Problémy s uspáváním ročního dítěte
Krásný den všem, jdu se poradit, protože už to nedávám. Synovi bude rok a přibližně od 9 měsíců a poslední dávky Hexy u nás nastal spánkový teror. Do té doby taky byly výkyvy, ale vždycky to trvalo chvíli a podařilo se nám to srovnat. Poslední 3 měsíce se sice taky objevují náznaky lepších časů, ale většinou to je děs a hrůza. Myslím, že už jsem zkusili asi úplně všechno, ale večer se nám ho nedaří uspat, pokud usne bez problémů, tak se často probere za hodinu a jede další 3 hodiny, kdy opět zkoušíme všechno možné, aby usnul, takže často jdeme spát o půlnoci. Jako bonus řve skoro celou dobu, co se ho snažíme uspat a to někdy trvá i 2 hodiny (rekord je 4 hodiny, pak jsme ho naložili do aute). Je unavený, spát chce, ale nejde mu usnout.
Se spaním pak problémy nejsou, spí klidně celou noc a nebudí se. Jenom je problém ho uspat. Zkoušeli jsme: změny režimu, přidávat, ubírat spaní, přesouvat koupání různými směry, dávat UM/kaši, houpání v ruce, uspávání u nás v posteli, různé usínáčky, hlazení, hacku, změna matrace v postýlce, změna orientace postýlky, usínal v pokoji sám, měl tam bráchu, uspávala jsem já, manžel, usínání u láhve, uvážení v kočáru, bílý šum (zabíral do půl roku)... Jediná spolehlivá věc je jízda v autě a taky to máme za sebou, že jsme uváželi. V zoufalosti jsem nechala vyřvat, vypadalo to nadějně a vydrželo to 3 dny, aby se 4. den kompletně pozvracel hned, jak za mnou zapadly dveře.
Beru jakoukoliv radu, protože už jsem vyřízená. Děkuji za všechny reakce.
@hojda on vydržel i u toho projektoru. Tak ty 3 dny, pak se to vrátilo do normálu. Ty 3 dny v pohodě usínal, díval se, neřval. Pak se mu to okoukalo a řev.
A tak to je se vším. Vydrží to tak ty 3-č dny, kdy neřve a je v pohodě, po 3 dnech je to okoukané a konec a další víc jak týden trvá, než objevíme něco dalšího, co vypadá dobře. Celý ten týden se snažíme držet toho předchozího. Dokonce jsme zkusili to, aby neměl uspávání spojené s řevem, tak jsem 2 týdny uspávala v kočárku a to byla pohoda. Pak šel do postýlky, lehl, usnul sám a nebyl problém. Opět to vydrželo 3-4 dny.
Cauec @billi, zhrzene opoustim toto forum, tobe decko spi do 9 ?!!! 🙂))) Ne, ted vazne, diky za info k dennimu spani. Chapu, ze kdyz je tvuj syn zvykly spat pres den min, nepravidelne a ne v postylce, ze pak se mu do ni vecer nechce, resp.ocekava nejakou legraci (vzdyt kolem kocarku se to taky furt meni, venku je legrace a venku je navic jedno, kdy usne a jestli vubec). Ja mam decko, ktere v roce spi dopo 2hod a odpo taky 2hod, a to zasadne v postylce (ne, holky, neni neurologicky pacient 😉 ... Co tak mu nabidnout alespon jedno spani pres den v postylce, at si na ni zkusi zvyknout jakozto na misto odpocinku? Treba mu tam dat Vlka, jakoze tam chodi spat taky ...? 🙂 ja mu doma jeste postylku ruzne "zatepluji" a menim - ma svuj polstarek, perinu, deku, mantinelky, povleceni, vzorovanou deku s jezkem - na to cele dosel manzel, ktery zjistil, ze se k tem vecem rad tuli a nechava si o nich povidat... Tak drzim pesti a jestli nic nezabere, tak z toho jednoho dne stejne vyroste a ani nebudes vedet, ze nekdy byl nejaky problem 🙂
A co zhasnout a baterkou jezdit po stropě? 🙂
@mydvaapes1 a v čem se to liší od projektoru?
@mythologist v postýlce spát nemůže, není kde. V pokoji spí starší syn a v obýváku ani jeden neusne. Máme zatím 2+1. Pokud je starší u babičky, tak tam spí a s tím problém nemá, usne naprosto bez problému (je to tak 2x týdně) a dokud spal dopoledne i odpoledne, tak tam jednou denně spal. V postýlce má chlupatou deku, ke které se tulí. Tu má ještě z doby, kdy byla zima a spal v kolébce/košíku/cestovní postýlce.
