icon

Šílené usínání půlročního - zažily jste to taky?

bayt
14. črc 2018

Ahoj, spánek prcka jsem tu řešila snad od začátku. Nikdy nebyl dobrý spavec, první tři měsíce spal pouze v šátku, trápilo ho bříško. Pak se to zlepšilo, že byl alespoň schopný usnout se mnou v posteli u prsa. Bohužel mi přijde, že je to spíš horší a horší, hlavně co se týče uspávání. Samotný spánek celkem jde, přes den naspí cca 3 hodiny, přes noc cca 11 hodin. V noci se tedy budí od čtyř už po hodině. Určitě by nejradši spal zase jen v šátku a pouze za chůze (!), ale aspiruje na 10 kg a já nejsem schopná s ním celý den prochodit a upřímně, ani nevím, kam bych takhle 7 hodin denně chodila. No ale k věci - jeho usínání. Dnes už hodinu ječí, protírá si oči, dávám pravidelně po 15 minutách spát a nic. Na konci už prostě spíš odpadnul vyčerpáním, ale i předtím si nezapomněl zakníkat a zaječet :/ On takhle někdy kníká i v tom šátku. Včera v noci usnul až ve čtvrt na jedenáct, s tím, že od pěti ale nespal. Už byl samozřejmě utahanej, protivnej, ale to mu nezabránilo se vztekat a nespat.

Zkusili jsme vše, žádné hojdavaky, bílý šum, jedoucí kočárek, houpání v náručí, prostě nic nezabírá. Dudlík ani omylem. Prostě chce prso, spí se mnou v posteli, ale asi i to je málo. Měl jste to někdo taky tak? Dá se s tím ještě něco dělat, nebo jen vydržet? Přiznám se, že někdy mi už tečou nervy, protože celý den neřešíme nic jiného než jeho uspávání.

Strana
z3
bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt to máte dobré že ho čtení knížky baví .. já to zkoušela u malé v 8 měsících a vůbec se nečapu ... :D bude jí 9 měsíců a prostě chodí spát sama ... žádné čtení pohádek nepřipadá v úvahu .. zkoušela jsem i číst říkadla a to taky nezabralo ... rozčilovala se že nechce číst ... jo když jí říkám říkadla nebo zpívám atd .. to se jí líbí ale nesmím to číst z knížky i přesto že jí ukazuji obrázky ať se kouká :D

beruda
14. črc 2018

@bartakova_veronika určitě je to dítě od dítěte, sama máte ten "režim" plus mínus hodinka, jak vám to vyjde, ono se to tím jídlem, když dítko začne příkrmy opravdu jíst a není to jen ochutnávání, hodně zpřesní a vymezí samo. Já třeba u druhé holčičky, které budou brzy tři měsíce, se zaváděním příkrmů rozhodně nebudu tak spěchat. Nechám to na ní a uvidíme.
U první dcerky zuby vyhrožovaly dobré tři měsíce, než bylo něco vidět. Jsou to prostě bestie od prvního do posledního zubu 😀

bartakova_veronika
14. črc 2018

@beruda já jsem bohužel od 3,5 měsíců přestala úplně kojit a přešla na UM ... ne že bych chtěla ale nic nám nezbývalo .. těch 3,5 měsíců jsme se obě trápili a dokrmovali až jsme to obě raději vzdali .. takže nás první příkrmy už ve 4 měsících neminuly ... kdybych plně kojila tak bych určitě s příkrmy počkala až mezi 5 - 6 měsícem ... spíš 6 měsícem ... nám to i doporučila obvodní aby jsme začali už s příkrmy ... ted už je to sranda kdy dostane oběd, já se jdu rychle také naobědvat a stejně chce to co mám já :D

beruda
14. črc 2018

@bartakova_veronika já kojila málo první dcerku, měly jsme nějaké problémy, druhou teď kojím naprosto bez problémů a kojit bych ráda aspoň do roka. Když to nepůjde, věšet se nebudu, ale kdyby to šlo, bylo by to super. Jak jsem psala, příkrmy nechám na ní, jak bude mít zájem.

bartakova_veronika
14. črc 2018

@beruda jinak je jasné že nejde nikdy vymezit úplně přesný režim .. záleží na tom jak to dítko ráno vstane, jak vstane před tou svačinou .. zda tedy spí ... každé dítko spinká jinak .. některé spí pouze po obědě, některé si ještě po snídani a po hodinovém hraní zase zdřímnou 🙂 je to individuální a každé to má jinak .... mě malá krásně spí skoro od začátku akorát s tím že se narodila o 16 dní dříve a maličká tak jsem musela budit stejně po třech hodinách i doma protože moc na váze nepřibírala .. až když vše bylo OK nechávala jsem jí spát klidně 6 hodin v kuse v noci ... někdy od těch 5 - 6 měsících začala spát mezi 10 - 12 hodin v kuse 🙂 až se vyspí tak dostane snídani ....

