Od kdy může sedět kojenec?

makkyv
13. bře 2021

Zdravím holky, od kdy vám hačalo miminko? Za 2 týdny bude moji holčičce 5 měsíců a ona chce prostě furt sedět, jak leží, tak se vzteká.. štěstí je, že v kočárku hajat chce a normálně i spinká, ale jak je vzhůru tak se dokáže extrémně vztekat a když ji dam sednout na mě nebo do lehátka, tak je klidná. Právě se ptam od kdy ji mohu dávat takhle hačat, popřípadě na jak dlouho abych ji nějak nezničila záda nebo pater.. známá prý už 4 m holcicku měla ve sportaku, což já nerisknu. Začíná papat i příkrmy a tak kdy už bych měla pořídit zidlicku. Zatím je v tom lehatku, ale vždy když se vzteka tak zvedá hlavu a proste musí za každou cenu sedět. Děkuji holky

malenka3
13. bře 2021

Ideálně nedávat, sedět má, až to zvládne fyziologicky sama, přetěžuješ jí svalstvo, které nemá ještě posílené. Takže v polosedu nechávat naprosto minimálně, kdy je to nezbytné, jinak ne a počkat si, až začne sedět sama.

makkyv
autor
13. bře 2021

@malenka3 právě jsme byly u MUDr na kontrole a sama říkala, jak kouká, že jde strašně dopředu, protože jen jsem ji položila na podložku a už se zvedala.. tak se smála, ale co mám tedy dělat když řve? To ji mám nechat rvat? Ona když je u mě v naruci tak též řve jak nesedí🤨

makovice88
13. bře 2021

@makkyv Ja jsem si jako dite take sama zacala sedat v 5 mesicich. Mam fotky, jak sedim na nocniku. 😁 Mamka rikala, ze to jinak bylo priserne, cely den rev, tak me v tom podporovala. Jsem zdrava jak ripa 😊
Podle dnesnich meritek by se to asi nemelo, ale pokud sama chce?

malenka3
13. bře 2021

@makkyv řve proto, žes jí to ukázala, že to jde a teď se toho domáhá. Musíš zkusit najít cestu, jak ji zabavit, odvézt pozornost, v tom platí na každé dítě něco jiného. Ale argument, že to chce a řve a vědomě jí ničit zdraví, není dobrý. Ono to nepoznáš hned, ale důsledky špatného vývoje se můžou projevit až za několik let, kdy se ty problémy nabalí na sebe jak sněhová koule. A někde na začátku mohlo být malé smítko toho, že jsi posazovala dítě, které k tomu ještě samo nedozrálo.

iris92
13. bře 2021

Kdyz se chce koukat z naruci, tak drzet v klubicku, jinak davat past koniky nebo nosit v nositku/satku. Je spousta moznosti jak miminku doprat rozhled a nenicit mu zada. Jinak sedet az si opravdu sedne sama, tusim ze se tomu rika zkrizeny sed nebo nejak tak.

makkyv
autor
13. bře 2021

@malenka3 jasně, tak to zkusím. Dekuji

izz76
13. bře 2021

Dítě může sedět od té doby kdy se samo dokáže posadit..

makkyv
autor
13. bře 2021

@makovice88 no já si též říkám, sama od sebe jsem ji sedat nedala. Ona začala hodně zvedat hlavu a MUDr řekla, ze si už bude sedat a zkusila to a říkala jak krasne drží. Též jsem sedela od 5 m a jsem zdravá. Ta známá co měla tu holcicku ve sportaku též. No nevím, prave proto se ptam na nazor, 100 hlav 100 rad, každý to má jinak. Jste zlata děkuji 😚

sajul
13. bře 2021

Ja jsem v tomhle striktní, dítě má sedět, až se zvládne samo posadit. A ani potom nedávat úmyslně sedět. Moje máma mě taky posazovala a dávala do různých těch skoditek jako chodítko, hopsatko atd. A teď to mám, ve třiceti skolióza, spondyolyza hrudních obratlů. Ono se to neprojeví hned, ale někde se to časem prostě projeví. Nevím teda co máš za Mudr, když neví, že dítě se má zvedat do sedu přes šikmé břišní svaly, tzn jít nejdříve jakoby přes kyčel do boku a pak do sedu. Přes přímé břišní svaly je sed špatně a to i u dospělého. Můj skoro pětiletý syn, to neumí dodnes, pořád se zvedá přes šikmé břišní svaly a to má na břiše buchty 😂

makovice88
13. bře 2021

@makkyv Jasne, neni za co. Jako takhle - pokud bys ji ty sama posazovala, tak je to urcite spatne a to tu nedoporuci nikdo (a ani doktorka by nemela). Ale pokud to dela SAMA OD SEBE, tak bych ji ve vyvoji nebrzdila. Znam chlapecka, ktery se na 7 mesicich postavil a to je teprve horor 😁

