Pomáhá vám okolí s miminkem?
Maminky, spíše pro zajímavost by mě zajímalo, zda vám občas někdo pomůže s domácnosti nebo miminkem kromě manžela? Mám na mysli rodinu, jestli je nějak napomocna, třeba povozit kočárek, pomoci při větším úklidu (myti oken, cisteni sedacek) nebo když jste třeba nemocné.. svou holcicku miluji nadevše, manžel hodně pracuje a celý dům (máme 8+2 dvoupatrovy) včetně péče o malou je veškerá na mě... zatím zvládám s přehledem, ale malá má 6 měsíců a já třeba ze strany rodiny manžela zatím neslyšela bohužel nikdy žádnou pomocnou větu, kocarek povozili 1x na hodinu... jak to máte vy? Musím říci, že ikdyz jsem s malou šťastná, tak tohle mě mrzí a možná i tohle bude v budoucnu důvod proč bude nejspíše jedinacek... ještě bych chtela zmínit, že další 3 vnoučata tam se zapojují permanentně, ale ty bydlí s nimi v domě..
Jasne, hele s detma je to lepší si to podle mě zařídit jen s manželem a když někdo přijde pohlidat tak to bude milý bonus. Raději nic neočekávat a udělat si to tak, aby to zvládnul člověk sám. Pak se vyhnes temhle celoživotním zklamáním.
Já pomáhám dceři s dětmi. Ráda pohlídám,ale že bych jí chodila žehlit nebo mýt okna?To by po mě ani nikdy nechtěla. Nehledě na to,že jsem mladá babička,tudíž zamêstnaná a sama mám domácnost, zahradu a práce nad hlavu.
Když se narodil první syn, nikdo mi s ničím nepomáhal, manžel lítal z práce na stavbu, takže nijak extra ani on. Ale bydleli jsme v 1+1, vše jsem zvládala s přehledem. Stěhovali jsme se v jeho 9 měsících, a zrovna jsme zjistili, že čekáme druhé. Od té doby jsme v relativně velkém domě, s 1000m zahradou, děti jsou od sebe 17 měsíců, mladší je teď rok a čtvrt. Staršího si občas berou manželovi rodiče (chtěli by i častěji, ale já to nějak nepotřebuju), mladší zatím na hlídání nedávám, je dost šídlo a stále často kojím (i když už bych to ráda ukončila, dcerka má ale odlišný názor). S mými rodiči je to z různých důvodů složitější. Mamka mi děti pohlídá, když jsme u nich, a můžu si v klidu třeba dojet nakoupit. Jinak s domácností mi nikdo krom manžela nepomáhá. Je pravda, že teď je takové horší období, kdy se děti ještě moc neumí zabavit samy a musím na ně dávat dost pozor, takže ne vše je podle mých představ, co se týká domácnosti a zahrady, ale snažím se to brát sportovně 😀 jsem dost puntičkář a mám ráda naklizeno, napečeno,.... teď jsem z některých představ trochu slevila, ale obecně bych řekla, že to dáváme dobře.
😀 máme doma permanentní bugr. Hlídání je výjimečné, to si "schovávám" na důležitější věci. Syn má rok a půl. Nevydrží na místě ani 10s, natož s ním udělat cokoliv jiného. Máme v plánu paní na úklid. Já to s ním nedám a odmítám tu hodinu za den co spí věnovat úklidu. To třeba vařím, protože jindy není kdy. Už jsem s tím nějak smířená. Manžel taktéž. Vidí, že s ním nic nejde.
Ahoj, já jsem z těch šťastných, které mají fungující babičku i dědu i manžela. Když je třeba pohlídat děti, tak většinou jeden z těch tří zaskočí. Ale využívám to jen když musím k doktorovi nebo tak. Nikdy by mě nenapadlo žádat moje rodiče o pomoc v domácnosti. Max si dokážu představit, že bych jim dala děti na hlídání, kdybych byla už zoufalá a třeba si potřebovala umýt okna, ale zatím to nebylo nutné. Manžel pomáhá hodně už tím, že se celý večer holkám věnuje, koupe, uspává, tak mám volnější ruce. Doma mám robotický vysavač, mop i vysavač na okna. Snažím se, aby každá věc měla své místo, takže se večer uklidí tam kam patří. Taky se snažím aby se nám tu věci nehromadily a nesnáším různé lapače prachu, tak i ten úklid je pak jednodušší, když nemusím oprašovat různé serepetičky. Ale pravda, žijeme v bytě a ne v domě natož 8+2.. Teď to zvládám úplně v pohodě, myslím, že doma máme čisto, jednou týdně napečeno, teplá večeře téměř každý den a nemyslím si, že bych nějak zanedbávala děti, přes léto jsme i hodně venku. Každopádně až se vrátím do práce, tak plánuji zaměstnat paní na úklid, abych se nemusela zabývat podlahami a koupelnou atd.
@anna189 Ano, pomaha a ne malo. Hlidaji kazdy tyden, po porodu u nas bydlela i tyden moje mama, abych mela ruce navic. Nasi i manzelova maminka jsou v tomhle naprosto perfektni a vim, ze se na ne mohu vzdy obratit. Ale oni sami chteji kontakt, jsou v tomhle velmi aktivni. To same manzel, stara se ukazkove.
Mam kliku a jsem za to moc vdecna.
@anna189 pořád ještě přemýšlím o závěru tvého dotazu... vím, že je rozhodnutí jen na vás a nic mi do toho není, ale mít jedináčka proto, že není v dostahu dost hlídání v rodině? Nebyla by to škoda? Stejně si většinu času musíš zorganizovat i co se týká ostatních aktivit nějak sama, bez hlídání, a v tom už není moc rozdíl, jestli je dítě jedno nebo je jich více. Ono se dvěma (a více) je to záhul, ale jen určitou dobu a přínos pro dítě je v sourozenci určitě obrovský. A představa, že dítě zůstane "samo", když babičky, dědečci moc nefungují a ještě bude jedináček... no, je to na vás... vím, že důvodů pro takové rozhodnutí je vždy víc, a je to fakt jen mezi vámi, ale ...
