Půlroční miminko neumí usnout v postýlce 😕
Naše holčička má už dlouhodobou koliku (že to je jen na 3 měsíce?? Ani nahodou). Přes den v postýlce nespí nebo jsem ji naučila na procházky a to je záruka delšího spaní. Ale večer nikdy neusla v postýlce. Abych ji tam dostala, tak jsem předem ji musela v náručí nosit a uhoupat. Čím víc je větší a těžší tím to bylo náročnější. Tak mě bolel celý člověk, že jsem se na večer vůbec netěšila ☹ tak jsem to vyřešila tak, že ji v 8 večer dám do kočárku a jdu se sni na 30 min.projít. Zatím mi to nevadí nebo jsem si ulehčila práci a už i více jak hodinu ji nemusím nosit ale zase mám strach, že si tak navykne na ten kočárek, že už mi jinde neusne (což už tak je). Zkusila bych ji nechat vyřvat a vyvztekat v postýlce ale zatím to neni možné nebo ji pořád bolí bříško. Jde vidět, ze je unavená a už chce spát ale prostě se kroutí a brečí a v posteli neusne 😔 Nevím co s ni dobudoucna 😒 nejsem moc zastance toho ji nechat brečet v postýlce dokud neusne. Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Nebo radu?
Jejku tulila bych se s ni! Ten cas tak leti ze to spolecne spinkani by trvalo chvilku..pro me to bylo to nejjednodussi a nejkrasnejsi uspavani nosit na rukou a houpat na to nemam ruce.. Takze usinala u kojeni pozdeji jen pri tuleni.. Nelituju ani vterinu co jsem mela svoje dcerky u usinani u sebe ted v cervnu bude mit mladsi dva rocky chce usinat na sve posteli lehnu si s ni zpivam ji(,i kdyz zpivat neumim😀 ) mala me pak pusinkuje hladi chytne kolem krku a spinka.. Starsi dcerka spinkala sama v postylce do 23 mesicu pak zacla ze dne na den v postylce plakat presunuli jsme ji k nam na tri mesice pak jsme uz koupili velkou postel a pomalicku zkouseli davat spinkat tam a i tak treba po obede jsme.spinkaly.spolu.. Nenervujte se tim zkousejte jinou metodu usinani urcite to pujde bez slzicek jeste je malunka <3
@lenkalenulka jeste dodam ze mladsi dcerka se mnou spinkala od cca 4 mesicu kojila jsem do 22mesicu bylo to pro me idealni aby jsme se nerusene obe vyspaly a prechod na jeji vlastni postel nebyl nijak dramaticky neplakala a rano.prijde ke me a tulime se rano vi ze jsem.tam myslim ze to je pro deti dulezite..
@sabina00 ke kolikám - kojíš? Doporučuji za sebe pořídit Hylak forte, pokud kojíš užívej ho ty podle návodu na obalu, pokud ne, tak myslím jde podávat přímo dětem. Za mě fungoval zázračně, ještě v šestinedělí jsem mohla přejít na svou stravu, fazole, spousta cibule, zelí...
K instinktu - vždy je nejsprávnější to, co cítíš ty. Pokud jí nechceš nechat vyřvat, nedělej to a kašli na řeči okolí. Stejně ti to akorát psychicky ublíží a malé taky. Když bude někdo chtít abys skočila z okna tak taky neskočíš, že ne?
Za další - představ si, že jsi ona. Źe máš maminku, která se celý den stresuje z toho, co přijde večer. Maminku, která možná vůbec není přes den v pohodě, která je unavená z nevyspání, bolavá, která o sobě pochybuje, neví co dělat, maminku, která místo aby se těšila, jak se večer bude věnovat něčemu, co jí baví, přemýšlí, jak večer zase bude muset vytáhnout ten kočár a jet někam ven. A doplň si spoustu věcí, které děláš a neděláš, jak to chodí u vás doma, to, co už v příspěvku není napsané. A teď se vrať do těla miminka a uvědom si, co z tebe miminko cítí - stres, emoční nepohodu, občas možná vztek. Jak moc by se ti v její kůži chtělo tu maminku večer opouštět a zůstat ležet v postýlce o samotě a ve tmě? A hlavně žádný výmluvy, že jsi přes den v pohodě, hraješ si s ní atd. Ano, možná hraješ, ale v pohodě nejsi, to bys sem nepsala.
