Partner a pomoc s miminkem. Jaké máte názory, zkušenosti?
Dobrý den , měl bych dotaz a zajímají mě vaše názory. Začnu tím že jsem muž. S partnerkou máme teď zrovna 2 týdenní dítě. Mám složitou práci. Mám firmu na montáž oken a vlastně i sám montuji, téměř denně odjíždím z domu kolem půl 6-6 ráno a mezi 5-6 večer se vracím. Do toho občas pracovní hovory mimo " pracovní dobu " Do toho je samotná montáž i velice fyzicky náročná. Břemena 40kg + několikrát za den atd. Bývám krom toho vyčerpán i psychicky ona samotná organizace a vše okolo je dosti náročné. Jde o následující Přijedu domů vykoupu se, najím se a snažím se malého aspoň hlídat a být s ním ať si partnerka může dělat něco co potřebuje. Malý brečí jen když má hlad tudíž pokud začne plakat kolem onoho času , přebírá to partnerka a kolem 8 ho uspava a jde s ním spát. Neustále poslouchám že nepomáhám a podobně a že si vše musí dělat sama. Když se zeptám co mám vlastně tedy dělat tak řekne něco jako že to nebude řešit a já už nějak nevím co s tím. Zajímá mě jaké máte názory, zkušenosti a případně nějaké rady, případně jak by jste se zachovaly mít doma podobného partnera Mnohokrát děkuji
@vladienka Mám akci kdy první bytový blok začínal 30.6 . Od něj se odvíjí další. Nemám představu jak by to šlo naplánovat. Myslíte že někdo uslyší na to hele já mám doma dítě zastavte celou stavbu a počkejte na mě ?Samozřejmě by tu akci daly někomu jinému a ja bych horko těžko shanel práci na to období pro zaměstnance a pro všechny. A navíc s ohledem na korona krizi. Můžu být rád že toho máme teď tolik. Výstavby co měli být na příští rok se odsouvají na neznámo kdy minimálně o rok kvůli ekonomické nestabilitě kterou celá krize vyvolala. Teď děláme akce které jsou naplánované z loňska.Nikdo nechce investovat atd. Lidi se boji a vše se zdražuje. A nikdo neví co jak přesně bude
@ano15 vase partnerka se nachazi v hormonalni bouři, vsechno je cerstve, nová zivotni situace... Na druhou stranku vedela jeste pred porodem, vlastne uz pred otehotnenim, jakou mate praci a kdy chodite domu... Miminku je par dnu, co bude rikat a delat, az bude malickemu par mesicu?! Mame dve deti, 3 a 1 rok, do toho rekonstruujeme dum. Manzel je do 16 hod v praci, prijde domu, jde do monterek a dela na baraku... Deti temer nevidi, s domacnosti mi vubec nepomuze. Ano, obcas taky zanadavam, protoze byt s detma od rana do vecera defakto sama, den co den, do toho obstrarat domacnost, zahradu...je to na palici a clovek uz je psychicky opravdu vycerpany, a to mame hodne deti. Ne druhou stranku si ale uvedomuju, ze manzel je cely den v praci, ktera je taky celkem psychicky vycerpavajici, potom prijde domu a dela na baraku, dela to pro nas, pro deti, abychom to tam meli pekne... Takze zase vezmu zpatecku a jsem vdecna i za to, kdyz mi treba jen pomuze ulozit vecer starsiho syna nebo ho obcas vezme na ryby 😉
Zkuste ted zatnout zuby, pockat, az si to trosku cele sedne a potom si se zenou zkuste opatrne promluvit (zena po porodu s rozhozenou hormonální hladinou je opravdu jako naslapna mina😁), co tedy od vas pri vasem pracovnim vytizeni ocekava, co jste schopny ji vy nabidnout, popr. povolat na obcasnou vypomoc tchyni, maminku... Ono je opravdu potreba obcas, byť na hodku, dve, vypnout, nemyslet na kolotoc prsa-plinky-spanek...a udelat si chvilku jen pro sebe 😉