Jinak zase tak nepravidelně to není, v 90% případů spí od 12:30 do 14:30 nebo 15:00. Někdy to protáhne, jindy zkrátí, ale snažím se, aby šel spát po obědě. Občas vstane v 6:00, tak to ho tak dlouho neudržím a pak se nám to bortí. Zpravidelnit jsem myslela hlavně, aby spal pořád stejně dlouho, což se neděje. Akorát mám stanovenou horní hranici, kdy ho budím a snažím se, aby vydržel dopoledne 4 hodiny od budíčku, jinak je schopný usnout za 2,5 hodiny (pod stolem), ale odpoledne to musí být minimálně 5 hodin, jak bylo méně, tak se uspávání zhoršilo a jak to je víc než 6, tak se po hodině budí.
K usínání v kočárku - usíná ve stojícím v chodbě, když je hezky, tak maximálně převezu pak na terasu, když už spí. Neučím ho, aby spal v jedoucím kočáru. To používám jen když je opravdová krize. Ale i tak hážu přes kočár plínu, aby nemohl koukat, co kde lítá, protože to pak usíná déle. Večer tak ale neusne. Zkoušela jsem to.
PS: Do 9 to bylo poprvé za několik měsíců. Asi dárek k letním prázdninám 😀 Tak spal první. V 8 usnul a spal durch do 9 a pak od 13:00 do 16:00 a to jsem ho musela budit 😀
Také máme od mala s dítětem problémy s uspáváním, od narození syn často usínal s pláčem (řevem) během dne i v noci, usínal v klidu jen při kojení, v šátku, v hacce a někdy v autě, hlavně ta hacka nás zachránila, vyřvával sice kolikrát i tam, ale po nějaké době usnul. Zkoušeli jsme dávat nad postýlku různé předměty, obrázky, pouštět různou hudbu, hrát na všelijaké hudební nástroje, zpívat,... vždycky všechno zabíralo pár dní. Pak jsem si řekla dost. Uvědomila jsem si také, že je vlastně u toho usínání už fakt kravál, tak jsem přestala cokoli vymýšlet, prostě dala do hacky a večer do poslele a počkala až usne a hotovo. A vlastně tak začal po čase usínat lépe. Večer to jsou sice taky kolikrát ještě uspávací martyria na hodinu (i více), několik měsíců i utíkal z potele, ale aspoň neplače/neřve.
Možná už jste na tom podobně, možná je čas přestat vymýšlet různé uspávací taktiky a jiné kejkle, prostě být jen večer s ním, pokud to vyžaduje, zajistit aby měl klid, oblíbenou hračku nebo plenu do ruky, provést zavedené rituály (těch jistě máte plno) a v klidu čekat až usne, časem se to srovná, uvidíte. Navíc pokud je to po očkování, tak s tím stejně mnoho nesvedete.
Páni já teda musím říct, že jsem pomalu s mužem nezaznamenala ani to, že máme dítě :D První 4 měsíce jsem se hrozně nudila, malá pořád jenom spinkala a dokonce jsem ji musela i budit na jídlo. Jediná situace, kdy malá nespala, tak když ji začaly růst zoubky 🙂
Také válčíme s uspáváním. Ale nejlépe se mi osvědčilo nechat prcka, aby sám přišel s tím, že chce jít spát. Pak ho uložím (uspávám teda stále u prsa) a je do chvíle tuhej. Jakmile se do toho kdokoli montuje "on si mne očička, určitě chce jít spát" nebo "je 8, je čas jít spinkat," a já tomu tlaku podlehnu, uspávám pak od těch 8 do 11ti. Večer prostě dáme večeři, vykoupeme, převlékneme do pyžámka a pak ho nechám hrát si a jakoby si ho nevšímám. Když přijde s "mama, mama," jde se spát. Pokud se nezadaří, opět nechám hrát si a čekám na nové "mama, mama."
