icon

Odstřikávat nebo ne?

cimroska
14. bře 2020

Ahoj, chtela bych vás poprosit o názory.
Mám malo mleka a nejde nám prikladat. Denne tedy ostrikavam mléko, které vychází na max. Jednu dávku denne.
Otazka zní, jestli byste to dal takhle dělaly, nebo byste se na to vykaslaly a dávaly už jen to uměle.
Připadám si jako strašná matka, sice me hrozne mrzi, ze nemam dost mleka, ale jsem z toho ve stresu. Abych odstrikala aspoň tu dávku a navíc, jak víte, to ovlivňuje zivot. Tak nevim, jestli to má cenu jen kvůli takovému množství.
Co vy na to?

Strana
z2
cilkat
14. bře 2020

Jak staré dítě máš? Já u staršího odstrikavala ne proto, abych mohla krmit, ale aby se zvedla produkce. Zabralo to. Ale byla to otázka šestinedělí.

uzivatelkapetra
14. bře 2020

A víš proč nejde přikládat? Není to řešitelné?

cimroska
autor
14. bře 2020

@cilkat měsíční mám

lenatko91
14. bře 2020

Já bych dál odstříkávala a zavolala na pomoc laktační poradkyni..

cimroska
autor
14. bře 2020

@uzivatelkapetra protože v porodnici jsem přikládat nemohla, byl po světlem hodně dlouho kvůli žloutence. Takže jsem mu to taky davala z flašky. Tak si zvykl, ze mu to teče. A teď když ho prikladam, tak mi to teče jen zezacatku, což vždy vychází tak na 10-20ml, ale ji 120ml. Takže vic nevytahne.
Když pak odstrikavam, tak stejně ale vždy vytáhnu tak 30-40ml. Takže prave denne zvladnu tak na jednu dávku...

monaluza
14. bře 2020

Urcite LP. A hodne hodne mimino mazlit kuzi na kuzi, podle mne rozhodne jeste neni pozde zalezt s miminem do postele a zbytek sestinedeli tam zustat...

daasqua
14. bře 2020

Já jsem krmila pouze odstříkaným MM cca 16 měsíců 🙂 Takže proveditelné to je. Má to své výhody (odstříkáváš kdy chceš, víš přesně kolik vypilo, můžeš dítě nechat na hlídání) i nevýhody (odstříkávat se musí často - já na začátku 7x denně, potom dlouho 4x denně, ne vždy dlouhé odstříkávání dítko dovolí, protože chce zabavit). Po porodu jsem odstříkávala hodněkrát a snažila jsem se celkem silně a na doraz. Potom jsem v maximu měla i 1,2 litru za den. Na jednu stranu to byl opruz na to pořád myslet a dělat si na to čas, na druhou stranu jsem měla přehled o dávkách a mohla třeba ven sama něco zařizovat.
U nás jsem našla hodně výhod, takže jsem to dál neřešila (2 LP stejně jen vrtěly nechápavě hlavou, proč to dítě nepije, když je vše dobře uděláno, prostě spala nebo jen dudala). U druhého případného dítka bych to řešila víc, to na odstříkávání nebudu mít se dvěma raubíři čas 🙂

uzivatelkapetra
14. bře 2020

@cimroska asi bych zkusila ještě kojit, opravdu zalehnout do postele a pořád dudlat. Je to pro prcka náročnější, ale třeba to ještě zvládnete a kojení je fakt luxus, bez práce.
Myslím si, že dlouhodobě zvládne odstříkávat málokdo.
Nasaď homeoparika na kojení, hromadu tekutin a kojo čaje a flašku dej až fakt bude zle...ne při prvním zamrčení

cimroska
autor
14. bře 2020

@daasqua no tak u tebe to mělo vyznam..ale když já odstrikam za den třeba max. 80ml...?☹️

jirovapa
14. bře 2020

@cimroska u první dcery jsem odsávala mléko půl roku a dokrmovala UM. Pak jsem přišla o mléko úplně 🤷‍♀️. Teď mám 5ti měsíční dceru a plně kojím 😊.