@ano15 myslím, že se nemusíte obhajovat jak to máte v práci, kdo nechce chápat, že některá řemesla mají sezónu nebo jedou na jednotlivé akce. Ja mám manžela doktora, co slouží x služeb měsíčně a jo, samozřejmě se to bude snažit zařídit, ale dost dobře se může stát, že se třeba nedostane k porodu nebo bude organizačně problém s otcovskou hned po porodu a určitě to neberu že je sobec nebo dává přednost práci, ale asi je to i tím že dělám to samé a vidím do toho. Jen se holt nezastaví svět protože se vám narodí dítě a ostatní nejsou v pozoru +-14 dní kolem termínu porodu, aby mohl v práci všechno položit a být se mnou. U hromady profesí to tak prostě jde. U vaší ženy si myslím že hrají roli hlavně hormony, to se ovlivnit nedá vůbec nijak, kór když říkáte že dítě je zatím hodne a nepláče a neřekla bych "dvoutýdenní dítě a už takové problémy", jak některé tady, protože ono se to časem bude lepšit jak poroste, sednou si hormony, najede se na nějaký režim...Na mě padl splín třetí den po porodu a týden v kuse jsem brečela jen tak, kvůli všemu. Sedne si to... Přijde mi skvěle že se takhle ptáte na serveru pro matky a snažíte se to vylepšit. Mě třeba moc pomohlo si první měsíc objednávat jídlo do krabiček přímo.pro kojící maminky a nákupy na rohlíku. Třeba by se takto vase žena mohla zbavit nějaké povinnosti a ne jen tím že jí prevezmete vy, taky toho máte dost.
Jak píšou holky, šestinedělí je neskutečná hormonální smršť, kdy jsem byla šťastná a v minutě brečela, jak jsem neschopná a jak mi nikdo nepomáhá. Můj manžel vždycky jen přišel, obejmul mě, nikdy se kvůli tomu nezlobil, i když vím, jak mu moje výčitky někdy vadilo a byly nespravedlivé, protože zrovna on byl od začátku opravdu skvělý, přebaloval, koupal, staral se, jak mohl. Týden byl s námi doma a pak hned jak přišel z práce, bral si malou a nosil, abych si mohla odpočinout, pomáhal mi o víkendu s úklidem, vysaval, vytíral, abych já nic nemusela.
Ale já byla tak vyčerpaná, protože malá nespala a protože nám nešlo kojení, psychicky úplně na dně, že jsem to nedokázala ocenit. Až zpětně jsem se mu omluvila, ale on mi řekl, že to nebral osobně, že věděl, že to je prostě to šestinedělí. Nevzpomíná na něj rád, ale přežili jsme to oba.
Proboha, je 2 týdny po porodu a je cely den sama doma, vse je na ni. Já jsem si tu dobu ani neudělala jidlo. Je to vse pro ni nové a potřebuje pomoc.
Už jsi byl doma na otcovské?
@ano15 píšeš, že máš psychicky a fyzicky náročnou práci. Věř tomu, že to ona taky, možná dokonce teď víc jak ty, protože je do toho rozložená hormonama a má rozkopanej podvozek a navíc možná celé noci pořádně nespí, to je opravdu vražedná kombinace. Vůbec nesnižuji tvé pracovní nasazení a tvou únavu, ale ty přijdeš domů, osprchujes se, najíš se, to v šestinedělí je pro ženu skoro dovolená, když má čas se v klidu najíst a osprchovat, pak jde v osm uspavat a spí s ním, takže ty máš od osmi čas pro sebe, kdežto ona ho nemá, protože usne a za dvě hodiny zas kojí a tak furt dokola. Píšeš, že je malej hodnej, ale to neznamená, že to pro ni není stres, že i přes den neplace, když je s ním sama, ona do toho musí zvládnout domácnost, sebe upozadila na poslední místo. Pomáháš ji třeba s vařením nebo s úklidem, alespoň o víkendu, aby prostě nemusela dělat nic jiného jen se starat o prcka a případně si šla lehnout? Možná by ji pomohlo, kdyby z tvé strany cítila uznání, že to zvládá, kdybys ji třeba uvařil jídlo (objednal), vzal prcka a poslal ji, ať si dá koupel, že to zvládnete, vzal malého na dvě hodiny do kočárku a poslal ji, ať si jde lehnout (ne uklízet, lehnout!) Není to snadné ani pro tebe, je to velká změna a ustát to pro chlapa, když je přítelkyně protivná, i když se vlastně snažíš, je těžký. Ale vždycky si představ, jak ona trpěla při porodu a ani těhotenství není žádný med, tam jsi jí moc pomoct nemohl, teď jí pomoct můžeš, alespoň tím, že její hloupé řeči necháš plavat, nebudeš ji nic vyčítat, objemeš ji a řekneš ji, že ji miluješ, i když ti zrovna vynadala. Dej ji to šestinedělí, ať může být protivná a nesnesitelná, protože věř tomu, ona to moc neovládá, kdo nezažila, nepochopí. Vydrž, bude líp!
