icon

Třetí dítě. Jak se dá zvládnout?

cekypetra
15. pro 2019

Ahoj maminky,

mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.

Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?

Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?

Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?

Dekuji za vase zkusenosti

Dekuju za vade zkusenosti.

Strana
z7
orchidis
19. pro 2019

I dospělí se mají ve velké rodině učit, ne jen to požadovat po dětech, že to pro ně bude vhodné a dělat si vše podle sebe a svých preferencí...🙂.

evik19
19. pro 2019

@orchidis Vase pani ucitelka ale mela pravdepodobne na mysli neco trosku jineho nez rovnatka. Jsem taky ucitelka, takze si taky udelam trochu obrazek o rodinnem prostredi, kdyz ma dite v prvni tride misto zubu hnede pahylky anebo teprve napopud prednasky o zubni hygiene dostane svuj prvni kartacek v životě, ale to opravdu neni o tom, jestli je v rodine dite jedno nebo ctyri... Kdo se chce o svoje deti postarat, udela to, kdo nechce, tak se bude vymlouvat, i kdyby to dite mel jen jedno.

herminka
19. pro 2019

@andelka Ta "škaredá" rovnátka nosí spousta mladých i dospělých dodnes 🙂
Já jsem byla s rodiči u moře v 6 a ve 14 letech a vůbec mi to nechybí.

@orchidis Myslím si, že preference dětí určujeme z velké části my rodiče. Děti se nerodí s potřebou jezdit k moři 🙂 Vidím to na sobě i na přátelích okolo - kdo jezdil k moři jako dítě, jezdí i se svou rodinou, kdo provozoval na dovolené turistiku, jezdil za poznáním apod., vyhledává to i v dospělosti (jasně, ne ve 100 % případů, ale dost často). Takže pokud můžu ovlivnit, co do svých dětí zaseju i v tomto ohledu, udělám to.
Ale k moři taky někdy plánujeme jet, odhadem třeba za 2 roky s tím, že si s sebou vezmeme kola (to je naše vášeň) nebo to budeme kombinovat s pěšími výlety.

aneta15
19. pro 2019

@lennus já vím ale moje děti vyhledávají zážitky typu slovenský ráj, sjíždění sjezdovek na koloběžce atd. Takže žebříky, stupačky, řetězy a podobne šílenosti ve kterých je manzel podporuje a kam já s miminkem prostě nevlezu 😉 mám hysterické zachvaty i se starsimi. Nemají moc pud sebezáchovy. Takže si myslím, že nás to trochu omezí. Když jsme naposledy šli po normální cestě k pramenu Labe nebyl to žádnej adrenalin takže opruz 😁😁😁 vozik za kolo jsem nikdy neměla. Osobně mi to přijde na první pohled nebezpečné ale nikdy jsem se o to nezajímala, takže určitě to nastuduju a tuto variantu nezavrhuju. Ale opět... mi nejezdime po asfaltu. U nás jsou vyhlášené tátovi zkratky, které děti milují a všichni známí s námi jeli jen jednou a naposledy😉 v praxi to vypadá tak že tahnu do šíleného krpalu koprivama a osruzinim svoje a synovi kolo na zádech a chci se rozvádět 😁😁😁

lennus
19. pro 2019

@aneta15 Chápu 😄
Tak to může táta absolvovat se staršími a vy si dát s miminkem pohodičku a třeba najít občas i kompromis.
I my jezdíme mimo asfalt, máme Chariot, teď značka Thule, je drahý, ale dobře se prodává a je skvěle odpružený. Nebezpečné to není, naopak, dítě je tam více v bezpečí než na cyklosedačce. Myslí si to hodně lidí, když o tom zatím neví. Kamarádům se vozík vyklopil a malá se ani nevzbudila. Je tam samozřejmě zapásané a konstrukce je kovová. Neriskovala bych zdraví a život svého dítěte, naši kamarádi jsou navíc celkem opatrní a měli ho před námi, to já jsem větší flegmatik. Navíc co se týče dětí, hodně se hlídá a musí být testované. 😉

jandl
19. pro 2019

@orchidis 😀 "Celá třída dlabe konzervy někde v Chorvatsku" Miluji tvůj nadřazený postoj k nám ostatním, co ti nesaháme ani po kotníky.
Dávej si pozor, ať se to nedoví rodiče spolužáků tvých dětí. Určitě se tam najdou i takoví, co na hotelovou stravu mají.

