Miminko už 5 dnů nespí, prdíky nemá.
Ahoj, prosím poraďte, jsem zoufalá. Mám skoro 4-tydenního chlapečka, je plné kojený, přibývá a prospívá krásně. Jenže teď už pátý den je strašně neklidný a to ve dne v noci. Ve dne mi spí sotva půl hodiny, pak pláče a nejde utišit. Uklidní ho jen kojení, ale když ho dám odříhnout, plazí se po mě a vykřikuje a kroutí se. Někdy odříhne, někdy ne. Prdíky nás už asi moc netrápí, dávám Espumisan, prdí teď docela často. Když mu dám rourku nebo teploměr, stolička jen teče, takže nafoukly není, navíc o víkendu když jsem dala rourku, tak se vyprděl, vystřílel, ale stejně byl i potom neklidný. V noci se mi budil mácháním ručičkama, takže jsem začala zavinovat. To pomohlo na pár dní, teď se mi z ní vykrucuje, jak je neklidný. V noci sice trochu spí, ale kroutí se ze spaní, kníká, takže nespím já. Jsem už fakt vyřízená, brečím, že nepoznám, co mu je, nevím, co ho trápí, pláče a vzteká se i po kojení. Nepomáhá ani Karpova metoda, prdíky by to být neměly. Vím, že nejsem sama, ale třeba máte nějaký tip.
@zlobr jak když to píšu já. Malé bude měsíc a taky po jídle jen řve. Nemůže zabrat. Usne jen u psa. Pak ji chci přenést do postýlky a je vzhůru. Oči jak tenisáky. A začne se vztekat. Kope, a řve. Kojím každou hodinu, nic neudělám. Starší dcera už žárlí že si ji nevšímám ale copak můžu když snad jen kojím a kojím. Jsem unavena. Kdy to přejde bych taky chtěla vědět.
Já bych zkusila na noc pevnější zavinutí - I podle Karpa má být pevné zavinutí opravdu pevné 🙂. A co společné spaní? To by nešlo? Malá, když mě cítí vedle sebe, tak spí krásně. Ono je to těžké odhadnout, co miminko trápí. Pokud to nejsou prdíky, co zkusit i tak masáž bříška? Případně přes den třeba nosit v šátku? To u nás Tak hodně pomohlo a ještě jsem měla volné rice, abych se mohla věnovat staršímu 🙂
Holky, já zkusila fakt všechno. Zavinuji pravidelně, houpu, nosím v nosítku (tam usne, ale to neřeší noční spaní), se mnou ráno v posteli taky spát nechce. Zabral mi jen odpoledne. Teď řve. Poprvé se v noci evidentně nevyspim vůbec. Už padám na držku...
@liliana2016 hupaj a daj mu plienocku cez tvar.
@hani1234 nikdo mne nikdo neradil vyrvat, ani tady 🙂))))))) a nikdy bych to ani nikomu neradila. a nemyslim, ze to tak bylo. Starsi se starali o mladsi? Nemely technologie, tedy bylo vice volneho casu? Byly mene vystresovane, neb necetly informace na internetu? Byly s detmi vice venku? (Ano, dnes je jiz jina doba, ale nebylo tolik obchodu a zasne eshopy...) Nekupovaly veci za tisice, aby dite uklidnily? A ejhle, lidstvo i bez toho prezilo, protoze my jsme tady, abychom se mohly hadat u "podstatne pomucce", misto resenim deti.
Kdyz zminime jen afriku, primitivni kmeny, tak zeny maji miminka u sebe. At uz v provizornich satcich, nositkach apod.
Nekdo kupuje hojdavaky, nekdo se snazi jinak. Nekdo radeji vyresi hojdavak alternativou (pokud vubec uzna jeho potrebu), ma doma prosteradlo a stul, treba si poradi.
Nemyslim, ze dite, zasobene drahymi vecmi kolem, je stastne dite.
@liliana2016 asi ne uplne vsechno. Evidentne mu neco nesedi.
ps. spani na brisku na tobe nebo kdekoliv.
Neres uklizeno, ani navareno, ani vyprano. Vse bude.
@liliana2016 A kdyz vam spi v nositku, tak byste si mohli sednout polosedu/lehu a aspon si zdrimnout pres den? A odlozit s nositkem se nepodarilo? Preji hodne sil!
Jinak u nas plati, cim lepe se spi ve dne, spi se take lepe v noci. Treba kdyz se ve dne lepe prospi v nositku, mohlo by to byt v noci lepsi..