@areh a ja zas nechapem preco by nemal byt aspon nejaku dobu doma, je to snad aj jeho dieta nie? Ako tu niekto pise ze starost o dieta je praca zeny tak nech sa nedivi ze chlap doma s nicim nepomaha, takeho by som veru hnala. Vsetko robime napoly, on je v praci ale aj ja som “v praci” na materskej s dvomi detmi takze aj domace prace a varenie robime napoly
@ano15 ahoj,
já tě chápu, a chápu i ji.
Ona si fakt musí udělat všechno sama, když ty jsi celý den pryč, takže pak, když se zeptáš, slyšíš to, co slyšíš.
Na druhou stranu, zajišťuješ finance, bez nic to nejde. Takže, chce to někoho, kdo jí trochu, nebo trochu víc pomůže, a koho snese. Mamka, sestra, případně někoho najmout za peníze, typu chůva.
Jinak se z toho zblázníte oba.
@vladienka já neříkám, že to nepomůže, když má možnost, ale nebrala bych to jako samozřejmost nebo jeho povinnost a rozhodně se nezboří svět, když nebude týden nebo 14 dní v kuse po narození mimča doma. A ano, je to i jeho dítě a jeho domácnost, ale do práce chodit prostě musí a ne každý si to volno může vzít nebo naplanovat kdy chce. Pomáhat může i po práci.
@ano15 Tak prostě budeš muset i ty ještě více zabrat, protože i ty jsi věděl, že se vám narodí společné dítě. Žena dělá 24/7, ta padla nemá a kolikrát nemá ani čas i dát v klidu tu sprchu. Pokud tady někdo argumentuje tím, že žena věděla, do čeho jde. Ano, teoreticky jste to věděli oba dva. Praxe je ovšem věc druhá... Změna to je (a měla by být) pro vás pro oba. Chlap, který chodí do práce, není posvátný. Je to samozřejmě důležité, žena to bude zvládat čím dál líp, zorganizuje si to, ale teď prostě a jednoduše potřebuje pomoc a podporu, protože je doma max týden a možná je ráda, že vleze 6x za den do sprchy kvůli očistkům, trne, jestli se dítě probudí/neprobudí a začne jí kolotoč s miminem. Není, fakt to není prdel a v minulosti měly v tomto ženy mnohem větší podporu a klid po porodu. Když tu někdo argumentuje tím "já mám děti tři a zvládám bla bla bla", jo to každá, protože musí a protože je to přirozené, ale chce to čas a propracovat se k tomu. Nejnáročnější je přechod z 0 dětí k jenomu, pak už to bývá s prstem v nose... Takže chlape zaber, někde uber a prožijte si spolu ty nejkrásnější, ale i nejnáročnější chvíle s miminkem jako rodina. To je asi to nejdůležitější.
@vladienka já mám všechny kolem sebe pracující, nikdo semnou nebyl a teď s druhým taky nebude. Vím to od začátku a ani mě nenapadlo, že by to mělo být jinak. Ikdyž někdo aspoň na vaření by se hodil, že 🙂 Myslím, právě, že v dnešní době už to samozřejmost není a je to jen jakási bonus/výhoda.