makkyv
autor
13. bře 2021

@sajul Ano ano děkuji za názor, je to tak každý to prostě bere jinak.. proto jsem ráda za každý názor 🙂

malenka3
13. bře 2021

@makkyv hele, já tyhle řeči typu "mě taky posazovali a jsem zdravá" nemám fakt ráda. Moje fyzio říká, že nezná prakticky nikoho, kdo by měl správné držení těla, těch potíží bývá mraky (křivá páteř, špatné postavení pánve, bolesti páteře, beder, hlavy), neuvěřitelné množství potíží souvisí s fyziognomií člověka, aniž si to lidé uvědomují a těch, které nic netrápí, je naprosté minimum.
Každý takovýhle krok, který děláš špatně, je malinký střípek do celé skládačky dítěte a později dospělého. Sám o sobě není takovým prohřeškem, ale ve špatný čas může způsobit špatně postavené základy.

Mám už druhé dítě. Mladší je aktuálně 16 měsíců. Na správný vývoj si dávám pozor, ale vím, že ani já nejsem schopná 100% dostát všem pravidlům. Třeba jen to, že nosím dítě od malá převážně na mé levé ruce / rameni, protože na druhé straně nemám jistotu, není dobré. No, teď jsme se dostali na fyzio kvůli vtáčení špiček dovnitř. A ve finále jsme v situaci, kdy je to už špička ledovce. Vtáčí špičky proto, že má špatně postavené kyčle. Ty má proto, že má špatně vyosenou pánev. To je proto, že má oslabené a rozvolněné svalstvo břicha a hrudníku. Dnes už mi fyzioterapeut neřekne, proč to tak je. Já myslela, že proto, že začala chodit brzo (tudíž nestihla dostatečně posílit břicho lezením), fyzioterapeut ale odhaduje příčinu už někdy ve 3 měsících. Že si toho měla Dr všimnout, že třeba při pasení dochází k nepřirozenému záklonu hlavy. To bylo v době, kdy jsem ani netušila, že je něco špatně. A teď už je pozdě. Resp. náprava bude těžká, pokud nechci, aby měla jednou velké potíže.
Chci tím říct, že každý prohřešek, který proti zdravému vývoji děláš, může vadit. Snaž se tomu vyvarovat, pokud to jde a neomlouvej ho tím, že dítě něco chce. A už vůbec ne tím, že za nás se to taky neřešilo a jsme v pořádku. Kdybych mý matce řekla, že potíže s otěhotněním souvisejí s mojí špatnou fyziognomií, ťukala by si na čelo. Ale i to je bohužel fakt.

makkyv
autor
13. bře 2021

@makovice88 právě, že když je v tom lehátku, tak to dělá sama, různě sebou hází a hlava nahoře a zvedá se.. to je právě to. Jeje; no tak to muselo být veselo🤣 teď je dnešní doba jiná. Moje teta dávala Elišku do chodítka, teď x lidi že choditko je hruza, prikrmy až od 6 m pokud je dítě kojene a za nás už jsme jedly dříve a jsme zdrave. Sama moje babička malé dávala ochutnat dyni a já ji říkám babi, ale ještě je brzy; neměla by a ona říká a co ji ublíží lžička dýně? Ty jsi ji jedla už davno a jsi zdravá, prý nemám tolik koukat na internet a plasit, dřív nic takového nebylo. Teď ty matky jsou ohromný vseznalci. Zeptas se na názor a hned jsi špatná a jedou do tebe, přitom samy nejsou jiný. Muj táta opět od roka už cupital je mu 40 a? Naprosto zdravý chlap, žádná skolioza, kyčle a nohy v pořádku a jede dál. Teď napodobuji na prdiky fenyklove caje, dřív byl odvar z kminu a zabralo to 100% víc než toto. 😄 MUDr řekne ať pije hodně čaj na prdiky a zas půlka neee je to škodlivý.. hold člověk aby se pak vyznal. Člověk má věci dělat tak jak je cítí. ☺️🤣

makovice88
13. bře 2021

@makkyv Chapu te, ale zase s jinymi vecmi opatrne. Ja jsem treba striktni co se tyce cukru. Memu diteti jsou skoro 2 roky a jeste nemela neco, kde je cukr (nemyslim ovoce, myslim prumyslove zpracovany cukr). Kojena byla vyhradne do pulroka, pak prikrmy. Sama se odstavila na 14 mesicich. Motoricky vyvoj mela trochu zpomaleny, ale stale v norme. Ale sama od sebe bych ji nikdy neposazovala, byla hodne nosena a stejne mela od narozeni kycle spatne.

makkyv
autor
13. bře 2021

@makovice88 To chápu, s tím sezením poslechnu a budu to pilovat. 🥰 já na cukr mám svůj názor, proste pro děti je to špatně.. zdrave cukry ano, ale aby jedlo hromadu sladkosti a stavy, to zas já nepreferuji..takže jste úžasná a děkuji vám moc moc❤️

j.a.n.i
13. bře 2021

@makkyv No, ale do lehatka ji davas ty... Ze zeme se fakt nezvedne, az se sama zvedne ze zeme, tak muze sedet. Ale dat ji do polosedu a pak argumentovat tim, ze se zveda sama, je pitomost.

