Miminko už 5 dnů nespí, prdíky nemá.

liliana2016
26. črc 2017

Ahoj, prosím poraďte, jsem zoufalá. Mám skoro 4-tydenního chlapečka, je plné kojený, přibývá a prospívá krásně. Jenže teď už pátý den je strašně neklidný a to ve dne v noci. Ve dne mi spí sotva půl hodiny, pak pláče a nejde utišit. Uklidní ho jen kojení, ale když ho dám odříhnout, plazí se po mě a vykřikuje a kroutí se. Někdy odříhne, někdy ne. Prdíky nás už asi moc netrápí, dávám Espumisan, prdí teď docela často. Když mu dám rourku nebo teploměr, stolička jen teče, takže nafoukly není, navíc o víkendu když jsem dala rourku, tak se vyprděl, vystřílel, ale stejně byl i potom neklidný. V noci se mi budil mácháním ručičkama, takže jsem začala zavinovat. To pomohlo na pár dní, teď se mi z ní vykrucuje, jak je neklidný. V noci sice trochu spí, ale kroutí se ze spaní, kníká, takže nespím já. Jsem už fakt vyřízená, brečím, že nepoznám, co mu je, nevím, co ho trápí, pláče a vzteká se i po kojení. Nepomáhá ani Karpova metoda, prdíky by to být neměly. Vím, že nejsem sama, ale třeba máte nějaký tip.

alena2109
26. črc 2017

Ahoj, vím že se to lépe říká, ale pomůže když se uklidníš ty, drobečkové to vycítí a pak jsou ještě neklidnější. Prošli jsme si tím také, trvalo to cca 3 měsíce. A co pomohlo. Vysadit espumisan a místo toho jsme dali Bio Gaiu, jsou to probiotika a ty nám pomohly moc. Potom pomohl kontakt se mnou, malého jsem nosila, chovala, šátek a společné spaní. Mám pocit že ty první tři měsíce jsem jen kojila, opravdu jsem přikládala i po 30 minutách, není to jen o jídle. Bylo to hodně náročné, hlavně psychicky, pro mě asi horší než celé těhotenství a porod.. Někde jsem i četla, že je to tzv. 4 trimestr, prostě se miminka potřebuí "dopéct" u maminky 🙂 a neboj že si ho rozmazlíš.. Přeji pevné nervy!

liliana2016
autor
26. črc 2017

@alena2109 : Právěže já byla doteď klidná a říkala si, že to zvládnu. Ale už fakt nemůžu, jsem utahaná, chci se taky vyspat, najíst apod. Do postele k sobě si malýho dávám ráno, ani to nepomohlo, sice nebrečel, jen koukal jak puk a stejně za chvíli začal. Biogaiu bereme od začátku taky, ale jak říkám, prdíky nás momentálně netrápí. Jde o to, že malý nespí, vždycky ho přebalím, nakrmím, nechám odříhnout, zavinu, pohoupu dokud neusne, dám do postýlky... Za 10 minut se začne kopat ven, kroutit se, kníkat a nakonec brečet. Bez zavinovačky ho ani neuspím. A takhle pořád dokola... O tom 4.trimestru vím, snažím se mu simulovat prostředí v břiše, jak to jde, pouštím mu i vysavač, ale to funguje dokud neusne. Za chvilku se ale zase vzbudí. Už ani v kočáře ani mně na břiše nechce spát. Říkám si, že musí být přetažený, že se jednou musí vyspat, ale má fakt výdrž a prostě dneska je půl hodiny spánku u něj rekord...
Fakt nevím co dál, člověk by si tak rád miminko užíval, ne jen čekal, že to jednou přejde, ale když je sám unavený, tak to nejde. Partner taky pomáhá jak to jde, ale hold nenakojí, tak malýho skoro nesundám z rukou... Z okolí jen slyším jak mají zlaté a hodné děti to u nás platilo akorát tak v porodnici. Jenže teď už na malého neplatí nic...

