Let 6 a vice hodin s 1,5 dítětem ano nebo ne?

ronja55
15. črc 2018

Hezký den, planujeme zimní dovolenou u moře. Synovi bude 1,5 roku. Jak zvladali let vaše děti a jak připadně zabavit. Mam z toho strach, syn už je teď dost hyperaktivní a to ještě nechodí.

gracinka7
Autor odpověď smazal
Zobraz
lioness34
15. črc 2018

@ronja55 holka to je dítě od dítěte, některé je v pohodě a jiné proste vyvadi.....
Pokud poletite, tak tablet, knížky, hračky, jídlo s sebou a proste snaha zabavit a nebo vydržet....
Zvazila bych to, měla bych obavy z laryngitidy ať nebo nebo tady, decka jsou dost nemocný z těch přesunu a výkyv teplot....
Pokud poletite, držím pěsti, ať vše vyjde a vše v pohodě zvládnete a krásnou dovolenou....

bayt
15. črc 2018

@ronja55 my chcem taky letet v zime s rocnim a bojim se vykyvu teplot...pockam si na zkusenosti

karlajasmine
15. črc 2018

My jsme to zvládli bez problémů - let 7h

kveta007
15. črc 2018

Myslím, že tohle si musí každá máma zvážit sama, zda do toho jít nebo ne. Sejde se tu několik názorů, že v pohodě a naopak, že není kam spěchat. Za mě si myslím, že se taková dovolená dá odložit např. o 2 roky později, aby se dítě dokázalo lépe zabavit hračkami, apod. Já ještě co by bezdětná zažila 2x let na Mallorku, tj. délka letu cca 2 hodiny, kdy bylo v letadle několik malých dětí, které letadlo nedávaly a celý let proplakaly. Takže z letadla jsme jak rodiče, tak i spolucestující vystupovali s tím, že ještěže ten let netrval déle... Moje děti třeba v 1,5 roce koukaly na pohádku tak na jednoho Krtečka a už je to víc nebavilo, takže ten tablet by u nás moc nezabral...
Navíc si také nemyslím, že je optimální pro takhle malé dítě ten teplotní šok, při příletu tam a pak zpátky, když píšete o zimní dovolené...

bayt
15. črc 2018

@kveta007 kazdy dite to ma jinak

dora13
15. črc 2018

My v podobnem veku absolvovali temer desetihodinovy let a zvladli jsme to, ale uprimne, kdybychom nemuseli, tak bych do toho nesla (u nas nebylo vyhnuti, stehovali jsme se do jine zeme), za me to je to zbytecna zatez pro vsechny zucastnene, pokud je pak navic v te zemi casovy posun, tak je to taky radost...
Ale roli hraje strasne moc faktoru, napriklad je dost podstatne, zda se leti pres den nebo pres noc, minuly tyden jsme absolvovali desetihodinovy nocni let do CR a kluci to cele prospali, uplna pohoda. Taky kazda spolecnost je jinak baby friendly, nektera ma ty zavesne detske postylky, ale neda se na to spolehat, vzdycky to neni a klicovou roli hraje povaha ditete.
Jako urcite to prezijete, jen je proste treba zvazit, jestli to stoji za to🙂

karlajasmine
15. črc 2018

Ja k tomu dodam, ze je to o rodicich, o tom, jak to maji nastavene oni. Pokud jsou rodice v pohode, zvladnou to i deti. Nekolik mych kamaradek leti casto do USA (maji tam rodinu), i s 3 mesicnimi miminky, a uplne v pohode. Nas let byl taky v pohode - na dovolenou, v listopadu, do tepleho kraje s casovym posunem.. syn to zvladl naprosto bez nejmensiho problemu. Lety vice-mene prospal, kdyz byl vzhuru, tak jsme chodili sem-tam po letadle, ukazovali si knizky, svacili.. brecel naprosto minimalne, cestou tam snad vubec a cestou zpet jednou. Pokud rodic nastoupi do letadla plni pochyb a vystresovani, tak to dite vyciti a nejspis to taky nezvladne uplne nejlip. Jinak radim cestovat pres noc, pokud to jde - vetsi sance, ze toho dite vetsi cast prospi. A ostatni cestujici bych uplne neresila - letadlo je verejna doprava, takze kazdy musi pocitat s tim, ze v letadle muze brecet miminko.. miminko ma taky pravo cestovat a ostatni si mohou take dat spunty do usi nebo sluchatka :D

