Miminko spí 23 hodin denně. Je to normální?
Ahoj holky.
Mám 3 dny staré miminko. Mimi pořád spinká. Během dne má tak 2 desetiminutový okna, kdy trošku mžourká, ale jinak má očička nonstop zavřená a jen pláče kvůli prsu nebo prdíkům, papá a spinká. Je to normální? Všude čtu, že novorozeně spí 18-20 hodin. To naše spinká tak 23,5hodiny denně🙂
Jde mi spíš o to, že chce pořád prso, ale já si nejsem jistá, jestli mám vůbec mlíko. Saje teda brutálně 😅.V odsávačce byla kapka po 20ti minutách odsávání. Když se snažím vymačkat ručně, tak max kapka, mnohdy nic. Malý když brká, brkne vzduch s jen jednou trošku vybrknul asi mlíčko ( fakt trochu). Bojím se jestli není tak spavý protože nemá živiny 😒
Bohužel jsem v zahraničí a tady v porodnici hned cpou formuli. Chtěla jsem se nejdřív pokusit rozkojit..
Dcera byla nedonošená a prospala celé 3 týdny. Pak začalo peklo - buď spala nebo řvala. Nic mezitím.
Nestesuj, příliš nepozoruj a hlavně nestrovnávej, co píše internet... Pokud je mimčo ok, spokojené, tak co je víc?
Nejlepší ukazatel, jestli prospívá je vážit jednou za 2-3 dny. Častěji ne. Nebo to prostě nechat k doktorce, pokud není extra plačtivé.
Někdo odsávačkou neodsaje ani kapku a kojí přes 2 roky. Teď se laktace rozjíždí, dej se do klidu a užívej mimčo. 😊
@reeeza Gratuluji k narození miminka.
Můj syn měl novorozeneckou žloutenku. Pustili nás z porodnice po 5 dnech. Byl spavý. Nepřibíral. Na popud dětské jsem si nakonec v jeho asi 14 dnech půjčila váhu. Myslela jsem, že mě to bude stresovat ale naopak, byla jsem klidnější. Vážila jsem před a po krmení asi týden. Dávala jsem dokrm. Usínal po kojení po 5 min. Hladila jsem za ouškem a na nožičce, to moc nepomáhalo. Nakonec nabral, dostal sílu a kojím doteď. V březnu mu budou 2 roky 😅
Gratuluju k miminku, jsem tichy pozorovatel tve cesty 😉 s tim spanim si nedelej starosti, pokud neni nedonosene nebo nema zloutenku, tak je to v poradku a muze klidne spat cely den. Miminko se teprve adaptuje na zivot mimo delohu, prostredi je nove a uplne jine, spanek je super zpusob jak se s tim vyrovnat (mnohem lepsi nez plactiva miminka). Moje prvni to mela uplne stejne, kdyz se nekojila tak spala, komplet prvni dva nebo tri tydny. Pak teprve zacala mit nejaky kratky bdely okna.
Ze chce porad prso, to je prave to rozkojeni, o ktery usilujes - sanim ti pomaha stimulovat tvorbu mleka. Kdyz chce a silne saje, tak mu prso urcite davej a uvidis ze mliko se spusti brzy 😉 tri dny po porodu se laktace rozjizdi, urcite davej prso i v noci, tim se hodne navysuje tvorba. S odsavackou se nemusis moc trapit, ja jsem mela obe deti plne kojene ale neodsala nikdy nic, proste to umelo vytahnout jen dite… ridila bych se spokojenosti ditete, pocuranyma plinkama a pak i tim jestli prospiva/pribira, ale na to je po trech dnech na svete jeste brzy, na nejaky pribirani… to vsechno prijde treba za tyden, ted muzes jen kojit kojit a pockat 😉
Jj, některá miminka jsou jak z pohádky. Dobrou kontrolou je počet počůraných plenek za den.
Pokud neusiná u kojení,tedy myšleno, že usne dřív než se nakojí,tak bych byla v klidu ( tedy důležité je, jestli je zdravé, donošené)
Pokud usíná a máš pocit, že by ještě mělo pít (usne po pár minutách) je dobré ho během kojení budit - šťouchat do něj, případně i třeba aby mu bylo zima, pak neusne, ale zas s tím taky opatrně, některá miminka snadno ztrácejí teplotu.