@belleelle : Někdy usne na rameni, když má odříhnout, ale jindy je mu to nepříjemný a plazi se po mně. Jen tak mně na břichu neusne. Uspavala jsem ho zavinutyho s hlavičkou pod mou bradou a podepřeným zadečkem, pak dala do postýlky a fungovalo to, spal pak skoro celou noc. Teď ho taky tak uspím, ale jak ho dám do postýlky, začne se vrtět, kňourat, nebrečí, ale furt kňourá a když si nikdo nevšímá, pak brečí. A na tom bříšku uspáváš jak? V postýlce není v náručí? Když ho tam dám bdělýho, tak už celkem obstojně pase koníčky a pak se začne rozčilovat když už neudrží hlavu.
@aktakd : Taky jsem si myslela, že už musí být pretazenej, tak pomůže, když se dobře vyspí. Včera krásně odpoledne spal v nosítku, pak dokonce i dlouho v postýlce. Pak jsem ho chtěla uložit na noc a byl řev... Tak si spíš říkám, jestli se odpoledne nepřespal.
Teď jak se vrtěl v postýlce, přišla rána do plínky a byl chvilku klid, pak se začal vrtět znova. Fakt mi přijde, že prdi normálně, je možný, že ho třeba i přesto bolí bříško?
Jinak tam ještě chybí, že mi usne jen v náručí, když ho houpu na míči. Včera ani to nepomohlo a brečel.
Já bych aspoň ráda vyloučila, že mu něco chybí... 😢
@liliana2016 je to mozne, proste mu nesedi to, co mu davas.
Manzel treba unosil a pak prendal, nebo normalne v naruci, polozit a placat jemne po zadecku (to uklidnuje obe i ted).
Vysad urcite biogaiu, doporucuji i vymenit espu. Je to take zvlastni, ale pred kojenim jsem davala infacol a byl klid, espu hruza. Kapek na prdiky je vice.
Ja bych se mozna zkusila odrazit od toho nositka, kdyz tam usne. Neco mu tam vyhovuje, co jinde treba nema: poloha, ktera je mu prijemna na boleni briska, vase blizkost, houpan, reflux, ktery ho ve vertikalni poloze netrapi...
Tak jsem ho dala do nosítka, nemá teda rád, když ho tam soukám, ale okamžitě vytuhnul. Zkusila jsem ho přendat do postýlky, začal se kroutit a rozhazovat ručkama, to dělává pokaždé, když ho položím na záda. Tak jsem ho polotuhýho přetočila na bříško a hned usnul. Vydrželo mu to přesně 5 minut, teď se probral a už se mu to nelíbí. Sice si pěkně prdnul, ale to mu taky neulevilo. Já už fakt nevím. On prostě chce spát jen mně na hrudi, to takhle zkrátka v noci nejde, na nějaký dospání budiž. A pak, že takhle malý děti se nedají na něco naučit. Asi jsem udělala chybu, že od prvních problémů se spaním jsem ho začala houpáním a nošením na břichu uspávat. Vidím na něm jak je utahanej a zívá a spal by, ale nejde mu to. Teď nevím, co s ním. Zase už spí na břichu, ale asi to má jen krátkodobý efekt, on si na všechno rychle zvykne a pak už to na něj neplatí... Navíc jak se všude píše, že to není bezpečný nechávat je tak malý spát na břichu. Sice mám monitor dechu, ale být z toho nervni, že zapiští?
@liliana2016 Hele, v první řadě se zkus uklidnit. Já vím, jak je to těžké, syn včera oslavil 4 měsíce, takže má šestinedělí v živé paměti. Takže nádech a výdech. Syn spal na mne dlouhé týdny. V posteli v noci i na gauči přes den. Potřeboval ten tělesný kontakt, slyšet srdíčko, cítit mě. A víš co? Už to nepotřebuje. Prostě o to nestojí, na mně je chvíli, hned pase koníky a vejrá, kde co lítá. Ležet ani spát na mně už nevydrží, za což jsem ráda, je už pěkně těžkej! 🙂 Taky jsem měla strach, že se udusí, ale neudusil, pořád jsem ho kontrolovala a cítila a pak už jsem si na to tak zvykla, že jsem spala krásně hlubokým uvolňujícím spánkem, i když ležel na mně a on taky spinkal spokojeně. Takhle malé miminko nic nenaučíš. Dělej teď vše proto, aby spinkal. Nos v šátku, spi s ním na hrudníku, usneš i když bude v šátku, jde to, věř mi. Vyspíte se oba a každý další den už to bude jen lepší. Neboj, zažila jsem a vím, o čem mluvím.
@liliana2016 ozve se, neboj, vyhledej clanky o spani na brisku. Na zacatku 80. let se tu v cssr doporucovalo, aby deti spaly na brisku, ze maji hlavicku bokem.
Monitor je ok, ale pro svuj klid bych ho proste v noci takto spat nenechala. Bude vikend, urco ti nekdo pomuze, aby sis odpocla.