cimroska
autor
14. bře 2020

@uzivatelkapetra no jde o to, ze Kdyz vycucne vše při jednom jídle, tak je to 20ml ze 120 a zabere mi to půl hodiny, plus tedy ještě pak dokrmit z flašky, což je další čas. Tak jde o to, ze pak jen krmit budu hodinu a za dvě by mel jist znovu..

krupka3
14. bře 2020

Urcite si zavolej na navstevu LP, jeji navsteva te vyjde mnohem levneji nez UM, a muze ti kojeni zachranit. V prvni rade je treba resit to, proc nejde prikladat, s tim ti prave poradi nejlepe LP osobne. Hodne lez s miminkem nahym na svem nahem hrudniku, casto nabizej prso, ono se toho mleka zacne tvorit tolik, kolik bude poptavka, jeste nehazej flintu do zita! Drzim pesti 🙂

cimroska
autor
14. bře 2020

@krupka3 myslis, ze to ještě po mesici půjde? Mne totiž řekli v nemocnici, ze když se do měsíce nerozkojim, tak už vůbec..

krupka3
14. bře 2020

@cimroska Urcite ano 🙂 Dulezita je psychicka pohoda. Fyzicky to mozne rozhodne je, jsou i pripady zen, ktere se rozkojily pro adoptovane deti, takze ve tvem pripade to bude mnohem snazsi. Ale opravdu vrele doporucuji misto rad na internetu pozvat LP (nebo alespon nejake hned v pondeli zavolat), do te doby co nejcasteji prikladej a lezte spolu s miminkem v klidu telo na telo a odpocivejte. Proste si uzivej cas s nim. To dela pro laktaci velmi mnoho. A pokud je nejaky problem pro miminko se spravne prisat, zkus vystridat kojici polohy (navod na ruzne najdes na netu). Pij hodne tekutin, uvar si polevku a hodne se venuj miminku. Verim, ze vase sance jsou velmi vysoke, jelikoz zatim stale aspon odstrikavas, takze laktace je rozjeta. Jakmile se pri spravnem a castem prilozeni vyrazne zvysi poptavka, brzy se zvysi i nabidka - ver svemu telu a nevzdavej to. Moc ti preji uspech.

lida9
14. bře 2020

no a ja zas budu na te druhe strane... kdyz vam to proste spolu nejde a tobe to nevyhovuje, tak dej UM, oboum se vam ulevi🙂 kazdopadne jako posledni bych jeste zkusila tu laktacni poradkyni, kdyz nebude po par dnech rozdil, tak se hod do klidu a strc UM🙂

zuzita15
14. bře 2020

@cimroska ma smysl to zkouset, nektere deti se rozkoji i po 3m i za pouzivani flasky. Urcite bych volala LP. To, ze nic neodstrikas, nemusi znamenat, ze nemas mleko, nekdo proste neodstrika a mleko ma. Zkousela jsi vazit pred a po? Odstrikavas pravidelne kazde 3h vcetne noci? LP ti poradi i stravu a napoje (hodne pomaha Caro, kojici caje apod). Mne se dcerka (predcasnatko) rozkojila po 6 tydnech na flasce. Byla slaba na sani a nic nevypila.

mariegroth
14. bře 2020

@cimroska Je to na tobe. Odsavam uz sest mesicu. Ale mam elektrickou odsavacku, ktera je u nas bezne dostupna a co jsem slysela, tak v CR to s odsavackami neni nic slavneho. Kdybych mela primarne pouzivat rucni, tak je to urcite neco, co si uplne nedovedu predstavit.

uzivatelkapetra
14. bře 2020

@cimroska musíš tomu určitě obětovat čas a na domácnost se zatím vykašli. Já s malým proležela prakticky celé šestinedělí. Taky nějaké časy mezi kojením jsem nesledovala, když pocumlává průběžně a mezitím třeba klimbá, vůbec to nevadí.
Jakmile se rozkojí, bude napití rychlejší a až se to zajede, budeš i vědět kolik času máš a podobně.
Nějaké časy mezi kojeními jsem nedodržovala, jela jsem podle dítěte jak si řekne, takže někdy co půl hodiny, někdy co 3.
Prostě věřím více svému mateřskému instinktu a selskému rozumu než radám z internetu a nařizování sestřiček v porodnici

zuzita15
14. bře 2020

@mariegroth nechapu, jak neni nic slavneho? Na trhu je nekolik typu elektrickych odsavacek, ja mela Medelu (kupodivu v CR). Jsme v Evrope, ne na Antarktide, ale jasne, USA je neco spesl...

