icon

Příchod z porodnice. Jak vypadá den krátce po příchodu?

chasing_rabbits
11. led 2021

Tak mě tak napadlo, jak vypadá den krátce po příchodu z porodnice?
Sedím u hrnku s čajem a přemýšlím, jak bude vypadat ten den kdy se vrátíme z porodnice domů 🙂
Jak to probíhalo u Vás?☺️

Strana
z2
klokanka31
11. led 2021

@jako_mala_holka Tak to jí šlo krásně dolů 🙂 já ani nevím kolik měla naše malá.

lennus
11. led 2021

@chasing_rabbits Hezká otázka ke vzpomínkám. První syn se narodil o sedm týdnů dříve a pustili nás den před Štědrým dnem. Moc jsem se těšila domů. Museli jsme hodně topit, syn byl kromě overálku v kabátku, ponožkách, rukavicích a čepici, kladli nám na srdce, že nesmí prochladnout, my chodili doma jako v létě. Manžel jel nakoupit, já se asi připravovala na Vánoce a odpočívala, nemám to tak přesně v obraze, protože už to bylo sedm let.
Teď naposledy s dcerou - bude mít na jaře tři, jsme odcházely o něco dříve z porodnice, moc jsem se těšila, protože tam furt někdo coural a já se nevyspala, mě nechávali být, měla jsem jen dva dotazy, hodně řešili spolubydlící prvorodičku po sekci.
Manžel doma uvařil těstoviny s rajčatovou omáčkou a tuňákem, já si dvakrát přidala a šla spát. Obě děti první dny pořád spinkali, takže vlastně pohodička, do toho jsem tedy po nástřihu hodně větrala. 😀

klokanka31
11. led 2021

@jako_mala_holka A co teda bylo blbý... Nás primářka děsila jak nám umře, že v porodnici při komplikacích by ji zachránili... No a pak jsem se dozvěděla, že dva dny po mém porodu tam porodila paní, a dva dny na to jí miminko umřelo 😢 hlavně jak primářka říkala, že v porodnici děti zachrání... 😤

nanyh
11. led 2021

V mém případě to popíšu jednou větou. Konečně jsem jí nacpala do pusy dudlík a byl klid😂

jelenice_zavodnice
11. led 2021

@chasing_rabbits Ze srdce ti přeji, aby sis po návratu znova uvařila ten čaj, sedla ke stolu a přemýšlela. 😉
U prvního dítěte si to pamatuji přesně, autosedačku jsem dala do pokojíčku, sedla si k ní a zoufale jsem prohlásila něco ve smyslu, "co já si teď jen s tebou počnu". (pro vysvětlení, porod v pohodě, dítě ale strašně náročné a ubrečené). U dalšího dítěte scénář po návratu podobný, akorát jsem to druhé dítě dala do ložnice do kolébky a běžela se věnovat tomu prvnímu protože by zbořilo barák od radosti i zklamání, že máma je doma ale ještě něco přinesla. (Poznámka, druhé dítě naprosto spokojené a veselé miminko). Trochu se děsím, co bude u třetího.

loylii
11. led 2021

@chasing_rabbits přišla jsem domu, chlap sel do prace. Já přendala deti z vajíček do hnizdecek, prikryla dečkou, udělala si kafe (bezkofein), zapla TV a koukala po tom nádherne uklizenem bytě. Před odchodem do porodnice jsme si na úklidu a přípravách nechali záležet, protože jsme mysleli, ze budu mít fičak. A ono nic. Porad spaly. Podle hodinek jsem je po 3h budila na odstrikane mléko a prebaleni. A vegetila. Bylo leto, tak jsem druhy den a ty další trávila s kočárkem venku.

veruuu_kubesovic
13. led 2021

@chasing_rabbits
Přijedeš domu s manzelem/partnerem a s miminkem, na které se nedokážeš vynadivat...je to nejkrásnější pocit...najednou jsi MÁMA ❤️
A pak začneš normálně "fungovat" takže si das sprchu, partner mezitím pohlídá prcka, objedná jídlo, mezitím nakojis/prebalis prcka a pak už jen lezite ve 3 v posteli...

eviicka
13. led 2021

Já se teda ani jednou nenudila, vybalit, dát prát, porovnat věci, např. u jednoho syna jsem mohla půlku věcí rovnou vyřadit, jak byl velký (a to jsem 50 ani neměla). A pak rychle odstartovat kojící maraton (pokaždé trošku náročnější rozjezd). Ale zase žádná hrůza to nebyla, jen na to kafe klid nebyl.

bombat
13. led 2021

@klokanka31 Tak ona je to s tím zachraňováním v porodnici částečně pravda, ale právě že je to pravda jenom z části a není nic snazšího než novopečené rodiče strašit. (A určitě v tom strašení hraje roli i to, že novorozenecké oddělení nedostane po ambulantním porodu žádné peníze, což je mi sice líto, ale to je spíš chyba systému, který s tím ambulantním porodem stále nepočítá.)
Já jsem třikrát rodila doma a taky jsem vždycky čelila tomu tlaku, že kdyby něco, tak za to můžu já a to že rodím doma. Přitom druhý z těch porodů byl objektivně problematický (abnormální rotace) a tenhle náš čtyřkilový macek, který se narodil obtížně s obličejem dopředu, ale přesto úplně v pořádku s nejvyšším možným AS, já bez poranění. Ve většině nemocnic by z toho byl obří nástřih a klešťový porod. Ale tohle se nepočítá, u domácích (ambulantních) porodů jako by byla na jejich straně jen ta rizika. Přitom je pravda, že při některých stavech je prostě ta blízkost nemocnice nenahraditelná, ale štve mě, že se to bere tak jednostranně.

