Noční bolesti až hysterie u dítěte. Znáte to také?

ingrid3
21. únor 2015

Dobrý den všem. Moje pětiletá dcera měla už od malička spíš neklidné spaní, budila se, křičela ze spaní - pediatr vysvětloval tím, že aktivní děti (což ona je) bývají aktivní i v noci, prožívají celý den znova. Ale posledního půl roku se "špatný sen a pláč" přeměnil na jiný, pro mě tedy větší problém - bolesti nohou anebo bříška. Pláče až hystericky, svíjí se na zemi, třeba se ke mně plazí s tím, že si nemůže na nožičky stoupnout - pro mámu hororové scény. Rozsvítíme, masírujeme - ať už nohy nebo bříško, obyčejně tak hodinu, uklidní se a usne, někdy se probudí znova, ale většinou spí do rána. Nožičky ráno nikdy nebolí, bříško už ji bolelo i ve dne. Byly jsme se zatím poradit u dvou pediatrů, dcera dobře jí, prospívá, nemá průjem, nezvrací. Zatím nám doporučili preventivně vyřadit lepek a laktózu a podat preventivně antiparazitika. U nohou jsou to prý růstové bolesti. Nemohu se zbavit dojmu, že problém je spíš v psychice. Řešíte, prosím, někdo něco podobného? Děkuji.

madulinka
21. únor 2015

Ahoj, bohužel řešíme. Naše malá od malička nespala v noci dobře. Přes 3 roky se v noci neustále budí. Poslední půl rok je to i bolestmi "nožiček". Vypozorovala jsem, že když má teploty, občas mívá do nožiček křeče. Takže masírujeme, a když má teploty, většinou spím s ní (spíme v obýváku na gauči), protože bych se ulítala neustálým běháním v noci k ní do pokojíčku. Bohužel se to už stává i normálně, když nemocná není. Nevydržela jsem to, pediatře jsem to říkala, ta to přešla, že se to stává. Možná z mé pochybnosti, jsme s malou byly i na vyšetření v nemocnici, kde podstoupila odběry krve (asi 9 ampulek krve, prořvala to, ale za vidinou nějakého výsledku jsem si říkala, že to prostě musí být). Na výsledky jsme čekaly týden, na podrobnější dalších 14 dní.. NIC nezjistili, ba co víc, naznačili, že to může být psychické,... U tříletého dítěte, když se mi téměř každou 2.noc budí bolesmi nožiček - nemůže si na ně stoupnout, musíme masírovat, aby to povolilo.. ☹ Před vyšetřením jsem si říkala, že půjde o růstové bolesti (ale upřímně - vyčetla jsem, že jsou kolem 5. věku dítěte - na to je naše moc "mladá", není žádný čahoun, aby jí to bolelo, že hodně roste - má ve 3 letech 90 cm.. V nemocnici mi řekli, že když budou bolesti přetrvávat, máme třeba zajít na revmatologii... Vůbec nevím, co malé je, snažím se jí dávat pestrou stravu - ovoce, zeleninu, ryby (má je celkem ráda).. Třeba jsem si myslela, že by mi mohla pediatra doporučit nějakou formu magnezia, ale nic takového.. když něco navrhnu, zdá se mi, že je to rázem doktory zamítnuto. Byla bych ráda, kdyby to bylo "jen" psychické a nic malé nebylo, ale nevěřím tomu, že by křeče do nohy a celkově buzení ohledně bolestí, bylo jen psychické,..

sarkar
21. únor 2015

Nakoukla jsem jen že mi tohle téma vyjelo na hlavní stránce a zaujalo mě, naštěstí (ťuk ťuk) nic podobného neřeším, holky ale asi kdyby se to stalo u nás, zašla bych za nějakým odborníkem na psychiku, přijde mi, jak to tak píšete, že Dr. akorát dělají vyšetření, tím ta děcka a i vás ještě víc stresují a stejně neví nic. Může to být třeba psychosomatického důvodu...mě v dětství strašně často bolela hlava a zjistila jsem až o dost později, že je to z nervů (trpím na to často, ale teď už si na to dávám pozor) - třeba když mi sestra "vyhrožovala", že mi uteče (pamatuju si tu situaci hodně dobře, stály jsme pod panelákem a jediný, co by se stalo by bylo, že bych musela obejít vchod a cinknout na mámu). A mě z toho bolela hlava až jsem zvracela...
Moc držím palce, ať to dětičky přejde, musí to být strašně nepříjemná věc ☹

aalleennkkaa7
21. únor 2015

Nevím jestli Vám to pomůže, ale na bolesti nohou si z dětství vzpomínám, byla to hrozná bolest a pomohlo jen teplo u táty v posteli a masáž, případně myslím kousek brufenu. Máma mi později řekla, že to neviděla ráda, že myslela že mě táta rozmazluje a že to mám jako záminku, ale táta ji vždy odpověděl, že to nezažila tak neví co to je, že ho tak nožičky boleli v dětství taky. V dospělosti se mi to stávalo po brigádách na baru když jsem třeba 12 hodin postávala, tak mě buď takhle v noci bolely nohy nebo ráno chytaly křeče.

