icon

Třetí dítě. Jak se dá zvládnout?

cekypetra
15. pro 2019

Ahoj maminky,

mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.

Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?

Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?

Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?

Dekuji za vase zkusenosti

Dekuju za vade zkusenosti.

Strana
z7
keimilka
19. pro 2019

@lucie_j Nevím přesně, na tohle mám špatnej odhad, ale teď jsou tam dvě dospělý postele, velká komoda hemnes, skříň, dva psací stolky a točící židle a uprostřed ještě spousta místa na hraní a takový to točítko z ikea, jo a klavír tam taky máme, jednu z postelí vyměníme časem za palandu... Barák celej má kolem 100 m čtverečních obytné plochy a tohle je druhá největší místnost v domě. Navíc nejmladší šla do pokojíčku se ségrou až letos skoro v pěti letech, do té doby spala s námi v ložnici, takže problém pokojíčku budeme řešit nejdřív za tři - čtyři roky.

keimilka
19. pro 2019

@pincola Nemocí bych se nebála, je pravda, že obě mladší měly kolem dvou měsíců bronchitidu ve spojitosti s tím, že nemocnej byl starší sourozenec, ale rychle se to zaléčilo a rozhodně to nebylo na špitál, tohle se může stát i prvorozenýmu miminku, když chytí rýmu, ty dýchací cesty se prostě vyvíjí a miminka mají ty rýmy horší. Žádný rotaviry a tak nikdy nikdo nepřitáhl, dost věřím na imunizaci kojením a na to, že na to, co právě zrovna lítá v rodině jsou právě ty protilátky v mm. Nijak jsme se nestranili kolektivů, max v šestinedělí, ale záleží i na období narození. Jinak na úrazovce a na pohotovosti se občas vyskytneme, spíš kvůli těm zraněním, říznutí, zlomená noha, syna v osmi letech srazilo auto, to bylo asi nejvážnější a byl 14 dní v nemocnici a pak ležel ještě přes měsíc doma. Nejmladší je nejopatrnější, ale zranění typu zlomený nos a malíček měla asi nejvíc a ještě trhání mandlí, takže ta byla v nemocnici asi 3x Tohle ale neovlivní počet dětí, může se to stát všechno i jedináčkovi, znám kluka, kterej má něco zlomenýho tak 2x do roka. Zrovna nemoci a vidina úrazů by mě od dalšího dítka neodradila. Tak nějak obecně většinou děcka zameškají za pololetí tak 10 dní, někdy je to týden, někdy 14 dní, ale to nepovažuju za extra sníženou imunitu a navíc to bývají jenom nějaký virózy, atb mají tak jednou za 3 roky. Samozřejmě se trochu násobí i počet běžných návštěv u lekaře a preventivek, zvlášť, když třeba chodí všichni na oční, tak na to myslet atd...ale to jsou drobnosti.

andelka
19. pro 2019

@pincola jo, měli. Každý má svůj pokoj,pro sebe a dítě/děti. Některé jsou s vlastní koupelnou,některé na chodbě, záleží na daném zařízení, budovách. Byli jsme tak i tak. Vždycky na 28 dní. Užívala jsem si plné penze. Jinak to byl ficak, chystat se já procedury, na většinu chodíš taky, v době volna chodit ven..když vyjde počasí je to super. Základní péče je na pojišťovnu. Doplácí se jen něco.

sylvusska
19. pro 2019

Mame deti 2, v unoru jim budou 2 a 4 roky a budeme se snazit po novem roce o 3.ditko. To zda to pujde financne a vse nakombinovat, to zjistime asi za pochodu. Nejvetsi obavy jsou ty 3 vychovat, obstarat, zvladnout.
ALe mame teda byt 120 m2 mezonet, 2 auta, ale s tim, ze jedno je Fabia combi, takze pocitame s tim, ze toto auto proste budeme muset prohodit za vetsi kvuli sedackam. Ale mame min. hypoteku a jen uz na 6 let, takze az to splatime, odpadne bremeno placeni.
Manzel tak nejak pocita, ze nas bude min. 5, pak v budoucnu uvidime jeste, zda bychom si troufli na 4.ditko. Ten pocet 3 nam prijde jako takovy zaklad. Je mi 32, manzelovi 39.

andelka
19. pro 2019

@lucie_j my budeme mít tři kluky v jednom pokoji asi.

