Ranní ptáče. Máte rady?

lucifux
8. bře 2020

Ahoj holky, syn 11 měsíců mi začal strašně brzy ráno vstávat. Zrovna dneska ve 4 ráno. Nějak sám si nastavil režim, že usne dopoledne, spí do oběda a pak až večer 18:30-19 ukládám spinkat. Vzbudí se v noci kolem 2 a pak takhle brzy ráno a pak už neusne.

Máte nějaké rady?

merope
8. bře 2020

Dát do postýlky a spát vedle něj ve vlastní posteli. Zase usne 🙂. Aspoň tedy tak to funguje u nás - když vstanu, vstane taky, když spím, chvíli si hraje v postýlce a pak zase usne.

tea18000
8. bře 2020

Možná tady někdo poradí lépe, ale nám pomohl až čas. Syn kolem roka vstával cca ve 4:30 a jedině s tím, jak stárl, se to postupně upravovalo. Pamatuji si, jak jsem hrozně nesnášela změnu času o hodinu dozadu!
Dneska jsou mu tři roky a budí se stejně okolo 5:30 (ale zase spí ještě po obědě). Holt některé děti jsou založením ptáčata.
Napadlo mě ale, že zanedlouho se posouvá čas o hodinu napřed, tak to by pro vás mohlo být plus 🙂

keety2
8. bře 2020

@lucifux syn měl kolem roku taky takové období časem to přešlo 😉

hezz17
8. bře 2020

Taky jsme to měli. Tak od roka do dvou. Cca. Nebo spíš do té doby, co jsem přestala kojit. Bylo to šílený, vždycky jsem se modlila, ať je na budku aspoň pětka. A rozhodně nepomohlo ani spaní společně 😀 bohužel. O víkendu vstával manžel, u rodičů na návštěvě babicka, abych aspoň někdy mohla spát déle. No říkám, pro mě to bylo peklo. Teď je ji 2,5 a vstává mezi 6a7

lucifux
autor
8. bře 2020

@hezz17 takhle teď vstává asi týden, před tím se budil kolem 6:30, starší 3,5 roku vstával v 7:30. A teď co starší zjistil, že mladší stává takhle brzy, tak už taky bývá od 5:30 vzhůru. No na bednu, já pak večer nejsem schopná stát ani u žehličky, jak jsem zvyklá. A do toho ještě těhotenská únava, čekáme totiž 3. dítko.

hezz17
8. bře 2020

@lucifux ano, taky jsme si takhle hezky prožila tehotenstvi 😀 naštěstí jen s 1 ptackem, ne se dvěma😀 je to fakt na budku a doufám, že se to nebude opakovat. My měli i období, kdy byla od 2do4 nebo od 3do 5 vzhůru. Ale pak zas vstávala dyl jak v 5. Ale co je lepší😀

miba10
8. bře 2020

@lucifux to je normální. Dcera mi to taky dělala. Vzbudila se ve 2 nebo ve 3 ráno a že spinkat nebude. Tak jsem ji nechala v postýlce, nakrmila prebalila, ona si prohrála a asi po 2 hodinách usnula. Někdy to byl spíš řev.
Syn mi ted taky začal vstávat ve 4 ráno. Někdy dopřeje do 5 😂 tak s ním vstanu. Vzbudil by dceru, tak s ním jdu dolu, pustím mu pohádku a občas ještě usne.
Utesuju se tím, že u dcery to trvalo asi 3-5 měsíců, teď přesně nevím. Byla jsem v té době taky těhotná, takže jsem taky padala na hubičku. Ale mě děti od narození vstavali brzy mezi 5:30-6:30,takze mě to nepřijde nijak špatný.
Jen si říkám, ještě nedavate spát moc brzy 🤔

misicka1988
8. bře 2020

@lucifux Myslím že dáváš spinkat na noc moc brzo. Děti takhle spí v noci cca 10 hodin, což ti vlastně skoro vychází..

adinka19
8. bře 2020

@lucifux Jeee, dekuju za dotaz..., my to ted take momentalne resime, tak jsem rada, ze v tom nejsme sami... mala chodi spat mezi 7-8 h a kolem 2-3 je vzhuru a cca do 4-5hodin, kdy zase usne. Ale nechat ji v postylce nepomaha..., jeci jako tur. Prebalim, dam mlicko, pomazlim a bud rve v postylce nebo si v nasi posteli zacne hrat nebo tam radi. Posledni dobou mame rozlozeny gauc v obyvaku a chodime koukat na pohadky. Vim, ze to neni ideal, ale manzel se taky musi do prace vyspat ☹. Trva to cca posledni 2mesice. Zvlastni je, ze se ji nekdy (cca jednou tydne), podari spat az do rana a pak zase serie bezesnych noci... jestli se to casem zmeni, tak nam vsem drzim palce, at je to co nejdrive 🙂.

