Miminko se v osmi měsících přestalo otáčet. Zažily jste to někdo také?

ellie12
29. bře 2020

Ahoj.

Mam dceru 8m a normalne se mi od 5m otacela na brisko. Ale uz tak vic jak mesic se sama na brisko neotaci. Kdyz ji otocim ja tak je na brisku rada a hraje si, pivotuje. Z briska na zada se otocit neumi. Jeste teda lezele ani se neplazi, nesedi. Je proste takova linejsi. Zazili jste to nekdo taky? Ze miminko neco umelo a najednou to uplne delat prestalo?

niliho
29. bře 2020

Ahojky, přesně to samé jsem řešila a řeším. Syn 8 měsíců se taky od 5 měsíce krásně přetáčel a pak z ničeho nic přestal. Taky se mi přes měsíc vůbec neotáčel, byla jsem z toho nešťastná, tak jsem ho přetáčela já, jinak by celý den byl jen na zádech. A teď to bude 14 dní, kdy se otáčí na bříško a zpět sám a pořád dokola. Chvíli je na bříšku, otočím se a už je na zádech. A taky vůbec nesedí, neleze, neplazí se a bohužel ani druhé vzpřímení ještě nezvládl. Je hodně líný a má asi svoji hlavu. Bylo mi řečeno, že je potřeba s ním chodit na Vojtovku, neboť v tomto měsíci by už měl být někde jinde. Ale kvůli pandemii covidu tam nechodíme, protože berou jen mladší miminka. Popravdě jsem z toho nešťastná, protože je mi pořád předhazováno, že by měl umět to a to a jediné co dělá je, že se přetáčí tam a zpět. Hraje si s hračkami a dělá letadlo.

lv
29. bře 2020

Vývoj jde skokove na střídačku, fyzicka a mentální stranka, nekdy miminko na 3tydny, mesic "zapomene" dovednost, piluje se jiná, a pak se k ni zase vrátí. Nenaucila se neco noveho v psychicke, mentalni rovine?

drep
29. bře 2020

@ellie12 děti jsou zaujaté novou dovedností, že přestanou používat ty staré. Dcera od objevu chůze přestala úplně lézt po čtyřech. Prostě to nové je zajímavější. Znepokojovala bych se, kdyby se v psychomotorickém vývoji vracel zpět nebo delší dobu stagnoval. A třeba sedět moje dítě nechtělo vůbec, to je moc statický a mojí tryskomyš to nebavilo.

amazonkajanik
29. bře 2020

@niliho tak můj kluk je prý blahobytný. Na 8měsíční prohlídce předvedl pláč (jinak je klidas),umí sice být na vzprimenych rukách,ale max dělá vrtulník. Neplazi se,neleze,jen peruje,hračky nemotivuji,pokud na ní nedosáhne,tak na ni dlabe. Za to sezení jak milost pán by mu šlo 😂 na bok se prevali jen kvůli tomu,co chce a když do něj stouchnu,okamžitě se vrátí na záda a tváří se,jako by se nikdy prevalit neuměl

lipli
29. bře 2020

@ellie12 Pokud máte strach, zkuste si domluvit nějaké rehabilitace či fyzioterapii. Někdy to nemusí znamenat nic, prostě se vyvíjí po jiné stránce.

ellie12
autor
30. bře 2020

@lipli Na 8mesicni prohlidce mi pani doktorka rikala, ze mala je v poradku. Ze mi napise poukaz na rehabilitace kvuli rozvoji pohybu. Ale vzhledem k situaci zadne rehabilitace nejsou a ja jsem jen trosku nervozni ...

ellie12
autor
30. bře 2020

@lv Ja si myslim, ze mala je hodne sikovna co se tyce te jemne motoriky. Vidim jak uchopuje hracky, prendava si je z ruky do ruky atd.... Snazim se ji nalakat na hracku, aby se otocila a ona kouka a kdyz nedosahne tak na to kasle 😀 Nevadi ji to proste 🤷🏻‍♀️

ellie12
autor
30. bře 2020

@niliho tak koukam, ze jsme v uplne stejne situaci. Akorat mala jeste nedospela k tomu, ze uz se zase pretaci 😄 Pritom vim, ze to umi. Delala to. Ona si proste hraje s tim na co dosahne. Snazim se ji dat hracky tak aby na ne nedosahla a musela se snazit. Ona tak pivotuje na brisku a trochu couva ze se k tomu nejak nakonec dostane...