elisc
26. črc 2017

Ahoj, můj syn měl také problémy se spaním. Zavinování nesnášel už v porodnici, vztekal se tak dlouho, dokud se neuvolnil.
Postýlku akceptoval asi první měsíc, pak skončil u mě v posteli. A uspávání, jedině v náručí. Pak jsem pořídila velký míč a spal během 5 minut. Nebo jsem ho vozila v kočáru, tam spal pěkně, několik hodin.
Když jsem byla unavená, uspala jsem ho na míči, sedla si na sedačku, syna položila na sebe a spala s ním.
Asi si řekneš, že jsem na sebe šila bič, ale takhle jsem přečkala období, než se naučil spát sám.

aktakd
26. črc 2017

Doporucuju zkusit satek nam hodne pomohl. Kdyz uz nevim, jak uspat, satek je jistota.

luj89
26. črc 2017

@liliana2016 nemuze mit hlad? Moje dcerka na tom byla podobně a pak jsme prisli na to, ze mam malo mleka a place hlady a jsme na dokrmu UM. Jinak teda nam pomaha spolecne spani, prso na pozadani, satek, mazleni, chovani.

liliana2016
autor
26. črc 2017

@elisc : To jsem právě všechno zkusila. Zezačátku zaručeně zabíral kočárek nebo ježdění v autě v sedačce, teď už ne. Malej vždycky po kojení usne, ale když ho sám do postýlky, vydrží mu to dalších 10 minut a je vzhůru. Vidím, že prostě nespí klidně a pořád se vrtí. Dřív mi v ní spal normálně. Jenže nechce spát ani u mě taky se pořád budí. Šátek jsem ještě nezkusila, ale těžko ho budu takhle nosit v noci po kojení. A když nespí v noci, musím dospat přes den, to taky se šátkem nejde.

alena2109
26. črc 2017

@liliana2016 vím o čem mluvíš, měli jsme úplně to samé. Prostě si musíte na sebe zvyknout. Ono se většinou chlubí maminky co mají hodné děti, málokterá ti řekně, že má "uřváně". Nemyslím to nějak špatně, ale podle mě si to každé dítě nabrečí jindy, buď ze začátku nebo až budou starší 🙂 Vydržet, ať je to náročný. Užívat si začneš. Já začala až teď a to je synovi 10M.
Ještě mě napadlo, já uspávala u prsa. Prostě jsme si lehli, dala jsem prso a dřív nebo později se malý odpojil 🙂 po čase jsem se naučila u toho i usnout a bylo hej. Jak přes den, tak v noci.. Nepřenášej, prostě ho nech ve velké posteli, nikam neuteče. My do cca 4-5 M postýlku vůbec nepoužívali.

aktakd
26. črc 2017

@liliana2016 taky jsem drive nakojila ve velke posteli a nikam neprenasela. Mela jsem ho vedle sebe, aby me citil. Vlastne to tak mame porad, jen jsme postylku prirazili k nasi posteli, odendali bocnici a dali do nasi urovne a kdyz s sebou vrti, podam mu svoji ruku a nebo ho jakoby obejmu jednou rukou a kolikrat takhle spime kus noci. Jeste k tomu satku - da se s nim aspon sednout nebo pololehnout a aspon trochu drimat 🙂

liliana2016
autor
26. črc 2017

@alena2109 : No, v pátek bude mít 4 týdny, pořád se to střídá. První týden zlobily prdíky. Ty přešly pomocí kapek a nastoupila nespavost. Začala jsem zavinovat a hodnějšího dítěte nebylo. Pak na pár dní zase přišly prdíky, ty jsou zase pryč a opět tu máme nespavost. Jenže teď už fakt nevím, co mu může pomoct. Je fakt, že se zklidní v náručí, pokud zrovna nebrečí, že chce jíst. Před chvíli mi usnul na břiše, teď spí v postýlce, ale paradoxně už měl dávno jíst, tak ho budu muset vzbudit. Chce se prostě chovat, ono když to na něj přijde, nestačí mu ani ležet vedle mě.