bajjunka
9. bře 2020

@adinka19 měla jsem to.presnw takhle a mladším teď přes Vánoce, trvalo to snad tři měsíce, nepomáhalo nic. Manžel byl na prášky, ale po pár nocích, co syna třeba své hodiny nosil ve tmě a broukal mu, musel uznat, že to na cenu. Upravil si to sám, sice se na kojení budí co hodinu, ale v posteli vydrží od 21h někdy do 5 někdy do 8h.
První taky ignoroval moje snahy o nějaký smysluplny harmonogram. Rok vstával ve 2 ráno 3krat týdne, pak usínal dva měsíce až ve 23h, z ničeho nic měsíc už v 19h, tři měsíce budíček ve 4 ráno....
Řekla jsem si, že na výchovu dětí se neumírá, od t doby jsem v klidu. Však oni z toho za pár měsíců vyrostou.👍😉

johannka1
9. bře 2020

A kdybys oddalila o neco malo to dopoledni spani a potom by sel vecer spat dele? To by nepomohlo?

lucifux
autor
9. bře 2020

@adinka19 taky chodím v noci s mrňousem do obýváku, jak píšeš, manžel chodí na 12 tky a nemůžu si dovolit nechat prcka plakat v postýlce, bafnu ho a jdeme. Máme v obýváku vystlaný pelech kde se v noci dotahujem a ve dne si hrajeme. Udělám nalému mlíčko a hrajeme si, pak třeba ještě za dvě hodiny usne, někdy až třeba ráno v devět, a někdy až po obědě.

krisatko
9. bře 2020

@lucifux také jsme měli období, kdy malá chodila brzo a vstavala taky.... Pár dnů jsem ji na prostě držela všemi možnýmy prostředky vzhůru a uspávala o půl 8, takže v 8 spala. Po pár dnech si navykla a teď chodí v těch 8 večer, vstává mezi půl 7 a půl 8, podle toho, jestli je v noci vzhůru, a přes den jde po obědě na 1,5-2 hodiny. Ale fakt to jinak nešlo, než ji ten režim "na sílu" překopat

krupka3
9. bře 2020

Vetsinou jsou to jen prechodna obdobi, za tyden nebo mesic to zas muze byt uplne jinak. Dcera ma 2 a ctvrt, a jeste nedavno se ji menil spankovy rezim.

cilkat
9. bře 2020

Myslím, že jsou dvě možnosti, ale ani jedna nemusí zabrat a nevím, jak jsou pro dítě zdravé. Jedna je tlačit večerní usínání na později (postupně, každý den o čtvrt hodinky...). Druhá možnost je přes den budit (nechat spát třeba 45 minut a vzbudit - většinou tou dobou přechází do měkčího spánku a jde to. Dítě se obvykle cítí odpočaté a dál spát nechce). U staršího mi to zabralo, ale on byl přirozeně sova (a vtaval mi pak ráno až kolem desáté, takže záhy zrušil dopolední spánek). Některé děti se ale prostě vzbudí a konec.

adinka19
9. bře 2020

@bajjunka Jsem rada, ze slysim, ze v tom nejsem sama. S detma je to jako na houpacce, jeste nedavno jsme s manzelem "machrovali", jak mame zlate dite, ktere nam celou noc spinka a ted tohle. Tak snad se to opet brzy zmeni 🙂

adinka19
9. bře 2020

@lucifux My uz taky, vecer, kdyz jdeme spat rozestylame rovnou v obyvaku. A mame to uplne stejne, cca dve hodky si hrajeme a pak vstavame kolem devate. Akorat mam pocit, ze me tenhle "rezim" zabije 🙂. Rano mala vstava rozesmata a ja jsem, jak, kdyz me prejel buldozer. Zvlastni je, ze ani pres den moc nespi, cca kolem hodinky, zvlastni...

majina89
9. bře 2020

@lucifux dcera 12 mes. Usina večer ve 20 h. Vzhůru je v 4 az 5. Pomáhá mi, když si s ni lehnu pod jednu peřinu. Spí pak do 7 az 8

bajjunka
10. bře 2020

@adinka19 jo to znám, o prvním synovi jsme prvního půl roku nevěděly, že ho máme doma 😆🤦a gauč v obýváku, ten u nás loni frčel skoro celý rok. Já s klukem teď přes Vánoce už v obýváku zůstávala automaticky.

adinka19
10. bře 2020

@bajjunka A jak se ti pak pres den funguje? Ja uz se od obeda tesim do postele a stejne zase driv, jak pres 22-23 nedokopu ☹.