ronja55
autor
15. črc 2018

Děkuji všem za reakce. Plánovali jsme že pojedeme teď v létě třeba do Řecka, ale bohužel ze zdravotních důvodů manžela to nejde. Příští léto už se k moři asi nedostaneme, protože planujeme druhé dítě a těhotná nikam jed nechci. Pak s dvouma dětma taky dlouho ne. Tak máme teď poslední možnost se někam podívat. Uvidím jak na tom syn za ten pul rok bude. Uvažovali jsme o Kapeverských ostrovech, to je cca 5,5 hodin letu, tak si myslím, že by to syn mohl zvládnout.

gracinka7
15. črc 2018

@ronja55 my jsme teda letěli z Kapverd kolem 8 hodin. Bylo to úmorné i pro dospělé, natož pro dítě... Navíc v zimě tam bývá období větru, takže to je taky docela na nic.

takyjedna
15. črc 2018

Videla jsem malinke deti na ceste pres pul zemekoule. O zadnem jsme v letadle ani nevedeli. Verim, ze mas obavy. Taky bych je mela. Ale ty svoje dite znas nejlip a musis se sama rozhodnout, jestli to date nebo ne. Tady ti nikdo jasnou odpoved neda. My jsme cestovatelska rodina a ja rikam, ze kdyz to jenom trosku jde, tak vyrazit ;) Jo a zavesne postylky maji vetsinou jenom lepsi letecke spolecnosti, v low costu je spis nenajdes a jeste byvaji jenom pro deti do 8mi mesicu.

bayt
15. črc 2018

@ronja55 Ono teda podle mě hrozně záleží na letecké společnosti. Jestli hodláte jet s nějakou českou cestovkou, tak to bude asi dost otřesný letadlo. Třeba se to změnilo, ale když jsme lítali s rodiči chartery, tak jako nic moc. Málo místa, nulové služby pro děti atd. Zažila jsem krásná prostorná letadla, závěsné postýlky pro děti, každé dítě dostalo speciální balíček dětských věcí pro zábavu, plus přes sebou obrazovku, kde jsou pohádky, filmy, hry. Speciální dětské menu. To se pak lítá opravdu jinak. Ale asi byste museli koupit letenku sami.

swetlusska
15. črc 2018

Musí to být super takhle někam vyjet, ale i odvážné. Za mě s naším dítkem 1,5 roku rozhodně nikam nespěcháme, radši jen v ČR. Je to fakt dítě od dítěte ale když vidím, co vyvádí po půl hodině v autě, tak jsme dovolenou letadlem vůbec radši neplánovali.

soleilll
15. črc 2018

@ronja55 Kamarádka byla teď v květnu s téměř 2-letým synem v Kalifornii na 3 týdny (rodinná návštěva). I když dítě po konzultaci s pediatrem nadopovala tlumícíma lékama, říkala, že let byl strašnej - díte spalo max 30 minut. Celej poslední týden pobytu se stresovala, jak to bude vypadat na zpáteční cestě - a přesně tak to vypadalo. Navíc několik dalších dnů řešili časový posun. Takže za mě - ne. Tak malému dítěti exotická dovolená stejně nic nedá, matka bude na nervy a ostatní cestující naštvaní. Určitě je to hodně individuální, ikdyž jsem popsala ten pravděpodobnější scénář.

takyjedna
16. črc 2018

@soleilll no spis to bylo cele o tom, ze matka na nervy - dite na nervy...

