Nezapojení otce do péče o miminko: Zkušenost vyčerpané matky
Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda vám chlapi pomáhají doma s miminkem.
Mám 4 měsíčního chlapečka a od narození je to trochu extrém, je hodně živý, trápí ho prdiky-tak často večer pláče. Snažím se mu věnovat, přes den si s ním povídám, zpívám mu,ukazuju hračky apod. Když přijde chlap z práce jde si lehnout a říká,že je unavený. Nechám ho se vyspat,ale pak mi stejně s malým nepomůže (max na 5 minut,když fakt potřebuji na záchod). V nocí spí někde jinde aby se mohl vyspat do práce (sám uznal,že v práci si víc odpočine než být s malým doma).Občas si jde zaboxovat a ptá se mě jestli to nevadí,ale pak přijde a zase se vymlouvá, že je unavený.. a tak se o malého nemůže starat. Když argumentuju já,že jsem unavená pořád tak mi na to řekne,že to je úděl matky. Za celou dobu přebalil tak 3x a to jen z donucení. Uspal 2x a jen proto,že u toho byla jeho mamka a řekla mu ať mi trochu pomůže. Vážně jsem vyčerpaná ale když malého pohlídá babička,tak si radši uklidím..
Jen jsem ho prosila, aby si ho vzal aspoň večer na 10 minutek,když má zase před spaním malý záchvatíky a pláče,ale on mi na to řekne,že on chce být určitě u maminky a ani to nezkusí.. za celý den se mu věnuje tak 5-10 minut a to jen proto, že opravu už potřebuji na záchod nebo něco.. A to mi pred narozením malého říkal jaké mám štěstí,že mám takového chlapa,protože on mi se vším bude pomáhat..
@karolina123456789 Ostatní zatím přidali většinou zkušenosti s tatínky co by nejradši i kojili (berte s nadsázkou) tak já přidám svoji.
Můj manžel a tatínek našich dvou dětí nebyl nikdy a nebude ten chlap, který by se staral o miminko i když to dokáže. S první dcerou přešel strach z toho jak držet miminko, ale nikdy nešel sám a nevzal si ji. Je to chlap, který neumí s tak malými dětmi komunikovat a "neví co s nimi". U první dcery byl zvědavější tak si ze začátku nechal dobrovolně ukázat přebalování, ale sám to nikdy nedělal, až když sem ho k tomu já nebo tchyně dokopala stylem, že ať nám to ukáže že to určitě už zapomněl. Koupání až byla starší a trochu tam řádila a to ji rád koupal sám s pomocí (držel ve vodě a já vše okolo 😄). Ale obecně se o miminka nestaral sám od sebe, já se ho neptala a šoupla mu je. Ale věděla jsem že beze mě se i postará, protože musí. Od dob co a ním hodně začali komunikovat sami děti a dolezli si za ním a může s nimi řádit tak funguje naplno a jinak.
Tím chci říct, že ne každý chlap "je na miminka" ale později může fungovat naplno, a teď když potřebuješ tak mu prostě miminko musíš dát a neptat se, protože sám si opravdu nepřijde, možná časem.
A ne nevadí mi takovýto přístup mého muže, protože i přes to že se nestaral sám o miminko tak své děti miluje. Já jsem prostě máma a s tím vším okolo miminka jsem počítala a od tatínka je to opravdu pomoc ne jak tu píšou ostatní, že se nestarají o miminko neznamená, že to nejsou správní a dobří tatínkové.
Syn má třináct měsíců, když třeba manžel o volnu vstane dřív, syna si vezme a přebalí, někdy jdou na vychazku. Když někde jsme, bere si ho, abych měla volno. To je všechno… doma ale uklidí, uvaří, vypere, nemusím to vůbec řešit, když se do toho vrhnu, tak mi i říká, ať to nechám. Ale pokud navrhnu, aby si syna vzal třeba na hodinu a já uvarim, tak nechce. Mám dojem, že neví co s nim, jak ho uklidnit, uspat. Syn třeba brečí a max houpe kočárek, když už ho neco napadne, nenapadne ho treba pochovat, musím mu říkat a pak je uraženej. Ale hezky si s nim hraje (což zas já neumím, jsem spis “vzdělávací typ” a volna hra není moje parketa) Bavili jsme se o tom, rikal, ze je syn ještě malej a proste jak bude “víc reagovat” chce se zapojit víc, teď v tom plave. Krmil snad jen když jsem byla nemocná (držel lahvičku ale sterilizovala jsem pak stejně já 🙂 ) takže z mýho pohledu vyloženě o syna se vlastně moc nestará, v domácnosti ale toho udělá fakt hodně. Z jeho pohledu - nemá volno, pracuje “aby nás uzivil a měli jsme se dobře” a chce pak volno. Je to asi jediný místo, kde se neshodneme, mluvíme o tom ale dost. Když ale třeba potrebuju drzet syna ve sprše, nebo při prebalovani, když blbne nebo tak, tak jde. Někdy když je toho hodně, tak mám už kousek od výbuchu:D tak jsme se shodli, že stačí říct, že už nemůžu (mám zvyk chodit za hranu a pak jsem v háji :D) a on to co už nemůžu ohledně syna, dodělá. Jen mi chybí třeba ta moje hodina, kdy se muzu jen dívat na telku, nebo neco. To už přes rok prostě nemám, zatímco on jo a v tomhle směru mi to vadí. Jen třeba sledovat telku a nemuset řešit uspávání nebo něco. Jak nemám čas sama pro sebe, tak mám pocit, že si neodpočnu.)