prejeta_zaba
19. pro 2019

A já začnu z úplně jiného soudku. Podle mě, pokud člověk není úplně finančně negramotný, ví roky dopředu, že dítě bude potřebovat autosedačku, školní potřeby, lyžák, semtam nějakou tu zdravotní pomůcku typu brýle. I ze 2 minimálních mezd se přece musí dát našetřit stovka měsíčně a za rok na tu autosedačku z bazaru mám. 🤷 Čert vem nějaké drahé dovolené a technické pičičverky... Co bych zvážila především u pořizování dalších dětí je moje ENERGIE. Protože vy, jako matky, budete 99% času "podej, nachystej, kup, dones, pomož, MÁÁMÍÍ, bav, odvez, sežeň..." a s rostoucím počtem dětí se to samozřejmě násobí a komplikuje. A podívám-li se na většinu vícečetných matek, prostě to tam vidím. Jsou vyhořelé, vyčerpané, otrávené životem. Ohání se tím, že jejich děti přece MAJÍ všechno, že mají ty kroužky a lyže a dokonce viděly moře... Ale o tom to přece není. Vidím to na sobě, jak moc mě překvapil výdej energie se 2 dětmi. Nedokážu si k tomu představit množství požadavků, řevu, únavy a práce s dalšími x dětmi. A prostě bych chtěla jim dát to krásné dětství s maminkou k dispozici, hrát si s nimi, číst jim kdykoliv to půjde, učit je poznávat svět, vymýšlet pro ně překvapení a ne jen skučet "počkeej, musíme ještě pro Pepíka do hudebky a Aničce koupit papučky...a na kole nepojedeme, protože Frantík to ještě neumí a mě se nechce...". Vím, že je to o konkrétním rodiči a jeho rozhodnutí, ale zvažovala bych to rozhodně víc, než jestli mám pár tisícovek na Chorvatsko. 🤷

normalnimatka
20. pro 2019

Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?
- myslim, že ne, ale taky si myslim, že to není takovej rozdíl oproti dvěma dětem:D

ale taky si myslim, že záleží hlavně na věkovým rozdílu.... jako po roce si pořídit třetí, to podle mě rozhodně JE sebevražda...jako záleží, jaký ty děti jsou, ale podle mě zbytečnej risk. no, jako je vám dost, takže není čas čekat. to je jako blbý. ale já bych do toho takle brzo nešla. rozestup min. 2,5 roku, ideálně ještě víc. rozmělněj se pak právě i ty finance. ten čas, kdy vás budou děti stát hodně peněz, tak nebude tak velkej, když např. na VŠ budou vžydcky jen 2 najednou, apod....

andelka
20. pro 2019

@prejeta_zaba to máš taky pravdu. Já jsem třeba rozhodně nechtěla tří děti po sobě. To by mě asi zabilo. Bylo to náročné už s těma dvěma. Obdivovala jsem kamarádky,které mají děti jako schůdky. Hrozně moc je to o mamince,jejím temperamentu, osobnosti,a taky o rodinném zázemí ( taky jestli se žije v bytě a musí se chodit ven,nebo v domě,kde můžu děcka vypustit a sednout si s nejmenším na terasu např,nebo ho dávat ven spát). Já mám mezi druhým a třetím skoro 7 let rozdíl. Dopoledne jsou ve škole,a s odpoledními povinnostmi mi pomáhá babička,někdy vyzvedává manžel když jede z práce. Tak nemusím obvykle lítat jak hadr na holi. Teď měl malý šestou nemoc, horečky,tak to bylo bezva,ta pomoc.

@normalnimatka já bych tři po sobě nedala. Ale třeba kamarádka má 6 leté dítě, pak sotva roční a v létě čeká další. A u ní věřím že to dá. Je organizačně zdatná a ohledně dětí hodně obětavá. A hlavně to tak chtěla.

normalnimatka
20. pro 2019

@andelka tak to šestiletý je už hodně samostatný...to ještě jde. to je pak jako 2 malý děti. ale nejstaršímu autorky je teď 2,5... to je fakt mazec do toho za rok ještě třetí mimino.

andelka
20. pro 2019

@normalnimatka jj, to je ještě náročnější. To je to co bych já nedala. Ale spousta jiných jo. Když i dost hoří věk..už moc nejde čekat třeba další 2,3,4 roky.