alena2109
26. črc 2017

pokud nemusíš kvůli přibývání tak nebudit! Nikdy jsem to nedělala. Prostě si režim určoval sám, když chtěl jíst jedl, když spát spal, když chovat choval se... je to prostě píďa 🙂

liliana2016
autor
26. črc 2017

@alena2109 : Taky to nedělám, ale první týden jsme bojovali s obráceným režimem. Tak jsem ho začala přes den budit co 2-3 hodiny a v noci začal normálně spát, to ho nebudím. Tak mám strach, aby v noci nedělal bugr... No, teď se mi dlouho nestalo, že bych přes den budila, když nechce chrnět 😀

belleelle
26. črc 2017

@liliana2016 uklidnoval mne monitor dechu. Nam pomohlo spani na brisku, ale jen pres den. Jinak jsem se bala. Boleni briska a ublinkavani jsme meli po biogaie, takze za nas ne (obecne, nikdy se nic nedavalo a lidi prezili - proc to do ditete cpat, kdyz mu nic neni). Nedavala jsem vigantol, protoze u ubou holek delal peklo. Jsou nahrady, jamieson zmenil slozeni, takze ne, muzes napr vit d od terezia, nebo sehnat swanson. Jo a dudlik, nekazi kojeni 🙂 davala jsem jen na spani po vytahnuti prsa na ududlani. Pres den nikoliv.

liliana2016
autor
26. črc 2017

@belleelle : Dudlík odmítal, teď už si vezme, ale sám s ním stejně neusne, celý den oči jak tenisáky. Když ho s dudlem pohoupu, usne, ale když mu vypadne, vzbudí se. Takže to taky nemá cenu. .. Nevím, tak pěkně spal a teď ho neudržím spát ani půl hodiny. Celý den zívá, uspím ho taky docela v pohodě, tak nevím, proč se pořád budí. Přijde mi, že se chce pořád jen chovat a houpat.

zlobr
26. črc 2017

Sice nic neporadím, sama jsem nováček, ale chci jen říct, že u nás je to podobné. Syn má 14 dní a rozhodně to není usměvavé miminko ☹ Jsem z toho nešťastná. Syn sice spí, ale občas je to jen 0,5 - 1h. Prdíky ho podle mě moc netrápí, stoličku má řídkou, v každé plíně je nakakáno. Prdět ho slyším (i když žádné rány to nejsou). Co mě ale ničí je, že když je vzhůru (po spaní, nebo před) tak jen pláče. Prostě pokud nespí, nebo není u prsa, tak řve. Hystericky. Propíná se, zaklání hlavičku (má obrovskou sílu, mám co dělat, abych ji udržela rovně). U prsa se ale vždycky zklidní, ať řve sebevíc. Nechápu to. V noci už si ho beru k sobě, přicucne se a ležíme bez řvaní. Jen já se bojím usnout, abych mu neublížila nebo aby nepřestal dýchat. Klidně usnu jen když je v postýlce s monitorem. Takže čekám a až mám pocit, že spí, tak ho přenesu. Přibírá hezky, ale saje jen chviličku a pak už jen dudá, očička zavřený, vypadá to že spí. Jak ho odpojím, tak do 5s řev. Nepomáhá nošení, syčení do ouška. Mazlit se se mnou očividně nechce. Když jsem si ho chtěla položit na hrudník a jen se mazlit, tak plakal, zvedal hlavičku, odstrkoval se. Snažím se být v pohodě, ale ničí mě to...vím, že miminka plakají, ale doufala jsem, že když bude nakojený a přebalený, tak bude třeba koukat kolem sebe, broukat si....to se bohužel neděje.

eorien
26. črc 2017

@liliana2016 Asi tě moc neuklidním, ale některé děti to takhle prostě mají. Syn začal takhle nespat v šesti týdnech a už to nepřestalo. Do osmi měsíců mi spal dvakrát, maximálně třikrát půl hodiny a v noci se budil třeba desetkrát. Nepomohlo nic, zbytek času plakal. Zachránil mě šátek, byl v něm celé dny, tam alespoň neplakal, i když nespal a kojila jsem vždy, když si řekl. V noci také pomáhalo kojení, u nás společné spaní nebylo lepší, ale aspoň jsem ho nemusela pořád přenášet a prostě jsem jen ležela. Bohužel si neodpočineš, ani přes den ani v noci. Taky jsem myslela, že to nedám, ale opravdu jsem si zvykla. Syn nespí dodnes, přes den už je to lepší, spí jednou tak hodinu, max hodinu a půl a v noci se stále budí minimálně pětkrát, a to už dávno nekojím. Některé děti to tak prostě mají, jsou dráždivé a neuděláš nic, jen je potřeba se s tím smířit. Já to strašně dlouho řešila a byla z toho na dně, že nezvládnu mít klidné miminko. Nezvládla jsem to doteď, jen už to tolik neřeším a snažím se často "přežít". Jak poroste, tak bude líp...