Ahoj.Takze my bydlíme všichni-nase rodina,moje ségra,táta, máma, babička i rodina ze strany přítele-v jedné pražské části vždy cca deset max dvacet minut od sebe.. máme 4+1 a tři děti-11,skoro 3,a čtyři měsíce.Nikdo nam nepomáhá s ničím protože není třeba,ne že by nechtěli.Uklid, vaření, děti,nákupy atd atd stíhám během dne když je muž v práci, nejstarší holka pomáhá,a večer když odcházím do fitka tak se stará muž,ale to má v podstatě vše připravené a hotové a jen se věnuje dětem.Jednou nám hlídala přítelovo sestra dvě děti,když sem byla těhotná se třetím a chtěli sme s přítelem na večeři.Jinak si nedokážu představit,jak někoho z rodiny prosím ať mi ty tři ďábli pohlídá 😅😅to by asi musela být situace která by to přímo vyžadovala- byla bych v nemocnici,měla zlomené ruce a nohy atd atd to by ale rodina určitě pomohla to si sem jistá.
A teda abych žádala někoho o pomoc s úklidem, mytí oken atd tak to bych se asi styděla,je to moje domácnost,oni mají svoje úklidy,svá okna tak by mi bylo asi hloupé po nich chtít ,aby mi pomáhali,ale to nic ve zlem,jen píšu jaké bych z toho měla já pocity.
Všem hezký den
@anna189 tak u nas je to stejne, jsme na to s muzem samy, nikdo nam nepomáhá.Mame doma 3 kluky,10 a 3 roky a 3tydny staré mimco
Žádná pomoc. Syn 11 měsíců, teď krátce čekáme druhé. Barák, rekonstrukce, zahrada 6000m, 4 psi, slepice, k tomu chodím do práce. Jsem šťastná, že si s manželem vystačíme
Ja jsem taky rada ze to zvladame sami ,ale obcas si udelat pauzu jen na sebe by marna nebyla.U holice jsem nebyla ani nepamatuji,barvi a striha mě muž a na nehtech jsem uz taky od března nebyla,nejdriv kvuli korone a ted kvuli času,kdyz si muz necha starsi deti doma tak me zbyde mimi a to na nehty do toho smradu vozit nechci a kdyz je necham doma vsechny,tak se zblazni muž,nebot 3 leteho kluka musi mit porad na ocich,nejlepe za zadkem nebot je to koumak a nikdo nikdy nevi co ho napadne no a s kocarkem za nim behat nemůže a k tomu ani na chvilku pusinu nezavře,takze se mimi moc nevyspí.Je z brasky uneseny,takze ho porad pusinkuje,hladi a porad mu něco povida a nechape ze musi porad spinkat.
Ne. Nikdo mi nepomáhá. Moje máma je stále pracující a na víkend si bere jen starší děti. Dvouletého prcka mi nikdo nehlida. Ani tchyně si ho samotného nebere. Už na to nemají síly. Mě to teda nevadí. Za rok jde do školky a pak si pořádně uklidím 😁
Mam dvoumesicni a nikdo mi (nam) s nicim nepomaha, ale zvladame to s manzelem v pohode, on nema nijak strasnou pracovni dobu, takze je to ok, zadna hruza... s malou ani pomoct nechci, kocarek bych ani nikomu vozit nenechala, necitim se na to, aby s ni sel nekdo sam beze me nebo manzela
Máma mi už od začátku pořád nabízela pomoc, jezdila s kočárkem i 3x týdne (se mnou či sama), a to to má kus přes Prahu. Táta moc hlídací není, holt chlap, ale dceru rád vida. Tchanovci kousek za Prahou o hlídání mluví, ale až bude "hodnější" - dcera patří mezi výjimečné hodne dětí, nic nikdy nerozbiji, dá se s ní na plno věcí domluvit, nesahá kam nemá, sama se skoro celý den zabaví...no ale občas zapisti či zaplace, když se jí něco výjimečné nelíbí (třeba nevyspala), někdy se jí nelibi mluva a intonace tchanovcu (no snad tu nebudeš ječet jako minule, to bylo zase přivítání, kdy z toho už vyrostes, a kdy už začneš konečně pořádně mluvit...), drobi a vrtí se u stolu (drobi minimálně, jíst umí dobře, ale občas drobeček upadne na tu perfektně uklizenou podlahu,
), no nevím, manžel byl v jejím věku určitě stokrát horší (to vidím i teď), ale asi si ji moc idealizují...takže hlídat by chtěli, ale až větší děti, klidně i na dýl. Ale oni toho mají taky sami dost, práce, zahrada, barák, perfekcionalismus 🙂

@anna189 me nasi slibovali jak budou pomaha, a skutek utek a to jsme pulroku zili v 1 baraku nez jsme dostaveli dum. Po odstehovani si tam jezdim odpocinout, ale porad mam maleho na ocich a doma tak neudelam nic. Lritelovi rodice jsou mimo. Obcas toho mam plne kecky a nadavam proc chlap nechodi driv domu. Dokud byl miminko bylo to ok ted uz lita a vymysli lotroviny a neco udelat je mor. Ale je potreba si to usnadnit. Uklizet uklizim podle terapie domova na okna mam vysavac a do domacnosti dalsi vychytavky. Obcas mam vseho plnou prdel ale kdo nema? 🙏