niliho
30. bře 2020

@ellie12 Jak to pročítám tak máme úplně stejná mimča. Na 8 měsíční kontrole doktorka taky říkala, že je v pořádku, ale že jde vidět, že má svojí hlavu a že nudit ho do něčeho nemá smysl. Taky jsem hodně nervózní, že nechodíme cvičit, protože věřím, že by mu to hodně pomohlo. Malý si taky hraje s hračkami, přendává si je z ruky do ruky, otáčí se za nimi, snaží se na ně dosáhnout když je má trošku dál, ale jak se mu to nepovede, tak se na to vykašle. Jak píšeš hraje si s tím, co má po ruce. Taky se mu snažím je rozprostřít všude možně, aby se za nimi snažil dostat. Občas se mu povede se otočil kolem dokola kolem své osy a trošku se posunout dozadu, ale dopředu ani náhodou. Ani náznak, že by šel na kolínka. Ale já si myslím, že u nás je největší problém, že ještě neumí to druhé vzpřímení. Jasně, že každé miminko je jiné, má svůj čas, ale opravdu mě to znervózňuje.

niliho
30. bře 2020

@amazonkajanik JJ to je u nás taky tak, když na hračku nedosáhne, tak na ní dlabe, hraje si jen s tím na co dosáhne. Snažím se mu ty hračky dát kolem, aby se snažil za ní dostat, ale když zjistí, že na ní nedosáhne, tak se na ní vykašle. Jsem z toho nervózní, že neumí víc, ale co nadělám.

syslounek
30. bře 2020

Motivujte je a dejte jim čas. Pokud nebudou připraveni, nic nemůžete. Se synem jsme chodili na rehabilitace s metatarzama. Rehabilitační sestře se nelíbilo, že se ve třech měsících nepřetáčel na břicho, tak jsme furt cvičili a trénovali. Doktorovi to nevadilo ani v půl roce, tak jsme přestali a v 7 měsících se začal sám přetáčet a 14 dní na to se už zkouší plazit dopředu, bez pobízení.

amazonkajanik
30. bře 2020

@niliho ono se tvrdí,že kluci jsou linejsi,ale spíš bych řekla,že ten náš je vycuranej jak mraky 😂

squezy
30. bře 2020

Kluci prostě nejsou jak holcicky, i kdyz nechci úplně skatulkovat ;) Je na prd, že teď neni rehabko, ale za me doporucuju knížku Rozvijej se detatko, tam jsou nejake triky, jak miminko motivovat k pohybu. A v 8 měsících je úplně v pohodě, že neleze, nesedí a tak, to prostě přijde. Aby mimco v roce chodilo, tak by nejpozději v 10.mesici melo lezt a sedne si až co bude na kolinkach. Nekdo si sedne, až si treba dítě stoupne nebo začne lezt, až si stoupne. Určitě nechvatej a nenech se znervoznit okolim a babickama, že my jsme v 6 mesicich už seděli a tak 🙂

koalka11
30. bře 2020

Dcera se sice v 8 měsících přetáčela na bříško a po 8. měsíci se začala plazit, ale pérovat začala až asi 14 dní před prvními narozeninami. Od toho 8.měsíce jsme chodili na rehabilitace i na neurologii a upřímně ta vojtovka se s ni stejně moc cvičit nedala. Měla sílu a když se propnula, tak jsem s ní proste nic nenadelala. Neurolog řekl, že je hypotonicka, tudiz že ma sníženy svalový tonus a musíme cvičit. Jak říkám, tomu cvičení jsme moc nedali, lézt začala poradne az po roce, ted ji bude 14 měsíců a stále jsme u lezení. Jeste si ani nestoupa. Naučila jsem se neporovnavat ji s ostatními, ale hlavne se z toho nehroutit a být v klidu. Pokud vás to hodne trápí, tak si zkuste najít nejakou soukromou fyzio, která by vas ted mohla vzít a alespoň říct svůj nazor. Myslím ale, ze tyhle "linejsi" děti proste zacnou vsechno delat az v momentě kdy chteji a hlavne kdyz jsou na to po te svalové stránce připravený 🙂