karlajasmine
26. črc 2017

Zkusila bych rozhodne satek, nositko, nebo jenom drzet miminko v naruci, at se poradne prospi u tebe. Ja u syna po 2 hodinach vzhuru videla, ze proste potrebuje spat a ze mu 30min nestaci, takze jsem ho proste drzela, dokud se sam nevzbudil po hodine. A ten satek ti pomuze i kdyby nespal - bude aspon v klidu a ty si muzes s satkem delat co potrebujes. Jestli ti bude nekdo tvrdit, ze si ho rozmazlis nebo ze si na to zvykne, tak je posli do haje a neres to, jeste jsem nevidela zadne 18ti lete, ani 10tilete, ba ani 5ti lete dite, ktere by se chtelo nosit neustale u rodicu... naopak od veku batolete uz na rodice vetsinou deti nemaji cas a chteji hlavne nekde utikat.. ale v tomto obdobi prvnich par tydnu a mesicu ti to, ze budes dite nosit, muze fakt hodne pomoct. Pokud bude dite vic v klidu pres den (I kdyby vic nespalo), tak bude vic v klidu i v noci. A v postylce proste deti casto spat nechteji, kdyz jsou novorozenci.. chteji byt primo u maminky, je to prirozene a logicke.

aktakd
26. črc 2017

@zlobr ja si myslim, ze je to urcite obdobi. Prso pro ne predstavuje jistotu, citi se v bezpeci..a koukani kolem sebe, broukani, to vsechno prijde, jen to chce cas. I kdyz moc dobre vim, jak je to narocne hlavne psychicky. Zkuste si treba u kojeni cist, koukat na serial, obklote se jidlem a kojte. Preju vam hodne sil 🙂

karlajasmine
26. črc 2017

@zlobr tohle opravdu zni, jako prdiky.. prdet sice muze ale brisko ho muze zaroven bolet.. zkusila bych probiotika.

tyna229
26. črc 2017

Je to všude stejné, koukám. Také máme doma 6ti týdenní Nelu a pokud není u prsa, nebo nespí (jen v noci spíme), tak rev.
Vyzkoušela jsem vše!! Jediný nositko trochu zabírá, ale opravdu trošku. Jinak houpani, nošení, zavinovani, bilej šum atd atd atd bez šance.
Přes den spí max. 20minut. Víc ani ťuk a zkrátka je přetažená a neumí zaspat. Mazec!

nikolatje
26. črc 2017

@liliana2016 vzdy maji ostatni okolo deti, ktere jsou hodnejsi, klidnejsi.... fakt to chce klid! Ja si prozila takovych 6 mesicu. Pokud nebyla mala u me, konec. Postylku nenavidela, kolibku taky. Vysavala jsem s ni na ruce. Postylku jsme zrusili, bylo to bezpredmetne, vykouseli jsme snad vsechny kapky, metody...a nakonec zabralo jen kojeni. Uz jsem fakt myslela, ze zcvoknu...byla jsem podrazdena na vsechny, kolikrat jsem chtela utect z loznice a proste jen spat...kdyz jsme se dali do vicemene nonstop kojeni, tak me vsichni varovali, ze si to pekne komplikuju a houby. Holce jsou dva, v 18m jsme odstavily a vsechno bylo naprosto v pohode. Hlavne ja jsem se moc uklidnila a miminko to vycitilo. Budu to dobre! Opravdu! Kdyz je miminko zdrave, tak potrebuje jen tebe.

liliana2016
autor
26. črc 2017

@zlobr : To snad popisuješ i mého syna... Taky se nechce mazlit, při odříhnutí mě odstrkuje. Chce se je houpat a nosit. Jakmile přestanu, už spí neklidně a budí se do 10 minut... Mám strach, jak dlouho takhle vydržím, i když ostatní pomáhají jak to jde, stejně se můžu postarat jen já a pravidelně ho krmit... Vždycky, když si myslím, z něco zabralo, třeba to zavinovani, tak za chvilku mi to malý omlati o hlavu.