@billi nemam cas sist vsechny prispevky a treba uz mate problem se spanim vyresen. ja mam skoro rocni dcerku a pred mesicem vyvstal problem, ze se mi vubec necarilo ji uspat. usnula v naruci me mamky, u ktere jsme 14 dni byly. zacalo me skoro zoufalstvi (jeste do toho tehotna a nervozni) a sousedka mi pjcila knizku "jak naucit deti dobre spat". jsou tam vysvetleny krasne faze spanku a metoda spociva v tom, ze dite samo usina v postylce. zkraje neni zvykle aplace, vy k nemu jdete po trech, po peti, sedmi minutach, uklidnit ho a zase odejit. do 14 dni je pry hotovo. moje mala vecer usla hned ctvrty den a sesty v klidu usinala i pres den. nadhera. prectu ji knizecku, v naroci a s dudlikem zazpivam nejakou ukolebavku, polozim, odchazim, ona cuci a za chvili usne. za tu knihu i autory jsem vdecna a jestli to tak bude fungovat porad, bude pro me urcite jednodussi mit dve deti za sebou (uz mam tak starsi dcery a uspavani a nocni buzeni bylo naaarocne...).
omlouvam se za chyby...
@verusky to je metoda kontrolovaného pláče, na prvního fungovalo, na druhého ne. První dny fajn, pak se pozvracel z pláče - jen jak za mnou zapadly dveře, tak zařval a všechno letělo ven. Nepraktikuju. Ale už máme vyřešeno. Usíná u láhve s mlíkem. Není to ideální, ale funguje to. Krize se spaním je jen 2-3 dny před úplňkem a jinak dobrý.
@billi v knize pisou, ze zvraceni se ma uklidit a pokracovat dal v metode, ditko zjisti, ze ani zvracenim nic nevymuze. ale to bych asi take nedala a radsi to zrusila. jak bylo nekym psano vyse, mozna opravdu bude zalezet i na povaze a vlastnostech deti, ja mam celkem vyrovnanou pannu, tak se to dalo aplikovat 🙂
nečetla jsem komentáře,ale naše malá je do dnes nespavec a jakomiminko to bylo s ní šílený nechtěla spát usínání horo třeba usla za hodku se vzbudila s řevem a 2h. tu řvala dokud se neunavila at jsme dělali co chtěli po 1 roce nám přestala spát přes den byla unavená,ale nemohla zabrat a usínala až kolem 22h. což usíná i dneska...tak jsme šli k homeopatičce a dala nám homeo přímo na míru a paráda začla usínat přes den a hlavně v klidu!Já moc homeo doporučuji jsem si nadávala,že jsme tam s ní měli jít dřív..
Řekla bych následek očkování, zkusila bych možná pustit TV nebo tak něco, jinak fakt nevím.... ☹
Nejsem odborník a malá nám spí dobře.. ale dle toho, co píšete ve všech komentářích, jste zkusili minimálně dvacet způsobů, jak malého uspat.. napadá mě, jestli to není právě tím.. já když jsem se ptala Mudr, jak mám malou naučit nějaký jednotný režim (jídlo, spánek, volný čas), řekla mi jen jediné "dělejte to podle sebe.. ale když si vyberete jeden způsob, setrvejte u něj, i kdyby to znamenalo, že vám dítě budu ze začátku hodně brečet.. znamená to, že si zvyká, ne že protestuje.. vytrvejte, dokud si nezvykne.." a měla pravdu.. Stela řvala jako o život, když jsem ji učila, aby usínala v postýlce sama.. bez dudlu, beze mě, mých rukou.. křik trval tři, čtyři týdny.. a občas protestuje ještě teď (v 18 měs), ale nejdu tam, přestane a usne..
..nebo! To máte jako se mnou, když jsem byla malá.. usla jsem, o půlnoci se vzbudila a byla vyspaná a čilá až do 4 do rány, kdy jsem vytuhla na zemi.. v 6 budíček.. prý to u mě propuklo v 6 měsících.. a jak to samo začalo, tak to samo skončilo v roce.. stačilo vydržet.. ve finále vám stejně nic jiného nezbyde.
Kamarádka používala Sedalii, já ji občas používám sama pro sebe, a na malého ji částečně fungovala.. je na přírodní bázi, tak se nemusíte bát 🙂
@billi uspávat? To se v dotazu píše několikrát. Proč uspávat? Myslím, že jak si to od miminka maminka nastaví, takové to má. Nikdy by mě u mých 3 dětí nenapadlo uspávat. Od miminka - nakrmit, pohladit, dát do postýlky, opět pokladit a jít. Tak jsem to měla se všemi a nikdy jsem u nich nevysedávala, nehojdala, nespali s námi v posteli a taky jsme nikdy neřešili problémy se spaním/usínáním. A myslím, že je to tím,že měli zažité, že toto je standard a neočekávali a nevynucovali nikdy nic jiného.
Držím palce k vyřešení problémů. protože to musí být záhul na nervy....