niliho
30. bře 2020

@amazonkajanik Jj říká se to,ale já bych řekla,že ten náš je prostě pohodář,na co by se snažil 😂

niliho
30. bře 2020

@koalka11 Já se také snažím neporovnávat, jen nejhorší je, jak začne rodina, no on by už měl umět to a to a od známé mladší miminko už umí to a to. Snažím se to už vypouštět z hlavy, jen jak to na mě dolehne, tak mě to začne trápit a říkám si, proč ten už umí to a to a je mladší než můj syn. Jasně, že každé miminko je originál, potřebuje svůj čas a prostor, jen jak říkám nejhorší je, jak rodina pořád do toho dlube a mě to pak šíleně trápí. Řešila jsem to s pediatrem a sama ze své vůle si nechala napsat žádanku na Vojtovku, byli jsme tam jen jednou a rehabilitační sestřička říkala, ano on potřebuje cvičit, ale teď berou jen malé miminka do 4 měsíců, která to nutně potřebují a jen v omezeném počtu, což chápu, je zlá doba, ale na druhou stranu se bojím, že bez cvičení zůstane hodně pozadu.

koalka11
30. bře 2020

@niliho to naprosto chápu, mam synovce, který je o 4 měsíce starší než malá, takže tomu porovnávání jsem se taky neubránila. Od nějakého 9. do 12. měsíce jsem to snášela úplně nejhůř, fakt mě to hodně trápilo, protoze v tu dobu nedělala vubec zadne pokroky. Teď kdyz už leze, tak jsem v klidu, i kdyz vím, ze nemáme ještě uplne vyhráno, až zacne chodit tak se mi teprve poradne uleví. S těma rehabilitacema je to ted opravdu naprd, naprosto chápu, ze jste z toho nervozni. Kdyz jsme měli mezi rehabilitacemi delší pauzu nez obvykle, tak jsem se uz tesila, kdy zase půjdem a fyzio na ni koukne a tak nějak me uklidní. Držte se, vim, ze to je náročné a člověka to hrozně hlodá v hlavě a pochybuje jestli je vse ok. O to větší radost vam pak budou dělat i sebemenší pokroky co prcek udělá ;)

niliho
30. bře 2020

@koalka11 Ano to věřím,i když se člověk snaží nesrovnávat,tak občas se tomu fakt neubrání. Nejhorší je,jak si začnu googlit,co má miminko v daném měsíci umět a vidím,že můj syn to ještě neumí a to mě pak hodně ubíjí. Pak si říkám ty hloupá,proč sis to zase četla,ale víte jak to je,člověku to prostě nedá. Opravdu budu moc ráda,když uvidím nějaký další postup,jen se fakt bojím,že bez té fyzio nebude vědět,jak na to a zůstaneme na mrtvém bodě. Doufám,že příroda zafunguje a půjde to samo.

azanka
30. bře 2020

Syn se v půl roce přestal otáčet, na několik týdnů. To jsem byla dost nervózní. Pak zase začal, teď mu bude osm měsíců a zatím peruje na kolínkach a občas poskočí... Kamarádky syn v tomhle věku leze a staví se. Vedle sebe vypadají fakt srandovně. Moje prerostly staticky mimino a její menší akční chlapeček 😂

ellie12
autor
1. dub 2020

Tak ted mi zacala couvat po brisku 😀 ale dopredu ani lezeni nic 🤷🏻‍♀️

jijulka
2. dub 2020

@amazonkajanik jak může sedet, kdyz neleze, neplazi, nepretaci? Vzdyt sed je cilem motorickeho vyvoje a přichází az uplne nakonec. Pokud jsi ho posadila, pak uz nema tak velkou motivaci k pohybu. A rozhodně to není vycuranost ditete, ale zadadni neznalost matky.

puhelin
2. dub 2020

@ellie12 Couvanim zpevnuje ruce, brzo zacne dopredu. Hlavne nic neurychlovat, nepreskakovat, nepomahat. Jen motivovat, lakat. Doporucuju odstranit vse rusive a nabizet vzdycky jen jednu hracku, jeden predmet. At z toho neni premotivovany.

merope
2. dub 2020

Nečtu diskusi, třeba už někdo napsal - jsou dovednosti, které by ani dítě "správně" mít nemělo. A některé typy přetáčení do toho patří. Neumím to dobře vysvětlit, ale třeba když se úplně malé mimčo přetáčí z bříška na záda, tak to je špatně, protože to nedělá, jak by mělo, ale signalizuje to chybné napětí v páteři a je to indikací na rehabilitace. Je toho víc - můj drobek se třeba jednu dobu "plazil" přitahováním za ruce. Pak přestal a dopředu se dostat neuměl. Péroval na kolínkách a pak se "normálně" rozlezl. Ale to přitahování za ruce je špatně.