dora13
16. črc 2018

@takyjedna ja myslim, ze je to trochu komplexnejsi nez jenom nalada matky😀 My toho za posledni rok nacestovali fakt hodne se dvema malyma detma (v dobe odletu meli rok a tri) a kazdy byl uplne jiny, roli hraje spoustu veci, treba i to, kde v letadle clovek sedi, jakou naladu maji primo deti, jak je to zrovna bavi, v kterou denni dobu se leti, jestli jim zrovna neroste zub... Nektere lety si kluci vydrzeli celou dobu hrat s albi tuzkou, jine je nic nezaujalo dyl jak na tri sekundy a chteli celou dobu jen pobihat po letadle a kopat cestujicim pred nami do sedadel (coz jsme je samozrejme nenechali, takze byli prudni a dost obtizni spolucestovale😅). Jako urcite je samozrejme lepsi, aby k tomu matka pristupovala pozitivne a v dobre nalade, to je takove univerzalni zivotni pravidlo, ze jo, ale ony ty deti proste maji vlastni hlavy a nekdy se to proste nesejde (btw, uplne nejlepsi let jsme meli jeden, kdy jsem byla uplne vyrizena, strasne nastvana, nervozni, jeste jsme ani nesedeli vsichni spolu, fakt zdroj spatne nalady — a maly si hodinu uplne v klidu cetl a zbytek prospal🤷‍♀️😀).

bayt
16. črc 2018

@soleilll Teda zrovna u dvouleťáka bych řekla, že ti už si moře dovedou hodně užít.

puresin
16. črc 2018

@ronja55 Za me ne, ale je to individualni. Cerstve mam za sebou ani ne 3 hodinovy let s 18m. dcerkou a kdyz si vzpomenu, ze jsme zvazovali Maledivy, chce se mi hystericky smat.. 😁

karlajasmine
16. črc 2018

@soleilll to ze, ''matka bude na nervy'' ale nemusi byt pravidlo 🙂 a pokud matka je na nervy, tak pak to fakt bude samozrejme probihat tak, jak popisujes. Muj syn byl loni v 18ti mesicich na dovolene a do ted na ni vzpomina, zni to nepravdepodobne v jeho veku, ale fakt si nektere veci pamatuje, takze bych netvrdila, ze ho to nijak neobohati. A more si ve 2 letech dokazou deti teda uzit fakt maximalne.

soleilll
16. črc 2018

@karlajasmine Napsala jsem jen svůj názor a zkušenost z blízkého okolí. Matka nebyla prvoplánovitě na nervy, jen se jí potvrdilo, že ta cesta byla šílená a kdyby nemusela, neabsolvovala by ji.

meiem
9. srp 2018

@ronja55 já bych jela. S dcerou cestujeme hodně a na okolí kašlem 🙂 každý to ma nastavené jinak. Manžel treba kvuli praci má taky radši dovolene v zimě. S 1,5letou dcerou jsme byli v zimě v Omanu a Emiratech.. půjčili jsme auto a projeli si to tam. Zvažovala jsem i ty Kapverdy, ale vyhral Oman. Letadlo zvlada naprosto v pohodě. Říkali jsme si že jsme mohli doletet az do Thajska 😀 zabavila jsem ji novyma knizkama a tabletem, tím ze na ten neni moc zvykla tak byla nadsena. Co se týče casoveho posunu tak ten zvladla uplne bravurně. Podle me sama víš jestli prcek letadlo zvladne nebo ne, posud si situaci při jizdach v autě a od toho se da usuzovat i jak vydrzi sedět v letadle. Na přistání určitě kojit nebo pít nebo lizatko.. Jinak letadlo je hromadny dopravní prostředek stejne jako autobus nebo vlak, takze kašli na ostatni.. pokud chce nekdo z nich klid může letět soukromym letadlem stejne jako misto autobusu pouzit auto. Nedavno jsme leteli a plne letadlo se hned po vzletu zmenilo v bar.. takze po 4hodinach vsichni uplne nasrot... zlate placici děti, ale nenapadlo by me si stěžovat, proste hromadna doprava no 😀 Uzijte si dovolenou...