tynka9
13. bře 2021

chápu to dobře, že ty jí položíš na zem na záda/dáš do lehátka a ona přitahuje hlavu nad podložku?? To je strašně špatně - posiluje tím přímé břišní svaly, které jsou až jedny z posledních v řetězci, které by se měly posilovat. První v pořadí mají být šikmé břišní svaly. Pokus se to co nejvíc omezit - zkus jí co nejvíc zabavit na zemi na bříšku, ať pase koně, válí sudy... dostane se do lezení. A pokud nad tím dr jásá a nic neříká, změnila bych dr (pokud to jde) a určitě (ať už s tou samou dr nebo s jinou) našla dobrou rehabilitační. Toto vážně není legrace.

makkyv
autor
13. bře 2021

@j.a.n.i No, tak vzhledem k tomu, ze lehatko ji opravdu ublížit nemůže, když jsou od miminek, tak v tom nevidim problém. To, ze v něm je a zvedá hlavu a nohy a snaží se přitáhnout, tak to jsem ji sama nenaucila.

makkyv
autor
13. bře 2021

@j.a.n.i houpatko * pardon.

tynka9
13. bře 2021

@makkyv ne vše, co je od miminek je v pořádku - ať už různé takové pomůcky, neergo nosítka až po různé druhy příkrmů (slazené příkrmy) a mohla bych pokračovat. V lehátku by děti neměly trávit moc času, stejně tak jako v autosedačce. A pokdu se tam takhle přitahuje, obezila bych to už z principu.

merope
13. bře 2021

@makkyv Fenyklový čaj jsem řešila s pediatričkou - prý cca 2/3 dětí pomůže a 1/3 uškodí. Takže zkusit a podle toho. Každý je jiný.

A jinak děti chtějí koukat - takže prostě dát na bříško a ať pase koníčky. Je to s nimi i sranda, když pak chytají hračky a podobně. Hlavně ji to bude možná motivovat pak i k pohybu po prostoru = posilování. Ale my cvičili vojtovku, tak jsem byla dost striktní.

makkyv
autor
13. bře 2021

@tynka9 ano ano, přesně tak. Já ji třeba polozim na zem na hrací deku, ona se snaží prekulovat to ano, ale začne se proste přitahovat, zvedne hlavicku i nohy a začne se proste jak kdyby zvedat přes to brisko.. 😔 děkuji moc a rozhodne se to pokusim udělat, aby to bylo v pořádku. O MUDr jsem též premyslela, ze ji dam do prcic... a půjdu jinam.. děkuji moc za radu a názor☺️

katule1990
13. bře 2021

@makkyv Mám 4m syna, taky má rád rozlhed. Nosím ho hodně v klubíčku, často na mě "sedí" v klubíčku, dávám ho na bříško. Ale sedět určitě ne.

makkyv
autor
13. bře 2021

@tynka9 autosedacku nepoužívám vůbec a v lehatku je za den max 3x a to na 5 min, déle nevydrží, chce být furt na ruce. Takže ji mám buď na ruce a nebo v nositku, ale když potřebuji do sprchy tak musí v tom lehatku být, protože jinak řve když leží a kor sama zejo.. určitě to omezim🙂

makkyv
autor
13. bře 2021

@merope fenyklac jsem dala zrovna jako příklad, ona nic pít nechce jen prso, takže to nemáme. Ale děkuji 🙂 a určitě zkusím to, co to půjde 🥰

makkyv
autor
13. bře 2021

@katule1990 no a tahle poloha třeba prý brzdí dítě ve vývoji, jak říkám, každý je všeználek a obouvat se umí každý, ale taky to není úplně nejlepší poloha. Ano 100% lepší než sed je, ale nejlepší též ne.

amazonkajanik
13. bře 2021

@makkyv jsou polohovatelna lehátka, kde není v sedu jako takovém, ale výhled má obdobný 😉

makkyv
autor
13. bře 2021

@amazonkajanik to houpátko mám prave🥰 jsem rada, ze jste napsala na Vás já vždycky dala 😄

amazonkajanik
13. bře 2021

@makkyv jé, tak to děkuji 😊

merope
13. bře 2021

@makkyv Teď mi přišel na mysl obrázek z Montessori pedagogiky - dítě zavřené v chodítku, houpátku, ohrádce - co nemůže zkoumat svět - a dítě položené na zemi na dece, nad ním hrazdička - a že může zkoumat, co může - a to ho pak žene nejvíc dopředu. Takže v 5 měsících bych prostě položila na zem na deku a neřešila jakékoli lehátko. Pravda, můj drobek z lehátka zdrhal, potřeboval zkoumat svět 😀.