@emisekkk tak jsme více méně fungovali do 9 měsíců - pusa a nazdar. Pokud nebyl nemocný a to byl od ledna do března, kdy to bylo místy dost na nic (podezření na černý kašel, noci, kdy jsme ho museli držet, aby se neudusil...). V nemocnici byli všichni v šoku, jak je hodný... A když něco vyjelo, vždycky se to samo po pár dnech srovnalo. Teror nastal po 3. dávce Hexy.
U prvního syna taky nebyly takové problémy a když si něco začal vynucovat, tak jsme zavedli pár večerů estivilla a byl klid. U malého to estivill akorát zhoršuje.
@mythologist tohle je presne😉 mama, ktere dite v rice spi 2 hifiny dopo a odpo radi= dite ktere spi silne nadprumerne= tedy samo a rado , radi nekomu jak uspavat dite pto ktere je vse dulezitejsi nez spanek a jeste si mysli, ze je to jeji zasluha😉
@pisisvori : jasne, ze je to MOJE ZASLUHA. Koho jineho? Ja si s nim ty dve hodiny dachnu, at ma pozitivni vzor! Mam prvni a zatim jedine dite, mycka myje, pracka pere, rodicovskou plati stat, kam spechat? 🙂)
Jasne 100% souhlas, genetika urcitehraje velkou roli. Maminka na kterou plati "mamo obrat me na peci, z tehle strany me to uz pali" ma vetsi sanci mit to line, mene bystre dite, u ktereho je na prvnim miste jidlo a spani a jakakoli hra ho obtezuje. Taky mam takovou znamou. Deti ji od 2 mesicu spalicelou noc, pres den o 3 hodiny vic nez prumer, spoustu prace za ni delal manzel a ona byla tak lina, ze s detma kazdyden 2 hodiny spala. Ale deti ve 3 m jen lezely a dokazaly 2 hodiny bez pohybu koukat na hracku a ve 12m se jen plazily ani nelezly.
Ja jen nechapu proc takovy clovek pise do podobneho tematu, kdyz o nem nic nevi. Ale asi to bude tim, ze cim je clovek chytrejsi, cim toho vic zazil a cin toho vic umi tim je take skrimnejsi a o tom co nic bevi tak nemluvi.
@pisisvori Promiň, ale vůbec nechápu, proč se navážíš do uživatelky @mythologist, která se jen snažila poradit, jak nejlépe dovedla. To smějí radit jen ty, které mají ten samý problém? A ta poznámka s těmi "méně bystrými dětmi" je snad úplně mimo. Když teda mamince dítě takhle dlouho spí, tak si v té době snad může dělat, co uzná za vhodné. Myslím, že kdyby drhla kachlíky v koupelně, "bystrost" jejího, v té době spícího, dítěte, by to fakt nezvýšilo. Nebo ho má násilně budit a učit ho počítat? Nejlepší máma skutečně není ta, která má dokonale uklizený byt a jejíž dítě umí víc než vrstevníci. Nejlepší máma je spokojená máma, která své dítě miluje. Píšu to jako dcera jedné z těch "dokonalých matek".
@billi dcera ma 3 roky a stale mi to uspavanie nejde 😀 tak ako ty som bojovala asi do roka a pol - ale ja som uspavala kojenim, a odstavenie potom bolo tiez vesele. Najskor som pri malej lezala, potom sedela, potom som sedela na stolicke, potom som z tej stolicky odchadzala na wc, do kuchyne, potom uz len z tej kuchyne kricala, ze ju pocujem a som tu a prichadzala som sa len ked plakala. Potom mala ochorela a islo to cele do haja a opat od zaciatku 😀 😀 😀 Dnes ma 3 a ja si hovorim kde robim chybu ze si len tak nelahne a nezaspi 😀 😀 ale viem ze pomaha mat otvorene dvere odkial ide svetlo - deti sa casto boja tmy. Pomaha mi, ze ked uspim a nahodou sa zobudi, tak hned k nej pridem - nenecham ju plakat, pretoze cim dlhsie place, tym viac sa budi a zle sa uspava. Pomaha ked ju hladkam - jemne zatvara oci a to ju ukludnuje. Hlbsie dycham, co je tiez velmi ukludnujuce pre dieta. Ked mam zly vecer a neznasam uspavanie, tak si hovorim, ze za 20 minut uspim, ze sa mi neoplati hnevat. Pomaha to na tych 20 minut kym uspim 🙂
@mysicka_lb můžeš mi prosím vysvětli co tahle a jí podobné maminky poradily, když vůbec neví co to nespící dítě je....poradily jí to, že si za to může sama a měla porodit jiné dítě a že má být líná a 2 hodiny ležet a svého dítěte, které bohužel na rozdíl od jejich spí30 minut za den si nemá v tu dobu všímat nebo co???