beruda
14. črc 2018

@bartakova_veronika já měla první dcerku o celých 6 týdnů dříve, ohledně kojení jsem se řídila radami a intervaly z porodnice a šlo to do kopru. Teď s druhou jedeme podle sebe a je to úžasný. A o tom, že je každé dítě jiné mi nemusíš povídat, mám druhé a rozdíl je patrný už teď, když jsou jí necelé tři měsíce.
Jinak s tím spaním, přeju ti, ať ti to vydrží. První mi spala do půl roku celou noc a pak se začala z ničeho nic budit několikrát za noc....a vydrželo to skoro do tří let.

bartakova_veronika
14. črc 2018

@beruda já byla po císařském řezu takže bylo naprd že ze začátku ty intervali byli odlišné .. poprvé mi jí přinesli až po 5ti hodinách a po druhé to bylo někdy mezi 5 - 7 hodinách .. byla 24 hodin na jipce tak mi jí tak často nenosili ... u sebe jsem jí měla oficiálně až někdy za 3 - 4 dny ... takže ty intervali ze začátku byli fakt dlouhé až později mi jí nosili častěji cca 3 - 4 hodiny ...když už jsem jí měla u sebe tak jsem se snažila dodržovat po třech hodinách ale nejhorší bylo přerušení když přišli na vizitu nebo na cokoliv pak už prostě nechtěla ... no pro mě to bylo šílené trávit dohromady 5 týdnů v porodnici takže to na mě hodně padlo a tím pádem jsem se nedokázala pořádně rozkojit .... jeden čas jsem doma měla mléka až až ale postupně zase odcházelo ... i když je pravda že jsem ze začátku toho měla až až kdy se vždy prsa hned pustila a než jsem uhla tak ho měla po celém obličeji protože mi stříkalo gejzíry při přisátí ... ale prostě jsem to nakonec nedala bohužel .... uvidíme jak dlouho jí to takhle krásně vydrží 🙂 zatím se drží dlouho ... moje kamarádka má také to štěstí že ještě 11ti měsíční dcerka spí už od začátku celou noc až do teď 🙂

beruda
14. črc 2018

@bartakova_veronika já jsem po dvou císařích a druhý porod byl dost hnusný, hlavně že to všechno dobře dopadlo,

bayt
autor
14. črc 2018

@bartakova_veronika teda ony ho nebaví asi ty knížky, jako spíš ty obrázky a že mu k tomu něco povídám, akorát u toho nadšením výská, tak nevím, zda by ho to na spaní spíš nestimulovalo

příkrmy jsme zavedli před třemi dny a dneska už mi vyzunknul s chutí jednu bramboru s jednou velkou růžičkou brokolice 🙂 a k tomu čajík

kata267
14. črc 2018

@bayt necetla jsem diskuzi, ale u starsi resim usinani doted takze vas asi moc nepotesim...ted jsou ji 2 roky a pres den uz bud nespi nebo ji musim vylozene dlouze premlouvat a taky me to nebavi, vecer usina I hodinu furt si povida, zpiva atd....jediny pozitivni je ze u toho uspavana uz aspon nebreci jako driv😀

bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt tak alespon ho baví to .. to ona by si raději tu knížku prohlížela sama než abych já otáčela ukazovala a četla :D vyzunknul? vy mu dáváte bramboru s brokolicí vypít? :O tedy alespoň jsem to tak pochopila jak to píšete ...

bartakova_veronika
14. črc 2018

@beruda a přesto jste se rozkojila 🙂 já si spíš myslím že to vše na mě padlo v té porodnici ... hlavně strach o malou když jsem měla před operací komplikace a malá mi v bříšku nerostla a měla špatné průchody ... čekali moc dlouho na to aby jí vyndali ven ... sami porodníci co mě operovali se divili že jí nevyndali dřív .. neměla vůbec místo, prostor .. proto se taky už neotočila a byla koncem pánevním ... sama jsem nechápala na co čekali .. až když jsem měla méně plodové vody se konečně rozhodly ale nakonec jsem stejně šla ještě o den dříve protože mi odtekla plodová voda ...