cimroska
autor
14. bře 2020

@krupka3 aha, to jsem nevěděla. Tak děkuji, zkusím to

cimroska
autor
14. bře 2020

@lida9 zkusím to keste alespoň týden a uvidim. Tak chci být v pohodě. Dost me to takhle stresuje a malého hodně stresuje, ldyz ho prikladam. Chvíli to zvládá a pak začne plakat, protože nic nemůže vytáhnout...

cimroska
autor
14. bře 2020

@zuzita15 zkoušela a prave vim, ze vždy vypije max. 20ml.
První 2 týdny jsem odstrikavala každé tro hodiny, ale potom už jsem přestala, protože po těch 3h jsem tam nemela ani tu dvacku. Takže jsem začala po delším čase, ale i tak tam mám malo..

cimroska
autor
14. bře 2020

@mariegroth já mám taky el.

mariegroth
14. bře 2020

@zuzita15 Potvrdilo mi to nekolik maminek na MK, ze to co je v porodnicich neni bezne na trhu. Ze nejsou odsavacky treba se dvanacti vykony, ruznym druhem prisani, casovacem, nastavenim a na obe poprsi zaroven a atd (viz obrazek). To preci neni nic proti CR. v USA je velka kultura odsavani, nebot se zeny vraceji brzy do prace a je velky tlak na kojeni. Nemusis se hned certit ;) Budu rada vyvedena z omylu.

cimroska
autor
14. bře 2020

@uzivatelkapetra no kde o to, ze on vyloženě začne plakat, vztekat se a nebo naopak rovnou usne...jak tam proste nic moc není..

emamaira
14. bře 2020

@mariegroth byla jsem ve dvou nemocnicích a všude jsem měla medelu- různé typy, které jsou běžné k dostání. V CR kultura odsávání prakticky není, byla jsem hodně divná, když jsem odsavala víc jak rok. Ale je pravda, ze tak velky vyber tady neni a ty vhodné k dlouhodobému odsávání jsou poměrně drahé.

mariegroth
14. bře 2020

@emamaira To mi prave rekla moje sestra, ze si pujcovala tu hodne vykonou Medelu z nemocnice, Jinak je to v radech tisicu. Coz tady taky. Nechtela jsem nikoho urazit.

emamaira
14. bře 2020

@cimroska laktace se ustaluje az kolem 3 měsíců, urcite odsavejte/kojte 7-8 za den, i kdyz to bude jen malo mleka. Musíte dát tělu signál, že je potřeba víc. Na podporu mleka hodně, opravdu hodně pijte kojící čaje, caro, vyvary, někomu pomáhá birel, kupte si bylinky.

emamaira
14. bře 2020

@mariegroth nikdo jste neurazila, teda aspoň mě ne😀 svého času jsem odsávání hodně řešila, tak vím, že máte pravdu. U nás není tahle metoda moc rozsirena, takze neni ani poptávka.

miba10
15. bře 2020

@cimroska já bojovala u dcery 2 měsíce. Měla jsem laktační poradkyni, čaje, homeopatika, odstrikavala jsem vždy když jsem prikladala (malá se stejně neprisala, ale pro klid duše, jsem to dělala) a nic. Takže po 2 měsících jsem to vzdala.
Za sebe ti říkám, klidně se na to vybodni. Je to hrozně těžký a i psychicky náročný. Pokud je mimčo na umělým spokojený, tak bych neměla co řešit. Navíc ty budeš uklidnejsi, a mrnousek napucnuty a nebudeš ho trápit. Je to jen tvoje věc a tvoje rozhodnutí. A hrozná matka nejsi. Už jen to, že to do teď děláš takhle, je přece známka toho, že si se snažila a snažíš.

Strana
z2