První procházka s novorozencem
Ahoj, mám dotaz maminky, mám devitidenni holčičku a ještě jsme nebyly venku, doktorka nám řekla ze dva až tři týdny doma, ale každý z mého okolí to považuje za blbost byt tal dlouho doma nebo už dávno vyrazili ven, tak se chci zeptat, zustat ještě doma nebo poradně navlect do fusaku a třeba na 15 minut vyrazit ven?
my měli malého v únoru a byli jsme myslím hned druhý den ...
Mam 2 dcerky jedna prosincova,druha dubnova. Obe sly ven hned druhy den co nas pustili z porodnice. Nechapu proc dite 3 tydny izolovat, pokud je donosene a zdrave. Vseho moc skodi, i teto prilisne opatrnosti. Deti jsou pak mnohem nachylnejsi na zmeny =)
Syn je dubnový a venku jsme byli hned první den, co byl propuštěný z nemocnice. Pokud je miminko donošené a zdravé, asi bych jej neizolovala..
@eliesch1 obě dcery jsme brali ven hned po propuštění z porodnice. První byla v květnu, takže v pohodě (byly ale zase hrozny vedra ten rok) a druhá v únoru, jenže u ní se už nikdo na nic neptal a neohlizel, domácnost i první dcera nepockaji, takže od propuštění normální režim, ven jsme šli hned.
@eliesch1 Ahoj,me moje detska doktorka rikala,ze s malym muzu klidne ven a to mel teprve 6 dni.Hlavne jit spis v poledne aspon na pul hodiny,poradne oblect.Pokud bude mlha,tak zustat doma.Ja s tydenim miminkem jezdila po doktorech a vyrizovala ostatni veci,pojistovna,nakupy atd....Ven muzete do -5'C.Je pak dobre namazat pusinku kremem,ktery neobsahuje vodu.At se vam dari a mala dela jenom radost.
Jo, tak samozřejmě můžeš jít hned, ale napíšu svou zkušenost....
Moji rodiče bydlí 500km od nás, tak aby malou viděli ještě jako opravdu malou, pozvala jsem je na prodloužený víkend (vycházelo nám to 2. týden po porodu na ty svátky v květnu). Přijeli, samozřejmě jsme šli i na prochajdu, přijela i návštěva a za 2 dny to začalo. Nejdřív jsem v noci začala zvracet a prujmovat já, pak manžel a moje mamka. Ráno jsem volala své Mudr, co se děje, jestli mám přijet, jestli můžu kojit, co malá? Řekla mi, že řadí Rotaviry, ať nikam nejezdím, kojit můžu, malá je mlíkem chráněna. Mého taťku jsme ráno ještě vyslali pro něco na ty průjmy a ten začal "běhat" jen co dojel z lékárny.
Rodiče mají známého lékaře na infekčním, když mu pak řekli, co jsme prožili, chytal se za hlavu, že to byl od nás neskutečný hazard a malá měla neskutečné štěstí. Už viděl takto malé miminko umírat. U těch prcků je to velice rychlé.
Příště neberu na niko ohledy a zařídím se jinak.
@kafr Jako to je na jednu stranu pravda, na druhou stranu - my čekáme třetí miminko. Až se narodí, tak ty dva starší nezabalím doma do igelitu a nevystavím si je v obýváku na poličku, že jo 🙂) minimálně dcera do školy chodit musí. A já je budu muset vyzvedávat. Tak to prostě je. Chytnout to může i dvouměsíční miminko - a to je pořád ještě dost malé, takže komplikace mohou být 😞
Myslím, že takto člověk nemůže přemýšlet, jinak by se zbláznil...
@kafr souhlasím s @michaela_2 to by pak člověk musel být třeba dva měsíce doma, objednat si dovoz potravin, manžel nesměl do prace a sourozenci do školy, aby něco neprinesli, tak se žít nedá. S 14 denním miminem nevyrazim na tři hodiny do obchodaku v období chřipek, to je jasný, ale ven a mezi rodinu proste chodit musí, to by se jinak nesmělo nic a člověk by se zbláznil.