Jinak, přestože Tě to nezajímá, představ si, taky jsem na tom jako ty. Prachy mám, 3 dětem rovnátka platím. S nejmladším se uvidí. S mořem to mám stejně. Válet se tam nevydržím, přesto k moři zajedem.
Ale žiji s vědomím,že to nejsou rozhodující okolnosti, proč nemít větší rodinu, když člověk nemá na všechny vymoženosti doby, které existují. Osobně mám všechny přátele méně finančně zajištěné , kteří mají více dětí a dělají, co mohou. Není třeba jimi pohrdat.
Není třeba se předvádět. I nicku může Bůh použít k velkým věcem.
Přeji ti krásné Vánoce. Panna Maria řekla ano a nekalkulovala, jestli na to bude mít.😉

aneta15
19. pro 2019

@jandl my jezdíme k moři ob rok. Jednou hory jednou more většinou Řecko. A největší zážitky pro moje děti? Když se 7 tatínku sbalilo, vzalo stany a jelo se úplně do obyčejného kempu bez maminek. Snidala se svíčková, nemuseli se mýt, spát se chodilo, kdo jak chtel. Jezdí takhle už 9 let. Začali když byli dětem tři roky. Takže já kdybych dala dětem na výběr 10 dni u moře all inclusive a týden v kempu s tatínka tak je volba jasná. Teď už se rozrostli, že jezdí 10 tatínku a mají dohromady 24 děti ve věku od 3 do 12 let. Nemyslím se že draha dovolená rovná se větší zatitek.

keimilka
19. pro 2019

@orchidis To je zrovna dost zavádějící, orientovat se jenom podle zubů, naše nejmladší má přes stejnou péči, co mají starší přední zoubky hrozně špatné, brala jsem v těhotenství atb a může to mít takovýto vliv na zuby, ona sama taky brala hodně atb a i přes čištění je má opravdu ošklivé. O zuby se staráme myslím minimálně průměrně u nás i u dětí, na preventivky chodíme, zuby dočišťujeme, podle zubů nejmladší by si nikdo nic dobrého o nás nepomyslel a naprosto bezdůvodně. Taková učitelka, která se orientuje podle zubů, by mě asi dost vyděsila, pokud nezohlední i další věci...

jajulin
19. pro 2019

@herminka myslím, že preference dětí sice určují rodiče, ale ne vždy to klapne 🙂 . Ano, pětileťák opravdu netouží po moři, když tam nikdy nebyl a ani si neumí představit, jak to vlastně u moře vypadá. Ale s nástupem do školy to teprve přijde 🙂. Nejstarší syn po moři hodně toužil, tak jsme letěli do Bulharska, když mu bylo 8 let. Bylo to první moře nejen pro naše děti, ale i pro mě a manžela. Do té doby jsme u moře nikdy nebyli, ani jsme neletěli letadlem. A můžu říct, že právě ten nejstarší si to užil na maximum. Prakticky celou dovolenou strávil v moři nebo u jídla. A od té doby si nepřeje nic víc, než tam jet znovu. Chtěli jsme jet ob rok, ale letos jsem to odpískala já kvůli nejmladšímu. A příští rok se uvidí. Bylo to tam fajn, ale dát za celou rodinu skoro 100 tis. za jediný týden, to nám s manželem rve srdce. My milujeme hory v létě, nejraději bychom si každý den dali nějakou túru, ale tohle nadšení s námi bohužel nesdílí ani jedno dítě. Tak nevím, co děláme špatně 😂 .

@orchidis ty jo, ty fakt víš, jak tráví dovolenou všechny děti ze třídy? My jsme na malém městě, spíše vesnici, většinu rodin dětí ze třídy znám minimálně od vidění, ale fakt netuším, jestli všichni jezdí k moři a jestli tam jí konzervy. Řekla bych, že je to pestrá směska - určitě tam jsou tací, kteří u moře nikdy nebyli, i takoví, kteří jezdí do drahého hotelu každý rok. Ale když mi dítě doma řekne, že všechny děcka tuhle věc mají (samozřejmě kromě něho 🙂 ) a všechny děcka pojedou k moři, tak na 100 % vím, že to má do pravdy hodně daleko.

jajulin
19. pro 2019

@keimilka u nás to samé - syn a dcera od sebe dva roky, stejné jídlo, stejná péče o zuby. Dcera má zuby krásné, syn příšerné.