klokanka31
13. led 2021

@bombat Jojo, jejich slavný nástřihy a podobně... 🤔 podle mě v těch porodnicích by se měli snažit vést porody víc přirozeně. Mně kvůli nepravidelným kontrakcím píchli oxytocin, a porodní asistentka mi říkala, že bolesti sice můžou být silnější, ale že je porod skvěle rozjetý a kdyby mi píchla něco na bolest, že by se to zpomalilo. Já na bolest nic nechtěla, byla jsem v pohodě, ale čučela jsem, že když se po tom zpomalí porod, proč to těm ženským teda pak dávají... Podle mě je to zbytečný zásah do přírodního procesu.

klokanka31
13. led 2021

@bombat A obdivuju tě že jsi rodila doma, já to taky měla tak trochu v plánu 😊

inkheart
13. led 2021

Já měla císaře a problém s epiduralem (několik dní šílené bolesti hlavy, kdy jsem mohla jen ležet), takže můj den vypadal tak, že jsem ležala v posteli a všechno obstaral manžel, včetně přebalování 🙄

bombat
13. led 2021

@klokanka31 Já teď právě váhám (šestý porod - dva v porodnici do vody, jeden do vody doma bez PA, ty přijely až po, a dva další doma) mezi domácím porodem s PA a ambulantním porodem s toutéž vlastní PA. Čím jsem starší, tím se víc bojím, což je asi normální, no. Rozhodovat se budu až později podle situace, ale udělala mi včera radost moje pediatrička (mimochodem donedávna neonatoložka), když mi úplně chladnokrevně nabídla přijetí dítěte do péče i dřív, s tím, že asi budu rodit doma - tak to by se mi případně hodilo, pokud by mi to dala i písemně, k tomu ambulantnímu porodu, abych pak zbytečně neuvázla v nemocnici, nejsem zrovna bojovný typ.

klokanka31
13. led 2021

@bombat Tak to máš skvělou pediatričku 🙂 nám pediatr vzal malou taky hned, ale když nám pak říkal co ta dětská primářka vyváděla... Ona mu totiž volala v den porodu a vyšilovala 😠 já kdybych asi ještě někdy rodila, tak v porodnici, ale zase ambulantně 🙂

jane46
13. led 2021

U prvniho jsme prijeli domu, syn spinkal a tak jsme ho jen dali do hojdavaku. Ja se sla umyt, vybalit, manzel pripravil obed (dopredu jsem nacpala mrazak a stacilo jen vytahnout a treba udelat prilohu, dokonce i slepici vyvar tak na tyden). Pak prvni kojeni doma a sup na prochazku (cervenec). Clovek ve volne chvili jen cuci na miminko...
U druhe jsme prijeli, ja koupel a vybalit. Pak jsem byla zbytek dne, mimo kojeni, se starsim a chlap si uzival princeznu. Obedy jsme zase tahali z mrazaku.
Pokazde byl chlap 14 dni doma. Uklizel, varil, pomahal co bylo potreba...

bombat
13. led 2021

@klokanka31 Mě to taky příjemně překvapilo, a to jsem ji kdysi našla jako spoluautorku nějaké publikace vyhrazující se proti domácím porodům, ale nebrala jsem to tak vážně - oni ti doktoři v nemocnicích, zvláště ti mladí, musí taky vykazovat nějakou činnost 🙂 . Přemýšlela jsem, jestli jí o něco takového žádat a ona mě předešla s nabídkou, tak mě opravdu zaskočila.

priefi
13. led 2021

@chasing_rabbits je to hodně individuální a záleží od hodně věcí, jako třeba zda porod byl vaginálně, nebo CS, zda bylo šití nebo ne, zda Tě bolí zavinování dělohy, nebo ne. Někdo funguje, jakoby nikdy nic, někdo je bolavý. Někdo má energii na rozdávání, někdo je hrozně unavený. Taky záleží na tom, jaké je miminko.

ivis_b
13. led 2021

Poprvé to byl takový chaos, jak člověk nevěděl, co a jak, jak si co zorganizovat... těšila jsem se, že podruhé to bude lepší, no bylo to děsný. Muž mi večer před propuštěním volal, že byl v práci v kontaktu s covid pozitivní kolegyní, takže bude muset na testy. Tudíž mě z porodnice vezl táta a první den a noc jsem měla na starosti krom novorozeněte ještě staršího sourozence a byla jsem doma sama - manžel se ubytoval dočasně jinde. Tahle doba je fakt děsná.

codal
13. led 2021

S druhou dcerou jsme třetí den po příjezdu z porodnice byli v ZOO, byl nádherný podzimní den, manžel byl doma, tak jsme si to s tou starší chtěli trochu užít. V ZOO dopoledne nikdo nebyl, takže to byla hrozná pohoda 😂 Podruhé jsme to všechno brali mnohem víc na pohodu a jak bylo první šestinedělí hrozný, nemohla jsem se rozkojit, pořád jsem brečela a nic mi nešlo, tak u druhé dcery jsme do toho zapluli úplně přirozeně a vážně jsme si to užívali. Je pravda, že kojení podruhé už bylo bez problémů a to dělá hrozně moc.

Strana
z2