Jinak donošený miminka jsou uzpůsobený k tomu, že nějakou váhu ztratí a nemusí první dny toho moc přijmout, mají z čeho brát, takže fakt v pohodě
Moc děkuju za uklidnění❤️🙏🙂
Miminko je donošené ( porod císařem ve 38tt). Ale je hodně spavé právě i při kojení. Je schopný tvrdě usnout po pár nasání. Takže ho budím a budím. Dnes mi ukázali i budící techniky ( jsem holt na něj moc jemná😅, chce to víc nepohodlí). Tak snad he to na dobré cestě🙏🙂
Moc děkuju za uklidnění❤️🙏🙂
Miminko je donošené ( porod císařem ve 38tt). Ale je hodně spavé právě i při kojení. Je schopný tvrdě usnout po pár nasání. Takže ho budím a budím. Dnes mi ukázali i budící techniky ( jsem holt na něj moc jemná😅, chce to víc nepohodlí). Tak snad he to na dobré cestě🙏🙂
@reeeza muj druhy byl take spac. Krom kojeni a prebalovani cca po 3 az 4 hodinach defakto jen spal nekolik mesicu. Na usinani u prsu se mi osvedcilo prsa stridat, klidne 2x i 4x vymenit behem jednoho kojeni
Jako chápu, že tě to znepokojuje. Fakt jo.
Ale jako matka jednoho dítěte, které první rok téměř nespalo a to ani jako novorozeně, BUD RÁDA! A hlavně se to může ze dne na den změnit. 🙂
segra mi tenkrát v půl roce malého řekla, že mu konečně vidí oči 😀 > byl také hodně spaví, za začátku těch 22 hod určitě, ale nezkoumala jsem to, vydržel vzhůru jen chvíli, v roce a půl se mi povedlo zrušit druhý spánek během dne - prospal tak do roka a půl cca něco mezi 15-18 hod? Abych nekecala - spal v noci těch cca 12 hod a pak měl během dne 2 spánky po 2-3 hod (jako miminko od těch asi půl roku? byl tak třeba hodinu vzhůru a pak 3-4 hod spal.) Měl tři spánky během dne - spal cca od 20:30 do 8:30 (2x se vzbudil na kojení) pak byl hodinku max vzhůru a usnul do těch 12 hod (pak oběd/kojení) a kolem 13-13:30 do 16:00 šel spat na 17 hod usnul a vzbudl se v 19 hod, kdy bylo koupaní, kojení a ve 20:30 jsem ho uložila do postele a on usnul - já na to tak ráda vzpomínám i po 7 letech :--D >jako miminko byl za odměnu! Teď v 7 letech se nám nějak povedlo odbourat obasný odpolední spánek, jinak byl po škole na zabití a občas kolem 16hod usnul a úkoly byli za trest.
Pokud minko nabírá na váze a prospívá nebudila bych a užívala si to. Co jiní by za to dali 😉 (první syn byl opak 😀 > budí se i teď v 10 letech a na WC se sám bojí (máme ho na druhém konci domu) Takže mladší od cca 2 let spí celou noc, ale já se skoro 10 let v kuse skoro nevyspala. (občas ho odvede manžel, nebo jsou na noc u babičky - abyhc se neřekla)
Gratuluji k narozeni miminka. Dcera po narozeni taky hodne spala, v porodnici ji rikali Sipkova Ruzenka, zacala i klesat na vaze, hrozilo, ze si nas tam nechaji dele. Nastesti vecer pred planovanym propustenim se trochu probrala a zacala i vic sat a druhy den nas pustily. Mela jsem hruzu, ze se nerozkojim, jak porad jen a jen spala a nakonec jsem kojila pres dva roky. 😅
@reeeza ahoj, můj mrňous v prvních dnech života taky hodně spal. Kdybys neměla mléko, naopak by nespal v klidu, hodně (pořád) by plakal a viděla bys, že je nespokojený. Některé děti prostě "hodně spí"
Dcera měla žloutenku, a i tak spala "málo" syn byl po porodu naprosto ok, a doteď spí "hodně" (2x přes den, a v noci dá nonstop 12,5h

Předně moc gratuluju 🙂 Miminko je donošené, že? Má novorozeneckou žloutenku? (Ta má na vyšší spavost vliv.) Odsávačka není úplně relevantní ukazatel, já například plně kojila a dlouho kojila, ale neodsála jsem nikdy nic. A není to jen moje zkušenost. V tuhle chvíli bych kojila na požádání a dala tomu čas. Chodí se v zahraničí k pediatrovi takhle na začátku častěji? Že byste byli pod kontrolou?