astyna88
19. pro 2019

@andelka

Me prijde smutne,kdyz deti v pubertalnim veku neznaji zakladni ceske pamatky. Ze Karlstejn nacpou na jizni Moravu, Brno hledaji u Plzne,ale hlavne,ze byli v Turecku,ktere ani nevi,kde je. Osobni zkusenost. Manzel je velky vandrak, cundry ma rad a kluky bere s sebou,ale oni jsou jeste dost mali a podridi se,protoze jim to udela zajimave (onehda stanovali pri "rudem" mesici,pujcili si teleskop a starsi o tom vykladal ve skolce). Ja nevim,co na tom mori lidi maji. Takova horka spinava louze 😀 al pravda, na Maledivach jsem jeste nebyla.

pincola
19. pro 2019

K tomu Chorvatsku, moje kamarádka se o děti stará myslím hodně dobře, holky hrají na nástroje, učí se, mají hezké vztahy a celkově pěkné sociální zázemí. Na hotelovou stravu nemají, jezdí do chatičky bez klimatizace , vezou těstoviny a konzervy. Mají prostě RD na hypotéku, nemocného dědu, kterému platí byt (budou ho pak jednou mít pro děti, až děda nebude). Děti chodí na ty nástroje na kroužky, v zimě na týden na hory, maj úspory na nečekané výdaje, psa měl operace, dětem snad taky něco málo spoří. Ale na dražší dovolenou než chatičku v Chorvatsku nemají, oblékají se průměrně. Neznamená, že kdo má dražší elektroniku a jezdí na dražší dovolené umí lépe hospodařit, je úspěšnější v životě. Tihle rodiče o kterých píšu jsou oba lékaři, takže žádní neúspěšní, líní, na dávkách.

andelka
19. pro 2019

@aneta15 my jsme letos koupili stan a spacáky, a pár dní v kempu prubli manžel a nejstarší dítě. Vypadá to,že mladší už se nemůžou dočkat,až se výbava rozroste a pojedou taky. Nejradši jsou tam,kde je nic moc neomezuje,můžou lítat,hrát si a koupat se. Na dlouhé cesty a spaní v hotelech je moc neužije.

pincola
19. pro 2019

Pro mě je rozdíl nejezdit moři a nezajistit dítěti zdravé zuby (rovnátka jsou léčba). Pokud se rodiče moc snaží a není na rovnátka stejně, tak to beru. To se může stát, ale už to pro mne je mezní situace. nemít ani na rovnátka. Vykašlala bych se na moře, na nové hadry, aktivity se vstupem bych omezila, ale osobně bych rovnátka dala. Zuby bych dala maximálně do pořádku. Pokud má někdo vadu, jak tu někdo psal, tak je to zas jiné. Vím, že rovnátak jsou strašně drahý. za nás stály 2 tisíce, ale výplaty byly jiné, no stejně. Mělo je hodně dětí, v mládí rovnání trvá dva roky, čím starší tím delší léčba.

andelka
19. pro 2019

@astyna88 mě taky. Hlavně že znají tuniská letoviska. V létě jedeme na Vysočinu na dovču,do chaty,se známými,se spoustou dětí, tak to si myslím že si užijí hodně. V Praze už byli. Příští rok s nimi pojedu do Brna. V Olomouci jsme byli před pár lety.
Já byla v Itálii a Chorvatsku. A v Beneluxu,ale ne kvůli moři,bylo ledový 😀 užila jsem si i moře i památky. Do těch destinací typu Egypt, Tunis apod mě nic netáhne. Bazén a all inclusive je i v Česku. Ale chtěla bych třeba do Řecka, opět,moře i památky. S dětmi se do ciziny i poměrně bojím,v ČR jsem si jistější. A hlavně dlouhá cesta,ať už autem nebo letadlem s mými dětmi by bylo peklo. Vydrží tak 1,5h a pak by je člověk nejradši vysadil. Na dovču zřejmě pojedeme vlakem,a někdo autem s věcmi.

pincola
19. pro 2019

@andelka tohle mi třeba přijde pro děti úplně super, úplně v pohodě. Není to vždycky o tom, že nejdražší dovolená je nejúžasnější pro děti. Osobně jsem typ spíš na skromnější dovolenou, skromnější způsob života a více dětí. Jíst máme co, bydlet máme kde, oblečení taky máme a co je navíc je super, ale nemusí to být luxus.