jenny91
14. črc 2018

@bayt Jj, náš se taky převracet neumí. Taky jsem se toho bála a odmítala jsem ho tak nechávat, i když mi to radilo víc lidí, že to tak dělají. Pak ale občas hlídal manžel a zjistila jsem, že ho tak nechává spát běžně. (Hlavičku má vždycky na stranu a sám si ji během spaní přehazuje z jedné strany na druhou, s čumákem dole nekončí nikdy.) Ale nechci tě k tomu samozřejmě nabádat, strach jsem z toho měla taky, takže chápu. Ale u nás to každopádně bylo v pohodě.

bayt
autor
14. črc 2018

@jenny91 kdyz je hlavickou bokem, tak ho nechavam..nejradeji spi ale nad ranem na boku 🙂 dneska uz se pretocil dvakrat na zada, tak az to procvici asi ho necham

bayt
autor
14. črc 2018

@bartakova_veronika no tak davam to dost ridke a on to dilem ze lzicky sni a dilem nasaje 🙂)) knizecky mu branim dat, protoze by je rozmocil, zvejkal

bayt
autor
14. črc 2018

@kata267 aspon ze to zni, ze uz to probiha vic v klidu...bohuzel geny jsou mocne, ja spatne usinam dodnes

kittyy17
14. črc 2018

já jsem staršího syna uspávala i hodinu až dvě, pro něj to byla spíš hra a snažil se po mně skákat a dělat blbiny. Houpala jsem, chodila s ním, zpívala mu, ... V šesti měsících měl 12 kg. Že byl unavený se poznat nedalo, ve 4 letech u něj stále platí čím unavenější tím hyperaktivnější, a taky protivnější a neposlušnější. Pomohla jedině Estvillova metoda v 10 měsících, od té doby usíná zásadně sám v pokojíčku, má to rozkazem...

bayt
autor
14. črc 2018

@kittyy17 tak do tech dvou to nejak vydrzim, ale priznam se, ze pak mozna prikrocim k drastictejsim metodam, protoze uspavat do skolni dochazky dve hodiny, to je moc..a ze jsem celkem obetava

bartakova_veronika
14. črc 2018

@bayt no ja jsem s uplne ridkou stravou nedavala. Tak akorat aby se dalo nabrat na lzicku a vsude to neteklo 🙂 preci jenom kasicky na noc nejsoj tekute 🙂 knizky rozmocil? To si nemyslim. Od toho jsou pevne knizky pro male deti 🙂 ale ma svoji do vany tak tu muze zuzlat jak chce kdyz je na to urcena 🙂

beruda
15. črc 2018

@bartakova_veronika mně u první taky praskla voda, byla KP a porodní hmotnost 2360. Druhou vyvolavali po termínu, dva dny mně trápili, druhý den zjistili že neprojde a když mně na sále otevřeli, zjistili nadvakrát prasklou delohu a krvácení do břicha. Mohly jsme umřít obě dvě... Nicméně jsme šly domů 4 den a téměř s porodní váhou (3670), vzala jsem si ji už v porodnici do postele a už to jelo.

ladyhacek
15. črc 2018

Můžou to být zoubky, ze zkušenosti vím, že lezou 3 měsíce než se prorezou ( a to byli řádně viditelné zarudlé) u prvních zoubků jsem si ničeho nevšimla než byli vidět bílé špičky, neklid, nespavost ... Jsem přikládala k očkování. Jinak nám se spánek po očkování zhoršil, ale když teď vím, že zároveň lezli i ty zuby tak nevím k čemu to mám přikládat.
Jinak za mě opravdu režim. Najeďte na něj bude chvíli trvat než si ho " osvojíte" ale funguje.
V půl roce mi malý spal 2x za den ( možná ještě 3x?) Přes den cca 30-40 min.
Nastav to přibližně jako nejvíce vyhovuje oběma. Syn vstával kolem 6 pak jsme tedy cvičili vojtovku a ještě mi pak usnul, později ( už právě nevím kdy) chodil spát 8:30-9:00 a těch 30-40min pak " svačinka" hraní... Oběd měl na 11h-12h a pak pomalu spát. Zase jen půl Hodky.. takže kolem te 15h šel spát znova 🙂 ale to byl malý myslím že později vydržel spát jen 2x denně. Koupali jsme každý den ( jen třeba vodou, masáž bříška.. zavedli rituály) a už kolem 17-18h pak kojení u kterého usnul. On pokud ho nic netrápili se budil po 3h. Když byl větší tak usínala kolem 19h po kojení u večerníčku.
Za mě to chce ten rituál je chvíli trvá než se zajedou koleje 1-2tydny