inkheart
20. pro 2019

Já osobně mám v plánu alespoň tři děti (ale teprve čekám první, tak moje plány a názory berte s rezervou) a paradoxně je plánuji spíš všechny blízko po sobě. Mám pocit, že je lepší mít pořádně intenzivní (a dlouhé :D) miminkovské a předškolní období a pak se intenzivně věnovat třeba práci. Nepřijde mi praktické pokaždé kariéru přerušit, nebo si na každé dítě natahovat rodicak, jak moc to jde.

andelka
20. pro 2019

@inkheart uvidíš. Ono je to individuální. Já jsem nikdy nedělala kariéru,jen prostě práci. Takže po 6 letech s dětmi jsem 2 roky pracovala,a teď si poslední RD užívám. A je to i bezva, že jsem už byla doma,když šel mladší do školy. Mne by třeba spíš přišlo líto,že to období je pryč a už bude " jen " práce. Ale to je fakt individuální silně. 🙂

inkheart
20. pro 2019

@andelka to je pravda 🙂 já tedy nejsem žádný workoholik a dělám méně hodin, než běžný člověk, ale práce mě opravdu naplňuje a beru to tak, že když si teď už dám tu pauzu, chci, abych během ní toho hodně stihla co se počtu dětí týče 😁 protože v mém oboru se do toho prostě špatně vrací, tak raději se k tomu chci vracet jen jednou. Ale to zas neznamená, že budu v práci od nevidím do nevidím, spíš naopak 🙂 a právě proto nemůžu pokaždé všechno přerušovat a začínat od znovu...

andelka
20. pro 2019

@inkheart tak to jo,to chápu. Kamarádka to měla tak,že si ani nemohla dovolit moc dlouhý výpadek,tak má děti po roce, dvě, a ve 2 letech mladšího už se vracela. Takže zástup měla jen tři roky. Každý má jinou situaci,tak se mu hodí něco jiného 🙂 Já jsem před RD dělala na směny. Takže vracet se nebudu. Budu hledat něco jiného,na míň hodin,abych se nehonila tolik a byla s dětmi. Sice manžel hodně pomáhá,ale víš jak..je fajn když aspoň jeden má víc času.

llluckaaa
20. pro 2019

@inkheart Plány a realita bývají opravdu kolikrát hodně odlišné. Záleží na dítěti, jestli bude spíš jako z reklamy nebo "neodložitelné", to se naplánovat a ovlivnit nedá. Po křiklounovi, kterého je všude plno, pořádně nespí a za největší zábavu považuje neustále všechno vyhrabávat, vysypávat a vylívat se člověku do dalšího ďáblíka tak rychle po sobě moc nechce 😀
Trošku jsem se pousmála, jak chceš mít nejdřív intenzivní miminkovské a pak intenzivní pracovní období. Ono je intenzivní už samo o sobě zvládat 3 děti, domácnost a k tomu ještě zvládat nějakou náročnější práci, nebo v podstatě jakoukoliv práci, když máš k tomu malé děti 🙂 Já byla se třemi dětmi na MD a RD v kuse 9 let a pak jsem se vracela pomalu do práce, taky do oboru, který ze za 9 let hodně posunul a nešla jsem na původní místo, takže začátek od nuly. Ale mám obrovské štěstí, že si můžu přizpůsobit pracovní dobu a nelpí se na sezení 8 hodin v práci 🙂

inkheart
20. pro 2019

@llluckaaa Noo, uvidíme, jaké to bude, až bude mimčo reálně tady 😁 Já tedy s těmi 9 lety klidně počítám, ideálně chci 4 děti, takže 7 je takový spodní limit, pokud by nějakým zázrakem taky všechny vyšly rok po sobě (alespoň 3 roky chci být s posledním dítkem doma). Ale víc než těch 10 let by už byl masakr, takže výrobu dalších přírůstků nechci příliš oddalovat 😁 ale třeba budu mít císaře a budu muset, že jo... Nebo se mi nebude chtít... Uvidíme 😊

llluckaaa
20. pro 2019

@inkheart Doporučují císaře aspoň dva roky od sebe, tak ti to vychází přesně na těch 7 spodní hranice 😀 Já 3 císaře stihla za těch 9 let 😉