ingrid3
autor
21. únor 2015

@madulinka Madulinko, je mi líto, že řešíte podobnou situaci, ale zároveň jsem ráda, že Vaší dceři lékaři nic nenašli a doufám, že ani nikdy nebude důvod, aby něco nacházeli. Já vlastně doufám v to samé. Jen kdyby měl člověk jistotu, že to stačí jen vydržet a dítě z toho "vyroste" a hlavně bude zdravé. Mám pocit, že nedělám dost. Nechci dceru zbytečně vláčet po vyšetřeních, ale jestli to nepřestane (poslední měsíc je hodně náročný - každý týden 2x - 3x), tak už si u našeho dr musím o nějaké vyšetření říci. Aspoň z té krve. On se tváří, že o nic nejde, ale je to noční bolest....což je hodně divné. No a jsme objednané i k psycholožce. A jak píšeš, o stravu se také snažím dbát a dcera jí naštěstí pěkně. Nemyslím, že by jí mělo něco chybět. Naše holčička je na svůj věk poměrně vysoká. Přiznám se, že ještě víc jsem na nervy z těch bolestí břicha. Ty začaly až v říjnu, v září malá nastoupila do školky a moc se jí tam nelíbí... Proto mě napadla ta psychika. Moc přeji klidné noci a zdravé, veselé dítě. Kdybych se někde něco užitečného dozvěděla, dám Vám vědět.

ingrid3
autor
21. únor 2015

Moc děkuji, že jste se ozvaly se zkušenostmi. Vyrostly jste a vše jste překonaly, doufám, že tak to bude i s našimi dětmi.

ingrid3
autor
21. únor 2015

@sarkar Je pravda, že u dcery mě napadlo, jestli ta bolest břicha není břišní migréna, vyskytuje se prý u dětí. A my máme migrénu v rodině, takže genetické předpoklady tu jsou. Děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví, koukám, že v dubnu čekáte miminko 🙂

madulinka
21. únor 2015

@ingrid3 děkuji, taky přeju, ať to není nic a brzy to vymizí... je pravda, že já to taky mívala v dětství, byla to úporná bolest,... nedá se to popsat.. Nikde bolest nevystřeluje, ale tak nějak to permanentně bolí a je to celkem doba, než to odezní... Mě pomohlo podložit třeba bolavou nohu polštářem, a třeba ochladit (nebo aspoň psychicky mě to pomáhalo, to vymyslel můj taťka). Naše nechce o polštáři pod nohama ani slyšet. Pamatuju si, že v dětství to naši přičítali tomu, že jsem měla jako pětiletá komplikovaně zlomenou nohu, takže ty bolesti potom přičítali trvalým následkům.. Já jsem moc ráda, že naštěstí u malé doktoři nic nenašli, proto jsme i na vyšetření šli (abych ji zbytečně neodbývala tím, "že to bude dobrý" a přitom by to bylo něco horšího). Jsem teď klidnější.. U nás sice trochu pomáhá, když si ji vezmeme k ná do postele, když těma bolestma nemůže spát. Ale i tak se budí třeba co hodinu a prosí, abych jí tu nohu držela/masírovala.. Takže si přeci jen myslím, že tam nějaká ta bolest je..co by jí scházelo jiného, když už spí potom u nás? Přeju ať to u vás brzy vymizí... 🙂

tamarila
22. únor 2015

@ingrid3 @madulinka Na bolesti nohou v dětství si také živě pamatuji, i když nebyly nesnesitelné, tak spánek narušovaly. Každopádně to nemusí být psychické, nebo je to alespoň fyzicky podložené. Než bych nechala své dítě tak trápit, tak bych raději ještě chvilku otravovala pediatry. Možná bych natočila noční scénu, ať vědí o čem mluvím. Jinak kdyby to bylo psychické, tak by mohla pomoci "medicínka" před spaním, po které nožičky bolet nebudou. Nějaké placebo. Třeba pomůže, a kdyby ne, tak bych zkusila třeba týden nurofen od bolesti a vidělo by se jestli je nějaká změna. Mamky, nezbývá nám kolikrát než hledat a zkoušet abysme jim pomohly, nikomu jinému totiž na tom tak nezáleží:( Taky jsem řešila s dcerou problém který všichni pediatři odmávali, takže vím jaké to je, i když u nás nešlo o nožičky. Držím palce ať je spánek co nejdříve klidný!