bayt
autor
15. črc 2018

@bartakova_veronika jo mam ty omyvatelny a pratelny, ty dostane, ale papirovy mu radsi nedavam...ma uz silu a fakt mi jednu na krajich rozzuzlal..s prikrmy jsme zacali predevcirem, tak jsou zatim ridsi, davam na obed a zeleninu 🙂 kase chci davat o dost pozdeji a rano

bayt
autor
15. črc 2018

@ladyhacek a jak si to delala s nastavenim rezimu, kdyz spal pokazde jinak dlouho-budila si? Nekdy ve dne spi v kuse 30 min a jindy dve hodiny..

ladyhacek
15. črc 2018

@bayt v půl roce si už fakt nejsem jistá. Ale teď ho budím (3roky)
Snažila jsem se nejen spánek ale i akce přes den udělat stejně aby byl zaběhnutý řád. Třeba před obědem jsem si ho vzala na ruku pustila písničky a tancovali jsme - aby dny byli podobné aby byl vytížený podobně. Pokud by spal už dlouho tak zkusit něžné vzbudit. Mě to teda pravidelně dopřávala pošta 🙂 např 2h je moc ale hoďku bych ho nechala. K večeru ve stejný čas fakt ze začátku přesně koupat, masáž, kojení ( nevím zda dáváš kádi či něco jiného) a lehla jsem si s ním když malinky tak usínal skvělé u kojením pak to bylo horší... Ležela jsem s ním třeba i 2h ale snažila jsem se prostě už bylo šero ,zataženo . . . Byl večer jde se spát - signál pak začal usínat dřív.
Pak nastalo období když už to nešlo rostli zuby a ja to vzdala chodil spát se mnou na 11h ale pak jsme se k režimu zase vrátili

bayt
autor
15. črc 2018

@ladyhacek tak z toho mi vyplyva ze mi stejne nezbyde nez pretrpet hodinova uspavani....delame to podobne, koupani ve vanicce, masaz...vcera jsem dala i knizku, ale malej se zacal rehtat a spis se probudil :D

ladyhacek
15. črc 2018

@bayt jo a přes den se mi osvědčilo si lehnout s ním. Třeba tu půl hodinku spal sám a pak jsem šla sním buď jeste spal nebo jsme leželi aby věděl ,že klid 🙂. Jojo to uspávání ale chcete vychytat ty časy. Nespí být přetažený, ale zase musí být unavený 🙂. Jinak já mu pak povídala, že si chci odpočinout a být chvíli bez něho . . No moc to nezabíralo ale šlo to s ním.

lioness34
15. črc 2018

@bayt no myslím ze nezbyde 😁 ale neboj... já doporučuji opravdu nezasahovat - my čím víc se snažili dat režim tim to bylo horší - a to máme holky po roce..někdy sla spát o půlnoci někdy v devět... do dnes je nedávám spát v sedm protože vím ze by v devět byly vzhůru../ do 1roka jsme první nosila na rukou plus minus hodinu a to jsem byla těhotná s druhou..... kolem 1r jsme ji naučili ve vhodnou chvíli na postel ale i tak.... některé deti proste v 8h neusnou. A ten když chodí do školky klidně usnou až ve 22 a ráno vstanou o půl sedmé v pohodě////ale snažím se aby mezi 20-21h lezely...
pamatuji si ze dcera se i probudila ve 4 a nespala tak jsem s ni byla v kuchyni a obýváku a hodinu povídala a pak spala... neboj ono to přejde.... ona pak zase začala spát velice brzy celou noc....

bayt
autor
15. črc 2018

@ladyhacek jako on když už zabere, tak momentálně nemá vliv, zda s ním ležím nebo ne, ale je fakt, že si zdřímnu přes den ráda, když je náhodou možnost :D

bayt
autor
15. črc 2018

@lioness34 Já právě neřeším, kdy a jak dlouho spí, ale to uspávání. Kdybych věděla, že ho dám spát o půlnoci a bude klid, tak ho dám spát o půlnoci....

lioness34
15. črc 2018

@bayt chápu měla jsem to stejne a je lepší je podle mě nechat - zkusit to, ze půjde spat později - pokud neusne do 15-20minut nemá smysl tam ležet...já to pak vychytala podle toho jak spala odpoledne - když se probudila o půl šesté tak sla spát v 23h ... když byla vzhůru od 16h tak kolem 21h.... ono to pak vychytas a když rvala tak sla spát hned a většinou usnula hned...

Strana
z3