Syn nechce odpoledne spát. Co dělat?
Ahoj, synovi je 13 měsíců. Doteď spal krásně pokaždé od 10:30 - 12:00 a pak od 15:30 - 17:00.
Teď už třetí den vstává kolem 6:30- 7:00 a jde spinkat v 10:30 jako obvykle.
Ale odpoledne nechce spát. Dám ho v 15:30 do postýlky a ještě za hodinu je čilý… a nechce se mu spát.
Mám tedy posunout ten dopolední spánek nebo jak si s tím poradit? Díky moc
Syn ve 13 měsících šel do dětské skupiny, dřív spal každý den po obědě 2–3 hodiny a večer chodil spát kolem 20:00. Kvůli DS, odkud jsem ho vyzvedávala v čase, kdy už normálně usínal, přestal přes den spát. Na začátku usínal v autě, ale pak, asi kolem 15. měsíce, přestal spát přes den úplně. Zato večer usínal už kolem 18:00–18:30 a spal až do rána. Jinak 2 spánky přestal mít brzo, tuším, že už kolem 10. měsíce, ale přesně už nevím.
Zkus to, uvidíš podle dítěte. Dcera taky v těch 13 - 14 měsících přecházela na jeden spánek.
Dcera teda přešla na jeden spánek o chvilinku dřív, ale začalo to přesně tak, že spala dlouho dopoledne a odpoledne pak měla problém. Takže jsem zkusila dát jen odpoledne a o něco dřív než předtím. Ze začátku by měla problém to vydržet. No a spí hezky odpoledne, ty 2-3 hodiny. ☺️
Dcera teda přešla na jeden spánek o chvilinku dřív, ale začalo to přesně tak, že spala dlouho dopoledne a odpoledne pak měla problém. Takže jsem zkusila dát jen odpoledne a o něco dřív než předtím. Ze začátku by měla problém to vydržet. No a spí hezky odpoledne, ty 2-3 hodiny. ☺️
@luciejonsztova jako že jste nedala dopoledne vůbec ? A odpoledne dřív ?
Jojo přesně tak. Když spala dvakrát, tak odpoledne chodila 13:00-13:30, tak jsem jí začala dávat ve 12:30-13:00.
Musím ještě dodat, že to nebylo ze dne na den a hned jeden spánek a hotovo. Trvalo to asi 3 týdny než byla dcera opravdu bez toho dopoledníhi spánku. Když se ráno vzbudila dřív, tak si dopoledne schrupla, pak treba tři dny to zvládla bez něj. Pak čtvrtý zase byla unavená, tak si dala šlofíka a třeba dva dny bez. A asi ty 3 týdny to trvalo, než to začala zvládat bez dopoledního spánku úplně. Pokud ten dopolední spánek v tomhle mezidobí měla, tak jsem ji nenechala spát dlouho, max 30 minut někdy míň, aby měl ten odpolední spánek delší. ☺️
Oba spali od půl roku 2x denně a od roku jednou brzy po poledni. Spíš pak večer šlyli dřív, když byli dřív unavení..
Jojo přesně tak. Když spala dvakrát, tak odpoledne chodila 13:00-13:30, tak jsem jí začala dávat ve 12:30-13:00.
Musím ještě dodat, že to nebylo ze dne na den a hned jeden spánek a hotovo. Trvalo to asi 3 týdny než byla dcera opravdu bez toho dopoledníhi spánku. Když se ráno vzbudila dřív, tak si dopoledne schrupla, pak treba tři dny to zvládla bez něj. Pak čtvrtý zase byla unavená, tak si dala šlofíka a třeba dva dny bez. A asi ty 3 týdny to trvalo, než to začala zvládat bez dopoledního spánku úplně. Pokud ten dopolední spánek v tomhle mezidobí měla, tak jsem ji nenechala spát dlouho, max 30 minut někdy míň, aby měl ten odpolední spánek delší. ☺️
@luciejonsztova no to budeme mít složitější.. on syn je docela spáč a bez ohledu na to, jestli ráno vstává v 7 nebo v 8 tak v 10 h už prudí, poplákává a chce se mu spát.. na tu 10:30 je zvyklý a vyžaduje to stále. Takže si nedokážu představit mu to posunout… ale odpoledne spát nechce s usíná až kolem 17h což je pozdě a já ho 20 min budím, jen aby si dal šlofíka a v 20h šel normálně spát.. protože takhle by usnul až někdy o půlnoci. 😀🙈
Chápu, ono každý ditě je samozřejmě jiný. Jen píšu jak jsem to měla s dcerou já. Dcera byla taky spáč, až postupem času se dopracovala k tomu jednomu spánku. Já na vašem místě bych zkusila syna dopoledne vzbudit, nenechat ho spát tak dlouho. Ale uvidíte, udělejte to tak, jak to cítíte.
Presunula bych syna na 1 spanek po obede.u vetsiny deti se to kolem 1 roku meni na 1 spanek

Naši v tomhle věku přecházeli ze dvou spánků na jeden. A právě taky si nejdřív zrušili odpolední spaní a pak si to dopolední posouvali na pozdější hodinu.