Může být dítě vyhozeno ze školky?
Dobrý den, z důvodu špatné finanční situace a nutnosti pracovat musím dceru umístit do školky ve věku cca 2 roky a 9 měsíců, ředitelka školky má volných míst hodně, nastupovat bude v září. Teď má dcerka 2 roky a 5 měs. cca, a i když se snažím, nic neumí (a dokonce mám pocit, že umět nechce, vadí jí, že se snažím aby jedla sama, vynucuje si krmení, a tak je to se vším, nočník odmítá..). Strašne se bojím, že mi hned první den nebo týden ve školce řeknou, že si ji mám vzít zpátky domů. A já už budu domluvena v práci. Žiju sama v cizím městě, babička je nemocná 400 km daleko, kamarádky na hlídání nemám.
Pro autorku.
Já když viděla požadavky do školky u nás, začala jsem málem brečet. Taková batolecí maturita. Budu zadat i neplacené volno v práci, nejspíš mě vyrazí. Zkusím školku a dopoledne, ale nejspíš to nevyjde. Na jednu školku koukám od vchodu do domu, ta bere až od tří let 🙁 a přitom je super - smíšené třídy, jsou hodně venku. Je mi ze školek smutno, jsou nacpané a děcka se nedostanou. Už jsem přemýšlela i že bych nabídla někomu se stejně starým dítětem hlídání, když stejně zůstanu doma.
@veronikav31 kdyz vam to vsem takhle vyhovuje tak potom je to v poradku. Ale nekdo to ma treba nastaveno jinak 😊
Znam deti s plenami ve skolce, je to o lidech!!!
@sasui1 upřímně,je jedno co si v tomto případě myslí učitelka,ale já jsem máma a holt,když jíst nechce,tak ať dcera nejí,to není důvod k tomu ji krmit jak malé mimino.parkrat to zkusila moje tchýně a obě děti ji to vysvětlili rázně a já pak taky.
@veronikav31 nechápu, proč jsi tak útočná. Spousta maminek by byla naopak ráda, že učitelka nenechá dítě hladové, když ještě nezvládne samo sníst oběd a nakrmí ho.
Moje sla normalne s plenama....na odpo spani je mela...a normalne ji vzaly...a po mesici-dvou ji uz nemela
Musí být bez pleny. S krmením v prvním ročníku problémy nemají aspoň ne u nás ale myslím si že jako u každého dítěte zafunguje dav. Jak uvidí ostatní děti, bude taky papat sama. 👍 Však uvidíte 👍
@veronikav31 ja ti nepsal co si o tom myslim ani ja ani vase ucitelka. To je i me jedno! 😁 Ja jen napsala ze pokud vam to vyhovuje tak to je prece pro vsechny dobre... Ale nekdo to muze mit jinak a i to je dobre a je treba respektovatvi jeho nazor a hned nejit do utoku 😉😊
@betelgeuzz nejsem útočná.jen si dobře vzpomínám na rozhovor dvou učitelek,které se mezi sebou bavily o tom,že některé děti nejsou na školku připravené,že nejsou schopné se sami najíst,napít,uklidit si hračky apd...že je to hrůza,že je to rodiče ani nenaučí.takže děti se snažím vést k samostatnosti. proč bych dítě měla nutit do jídla co mu nechutná?že musí být dřív najezené než ostatní?díky tomuto přístupu moje neteř blila pokaždém vypití mléka ve školce(protože je k tomu učitelky nutily), jako sorry,ale kde to jsme? když dítě řekne,že jíst nechce,že mu to nechutná,fajn,když ochutná a jíst to dál nechce,tak proč jej do toho nutit?
@veronikav31 tak si přečti, co @sasui1 napsala. Ne, že děti nutí, aby jedly, i když nechtějí. Jsem taky proti nucení do jídla, ale to v příspěvku nepsala.
@veronikav31 Mám nejedlika, osobně bych byla nadšená z učitelky jako je @sasui1
Věk 2 roky a 9 měsíců mi přijde na školku vcelku normální. Já dávala syna v 2 a 5 měsících...ale podminkou byly jak tady píšou asi všichni plíny...a domluvit se na základních věcech + nějaká snaha v oblékání (v době nástupu uměl akorát slipy, tepláky a boty). Syn chtěl jíst sám někdy od roka a půl možná dřív...takže tohle jsem neřešila, ale ani by mě nenapadlo, že by dítě někdo ve školce krmil.