Tak a teď když víš, jak se cítí miminko, tak víš, že asi nemá úplně smysl to nějak lámat, takže vyřvání rozhodně ne. Akorát jí způsobíš další trauma. Teď - proč nemůže spát s tebou? Co kdybys pár večerů dělala vše s ní - připrav se prostě na to, že večer budeš s malou, neplánuj žádný úklid nebo tv, prostě až přijde večer, vykoupejte se spolu, najezte se spolu, povídej si s ní, říkej jí, co děláš a proč to děláš a říkej jí, že třeba miluješ když si můžeš dát brambůrky v posteli s pc na klíně, je prostě potřeba, aby z tebe čišela pohoda. A jí k té pohodě přiber. Můžeš jíst brambůrky v posteli s pc na klíně a ona ležet vedle tebe ne? A pak spolu prostě usnout...
Taky je důležitý říct, že se cítíš blbě. Normálně jí to řekni, ovšem pozor, ne emočně podbarvený (určitě ne v noci ve stresu, že je zas vzhůru). Jako kdybys to říkala kamarádce. Prostě řekni: "víš, nebaví měuž jezdit každý den s tím kočárkem. Potřebovala bych, aby ses naučila spát sama v postýlce. Ale vím, že to pro tebe není jednoduchý tam ležet sama a že se možná bojíš, že už se nikdy nevrátím. Tak co kdybychom dneska spaly spolu, aby ses nemusela bát?". Teď si možná ťukáš na hlavu, jakože mluvit s 6m miminem? A takhle??? Ano. Tvoje dítě je tvůj partner. Není to žádný kmen stromu, který musíš vytvarovat podle svého - tvoje dítě už je hotové, ty jsi jen průvodcem a partnerem na cestě k jeho dospělosti. Ona něco potřebuje. Ty něco potřebuješ (resp. nepotřebuješ a nechceš). Tak se domluvte!
A je to hodně o tom, abys byla v pohodě i v nejskrytějším koutku duše. Aby to nebylo takové to přetvařování, jak je všechno super, ale přitom tam vzadu tě štve, že nemáš vytřeno. Teď možná maličko odbočím, o úklidu si nic nepsala, ale přesto - hodně žen chce být dokonalými matkami. Pořád uklizeno, uvařeno, vypadat krásně, věnovat se celý den dítěti, dělat co to dítě chce, pak se věnovat partnerovi...jenže uvnitř jsou pekelně nasrané z toho, že partner si přijde z práce, udělá bordel a ještě k němu děti běží aby si s nimi hrál, zatímco mámě se vyhýbají, protože ta nadává kvůli každému drobku na podlaze a protože nemají čas jít si na kafe s kámoškou nebo zatancovat nebo zahrát tenis a knížku nepřečetly od porodu. Pro koho chtějí být ženy dokonalými matkami? Pro děti? Jakože děti chtějí mámu, která jen šůruje, pak nadává, když někomu něco spadne a když si s těmi dětmi hraje, tak stejně přemýšlí o tom, co je ještě potřeba udělat? To asi ne...
Tak pro koho? Pro partnera? Pro toho, na kterého ta maminka vlastně žárlí, protože nemusí uklízet a stejně ho děti zbožňují (zdá se) víc než jí? Anebo pro kamarádky, aby náhodou nepomluvily, že je šmudla a má nevytřenou podlahu a jídlo si nechává vozit? Anebo pro společnost? Takže jestli je tohle tvůj případ, tak se zamysli. Teď potřebuješ být máma své holčičce, ne rádoby dokonalá kamarádka. Dělej to, co tě baví, nedělej to, co tě nebaví. Holčička to za chvíli vycítí a možná že začne usínat tak krásně, jako usínali moje děti. Protože vědí, že když usínají, máma je v pohodě (neznamená to už, že nejdu třeba uklízet...ale nesleduju hodiny a neklepu se, ať už usnou, protože mám prostě v kuchyni hrozný bordel a chci to uklidit, když to tak je, tak jim to řeknu - v klidu řeknu "Jáchymku, Radunko, já už potřebuju jít, mám v kuchyni hrozný bordel a jsem z toho nervózní a potřebovala bych to uklidit a jít si taky odpočinout.) a až se probudí, máma bude zase v pohodě.
Nějak jsem se rozepsala...mám těch myšlenek v hlavě moc a chci co nejpolopatičtěji poradit. Kdyby něco, napiš sz, můžu třeba dovysvětlit. Občas se vyjadřuju jak matka x tým rokem na mateřské 😀 😀
@sabina00 zkus si s ní lehnout do postele a pak případně přenést nebo spát s ní. To je asi nejlepší způsob. Nenechávej malou vyřvat, jen ji tím ublížíš, sice to není hned vidět, ale na dušičce jí to ublíží. Je to malé mimčo, potřebuje tě. Neboj se, nebude to trvat věčně a ještě ráda si na to vzpomeneš. Navíc, pokud víš, že má bolení bříška, dopřej jí tvojí přítomnost a pomoc. Stejně, v televizi jsou samý blbosti a co jinýho by měl člověk dělat, než být tu pro svoje dítě, ne? Věřím, že je to náročné, ale vydrž. Čeká nás puberta našich dětí, tak už trénujeme, ne? 😀
Aby bylo dítě v pohodě, nemusí nutně spát v postýlce. Naše nejstarší spávala půl noci v postýlce, půl noci se mnou a ty další dvě spaly se mnou v posteli rovnou. Nejmladší v postýlce neležela víc jak 5 minut i přes den.