@olga_ ty jo ty ses do něj teda pustila... Mě fakt přijde že se snaží, chápe to, nestaví se do role posvátného živitele rodiny... A taky píše že pracovně náročné je období teď, pak je klidněji a chodí domů třeba ve 12. Fakt nemám pocit že by od tohoto manžela měla paní málo pochopení, snahy pomoct a podpory, jen toho teď má taky dost, stejně jako ona, a je na něm povinnost tu rodinu zabezpečit 🤷
Opravdu někdy ode zdi ke zdi tady ty názory (teď to myslím na celou diskuzi). Některé by byly rady aby chlap byl doma a pomáhal i za cenu že třeba padnou celé rodinné úspory (zakladatel píše o vysokých sankcích) , některé všechno zvládají samy. A nic mezi tím. Na rovinu vám řeknu že i kdyby můj chlap po prvním porodu se mnou doma cucel měsíc v kuse, tak budu na prášky a brečet úplně stejně, protože prostě hormony. Spíš jde o to, jak manželce pomoct přes den když je doma, třeba tím objednanym jidlem. Ale fakt nemám pocit že by tady v tom případě nebyla snaha od manžela
Se mnou byl manžel 2 týdny po porodu doma. Měla jsem císaře, první týden byl pro mě dost bolestivý. Manžel dělal opravdu všechno, i v noci k malé vstával a já jen kojila. Za tohle bych ho pozlatila. Časem se vše zaběhlo.
To šestinedělí je pro některé ženy dost těžké. U druhého dítěte se mnou cloumaly hormony a nešlo s tím nic dělat, byla jsem protivná sama sobě.
Jestli Te můžu poprosit, dej ženě čas to šestinedělí na srovnání. On boj s mimcem okolo spani, kojení, atd neni pro všechny lehký. Zkus být teď víc doma (jde to?) a zeptej se sám od sebe, čím ji můžeš pomocí. Věřím, že se to brzy vše zlepší. Držte se. Je to změna pro oba.
Přičetla jsem si tvé příspěvky a bohužel se jen obhajujes, proč nepomahas a nejsi doma. Já osobně to chápu, máš náročnou práci, málo času. Bohužel tvá žena si neumí říct, co přesně chce. Co jí štve.
Zkusím ti nastínit, co bych asi chtěla po porodu já po svém muži, když se vrátí z práce.
Určitě větší nákupy by zajistil on. Dostal by seznam, co je potřeba
Jídlo po návratu z práce by si udělal sám, pokud nestíhám. Nebude se z toho hroutit, vyčítat. Když ten čas a energii mám, večeři udělám já
Po své sprše si po sobě umyje a uklidí koupelnu, ručníky nikde nepohodí, dá hezký uschnout na patřičné misto
To samé i záchod, umýt, vytřít aspoň 2x týdně. Když dobere toaletní papír, rulicku vyhodí a nový papir dodá do stojanu
O víkendu bez keců povysava celý byt, případně vytře
Co se týče prádla, nikde ho nebude povalovat, Peru jen to, co je v koši (Peru, větším, skládám, případne žehlím já)
O víkendu vezme kočár a půjde s dítětem ven a já si klidně schrupnu
A to hlavní - nebude mi pridelavat práci, bude si po sobě uklízet ( už jsem naznačila viz prádlo atd.) Nikde žádné jeho špinavé fusky, žádné hrníčky a skleničky různě se povalujici, rozkopané boty a milion jeho nezbytných serepetiček rozcmrndanych po bytě.
Až se tvá žena jednou vrátí zpět do práce, ona nikdy nepřijde a nedá si jídlo a sprchu a nehodí šipku do pelechu. Bude mít druhou směnu s dítětem, okolo domácnosti. Tak se třeba už teď nauč ji ulehcovat drobnostmi, které jsem tu vypsala.
Hodně štěstí přeji
@corry21 Jo pustila, protože přesně jak píše @drakenn, obhajuje se, proč to nejde a nehledá způsoby, jak to udělat, aby to šlo - nebo se nad tím tady v tom fóru nezamýšlí. A kecy ženských, že jako co to je za partnerku, když má problém hned dva týdny po porodu?! Naopak si myslím, že za tři čtyři měsíce bude žena v pohodě.
@ano15 A promiň, novorozenec, který - jak píšeš - vydrží několik hodin jen tak koukat - u toho bych fakt chtěla být. To svědčí prostě o tom, že by ti velmi prospělo být pár dní doma, nebo aktivnější alespoň teď v tom začátku. Nárok na otcovskou máš ze zákona 8 nebo kolik dní a je možno vybrat do konce šestinedělí, tak to udělej. Možná to lze vybírat i po dnech (nevím).