Je duben, do září máš času dost, ale určitě bych se na tyhle věci co píšu zaměřila...tj nekrmit, ať se začne oblékat...ten nočník nevím, to prostě dětem musí dojít...úplně nevěřím, že se to dá nějak vštípit, o když někdo to driluje. Já nechtěla stresovat syna a k sebe, nikdy jsem nenutila na nočník a on si prostě začal říkal po 2 letech sam čůrat...sundala se plina a bylo, nehody defacto žádné.
Poptej se ve školce, ale pokud by takový stav byl v září, určitě to na školku není... Plíny a jídlo snad musí vyžadovat všude. Ale času dost, když maknete, tak v pohodě 🙂 . Držím palce.
@betelgeuzz nucení do jídla to je i krmení,nechceš,tak otevři pusu...
@mourovatakocka mám taky doma nejedlíka,ale i tak bych nadšená z krmení nebyla a nebudu.rozjídá se díky něčemu jiného a krmení to opravdu není a díky tomu i přibírá
@veronikav31 Každá máme svůj způsob.
@veronikav31 podle tebe je vlastně všechno špatně. Jedna maminka napíše, že dítě dokrmuje, na to jsi reagovala, že co ve školce, že tam ho taky dokrmují? Na to napsala sasui1, že to není problém, že ve školce děti klidně dokrmí, ale to je pro tebe taky špatně. Tak hlavně, že jsi našla školku, se kterou jsi spokojená, ostatní budou spokojení v jiné.
@betelgeuzz není všechno špatně. jen na co dítě krmit,když se samo nají. A pokud to maminkám vyhovuje tak ať jim děti krmí kdo chce.mě to nevyhovuje,tak to nikdo nedělá
@veronikav31 Tak to je fajn, ze je ochoten zdlabnout bylinky. To by u nas neproslo🙂 Do skolky dcerka nechodi kvuli vazne potravinove alergii. Jinak ty jeji obtize a odporem k jidlu a strach z novych veci jsou oravdepodobne nasledek na alergii na kravske mliko v kojeneckem veku ( UM). Vsechny ostatni mozne fyziologicke priciny ( snad) testovany a neprokazany. Pry se temto detem casto usadi v mozku hluboko v podvedomi informace, ze jidlo je nepritel a prinasi nepohodu. Proste hluboko vkoreneny strach z jidla. Vetsinou se to zvladne do 1.tridy dostat do normali, ale byla doma, kdy byla ochotna snist jen suche testoviny, suchy chleba a vodu. To pak klidne krmis, protoze jde o zivot. Ale chapu, ze nekdo kdo tuto zkusenost nema, tak to muze povazovat za rozmazlenost. Ja taky nekdy prikre soudim nejake veci a kdyz pak je dama zaziju, tak si rikam, ze jsem byla pekne hloupa. Tak jdem v tom hodnoceni uz opatrna.
@veronikav31 Krmeni neni nuceni do jidla. Nejedlici se vetsinou jidla nedaji donutit, klidne se ti i poblejou, kdyz mi meli jist bez vlastniho rozhodnuti, je to desna makacka je s usmevem na tvari a humorem a v dobre pohode presvedcit neco do te tlamy strcit. S vekem to je snazsi, pac maji vetsi mozecek a dokazes se s nima lepe domluvit. Uz nejedou plne prez instinkty. U nas treba hodne pomohla dohoda, ze budeme ochutnavat kazdy den nove veci. Pro nekoho nepohopitelne, ze dite nechce ochutna sladky ovocny jogurt napriklad a kdyz se to po trech mesicich obcasneho nabizeni podari ( zase nesmis moc tlacit na pilu, pac pak uz by si to nedala nikdy), tam rekne, ze mu nechutna. Ale staci jedna dobra zkusenost, neco zachutna a priste uz ma v hlavicce, ze moznaaaaa ta dalsi nova vec bude taky dobra... Ale sama by si tu lzicku noveho do pusy nedala, ovsem jak najdeme neco co chutna, tak uz si to sama da...