Můžu otočit list?Když máš starší kluky ve škole, nakazí malého? Byl hodně nemocný první půl rok života? Moc chci třetí dítě, ale bojím se těch nemocí. Mám asi už fobii. Ptala jsem se doktorky a vyvalila na mě oči, že k miminku školkáče, nebo školáka ne. Ne že to je pak šílený. že si maj matky pořídit děti za sebou, aby nejstarší ještě nechodilo do školky a nebo bylo alespoň v druhé třídě ZŠ. Je to fakt tak šílené? Nějak cítím, že na tomhle stojí a padá mé rozhodnutí. Mé děti jsou často nemocné. Rýmičky, streptokok, kašlíčky a tyhle radosti.

pincola
19. pro 2019

Holky, můžu i na vás? jak moc bylo vaše mimi nemocné, když jste měly starší sourozence v dětských kolektivech? Bojím se hospitalizací a fakt jakože vážných stavů. Ne otravné rýmy, ale pro miminko nebezpečných streptokoků a tak. byli jste s miminkem v nemocnici? Kdo ještě poradí?

andelka
19. pro 2019

@pincola jako jasně, mít jen jedno,tak asi k tomu moři jezdíme, nevyjde to tak draho,a dva dospělí jedno dítě zvládnou,aniž by pak potřebovali ještě další dovolenou na psychický odpočinek. I když to cestování je pro mě fakt úmorné,i ve dvou dospělých ( čekání na zpožděný let mě iritoval strašně předloni a to jste neměli s sebou žádné dítě). Ale i s více dětmi se dá ledacos vidět a zažít. A není to proto méně hodnotné, zajímavé..
No,teď už ne. Ale když byli jen ti dva starší,tak jo, jak začal starší chodit do školky,byli nemocní oba. Tři roky úplně šílené. Zlepšilo se to až ke konci. Teď když chodí do školy je to lepší. Víc dní chybí tak 2-3x za rok. Nejmladší zatím nemocný nebyl nijak moc kvůli nim. Jednou měl trochu rýmu a kašel. A teď šestou nemoc,ale to netuším kde chytil. Narodil se koncem ledna a doteď nebyl nemocný v podstatě. Ale kluci už byli v 1 a 2 třídě když se narodil. Nejhorší to bylo do jejich 5 a 7 let, byli jsme i 2x v ozdravovně.
S dětmi jsem v nemocnici nikdy nebyla doteď. Kromě hfmd a neštovic měli jen rýmy a kašle. Tohle by mě od dalšího dítěte rozhodně neodradilo. 😉

pincola
19. pro 2019

@andelka prosímtě a ta ozdravovna, to chodí jak? Pomohlo vám to?

jajulin
19. pro 2019

@pincola Když se narodilo třetí dítě (v říjnu), těm dvěma starším byly 3 a 5 let, oba chodili do školky. Při čtvrtém dítěti (v lednu) měli ti starší 3,6, a 8 let, tzn. 1x školka a 2x škola. Nikdy nic nepřinesli. Nevím, čím jsme si to zasloužili, ale naše děti skoro vůbec netrpí na rýmečky, kašlíky atd. Jo, ATB sem tam proběhnou, většinou jsou nemocní týden na konci zimy. Oni, když už něco, tak většinou rovnou hospitalizace, takže nejstarší v 18 měsících zápal plic s dočasným ochrnutím, druhý syn laryngitida a febrilní křeče, nejmladší v půl roce zánět ledvin. Ale to všechno jsou nemoci, které nechytly od starších sourozenců. A je to bilance za 10 let a 4 děti, takže to jde. Z nemocí jsem nikdy strach neměla. Ale nepopírám, že znám rodiny, kde se ty nemoci opravdu točí stále dokola. Netuším, čím to je a co udělat pro to, aby se nemocnost dětí snížila. Na posilování imunity nevěřím.

llluckaaa
19. pro 2019

@pincola V nemocnici ani jednou, žádní streptokoci, žloutenky ap. Jen dětské nemoci, rýmečky, kašlíky, párkrát zánět v uchu. Párkrát jsme byli na úrazovce. Nejmladší je nezdravější ze všech, a to už od šestinedělí obráží dětské koliktivy a je z nich největší čuňátko 🙄

pincola
19. pro 2019

@jajulin
@llluckaaa děkuju holky🙂 Znáte někoho, kdo měl s více dětmi tyhle trable, že by mimi bylo nějak hodně nemocné od sourozenců, nějak průserně, že by se mu něco zlého stalo? nebály byste se toho teda na mém místě?

andelka
19. pro 2019

@pincola no doktorka napsala doporučení ( dětská a alergologie) , vybrala jsem si místo, rezervovala termín, a čekala jestli to pojišťovna schválí. U nás nebyl problém. Bylo to fajn,jestli to pomohlo nevím. Byli jsme jednou v lednu a jednou v září. Byla jsem s nima,do 6 let se jezdí s doprovodem.

