Slepé matky - co s nimy?

yelowangel
10. led 2017

Ahoj maminky, už se mě to stalo dřív , ale poslední dobou docela často - přijde dejme tomu na stejnou zastávku kde čekám já matka s odrostlejším dítětem, z pravidla cca 4 - 7 let, dítě lítá kolem, zajímá se o všechno (což je v pořádku) včetně mýho syna v kočáru. Budiž když nespí. Co mě ale vadí je že mu kolikrát to dítě do toho kočáru v podstatě "vleze". Stojí před ním a dělá obličeje, bere mu hračky co má na kočáru nebo vevnitř, už se mě stalo že jsem malýmu zatáhla plínku přes střechu protože chtěl spát a holka bez problému ji strhla pryč. Matka stojí sotva metr od nás, kolikrát má druhý dítě v kočáru ale vidím na ní že o tom ví a většinou při odchodu polohlasem tomu svýmu dítěti naznačí že to viděla (z pravidla to je oblíbená věta: "tohle se nedělá"), ale v tom momentě kdy to její dítě doslova obtěžuje mě a mýho syna prostě nezasáhne. A co teď? Jak byste to řešili vy? Tomu dítěti nic říct nemůžu, to najednou maminka vidí a slyší všechno a je mě trapný upozorňovat matku na to že tady má děcko o který by se taky laskavě mohla trochu zajímat. Nějak nevím z který strany to chytit abych nebyla za hysterku ale nenechat si zaroveň skákat po hlavě od nevychovanýho spratka (což není chyba toho dítěte).

astyna
10. led 2017

já si zažila své v dětských koutcích 😀 ohradila bych se, určitě. Ne na tu matku ,ale na to dítě.

nutricnihodnota
10. led 2017

Ale jistě, že tomu dítěti můžeš něco říct. Řekla bych mu "mazej od toho kočárku" a pěkně nahlas, aby to maminka dobře slyšela.

yelowangel
autor
10. led 2017

Já se zas docela bojím aby se to pak nesrhlo v hádku "co si dovoluješ vůbec něco říct tomu mímu mazánkovi"

tinkalinka
10. led 2017

Slušně, věcně říct dítěti co nemá dělat.

nutricnihodnota
10. led 2017

@yelowangel "Tak si ho hlídej a nebudu mu muset nic říkat."

apacheee
AMBASADORKA
10. led 2017

Napomenula bych dite

evik19
10. led 2017

@yelowangel Normálně bych dítěti řekla, že tvoje mimi chce spát a poprosila, ať je potichu a nechodí k němu. Tohle pochopí každé dítě 4+ a nemusíš na něj být ani hnusná, ani jít do konfliktu s matkou.

nutricnihodnota
10. led 2017

Já jsem teda velký odpůrce týhle "volný výchovy", kdy se děckům dovoluje vše, dospělí se s nimi baví, jako se sobě rovnými, ale zároveň se po nich nic nepožaduje. Když mě cizí dítě obtěžuje svým nevhodným chováním, tak ho prostě napomenu a je mi u zááádku, co si o tom myslí, jeho benevolentní maminka.

popelka1984
10. led 2017

Tak bych reagovala stylem a co si váš mazánek dovoluje obtěžovat mého mazanka 🙂 a tomu dítěti bych řekla něco ve smyslu ze když se chce podivat do cizího kočárku tak se musí dovolit a ať jde za maminkou

yelowangel
autor
10. led 2017

@evik19 Nejde o to být hnusná spíš o to že některý ženský prostě vylítnou jenom protože na to jejich dítě promluvíš.