Prosila? Dítě není jen tvoje, je i tatinkovo, tak mu jej predej a ať se kouká postarat, bojí tohle a bojí se tamtoho...to jsou jenom výmluvy...
Mě hrozně baví odpovědi typu "muž to neumí, bojí se/nebaví ho to s miminem" nebo "neumí vařit, je to chlap". Tyjo, a ženský se asi roděj s tím, že je bude bavit většinu života jenom skákat kolem mimina a plotny, ne? 🤦♀️ Nepřeháněla bych to, ale párkrát do týdne, až si muž trochu odpočine po práci (ne, že prospí celé odpoledne), bych mu oznámila, že jsem unavená úplně stejně a jdu si po svém. A šla bych si třeba v klidu nakoupit nebo lehnout. Netuším, jakým právem by chlap měl doma dělat, jen co ho chudáka baví a ženská odnášet ten zbytek. 🤷♀️
Manžel pomáhal od příchodu domů,ze začátku v porodnici si ji bál pochovat,ale pak se snažil i přebalovat, pohlídal ,když bylo třeba,dával si je i na tygříka,a taky mi říkal ,že je unavený,ale když jsem ho o něco poprosila nebyl problém, někteří chlapy na tohle nejsou a víc si to užívají až jsou děti větší
@karolina123456789 Ahoj, mám 15-ti měsíční dvojčata holky.Věškerá péče o ně je výhradně na mě, můj chlap říká že proč by se měl v tomhle angažovat když nemusí.Už jsem mu říkala že kdyby mi s nimi občas pomohl že bych pak měla víc času na jiné věci.Když jsem byla s jednou z dcer v nemocnici tak se ale o druhou zvládnul postarat perfektně.Musím říct že je to pro mě velmi časově náročné... třeba večer než obě postupně vykoupu a nakrmím tak mi to zabere dvě hodiny... už si mu ani nezkouším o nic říkat, proti vím že to nemá cenu...😔
Ahojky, bohužel se nezapojuje v raném věku dítěte většina tatínků. Mají děťátko rádi ale ... Ten tvůj není nic neobvyklého. Chlapi to tak prostě mají no.. Až dítko trochu odroste bude se to zlepšovat.
Ne, nepomáhá. Stará se o naše děti, jak může. Pomáhat můžou babičky. Ano s malým miminem se trochu bojí, ale to já taky 😂 teď naprosto bravurně zvládl 10 dní se čtyřletou, když jsem byla v porodnici. Na výrobě se podílel, děti jsme chtěli oba, tak nevidím důvod, proč by se neměl starat. To samé domácnost, bydlíme tu oba, tak proč by měl uklízet jenom jeden.
Žádný úděl matky neexistuje. Je to jen výmluva. Dítě je obou, rodiče jsou oba. Dokonce to ani není tak, že vám má “pomáhat”, ale on se má starat. Tohle si zařídili pánové v době kdy ženy nesměli ani volit nebo studovat vysoké školy, ale doba je už dávno jiná. Když se půjde do historie dál až do pravěku, tak zjistíte, muži nebyli nonstop na lovu. Všichni byli spolu, všichni se dělili o děti, oheň a sběr plodů. Lov mamutů nebyl jejich každodenní činnost. V dnešní době tomu fakt nerozumim.. něco o tom například zde: https://www.dotyk.cz/magazin/pravek-zeny-lovkyn...