andelka
19. pro 2019

@pincola neznám nikoho. A to mám fakt hodně známých s dětmi 3+. Toho bych se nebála vůbec.

pincola
19. pro 2019

@andelka fakt? tos mě potěšila. Doktorka mě vždycky vyleká, ona umí fakt vystíhovat! a měli jste v té léčebně pokoj pro sebe? jak to chodí?

janabene251
19. pro 2019

Také mám tři, zvládat se to dá 😉 jen aby to bylo klidnější doporučuji větší odstup 😉

jajulin
19. pro 2019

@pincola pracuji s dětmi od cca 4 měsíců do 3 let. Za 8 let jsem jich poznala desítky, stovky. Vídám se s nimi každý týden, takže mám přehled, kdy je kdo nemocný a jak často. Nevybavuji si případ, že by dítě chytilo opravdu něco zlého od sourozenců. Spíš je to tak, že ve vícečetných domácnostech se ty nemoci více točí, resp. trvá déle, než než to úplně odezní, protože nejdřív onemocní první dítě, pak druhé, třetí, pak rodiče atd.
U našich dětí mi přijde, že jsou nemocné čím dál méně. Zatímco u prvních dvou jsem používala odsávačku do nosu, protože sem tam měly rýmu, u třetího a čtvrtého není vůbec potřeba. Nebo jsem tak otrlá, že neřeším každou blbost? Fakt nevím 😂

llluckaaa
19. pro 2019

@pincola Ne, neznám 🙂 Taky mám ve svém okolí více rodin se 3 dětmi a na toto si nikdo nestěžoval a já si taky nevšimla 😉 Nejhorší je to období, kdy ti nejstarší nastoupí do školky a k tomu máš mladšího - nachytá to nejstarší, předá to mladšímu a oba si tvoří imunitu. Nejmladší je v tomto v pohodě, starší už díky imunitě něco vydrží. Ale mám na mysli takovou tu dětskou klasiku, nic vážnějšího.
Teda jako bála jsem se toho, hlavně když jsem po třetím nastupovala do práce, ale pohoda, mívám OČR tak jednou ročně a manžel ještě ani jednou 🙂

lucie_j
19. pro 2019

@keimilka Myslíš, že ty tři holky by se vešly do jednoho pokoje? Můžu se zeptat jak velký máte pokoj?

llluckaaa
19. pro 2019

Jinak k potřebě dovolených. Když jsme byli mladší, tahali nás rodiče hodně pod stan, kolikrát i dost daleko, jeli jsme autem a mně se dělalo blbě. Později jsme jezdili i k moři a bylo to pro mě spíš za trest - moc horko, nebylo pořádně co dělat, většinou jsem se spálila už v prvních dnech, na pláž jsem nechtěla a v moři mě to bavilo možná tak první den. Neměla jsem tam kamarády, takže dovolená s rodiči byl tak trochu opruz a těšila jsem se na návrat.
Mně spíš přijde, že tuhle potřebu brát děti k moři mají spíš rodiče než samotné děti. Umím si představit, že budou naše stejně zpruzelé stejně jako já kdysi - dlouhá cesta, žádní kamarádi, každý den skoro stejný. Nějaké památky je taky neberou. Mnohem spokojenější jsou na bližších dovolených typu Apalucha, s další rodinou někam pod stan blíž, klidně vařit v kotlíku, běhat po lese, nějaké hledání pokladů s partou jiných dětí... Tohle si pamatují nejvíc a rádi na to vzpomínají. Občas děláme výlety tak, že nabereme ještě jiné dítě (kamaráda někoho z dětí) a bereme ho na výlet s sebou, jindy zase nabere někdo jiný naše dítě a berou ho jinam, takhle tvoříme zajímavé zážitky a k moři nikdo z nás potřebu nemá.
Uznávám, že s více dětmi přichází více omezení, hlavně materiálního, ale ostatní hlediska jsou spíš pozitivní - naučí se domlouvat, respektovat, zodpovědnosti za slabšího člena rodiny, dělat kompromisy. Děti, kteří mají maximální pozornost a v podstatě vše, na co ukáží, budou mít horší vstup do kolektivu a dospělosti, nehledě na to, že o to lepší materiální zázemí může rodina hodně rychle přijít a o to horší je pak pád dolů.
Prostě je to spíš o zdravé výchově k sebevědomí a současně skromnosti, ke schopnosti být šťastný nezávisle na výši výplaty a tak. Ale tak to už jsme zase někde jinde 🙂

Strana
z7