prostejina
26. črc 2017

Já ti zas poradím vysadit biogaiu 🙂 naše mala se taky takhle chovala, neklidný spaní, machani rukama, a tak.. Dr řekla, at ji vysadim s ejhle 🙂 byl klid... 🙂 nos ho v šátku, bude v příjemný poloze (pokrceny nožičky), bude te cítit, ty ho budeš cítit - takže obrovská podpora laktace. Tfuj tfuj, at to klapne 🙂

zlobr
26. črc 2017

@karlajasmine no zitra dojdu koupit neco primo pro nej. Jinak ja probiotika uzivam,jim opravdu opatrne,jen to co by nemelo nadymat, piju fenyklovy a kminovy odvar, mazu brisko Pupikem a pred kojenim kapu 5 kapek Espumisanu. Cvicim mu s nozickama. Jen me desi,za bych mela zacit davat Vigantol...cetla jsem tady na foru jak to boleni briska zhorsuje ☹

chimneysweeper1
26. črc 2017

Holky..muj syn byl to same...pokud nespal nebo se nekojil, rval...hystericky...celej rudej...az zapominal dychat. Prdel krasne, brisko nebolelo. Nam pomohl satek...nosila jsem cely den, po praci partner. Spala jsem s nim, nahata jsem s nim jen v plence lezela v posteli a kojila, spal pres den jen v satku. Dnes jsou mu 4 mesice a je to neskutecny pohodar, usmevave mimco, usne pres den v postylce a v noci chrni v postylce 8 hodin bez probuzeni. Tak ja doporucuju nosit v satku a mazlit a kojit a proste byt 24h denne 100% jen s miminkem. Ve trech mesicich se to zlomi a bude lip. Drzim pesti!

andysek2512
26. črc 2017

@liliana2016 zkus určitě šátek🙂 malý měl taky období kdy mi hodně plakal atak a fakt šátek neskutečný zachránce a spinkal krásné 2 hod, a já se mohla s ním natáhnout na gauč, poklidit nebo se v klidu proste najíst🙂

rickym
27. črc 2017

Holky vydrzte, pro mě bylo sestinedeli očistec, malá uplakana, bolení briska...po vyzkoušení všech možných kapek a odvaru kmín, anyz, fenykl musím rict, ze poradně nefunguje nic😕 Teď má přes 3mesice a pořad ji to potrapi, ale už je to o dost lepsi...těším se na další mesic, ze pak už snad bude opravdu po trápení🍀💗Jinak nám dost pomáhá nahrata plinka, malá v náruči a hopsat na balone😉

belleelle
27. črc 2017

@liliana2016 jak uz jsem psala, nedoporucuji za me biogaiu, ani espumissan. Je pretazeny. Dej si pozor, co pijes. Jestli treba kafe, colu, cerny caj. Vynech vit d. A pokus se ho uspat na brise. Az nebude tolik pretazeny, bude i lepe spat. Zni to divne, ale je to tak.

belleelle
27. črc 2017

@liliana2016 jeste lze pouzit bily sum, najdes i na youtube nebo fen, el zubni kartacek, digestor...

liliana2016
autor
27. črc 2017

@belleelle : No, bílý šum ho uklidní jen vysavač, pokud brečí, ale stejně neusne. Dudla nechce, ze zavinovačky se kroutí, když neusne. Asi je fakt přetažený, když nebrečí, tak mi přijde jako docela spokojený miminko... Takže si myslím, že se potřebuje pořádně vyspat, ale jak toho dosáhnout. To bych s ním musela 3 hodiny houpat na míči. Ještě zkusím ten šátek, ale nikdy jsem nevázala, mám strach, že se mi to nepovede, jsem na to levá. Nebo mi nebude spát ani v něm...

liliana2016
autor
27. črc 2017

@belleelle : jinak nic kofeinovýho nepiju, jen čistou vodu a čaj pro kojící. Espumisan jsem jeden den nedala a zas měl zaražený prdy, tak mám strach vysadit, prve nám pomohl... Vigantol jsem dnes ráno poprvé nedala, Biogaiu dáváme večer. Taky jsem četla, že ten olej jim nedělá dobře. Ale myslím, že bříško ho fakt netrápí...