Každopádně díky, budu muset naučit se ozývat že mě to vadí a ne být takovej bl*ec co se ozve až když fakt už o něco jde.

eldrag
10. led 2017

@yelowangel urcite napomenout dite, matky se neboj. Max neco zabuci a odejde.

evik19
10. led 2017

@yelowangel Nemyslím si, že by nějaká maminka byla uražená jen proto, že na její dítě promluvíš. Naopak i ona dostane informaci, že ti chování jejího dítěte vadí a začne ho třeba usměrňovat sama. Některým lidem prostě leccos nedojde jen tak...Já mám 4 letého syna, kterého převážně nechávám řešit si svoje problémy samotného, ale když vidím, že ho jiné (starší) dítě obtěžuje anebo mu ubližuje tak, že se není schopný bránit, tak prostě danému dítěti řeknu něco sama. Říkám to laskavě a věcně, ale jasně. A neobracím se na matku, ale přímo na dítě. Ještě se mi nestalo, že by mi nějaká maminka na to něco řekla.
Kdyby to bylo naopak a moje dítě někoho obtěžovalo a já si toho nevšimla anebo u toho nebyla, taky bych byla ráda, kdyby mu to někdo řekl.

lajla
10. led 2017

@yelowangel tak za prve..nikdy bych nedovolila cizi sahat na nase veci..kor kdyz to je od mimi..tady uz se hooosne zacinam podivovat...ceho se bojite? Chranite prece to sve...
Kdyz nas cizi otravuje..reknu mu ze se mi to nelibi a at jde jinam.neposlechne ...reknu razne a to uz vetsinou odfrci...taky se stalo ze ne..zavolala jsem si matku...
Nemam problem rict cizi zenske at si svoje deti hlida sama

yelowangel
autor
10. led 2017

@evik19 Já už to mám prostě asi zakořeněný po jenom incidentu s cigánkou. Její dítě tenkrát furt tahalo za chrastidla na kočáru, věděla jsem že v ty době na ty ubytovně ze který jezdili řádí žloutenka a Míšovi zrovna lezly zuby takže měl ruce furt v puse. No dostala jsem kázání že su protivná 🙂

terinda
10. led 2017

V tomhle případě jsem laskavě řekla dítěti, že miminko teď spí nebo ať mu vrátí hračku a poodjela jsem s kočárem vedle.
Zbytečně bych nehrotila a rozhodně bych nemluvila na cizí dítě stylem... mazej pryč nebo na cizí matku ... hlídej si svý dítě, ale já jsem asi za exota, jdu spíš mírnější cestou a s blbem se nehádám 😉

makronka222
10. led 2017

Tohle resim tak, ze cizimu diteti rikam at jde pryc za maminkou, ze mymu diteti nebude sahat do kocaru, pokud se neumi chovat. Tecka. Pak mi muze rict kdo chce co chce, ale vetsinou je ticho. Nestojim o to aby cizi dite mackalo memu ruce nebo tahalo za nos, mackalo oblicej. Co mi ta druha matka udela? Flakne me chrastitkem? To klidne muze

misulka84
10. led 2017

No to si počkejte, až budete chodit na pískoviště. To se teprve podivíte, nám vždy během deseti minut zmizlo vše, co jsme měli za z domova. Dokonce i děti braly dcerce hračku z ruky a ostatní matky nic, jako nezájem. No co Vám mám povídat, byla jsem divná, lakomá atd. když jsem se ozvala🙂 no pevné nervy, ne každá matka je soudná😐

dzungala
10. led 2017

Sahání na kočár ještě půl bídy, já rostu když mi nevychovanci nevychovaní skuhrali a snoplili na malinké miminko a matky dělaly mrtvé brouky ani si ty své uhurcané parchanty nezavolaly k sobě.

Podobná poslední zkušenost teď z prosince. Sedím těhotná už s břichem v čekárně na protetice pro vložky do bot. Mají tam jen jednou za měsíc, takže řada. přijde matka, otec a dvě dcery Eminka a Sofinka min. 4 a 6 let (ale asi víc) ovládaly tablet a starší uměla číst. Hurcaly a kašlaly tuberu všude kolem, hleny lítaly po okolí a maminka je ještě pochválila, že už tak pěkně odkašlávají...Humus, bože humus. Eminka (nebo Sofinka??) se vprdelila hned na sedadlo vedle mne a když to na ni přišlo otevřela chřtán a hurcala mi rovnou do obličeje, tak jsem se zvedla a poodstoupila a zbytek mi nakydala do rukávu od mé bundy, co visel za ní. Matka nic, čumí, usmívá se, vidí těhotnou, ale hlavně že její parchanti hezky odkašlávají, že..