Necetla jsem vsechno, ale z nekterych prispevku jsem pochopila, ze ho nemate u sebe v posteli. To bych ted dokud si nezvykne na spani v noci udelala. Nechala ho spinkat vedle vas. Vy nebudete muset resit vstavani na nocni kojeni a ani odnaseni zpatky do postylky. Ja od narozeni malyho takhle spim. On usne u prsa a po piti si treba jeste pul hodiny dumla, ale to je mi uz burt, protoze u toho vetsinou usnu 😂 A spokojeny a vyspany jsme oba.
@liliana2016 taky mi malá spala na hrudníku i přes noc. Podložila jsem se polštářem, abych byla pohodlně opřená a bylo to. Přes den spinkala taky v šátku a někdy se odložit podařilo, někdy ne. Nebo jsem se snažila uspat třeba v zavinovačce, aby ji neprobudilo položit ji potom do studeného a pokládala jsem i na bok. Prostě chce být u tebe, jsi její jistota a je to tak dobře, tak klídek a přečti si nějakou hezkou knížku, zatímco spinká na tobě 🙂 vyrostou hodne rychle
@belleelle na brisko mi ho davali celych 10 dni co sme byli v porodnici. Jedine tak mi tam usnul. Oni jsou deti chytry a kdyz zvraci tak at jsou v jakekoliv pozici a i kdyz spi tak tu hlavu, aby se neudusily vzdycky na tu stranu stoci. Jen s refluxem bych to asi neriskovala jinak ve spani na brisku nevidim problem 🙂
@liliana2016 Zadnou chybu jste neudelala. Je to miminko a melo by se mu vyhovet ve vsem! Takhle male dite neco porad dokola nedela proto, ze si na to navyklo, ale proto, ze to potrebuje. Budte rada, ze spinka na vas. Vytvari si tak k vam silne pouto a je to jedine spravne. Vydrzte to s tim nositkem. Za par dni si na nej urcite vy sama zvyknete. A cca po 15min od doby kdy usne si muzete sednout (to je prumerna doba, kdy dite uz spi tvrde), podlozte se polstarema a bud spete taky nebo si neco ctete a hotovo. Uklid nebo vareni se pro jednou prece nepo.. Hlavne, ze je malej spokojenej 🤗
A s nositkem poslete tatinka, babicku, kamaradku na prochazku a odpocinte si 🙂
@hani007 : Beru si ho do postele vždy jen ráno, když muž odchází do práce. Nakojim ho vleže a pospávám. Prcek ale stejně sebou šije a každou chvíli se budí. V noci ho tak nechat bych se bála, muž se strašně ve spaní roztahuje 😀.
@belleelle : No, té noci se právě strašně bojím. Přes den si klidně zdřímnu s ním na břiše, ale v noci jsem prostě chtěla, aby spal pokud možno sám. A ještě před 14 dny, stačilo zavinout, pohoupat, položit do postýlky, teď to na na něj už neplatí...
Holky, s tím refluxem, moc nevím, jak to poznám. Malej ublinkne skoro pokaždé, ale žádnou obloukovou šavli nehází. Ublinkne ale jen v bdělém stavu, ve spánku nikdy. Po kojení nepláče, to spíš právě jen, když ho nemůžu uspat. Prospívá taky pěkně, až moc, řekla bych. 🙂
@liliana2016 Malej ma 4 mes. a taky si ublinkne skoro vzdycky. Mimca to delaji, kdyz se preji. Reflux je prave ten oblouk. To by ste poznala hned. Je to fakt naloz. Nam se to stalo jednou, kdyz sem mu dala homeopatika a nejak mu nesedla ta konzistence 😅 Jinak, vim, ze se mi to keca aze je to pro vas ted mozna nepredstavitelny, ale chce to prvni tak 2 mesice proste ,,pretrpet,,. Pak to bude uz jen radost a kdyz ne uz si z toho alespon nebudete delat takovou hlavu, protoze se s mimcem tak zzijete, ze brzo poznate proc zrovna breci a co mu pomuze. Chce to si na sebe proste jen zvyknout 🙂
@belleelle : A ty necháváš na bříšku i před noc?

Najlepsia rad mojej mamy, moj 2 mesacny nazaciatkus a vzd ypo polhodine zobudil...Dajmu plienocku cez oci, odvtedy spi podla tabuliek, po polhodke sa prebral, videl bielo a spal dalej, prv som to rpaktizovala v kociku, potom aj doma...on sa ti nevie dsotat do hlbsej fazy spanku...Druha moznost je vzdy po hodine ho uspat na tu polhodku a cakat, kedy to rpejde.
@hani1234 nie vsetky.