Jako potvrzuju ze do cca 1 roku je to pro chlapa neco nepochopitelnyho, neprijemnyho, otravnyho. Na spoustu veci mame my zensky hormony a instinkty, ale chlapi se to musi ucit. Takze chlapy, kteri se od porodu dokazi o mimino plnohodnotne postarat obdivuju. ALE! Pokud si dela svoje a tebe v tom necha vyravhat, ze je to udel mamy, to mi prijde dost pres caru. Je to prece jeho dite, ne? "Pokud nechces prebalovat, nemel jsi sukat. "
Jako samozrejme ve chvili, kdy ten chlap pracuje a nosi domu penize, tak po nem nebudu chtit, aby k miminu v noci vstaval a staral se i nej polovinu casu. Ale aby si myslel, ze se ho to netyka, a tys ho musela palu na kolenou prosit, aby sis mohla dojit na zachod, to je taky spatnej extrem.
Muj se plnohodnotne dokaze postarat o starsi dite a o domacnost, o mimino rekneme 10% casu. A tak nejak to ma byt.
U prvního dítěte byl manžel nejistý, ale zapojoval se do koupání, pochoval, naučil se přebalovat, oblékat. Prtě bylo víc na mě, protože jsem ho kojila. U druhé dost podobně, u třetího jsem musela ve 3 měsících na operaci a zvládnul komplet péči 4 dny, pak než jsem se dala do kupy, tak mi taky hodně pomáhal.
Asi bych se mu snažila vysvětlit, že i pro tebe je hodně věcí nových, učíš se za pochodu a že mu se získáním jistoty v péči o miminko ráda pomůžeš. A že je to opravdu náročné i pro tebe, takže potřebuješ mít i nějaký čas pro sebe, kdy zároveň můžeš být v klidu, že je o miminko postaráno. SIlácké řeči před porodem bych moc v potaz nebrala, ono představy a realita se dost liší 🙂 Jinak čekala bych, že s přibývajícím věkem se to bude opravdu lepšit. Ve chvili, kdy prcek začne reagovat, kdy se začne pohybovat, pak chytne trochu nějaký rozum, domluví se... už je to o něčem úplně jiném.
@bassetlady takhle přesně smýšlím i já 🙂
@jjasmina já se nestačím divit těm názorům tady. Jako, že do roka je dítě pro otce něco otravnýho. WTF??! Co to je za názor?
Muž nepomáhá, je to jeho dite, takže prostě se stará jako já :D ne vždycky ho to hned napadne, takže kolikrát mu prostě řeknu ať malou nakrmí, nebo mu ji vrazim do ruky ať chvíli chová on, nebo se seberu a jen oznámim, ze si jedu nakoupit a ať na děti dohlidne :D prostě se nedoprosuju, nečekám až se sám nabídne, ale to dítě na něj prostě prehodim. Jindy třeba sám vezme děti ven, ať mám klid. On říká, že si od toho odpočine v práci a já sem s dětmi většinu dne, tak aspoň večer trochu bodne, když nemám neustále nějaké dítě na rukách :D
Manžel nepomáhá. Manžel se o dceru stará stejně jako já. 💓 Pomáhá nám babička.
@tasimia jooo tak to souhlasim. U nas to nebylo umyslne, ale potrebovala jsem neco akutne koupit co by on tezko hledal, tak jsem mu malou nechala doma a bylo. Musim priznat, ze narazove hlidani si nalezite uzil 😂. Pravidelne probehla nejaka kalamita. Napriklad jsme trenovali nocnik a mala mela nehodu zrovna vsude nebo mala byla na zachode a cela sebe a vse okolo pozvracela. A tata? Musel a zvladl to na jednicku. Ti chlapi si poradi, zvladnou to, ale je pro ne jednodussi kdyz je tu maminka a zajisti to ona 👍. Takze souhlasim s tvym nazorem. Je to jeho dite a nenecha ho trpet, tak si to vyzkousi a maminka si chvilku uzije sama sebe.
@karolina123456789 muj muz je ten nej tatinek na svete.. Dcera se narodila predcasne o 3 mesice. Chodil za ni klokankovat na jipku.. a uz tehdy ai vytvorili pouto. Kdyz jsem pak s malou prisla domu, vzal si otcovskou dovolenou 14 dni a nechtel abych se o malou starala..vstával k ni v noci a me nechal spát (mléko jsem mela v zásobách, byla malicka spatne ode me sala) takze ji krmil, prebaloval. Byl s ni den i noc a nechtel abych se o ni starala 🙂 Koupal a. Stříhal nehty.. Dela to do dnes. Prijde z prace vecer, ma narocnou praci a chce byt s malou. Taky obcas spi vedle v pokoji aby se vyspal kdyz mala vecer nemuze usnou a on zrovna musi driv do prace.. Jinak nekdy ji ale vykoupe sám kdyz jdu na nakup..uziva si cas s nia. Striha ji nehtiky pravidelne (ja je jeste nestrihala, nepusti me k ni). Kdyz se mala pokadi, tatka nasadi rousku a jede 🙂))
Jsem ted s malou celý den nez se tatka vrati z prace i noc..ale on si cas na ni udela vzdy i kdyz je hoooodne unavený. Zboznuje ji a vicemene si holcicku pral a vysnil takze se mu splnil sen. Chova se jako uzasny dokonaly otec a jsem na nej pyšná.