@sarkar ty mi mluvíš z duše, oni to ty potvůrky vycítí až to hezký není, maličká je zlatíčko od porodu, ale poslední dobou byla večer dost neklidná, večer jsem teda nestíhala úklid, přes den nalíčit se ven, a když přišel chlap z práce byla jsem utahaná,a zdeptaná...nejenom že maličká začala víc plakat přes den,ono nás to málem stálo rodinu, až naštěstí můj drahý zakročil...s tím že mu je jedno že jsou 2 hrnky ve dřezu, prádlo vyžehlené jednou týdně a mě že najde večer spící na gauči v teplákách... Že je pro něj nejdůležitější abysme byly obě spokojené a prý ať si klidně jednou týdně pozvu paní na úklid (zatím to přeci jen odmítám, ale už se opravdu nechci a nebudu stresovat) a malá už zase krásně večer zapluje do peřin
Mne obecne bavi ta predstava, ze spolecne lezeni, tuleni a spani je univerzalni reseni. Haha. Nase mlade zvladne rvat neomezene dlouho, nevidi, neslysi, nevnima. Hlazeni a mazleni ho jeste vice rozcili. A to je s nami v posteli. To uz ho muzu rovnou nechat rvat sameho v postylce, zadny rozdil. U nas funguje jedine uspani na rukou s poplacavanim po zadku na gymnastickem balonr. Vetsinou zalezitost na par minutek a pak putuje do postylkY. Taky bych byla radsi, kdyby byl jako jine deti, ktere usnou sami v postylce, ale bohuzel. Snad casem.
@cosimamvybrat mezi tim,kdyz ti dite place v naruci a tim,kdyz ho nechas plakat samotne v postylce je sakra rozdil.
@sarkar amen!
nas maly neumi usnout sam v postýlce ani ted v 16. mesicich. a neresim. usne v kline, na gauci ci v posteli prituleny většinou ke me, vyjimecne k manzelovi. pak ho proste preneseme a je to. nechci to hrotit a rvat ho v postýlce proste nenecham. mame hold společenského clovicka. mam pocit, ze s dalším to bude stejne. 🙂)
když se maly vzbudi v noci, beru ho do postele a uz je se mnou do rana. budu se jen bat az třeba budu tehotna, budu mezi nas davat polstar, aby me třeba nekopl ze spani.
@panickatlamicka to urcite. Ja ale nepsala o placi v naruci, ale kdyz lezi v posteli vedle me a ja ho treba i hladim.A o tom, ze to nevede u vsech k uklidneni a uz vubec ne ke spani, jak se s oblibou radi.
@cosimamvybrat i tak je to rozdil. 🙂 a ano,nektere deti potrebuji jine zachazeni,je potreba na to prijit. Ja se zamerila na to ,ze jsi stavela na roven rvani v postylce kontra rvani vedle rodice. To dite vnima "opustenost", kdyz je samo v postylce. Pokud place i pres hlazeni,drzwni za ruku a pod,pravdepodobne tim rodice ponouka k zintenzivneni kontaktu. Prava- znam dite,ktere od sebe mamu vylozene odehnalo 😀 ale to byvaji vyjimky.
@panickatlamicka ja to vyjadrila nestastne-nesrovnavala jsem pocity ditete, ale intenzitu kriku a efektivitu uspani. ;) V tomto smyslu je to na stejno. Jestli stojim nad postylkou, hladim ho a povidam/zpivam mu (=to u me znamena nechat kricet v postylce, ne, ze ho necham samotne) anebo se mnou lezi v posteli a delam to same, krici stejne a neusne ani v jednom pripade.
@cosimamvybrat aha 🙂
Pokud má koliku a bolí jí bříško tak je jasné, že sama v postýlce neusne. Není to dospělák, aby se sbalila do klubíčka, zatla zuby a bolest zaspala 😀 😀 Chce vozit a houpat a drncat, protože jí to uvolňuje prdíky. V tomto by mohla pomoct hacka, jak už psaly uživatelky dřív. Můj půlroční sice na koliky netrpí ale v postýlce by mi i tak neusnul 😀 Postýlku sice máme, ale padá na ní prach. Usne zásadně u prsu a přenést se nenechá, takže si sním lehnu do postele a většinou usneme oba 😀 - takže to má své výhody 😀

@andytygrice skoda,ze sis nezjistila uskali vyplakani. Treba bys pristoupila na jiny zpusob uspavani.