Proč sem takové maminky píšou, když vůbec o tom nic neví. A že nadměrně spící děti jsou většinou mnohem pomalejší a méně bystré na rozdíl od těch extrémních nespavců je skutečnost stejně jako je skutečnost, že s výchovou nemá to jak dítě spí prakticky nic společného (přečti si můj komentář a mne a mé sestře = dvojčatech, nebo komentáře maminek, kterým jedno spalo a druhé ne).
Co by tyhle zázračné matky dělaly, kdyby jim ty jejich děti co bez jakékoli rodičovské snahy dobře spí najednou ve 4-5-6 měsících začaly plakat a třeba hodinu i víc brečely??? Nechaly by je plakat nebo až pozvracet....proč neodpoví, protože vůbec neví o čem to je....atd. atd.
Je to zcela stejné jako když žena co je těhotná jen uvidí trenky🙂 vysvětluje ženě, které nevyšlo 3 IVF ať to pustí z hlavy , že jednou se to povede....a podobné případy.
Ahojda @pisisvori, mrkala jsem na diskuzi a nenasla jsem, co jsi @billi poradila ty? Pises o komentari, ktery se tyka tebe a tve sestry, dvojcat, ten ale nevidim ani zde v diskuzi ani ve tvem profilu. Nicmene, uzivatelce @billi jsem radila, co v prislusnem veku ditete zabralo u meho syna. Predmetem teto diskuze nebylo, jestli nekomu dite spi dobre, dlouho, nebo neprerusovane. Diskuze byla zalozena s cilem zjistit, jak uspat dite, ktere relativne dobre spi, ale nechce se mu vecer usnout. Jelikoz takove relativne dobre spici dite mam ale s vecernym usinanim bojuju stejne jako zakladatelka diskuze, poradila jsem, jak umim; a stejne tak ostatni holky. Jestli mas ty neklidne nebo nemocne dite a je to pro tebe doma narocne, tak mne to samozrejme mrzi a drzim ti palce, aby brzy bylo lepe. Rada se s tebou o dalsi zkusenosti podelim treba v soukrome zprave, mam ted tak dve hodiny casu nez se syn vzbudi 😉
@pisisvori Věř mi, že vím, co to je nespavé dítě a jsem z toho kolikrát na provaz. Prcek mi usne až v deset večer, několikrát za noc se budí a přes den mi spí podobně jako Tobě, většinou 30 - 40 minut a to ještě v úplně nepravidelný čas a po nekonečném uspávání. Přesto se najdou maminky, které mi jsou schopné závidět, že vstávám až v 8 ráno (a někdy i později). Kolikrát jsem si už kvůli tomu vyslechla, jak jsem špatná, neschopná, líná matka.... Nikdo nevidí, že v těch 10 večer teprve začínám dělat domácí práce, o půlnoci se začínám učit na státnice a spát chodím až k ránu. Proto nemám ráda tuhle závist a nenávist mezi maminkami, které se v nějakém ohledu mají líp než já. Ano, možná jim prcek lépe usíná, možná se lépe vyspí, ale zase třeba mají méně hlídání, větší byt na úklid, náročnějšího manžela.... a nebo je to jejich dítě skutečně zabržděnější, což taky není žádná výhra a v žádném případě za to nemůžou. Všechny mámy to mají náročné, některá více, některá méně, ale každá by si určitě zasloužila odpoledního šlofíka a krapet uznání. Naznačovat, že má @mythologist kvůli své lenosti zabržděné dítě, to je opravdu dost nehezké a ničím nepodložené. Kamarádčiny děti začaly chodit na 20ti měsících, její dvouletá holčička mluví méně než můj roční syn a čtyřletá začala mluvit teprve nedávno. Přesto patří do kategorie "nespavců" a jejich maminka si vytrpěla své nejen kvůli jejich nespavosti, ale i kvůli narážkám okolí, jak za to může ona. Ale to už jsem odbočila. Vidím, že to mythologist bere sportovně, ale mě by to na jejím místě strašně mrzelo, proto jsem se jí musela zastat.
@mysicka_lb já jsem se tě ptala co ty maminky poradily? kromě vychloubání se a naznačování, že si za to maminky můžou sami.

@billi Záleží, když si pak zvykne, že lehnout do postele se dá v klidu, tak by to mohlo fungovat. Podle mě to už má nastavené tak, že má propojené spaní a řvaní 😔, že to dělá automaticky.