keimilka
20. pro 2019

@lucie_j Tak už jsem to zjistila i na metry, 21 m čtverečních 🙂

andelka
20. pro 2019

@inkheart nebo budeš kojit a nebudeš mít ms. Mně dvakrát přišla 11 měsíců po porodu a po druhém navíc dost haprovala, a teď malému bude za 6 dní 11 měsíců a zatím též nic. Takže děti rok po sobě bych nemohla mít ani kdybych náhodou chtěla 😉

inkheart
20. pro 2019

Jo jo, člověk může plánovat a... 😅 O tom kojení jsem taky slyšela. Můj gynekolog navíc doporučuje s kojením přestat, jakmile žena otěhotní, a nevím, jak moc se mi líbí představa přestat tak brzy kojit. To bych pak asi spíš chtě nechtě s dalším těhotenstvím stejně počkala, ať má první prcek dostatek živin...

andelka
20. pro 2019

@inkheart to je taky individuální. Někomu se cyklus vrátí brzy i přes kojení a někomu třeba až víc jak po roce. Kojit v těhotenství nebývá problém, kojí se tandemově. Jen si člověk musí hlídat dobrou stravu, vitamíny..Jo.. představy. První děti jsem kojila 13 a 15 měsíců,nejsem typ na moc dlouhé kojení. Ale nejmladší je trochu jiného názoru, toho budu asi kojit dýl o něco.

lucie_j
20. pro 2019

@inkheart já bych to tak černě neviděla. Dokonce jsem četla, jak je lidské tělo chytré. Vždy se přizpůsobí potřebám toho mladšího dítěte,ať už jde o kojení v těhotenství nebo při tandemovém kojení se mléko vždy vytváří podle potřeb mladšího dítěte. Já první dítě kojila do čtvrtého měsíce druhého těhotenství, pak se asi složení mléka změnilo, synovi přestalo chutnat a sám se dostavil.

inkheart
20. pro 2019

@lucie_j tak to je dobré vědět! 🙂 Příroda ví, co dělá.

lucie_j
20. pro 2019

@andelka já třeba po císaři dostala MS za 4 týdny i přes plné kojení a po přirozeném porodu asi za 7 měsíců a také jsem kojila.

pincola
21. pro 2019

Holky máme tu novou skupinku: Třetí dítě, mám, čekám , plánuji..kdo chce tam, tak ať si pošle žádost pro vstup, skupinka je zamčená.

Já se u třetího nejvíc bojím nemocí. Svých i dětí. Syn je na mě závislá a strašně těžko by nesl, kdybych třeba s malým musela do nemocnice, nebo v těhu jít do nemocnice. Peněz se ani tak nebojím, prostoru taky ne, máme RD a dva dětské pokoje, v nejhorším se za pár let dá udělat třetí malinký dětský pokoj, ale spíš počítám se dvěma.

Toho nedostatku energie se u sebe bojím moc. Moje děti jsou nespavci. Dcera nechce do družiny (na kroužky ano), syn taky nebude podle mne chtít chodit po spaní, takže b to znamenalo 2 děti, co chodí po O a miminko k tomu. Jsme bez hlídacích babiček a to je úplně jiná liga, nž když někomu chodí několikrát týdně někdo hlídat. To jsou dvě naprosto rozdílné situace, nesrovnatelné. Jsem alergická na řeči typu, že někdo umí skloubit kariéru a děti a někdo ne, když někomu chodí denně zdarma hlídací příbuzný a někomu ne.

andelka
21. pro 2019

@lucie_j no, právě že to je individuální. Někomu se vrátí pravidelná ms brzo i přes plné kojení.

andelka
21. pro 2019

@pincola já bych se přidala,ale nevím jak na to. Pošleš mi pozvánku prosím?

lucie_j
21. pro 2019

@keimilka to je pěkný pokojík. My máme 20 m a 3 m vysoké stropy pro dvě děti a třetí by se taky vešlo.

kejt29
21. pro 2019

@pincola taky poprosim o pozvanku 😊

lucie_j
21. pro 2019

@pincola
Považuji tři nebo čtyři děti za ideální počet. A i přes všechny problémy, které by nás se třetím dítětem čekaly ( jeden velký pokoj + jeden malý na učení, pořízení většího auta, absence hlídacích příbuzných, finanční situace), bylo rozhodnuto do třetího dítěte nejít ne pro tyto problémy, ale pro strach z vyhoření, jak to popsala prejeta zaba. Větší odstup třetího dítěte než 3 roky u nás nepřichází v úvahu kvůli opětovnému návratu do práce a mému věku.

Strana
z7