Takže je dost možné, že se neobracela "klasicky", jak by měla, ale nějak špatně a jak vyspěla, tak jí tento "špatný" postup nejde a protože ji ani nikam neposouval, dělá něco jiného.

Jinak můj drobek šíleně dlouho bojoval s obracením na bříško - dělal to úplně špatně, navíc jenom na jednu stranu. Takže sice od 5 měsíců, ale špatně a fyzio pořád říkala, že tohle ho bude brzdil. "Správně" se obracet se už nikdy nenaučil, pořád má problém se otočit na jednu stranu (rok) a otáčí se dost podivně. Lezením se to teda dost srovnalo, dneska mi udělal první samostatný krok, tak uvidím co a jak.

Na druhou stranu pokud to pro tebe není nějak zásadně komplikované, určitě bych zkusila probrat s pediatričkou a případně se nechala poslat na neurologii nebo se zkusila poptat po okolí, zda někde není fyzioterapeutka, co by se na to podívala (mně se takto třeba podívala zpočátku kamarádka, když jsem si nebyla jistá, zda je to "to" kvůli čemu se máme objednat na neurologii, nebo to je ještě ok).

amazonkajanik
3. dub 2020

@jijulka no k jídlu si ho na koleno posadit musím a i když dojí,tak chce sedět dál a kochat se. Jasně že vím,že sed by měl být v podstatě jako poslední. Když je na zádech,tak se snaží nadzvednout,opře se o lokte a udělá jakoby polo sedleh. Když je na břiše,pomáhám mu ,že mu dělám oporu o chodidla,aby se odpichl a popolez,ale nic .

puhelin
3. dub 2020

@amazonkajanik K jidlu se da pouzivat lehatko, take ho mam, abych nemusela kupovat specialni polohovaci zidli. Dcera se posadila az v 10 mesicich, bylo to nekonecne, ale vydrzet jsem musela. A to od 6 mesicu stala a lezla.
To sedani z lehu je uplne spatne, tomu se zabranuje motivaci k pretaceni, aby byl na brise a sel pomalu do sikmeho sedu :( Z toho opirani o lokty a tahani se do sedu zadama jsou pak v dospelosti bolesti zad.

marti89
3. dub 2020

@ellie12 Náš malej, nedonošenec z 34. tt, se otočil prvně sám v 5. měsíci za telefonem, který jsem si odložila kousek od něj (fascinovaly ho zvuky a světlo). Potom dlouho styl plazícího se tuleně, motivoval ho robotický vysavač. V 9. měsíci si stoupnul (lezl špatně po 4 tak 14 dní, sedět neuměl). Týden po roce začal lítat v prostoru a sednout si na zadek naučil až potom.. Zkuste motivovat hracíma hračkama, co blikají a dělají zvuky a nedávat úplně na dosah, ať je mrně nuceno trošku něco udělat, aby se mohlo podívat, sáhnout..

A jinak jsem malýho krmila dlouho ve starším vajíčku, než přešel do polohovací židličky. Super byla možnost si ho připoutat, přenést i pohoupat..

jijulka
3. dub 2020

@amazonkajanik nemusis. Existují polohovaci zidle. Lehatka. Muj syn si sedl az ve 13m.

amazonkajanik
3. dub 2020

@puhelin no nám radil mudr za ruce a přitahovat,ale ne do sedu,aby posílil břišní svalstvo a efekt zůstal ,že prostě fixluje. Do toho mu roste jeden zub za druhým,takže buď chovat,nebo kočárek

puhelin
3. dub 2020

@amazonkajanik To snad ne :( To pritahovani za ruce delaji jen lekari, kdyz overuji drzeni hlavicky. To by se doma vubec delat nemelo :( Ach jo :(

amazonkajanik
4. dub 2020

@puhelin no,na půlroční prohlídce mi ukazoval jak a že takhle máme cvičit