Ahoj,teraz je april do septembra sa vsetko nauci.Aj ten nocnik pride. Fakt by som sa kvoli tomu nestresovala.Z vlastnej skusenosti mozem povedat,ze moje dve deti isli do skolky pred 3.rokom a uplne v pohode.Anna je decembrova,takze mala 2 roky a 9 mesiacov,na nocnik sa naucila 3 tyzdne pred nastupom do skolky.Toho roku pojde aj ten posledny,tiez este nie je uplne odplienkovany,aj ked to skusame.Nestresuj seba a ani dieta.Mate este furu casu.
@betelgeuzz
presne,hlavne ked sa stretne odplienkovanie s tazkym obdobim vzdoru.
@kaja2016 dostává je ve formě kapek do vody.kdyz jde o alergii tak se to dá pochopit,ale normální zdravé dítě u toho ne.
@veronikav31 No to ale nikdy nevis, co za tim je.-) U nas neprojde ani sladky sirup, nebo vitamin D, je fajn, ze ti zdlabne kapky...
@sasui1 a jak se to resi s detma co nemluvi? Maly ma v srpnu 2,5. Rada bych aby v zari nastoupil do MS. Nocnik zvlada jaks taks, ale to vypilujem, ale nemluvi. Starsi ditko nastupovalo ve stejnou d9bu, taky nemluvila moc, ale zvladala zakladni fraze a rozmluvila se. Syn ovsem ani tuk. Co jsem se bavila s ucitelkou tak rikala hlavne at je bez plen, ale bojim se aby tam snim nebojovaly.
@kaja2016 No, kdyby to některé maminky napsali, že je to ze zdravotního důvodu,tak bych reagovala jinak, ale většinou je to z pohodlnosti-bohužel.my s tím problém naštěstí nemáme 🙂 u nás se jí jakékoliv kapky, jak vit. D tak i vitamín B, tak i bylinky ve formě kapek, po těch se naštěstí dost rozjedl a přibírá 😉
Ještě máš pár měsíců, aby se to naučila, určitě ve státní školce je nutné, aby byla bez plen, s oblékáním a někdy i krmením učitelky těm nejmenším stejně pomáhají, aspoň u nás (základ je ale, aby dítě jedlo samo a max. když je dítě příliš pomalé,,"frfňá se v tom", tak naše učitelky obchází a po lžičkách občas nakrmí, aby to z toho talíře mizelo)...jinak teda většinou v rámci přijímacího řízení je dítě do předškolního vzdělávání přijato "na zkušební dobu 3 měsíců", za tu dobu pokud by se zjistilo, že opravdu není přizpůsobivé chodit do MŠ, např. pravidelně se počurává, neobleče si mikinu, bundu, nepřevleče samo do pyžama...může školka doporučit ukončení předškolní vzdělávání dítěte pro nezralost (v praxi za ty dva roky,co mám ve školce starší dceru, se toto nestalo, většina dětí si na školkový režim často zvykne a i ti největší "mamánci" jsou hnáni davem a kamarády a zkouší...a ve školce dělají to, co doma prý "neumí" nebo nechtějí umět (a matky to dělají za ně)
Nectu vse, ale s plenkami zalezi na skolce. Ja davala svoje dvojcata do mestske skolky v lednu a na spani meli jeste plenky. A ucitelky s tim problem nemely. Zbytek bych az tak neresila. Najist se nauci, oblekani snad jeste ani ve trech letech nebude z vetsi casti zvladat. U nas ve skolce ucitelky deti dokrmuji, kdyz nechteji jist, pomahaji s oblekanim atd. Opravdu nikdo nepredopklada, ze tam das dite, ktere bude umet vsechno.
@alcar A chápaly, rozumněly, jim tety ve školce? Dcera třeba pro nás jasně říká čůrat a moje máti to prostě neslyší 🤷
@novgan jestli rozumi tomu co rikas tak v tom nevidim problem a ve tridach maloslu je takovych deti vetsina. Zazila jsem i 2 deti ktere nemluvili ani ve 4 (ale teda v dusledku nejakych traumat)... Musi vedet co po nem pani ucitelka chce at z toho neni vyjukany ale jinak jsme zvykle ze na nektere otazky jako treba jak se jmenuje rodina zviratek... Mlci i predskolaci 😁😊 ale je fajn najit si skolku kde jsou pripraveni na 2letaky. Je tam chuva a pocita se s tim ze jsou to malosci 😉

@petule284 Moc krásný příspěvek ❤️