Čeká se na tom jednou za měsíc, ale nebyla sama, byl tam i otec a hlavně hned pár metrů byla jiná separovaná místnost, fotr moh čekat v řadě a tuberáky mohla vzít na chvíli vedle.

Bývám měkká se obrátit v takových případech na matku, tak jsem spratkům ukazovala, že si mají dát aspoň ruku před pusu (jako sorry, zvládá to moje ani ne dvouletá dcera, při kýchání je to pro ni samozřejmost), tak nakrčily frňáky, podívaly se uraženě na matku, co si jako ta ženská dovoluje jim něco ukazovat. Šmejdi malí. A to nejen že jsem sama těhotná, ale mám doma malou holku, že a dotáhnout domů zase nějaký kentus, jen proto, že ženská prostě s těma děckama bude a bude sedět mezi zdravýma za každou cenu..

Jsem příliš hrubá že? Drsná co? Asi jo, ale tohle je na facku jak děcek tak matky. A s kritikou příspěvku počítám. Cítila jsem neskutečné nutkání to tady napsat, třeba si to přečte i ta matka, co není schopná děcka naučit, jak se mají mezi lidma chovat.

dzungala
10. led 2017

A myslím tím, ne že chudinky kašlaly. Ale otevřely huby, vyplázly jazyk a otočily se k někomu, kdo seděl vedle nich (já byla jednou z těch šťastných, obdarovaných) a s plnou silou umanutě vykašlávaly všude okolo. Ani fakt tu pracku před hubu si nedaly, když už se nemohly aspoň otočit na bok. Matka ani nestála u nich, jen je nechala hurcat na všechny kolem a nezapomněla je za to pochválit.

Přišlo mi to, jako sehraná scénka z monty pythonů "How to irritate people"

medulinek
10. led 2017

@dzungala nevim proc cekas kritiku,taky jsem nemocna a kvuli jedne,ale uz dospele babe,ktera mi nakaslala primo do ksichtu uz 7my tyden vkuse kaslu,leky samozrejme zadny nesmim,doma 4letacka,kdybych babu potkala,tak je do ty huby snad jednu vrazim ☹ pardon,ale musela jsem,tyhle neomalenosti mi vadi.

koncita
10. led 2017

@dzungala sorry, ale tak dlouho jsem se nezasmála 😂😂👍👍

dzungala
10. led 2017

@medulinek

Protože některé maminky to asi vnímají jinak a mohly by se cítit dotčené, protože by se v tom poznaly a jejich "dětičky" jsou přece ještě moc malinké na to, aby věděly, že se nekašle s otevřenou pusou všude okolo (hlavně v autobusech, čekárnách a tak, že).

A to jak mě točí, když tohle dělají dospělí, to nemá smysl ani psát. Prostě lidi nemají dost empatie. Samotným by se jim to příčilo, kdyby jim to někdo udělal a ještě je nakazil, ale jakmile mohou, šíří vesele na co nejvíce lidí, místo aby schovali prdel na pár dní doma.

Jen mě napadá, škoda, že tam se mnou nebyl manžel. Ví, jak tyto situace nesnáším, vždy pak poslouchá mé plamenné stížnosti a směje se tomu. Kdyby tam byl - je výborný herec a mezi lidma se nestydí se sám ztrapnit - začal by kašlat a kašlat, záchvat by stupňoval, objal by jednu z těch holek a nakašlal by jí do čepice a pak se omluvil a ještě by mu visela nudle z nosu..Škoda, to by na ně platilo.

megynka13
10. led 2017

Upřímně? Prostě to tomu dítěti řekněte a jestli s tím bude mít maminka problém, tak ať si víte co ... Já už jsem se tohle naučila dávno, že člověku může být fuk, co si o něm někdo cizí myslí, však to bychom se pořád jen užírali ... Stačí se podívat na nějaké díly třeba Výměny manželek a hned ztratíte veškeré iluze o lidech :D

terkaz
10. led 2017

@dzungala
Drsna? Podle me vubec, proste jen pravdiva. Ja toho mam uz take plne zuby... 😝

ivular
10. led 2017

@nutricnihodnota Já bych prosila nezneužívat pojem "volná výchova" pro případy dětí, které jaksi vnitřně necítí zábrany. Ono to totiž není ani tak o výchově, jako o absenci vzorů korektního chování.
Sama vychovávám dítě volnou výchovou (a řekla bych, že ještě volnější než se pod tímto pojmem zpravidla chápe), nicméně netrpí absencí soudnosti ani absencí přirozených zábran. Bude mu 6 let a co se tohoto konkrétního případu týká, myslím, že na cizí kočárek by se zdráhal sahat, i kdyby ho k tomu někdo vybízel.

