 11 mesicich... Po konzultaci s neurolozkou, která řekla je naprosto v pořádku, jen má svůj čas, jsme motivovali na čtyři .. Vubec se neplazila, začala až lezt...
@veru181 mohu se prosim zeptat, kdy se vám syn postavil?
Plazil se od 8 měsíce a lezl až v roce. Pak hodně dlouho lezl a chodil až v 16 měsících. 🙂) Není kam spěchat, ale pro tvůj klid si dojdi na fyzio. Muže tam být problém, u nás to bylo o slabším brisku. Tak jsme dostali nějaký fyzio cvíčka na míru. Žádná vojtovka.
Dekuji vsem, na fyzio prave chodime, ale chtela jsem slyset i zkusenosti z praxe. 🙂 Myslim, ze u nas to bude taky o slabsim brisku, dcerka cele tehotenstvi v brisku sedela, narodila se koncem panevnim, to uz fyzio konstatovala, ze brisni svaly jsou proto slabsi. 🙂
@nika110818 oba lezli po čtyřech v šesti měsících, v té době si i sedali a stoupali.. ale já mám v tomto rychlíky 😉 ale zase neměli čas tolik mluvit nebo kreslit atd, každý má své tempo 😉
@nika110818 Syn začal lézt až ve 13,5 měsících, na žádné rehabilitace nás doktorka neposlala, prý je v pořádku, jen mu to prostě trvá o něco dýl.
Mám 3 děti a každé úplně jinak. Nejstarší dcera začala v 8 měsících, syn v tomto věku si už stoupal a nejmladší je stejně stará jako vaše a taky se ještě ani neplazí, neleze. Ale dětská dr. nás nikam neposlala.
Mám tři kluky. Rozlezli se mezi 9-11 měsícem. Chodit začali všichni v 15 měsících.
Dcera začala lézt přesně v devátém měsíci, sedět až v 10. 🙂 každé dítko má svůj čas. Třeba se staví u nábytku od osmého měsíce a má 14 měsíců a děla teprve první samostatné krůčky bez opory takže bych se vůbec nestresovala 😊
Každé dítko je úplně jiné 🌺 a má sve tempo ☺️ nejstarší dcera po 4rech v 5 měsících , prostřední až kolem 9 měsíce a teďka nejmladší od 4 měsíců leze , teď je mu cervete 7. Měsíců a stojí , sedí , leze , obchází nábytek .... A jelikož mám z čeho vybírat tak budu tvrdit že nejlepší vývoj byl od prostřední dcery , nikam nespěchala a byl to klidný vývoj ☺️ .
Tak nějak to bylo, že kolem toho 9m si začala bokem sedat, stavět se u nábytku a pak přešla z plazení na 4. Vše v pohodě, držení těla i fyzičku má dobrou 😁
@nika110818 u nás to šlo šupem,ale zároveň opožděně, že byla i žádanka na neuro, která byla následně zrušena. V 10 měsících se teprve plazil, v den svých narozenin se postavil a až pak lezl a do týdne začal obcházet nábytek. Do té doby jsme měli stále v průkazce poznámku, že je PMV ovlivněn váhou 🤭
Neřešte to.. v 10 měsících lezl, ale nikdy neprošel bočním vzpřímením.. místo sezení klečel a sám si skutečně sedl až ve 13 měsících.. chodil ve 14,5 měsících a myslím, že je naprosto ok..

@nika110818 myslím,že každé dítě má svůj čas!Nás začal v sedmi měsících.