Mmch mám kamarádku, která se po narození mimina poměrně dost izolovala, zůstávala doma, nechodila moc ven a mezi lidi, no a pak malou nesla, zakopla, spadla a malá si rozrazila hlavu. Tím chci říct, ze člověk nezvládne eliminovat vše a zkratka někdo má holt smůlu a onemocní, má uraz, i když dává pozor.
@pabka Přesně tak. Samozřejmě všeho s mírou - nebudu tahat novorozence hned do nákupních středisek, nebo až bude mít dcera závody - a nejmenšímu bude v té době cca měsíc, babička bude vozit venku, abych ho tam netahala do hlediště.
Ale na druhou stranu, izolovat se doma nedá a už vůbec ne, když je dětí víc....
My jsme byli hned druhý den po příjezdu z porodnice.
Me teda pediatr rekl ze mame chodit hned a idealne kazdy den na chvilku, ze je to pro miminko nejlepsi 🙂 sestinedeli je hlavne kvuli maminkam at se zahoji. Driv maminy byly porad venku s detma hned po porodu a jak rostly 🙂
Děti prý mohou ven, když dosáhnou váhy 3 kg. Malou bych normálně ven vzala, doma bych se tak dlouho zbláznila. S malým jsem odcházela z porodnice a měl 3070 g, narodil se v lednu, hned druhý den doma jsme šli na prochajdu. Pořádně obléct, doktorka řekla, že pokud nebude pod mínus 5, tak můžeme třeba na půl hoďky. A bylo to příjemné i pro mě. Malej bude mít dva roky a ještě nestonal. 🙂
Syn se narodil koncem ledna, já dva dny po propuštění z porodnice nějaké komplikace (bolel mě každý krok), syn nám vůbec nepřibíral (teprve ve třech týdnech byl na porodní váze). Na první procházce s ním byla nakonec babička v těch asi třech týdnech, já pořád ještě sotva lezla. Ale pokud se ty cítíš dobře, mimčo prospívá, klidně bych vyrazila. Ale opravdu zababušit, aby vás neofouklo 😉
Mám velmi zkušenou, asi šedesátiletou pediatričku. Byla jsem vyděšená stará prvomatka doktorka a měla jsem hypotrofické maličké dítě (2kg když jsme šly domů). A narodila se 14.12. Po týdnu doma jsem se ptala a pediatrička sama řekla, začít čtvrt hodinou a protahovat, nebo se obě doma zblázníte.
Novorozené dítě není nemocné, pokud je extrémní vítr jako teď byly, tak bych určitě nešla, ale 3 týdny bych doma zešílela a myslím, že i to miminko potřebuje čerstvý vzduch a v kočárku na procházce se obvykle dětem líbí, šla bych po týdnu nebo taky podle toho, jak bych se cítila po porodu. Za mě navlíct do fusaku a jít ven.
Obe deti (cervenec a unor) byly na prochazce hned prvni den doma. Clovek si vycistil hlavu a po lezeni v porodnici to byla prijemna zmena (ja i deti v naprostem poradku). Jo a bydlime na vesnici a slo se k lesu.
@eliesch1 Syn se narodil 28.12., na Silvestra nás pustili a 2.1. jsme šli k Dr. Pak krátká procházka. Jelikož mám staršího syna ještě, tak jsme chodili ven téměř každý den, samozřejmě tuším minulý rok nebyla extra velká zima. Do nuly jsem neřešila. Dobře oblekla, zavřela stříšku, kdyby fouklo a bylo. 13.1. manžel dotáhl kovid a měli jsme dochozeno...🤦🏼♀️ Když jsem se ptala PA,říkala,že pokud je miminko a maminka v pořádku, klidně hned. Dr. říkala tak za týden.

Ahoj, pokud bude víc jak -2, tak bych ven nešla, a pokud o něco více, tak na 20 minut, zda týden třeba na 30 min.