Vim, ze kdyby se mi cokoli stalo..on se o ni postará.
Byvaly manžel se o kluky dvojcata nestaral. Utikal od nich a radsi jezdil na sluzebky.
Nepomahal a byl jiny.. ja jsem byla uplne k.o takze mi pomahali rodice aspon se vyspat.
Starame se oba úplně stejně. Nechtěla bych dítě s chlapem, co by k dětem neměl vztah a nechtěl pomáhat. 🤷🏻♀️
A to dite neni jeho ?
Jako nesouhlasim s rozlozenim 50/50 pokud chlap pracuje ...ale aby nemel o dite zajem mi prijde hrozne a uz davno bych to s nim resila... Denne neco z toho : Zajit s kocarkem...hrat si ...prebalovat , Koupat je podle me uplne normalni...
@veronicka89 Já jsem teda pro rozložení 50/50 při péči o děti i domácnost (pokud není v plánu že žena už zůstane na trvalo v domácnosti) protože až začne chodit do práce i ona tak stále bude v tom případě víc práce doma a okolo dětí na ní, už to tak bude "zajeté".
Můj manžel pomáhal už u první dcery před čtyřmi lety, stejně tak u druhé když se narodila a teď i u té nejmladší, stará se o všechny tři holky, dělá domácí práce když je potřeba, nechá mě o víkendech se vyspat klidně i do desíti. Když sem nemocná nemá problém ani uvařit a nechat mne odpočívat. A to krom práce ještě i podniká, takže je někdy časově vytížený. Jak ale sám říká, uvědomuje si jaké to je se starat o děti, domácnost a v mém případě i pracovat a proto se snaží pomáhat, protože děti sme si pořizovali společně, my oba jsme rodiče a proto se taky oba musíme starat. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že to tak nefunguje vždy, bývalý partner takový nikdy nebyl a jsem ráda že sem odešla a našla si chlapa který chápe že děti nejsou jen moje a že bych se z toho zbláznila kdybych měla být 24/7 na vše sama.
Ano, kdyby mohl, tak by i kojil. Čím jsou děti starší, věnuje se jim snad víc než já. ☺️
Máme tři děti, nejmladší má pět měsíců. Jsou to naše děti, takže tatínek se stará stejně jako já. Miminko začal přebalovat už v porodnici, ukázala jsem mu, jak na to. Kromě kojení zvládne úplně všechno a dělá to s naprostou samozřejmostí. Když jsem unavená, sbalí všechny děti a jde s nimi na procházku. Když chci někam jít, třeba s kamarádkou na kafe, do kina, ke kadeřnici, udělá všechno pro to, abych si to užila sama a odreagovala se. Koupání a večerní chystání do pelíšku je v jeho režii, já jen zavelím, že je čas 😀 Myslím si, že řeči typu "bojím se toho a toho", "s dětmi to neumím", "bude to lepší, až bude starší" a podobné, jsou od chlapa jen a jen výmluvy.
@bassetlady Taky se nestačím divit, co tady čtu! Ne, prostě není normální, když se tatínek nezapojí do péče o dítě 🤦♀️
@jola777 tys tu nekolikrat psala, ze zabezpecit rodinu je ukol muze, a nikoliv zeny. Touhle optikou je celkem nespravedlive na nej prehodit i 50 % povinnosti v domacnosti a kolem deti, ne? Just sayin'
@karolina123456789 mam to úplně stejně, akorat malá uz bude mít 4 roky 😂
@felixfelicis Ano, a za tím si stojím. Proto píšu: "pokud není v plánu že žena už zůstane na trvalo v domácnosti". Pokud žena bude chodit do práce (protože musí nebo třeba i chce) tak by se to mělo dělit půl na půl.
@bassetlady můj manžel ji od prvního okamžiku miloval nadevše, vstavali sme oba a choval ji klidně do 3 ráno a pak šel do práce, malá se budila co hodinu, furt na prsu a manžel vařil, uklizel a vyloženě kmital. Sme v tom oba ❤️

Syn má 6 let, za celou dobu ho tatínek jednou odvedl do školky, jednou vyzvedl. Už jsme od sebe, takže když má mít malého, je vždy u rodičů, ať se stará babi, ne? Nevim co by dělal tedy druhý syn 9 měsíců s porad jen řve, neodlozitelnej, šílenost. A to chodím do prace. Jo, my ženský musíme vydržet všechno, ale někteří pánové...