barchen
10. led 2017

@dzungala
Bych vytahla pap.kapesnik, holcicce ho nabidla a s politovanim pronesla neco ve smyslu, ze chapes, jake je to byt v tizive fin.situaci a ze ne kazdy si muze dovolit vlastnit kapesnicky, tak aby to vsichni slyseli.

medulinek
10. led 2017

@barchen no chudak mamina,pokud by matka holky byla z jisteho etnika,mozna by trhla rekord v behu s kocarem 😀

favofrenki
10. led 2017

@dzungala tohle znám a ty mámy taky nechápu... Snad to že sedíme v čekárně u dr. Znamená že na sebe můžem chrchlat? Ale posledně mi bylo blbě a nezmohla jsem se na nic jen jsem čekala jestli to té mámě dojde... Jak to tak čtu začnu se učit ozývat se...

barchen
10. led 2017

@medulinek
Ne, matka z jistého etnika by se nestyděla a ještě začala vyřvávat, že ona peníze má a ukazovala by na svoje tepláky se třemi pruhy. Tohle většinou zabere na jiné matky nebo lidi, dá se aplikovat na mnoho způsobů, např. jak na pískovišti, kde děti berou hračky druhým a jejich matky se tváří, že je to normální, tak pronést něco ve smyslu (jakože mluvím na to moje dítko), že chudým by se mělo pomáhat za určitých podmínek, že neměli tolik štěstí a rodiče jim nemůžou koupit to nebo ono...na to zareagují všichni 🙂

marketa11112
10. led 2017

muj syn byl nedonosene mimino... kdyby mi někdo sahl na kocar, asi bych ho ukamenovala.. pul roku jsme chodili mezi lidi jen, když jsme museli.. na vysetreni a pod...když nas s rs virem, který jsme oba chytili před odchodem z nemocnice domu, ubytovali v nemocnici na pokoji s ruznymi onemocnenimi, silela jsem....nas syn mel vypadky dechu, ale jedno z deti průjmy, druhé bylo po cernem kasli, ale ještě se dusilo. další mělo silene horecky, další chrchlalo.... a syn nesmel nic chytit.. postýlku jsme obložila mokryma plenama, vic neslo delat, nadstandart plny.. o etniku pritomnych ani nechci radeji mluvit.... utekli jsme, jakmile syn dychal tak nejak bez pomoci injekci kofejnu... bylo to desive.. doma jsme se pak 2 mesice lecili z nejake rymy, opet chycene v nemocnici... ale pro me nejhorsi sestry.. zadna desinfekce rukou, teplomeru a pod... ja jim podavala svou desinfekci, at mi jinak na dite nesahaji... des.....od te doby jsme syna chranila všude.. chrchlajici opodal? otocit kocar a pryc... deti na kocar nesmely nikde sahnout, ja sama nesnesu , když se o me v obchode někdo otre apod.........trosku s temi cizími dětmi jsem polevila před par mesici, ale dobře koukam, zda jsou cisti a pod....syn od te doby nastesti nebyl nemocny a to i presto, ze jsem byla nemocna jak ja , tak manzel...jednouna me někdo plivl v obchode, pak zase něco prinesl manzel z práce... a syn byl ok.. byla jsem prekvapena..... ted cekame druhé dite a at donosim ci ne, na mimino, kocar i většího syna, nikdo na ulici sahat nebude, stejne tak zadne z mojich deti nepoleze kam nemá...proste je to des, jak to tem lidem nedochazi.. a stejne je to s temi prskajícími.... také jsme párkrát držela pusu, ale prisla jsme na to, ze když clovek rekne nahlas, ze je to des, tak se zacnou prskajici vice kontrolovat.. kazdopadne ja si odsedam, odchazim apod...