@olga_ tak to ja se pana zastanu - jestli neni zamestnanec, jakoze asi neni, kdyz je to jeho firma, tak si otcovskou tezko vezme. A pokud ma zivit rodinu, tak.sorry, ale podnikat musi, prijde-li o zakazky, tak bude jeho zena jeste rozladenejsi - a to celkem opravnene, protoze nebudou mit za co zit. Hezky to tu popsala @drakenn, drobnosti, ktere ohromne usnadni manzelce zivot, ja bych k tomu jeste doplnila objednat dovoz hotoveho jidla, aby nemusela varit.
@olga_ Většinu věcí dělám ale 😀 z toho co jste vyjmenovali. Beru si malého ať má klid. Snažím se jí nezatěžovat. O stravu se starám sam, ne jen o svou občas pro oba. Máme rozdílné stravovací návyky.Velký úklid také dělám já ,kromě zrcadla to mi za boha nejde rozlestit. Nejsem v situaci kdybych měl pocit že nepomáham nebo že bych se nechal obskakovat nebo tak něco. Tady jde u vás vidět rozdíl v segmentu nárok na otcovskou ? V podnikání ? Smím se zeptat jak šintó predstavujete ? Celkem by mě to zajímall. Pokud bych se rozhodl být doma tak vlastně klidně můžu Ale v tu chvíli nestíhám termíny a za každý den spozdeni mi hrozí vysoká sankce řádově 25 tis Kč /den . Tento způsobusob uvažování mě ve vší úctě trochu baví. Klidně si buď doma. Nevadí že dostaneš pokuty které budou exekučne vymáhány v případě neuhrazení. Nevadí že můžete přijít od firmy , přes majetek az o živobytí všeobecně ,hlavně si zkus být pár dní doma. Já nevím co k tomu mám říct. Myslím že je to rozdíl v tom že předpokládám že kolem vás včetně vás bude samý zaměstnanec. Nedokážete si to ani představit.
@mari2 Kromě OSVČ mám s.r.o ano na příjem z živnosti lze platit připojištění tu by mohl nárok na otcovskou vzniknout. Ale pokud bych si ji vzal tak má s.r.o půjdou sankce za nedodržení termínu. A to vám nepomůže ani svěcená. Ve výsledku to neznamená jen přijít o příjem ale i o vše ostatní s ohledem na minus který by vznikl a byl tudíž exekucne vymahan
@ano15 S otcovskou sorry, jinak ne, nejsem obklopená zaměstnanci... Píšu také, že tvoje žena prostě neuvažuje logicky - je to normální. Hodně záleží, jak probíhal porod - císař/přirozeně/poranění. Jako jí se může honit hlavou tolik věcí, se které se logickému uvažování vymykají... Prostě se musíte jako rodina sžít, to za vás nikdo jiný neudělá. Někdy pomůže mluvit, někdy mlčet, někdy vyšůrovat barák, někdy taky nic nedělat... Citlivě probrat situaci, přiznat, že je to v pr*, protože prostě nemůžete být spolu tak, jak byste si to asi oba představovali, a vynahradit si to později. Povolat případně rodinu, pokud o to žena bude stát... 🍀
@ano15 Kdyz nejde si vzit volno, neda se nic delat. Taky jsem po druhem porodu nemela doma manzela ani den, protoze narok na otcovskou nemel. No co, doma to vypadalo jako po vybuchu, manzel po navratu z prace uvaril, protoze to jsem proste nedavala, stat u plotny delsi dobu, pri tom odbihat k detem, vykoupal deti, abych mela cas se naveceret a pripravit nas na spani. S cim krome hlidani maleho pomahate vy?

Na mateřské jsem téměř vše dělala sama, chlap do 5 v práci, hodně často je mimo domov i po práci (vlastní koníčky, vrací se i v 7-9 večer - konkrétně to mě se*e do teď) nicméně když jsem byla doma, tak nějak jsem počítala, že dítě bude na mě, šel tak s kočárem občas. Za mě je problém to, když všechno dělá ženská i po tom, co nastoupí do práce, nvm jestli si chlap během mateřský říká, že se tak nějak všechno udělá samo.... Ale u nás teď chodíme do práce oba a 95% domácnosti a péče o dítě stále dělám já a to mě dost vadí