Nočník - kdy a jak začít?

optimistic
19. črc 2023

Zajímalo by mě,kdy je podle vás vhodné začít dítě posazovat na nočník a jakou formou začít? Jako třeba když vidím, že čůrá, tak šup na nočníķ? Děkuji za názory a zkušenosti 🙂

xxx3d
19. črc 2023

to jako myslíš tu metodu BKM bezplenková komunikační metoda?
tam je to na principu vypozorování a následným umístěním kojence nad umyvadlo, džez, nebo možná nočník

cilkat
19. črc 2023

Pokud nechcete jet vyloženě bezplenkovku, která ale vyžaduje, že na dítě prakticky furt koukáte, tak nemá u většiny dětí smysl jim nočník ukazovat před druhým rokem. Většina dětí vůbec neví, že čurá. Dost často vlastně ani nefunguje svěrač a oni učuravají tak nějak průběžně.
Teprve ve chvíli, kdy vydrží plena třeba dvě hodiny suchá a pak přijde "velká dávka", má smysl jim začít vysvětlovat, že se čurá do nočníku. Ale pozor, fígl není v tom pochopit, kam čurat, ale že se ti chce čurat. A to je vlastně hodně složitý úkol.

veru181
19. črc 2023

My jsme začali zkoušet, když syn stabilně seděl. Ne ještě s cílem úplně odplenkovat, spíš se s ním seznámit. Posazovali jsme vždy při přebalování. Když se povedlo, chválili jsme a říkali, že udělal e-e, aby to uměl pojmenovat. Poměrně brzy si začal říkat, ale ne stoprocentně, takže spíš jen opravdu taková seznamovačka.

elsy3
19. črc 2023

@optimistic Syna zkouším od roku před koupáním posazovat na nočnik, ale vůbec ho to netankuje 😀 je mu rok a půl, veškerou potřebu vykonává zásadně ve stoje, takže vůbec nechápe, co se na nocniku má dělat. Během vteřiny si stoupne, je neposeda a hodně aktivní. Starší se odplenkovala kolem 2. Roku, ale byla klidnější, lépe se s ni v tomhle smyslu pracovalo 😀 nechala bych to plynout, nenutila, občas zkusila a uvidíte. Jednou se to stejně naučí 🙂

lovemusicsun
19. črc 2023

První dceři jsem nočník ukazovala od roka a měla ho spíš jako hračku. U druhé jsem to ani nezkoušela. Obě holky jsem odplenkovala tak, že jsem jim ve 2 letech sebrala plenku a týden je intenzivně učila na záchod a na nočník. První dva dny jsem utírala loužičky, pak to postupně vychytaly a do týdne byly bez plen. Za další cca 3 týdny jsem plenu vzala i na noc.

aktakd
19. črc 2023

@optimistic U obou deti jsme zacali az to dokazali pochopit, co po nich chceme. Myslim, ze jim bylo cca 2,5 roku a dalo se s nimi obstojne komunikovat.

me_druhe_ja
19. črc 2023

Každej na to má jinej názor. 😀 někdo jede bezplenkovku od narození, někdo posazuje dítě jakmile si sedne, někdo raději pere denně desatery kalhoty než by dal plinku....a taky každé dítě je jiné. 🙂
Obecně největší procento děti dozrává (=uvědomuje si potřebu, umí ji ovládat) mezi 2-3 rokem. Takže myslím, že pokud nemáš v plánu tlačit na pilu, tak úplně stačí seznamovat s nočníkem před 2 rokem, ale klidně o tom začít mluvit a povídat už dřív...🙂

mamora
19. črc 2023

U nás byl ten začátek jednoduchý. Kolem toho jedenáctého měsíce jsem si všimla, že syn kaká celkem pravidelně po ránu. A tak jsem ho začala po probuzení posazovat na nočník. Když jdeme opravdu hned, tak se vždycky vyčůrá a v 90% vykaká. Pouštím mu k tomu dětské písničky na YouTube, takže nemá problém zůstat sedět. Nechám ho tam max 20 minut. Vždycky pochválím, že něco udělal. Nočník ale přes den schovávám, protože si s ním hraje. Takhle to máme už dva měsíce, ale jak dál postupovat nevím a myslím, že na odplenkování je ještě moc brzy. Úplně mi stačí, že mu nemusím utírat bobíno až na zádech

kozaci
19. črc 2023

Každá máma si na to musí přijít sama.
Mám tři děti, vždy jsem sundala plínu v létě, kdy je teplo a běhají s holým zadkem. Dvěma dětem vyšlo léto na rok a čtvrt- pochopili rychle, jsou tedy bez plenky (a to i v noci) od roka a čtvrt, třetímu vyšlo léto na rok a tři čtvrtě tak je bez plenky až takto "pozdě". Taktéž po pár dnech pochopil.

alice180
19. črc 2023

V roce a kousek jsme koupili nočník a začali všechny možný návody z internetu. Nefungovalo nic. No prostě na ni bylo brzo. Zkoušeli jsme ji tam prostě davat, jako seznamovacku. Teď ve dvou letech jsem si všimla, že když ji řekneme zkusíme nočník vycura se. Tak prostě si sedla a vyčůrala se pokaždý. Tak jsem ji sundala kalhoty, plenu litala doma jen tak. Dopoledne si trošku curkla teklo ji to po nohách zaknourala šla na nočník. K večeru bez nehody. Do týdne jestli měla dvě nehody tak to bylo moc. Na noc taky.

Takže za mě netlačit seznamovat a počkat až to do tý hlavičky dojede.

palja
20. črc 2023

@optimistic já mám svoji metodu. První dcera se tak odplenkovala rychle. Druhá dcera to taky rychle pochopila. Ale základ je, aby dítě chapalo, co se po něm chce a citilo potřebu.
Asi v roce jsem dala nočník do dětského pokoje n viditelné místo, řekla jsem, co se tam dělá. Ta menší dcera říká prc prc, tak jsme jí to řekli 😄😄 pak když jsem viděla, že cítí potřebu, když curala ukázala mezi nohy a řekla toto, když chtěl kadit, tak se utíkala schovat za postel a tam se vykadila do plenky. Tak jsem jí vysvětlila, že musí sednout na nočník a udělat to tam. Napřed seděla a jen pusou dělala prc prc a cccc a pak až se poprvé vykadila nebo vycurala jsem jí pochválila a ona to pochopila a pak chodila sama. Nahatou jsem jí nenechavala. Měla buď plenky pants a jak už byla bez nehod, tak jsem s ní slavnostně koupila kalhotky. Ona když chtěla jít třeba venku tak buď ukazuje mezi nohy nebo říká prc prc nebo ccc. Má rok a půl. Celé to trvalo týden. Ale jak píšu, musí chápat co se po ní chce a cítit, že se jí chce.
První dcera, tam jsem to zkoušela asi na 5x, stejným způsobem, ale u té se pak diagnostikovala vývojová dysfazie, takže ta asi úplně nechápala, co po ní chci. Ale ta byla odplenkovana ve 2,5 letech. Na noc ve 3. A ta si teda jednou řekla, že chce kalhotky a ne ty plínky pants a byla bez nehod.
Mám 2 holky a na ven mám mobilní nočník, je to takové prkynko, co se složí a dá se do něj dát sáček, který se pak vyhodí. Bydlíme ve městě, tak kdyby chtěly jít zrovna někde, kde to není vhodné.