Třetí dítě. Jak se dá zvládnout?
Ahoj maminky,
mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.
Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?
Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?
Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?
Dekuji za vase zkusenosti
Dekuju za vade zkusenosti.
@wendie Jé, koukám, že to máš podobně. Já mám teda dvě holky a kluka a trochu starší, ale jinak jsi to vystihla přesně. Občas si říkám, že už jsem mohla mít klídek... A taky se nám doma pořád někdo něco válí, furt peru, furt strkám něco do myčky, furt se musí vysávat, vystoupení, kroužky, vyzvedávání... Logistiku už máme ale lepší, školáci chodí do školy a ze školy samy pěšky, škola je pár kroků, na kroužky si už starší taky sami dojdou a nejmladší má zatím jen v rámci školky, takže se to dá. Ale sladit to všechno s dojížděním na plný úvazek do práce je organizační oříšek 🙂
@zelenaesmolda Rovnátka pokud spadají do zdravotní péče (typu opravdu výrazný předkus a podobně) tak hradí, nebo alespoň částečně hradí pojišťovna. Myslím, že většina rodičů ale na rovnátka nějak peníze vyškrábne a když ne, tak je možnost nechat si srovnat zuby v dospělosti, až si na ně dítě vydělá samo. Mě třeba rodiče zaplatili rovnátka, i když to bylo pro ně dost na krev a stejně se mi zuby časem zkřivili a teď jsem si je nechala srovnat zase. Říkat si, že budu mít jedno, abych mu mohl všechno zaplatit a dopřát a před vším ho uchránit je zase trochu nepřirozená představa pro mě, ale samozřejmě respektuji váš názor. Děti jsou pro mě dar a ne něco, co si člověk pořídí a snažím se vnímat i to, že jsou tu samy za sebe, že my se o ně staráme a máme za ně zodpovědnost, ale měly by chápat, že jsou součástí rodiny, kde se netočí všechno kolem nich.
@cekypetra Máme tři děti a teď čekám čtvrté, bude to určitě síla, jsme všichni docela divočáci a máme doma veselo. Příjmy máme lehce nadstandartní, středně velký dům, hypotéku, na větší auto teď šetříme, zatím jsme se vešli do pětimístného. Pokojíčky teď máme tak, že nejstarší syn je sám a holky mají společný pokoj, ale jsou to velké pokoje, čtvrtý bude holka, tak se do jednoho vejdou. Děti jsou ve věku 11, 8, 5,5 roku všechny chodí do zuš na dva obory a mají skaut, finančně jsou ty kroužky velký zářez každého půl roku, ale dá se to zvládnout. Na dovolené jezdíme většinou do čech, letos jsme si udělali road trip po maďarsku a rumunsku, ale příštích pár let budem určitě zase spíš v čechách. Co se týče oblečení a vybavení typu lyže atd, tak to řešíme nákupy z druhé ruky půjčením od kamarádů a decathlonem, děckám je to zatím jedno, po nějakých značkách neprahnou a občas dostanou oblečení jako dárek, třeba bundy, šaty atd. Tři děti se s průměrným příjmem zvládnout dají, je to někdy dost hukot sladit kroužky a všechno, ale nelituju a těším se na čtvrté. Jak děti rostou, tak jsou samostatnější a starší syn už třeba nejmladší vyzvedává občas ze školky, když přijdu později tak s ní počká třeba půl hodiny doma, umí si uvařit, nebo udělá večeři, nebo snídani pro všechny...někdo to může vnímat tak, že jsou děti ochuzené o pozornost rodičů, ale zase mají vztahy mezi sebou navzájem, možná se i víc zapojují do chodu domácnosti a jsou samostatnější. Samozřejmě si pro každého snažíme najít chvilku, většinou je to cvičení na hudební nástroj, nebo využiju cestu autem jenom s jedním do kroužku, večerní čtení...prostě se to dá a nemyslím si, že by to bylo na úkor kvality života.
@keimilka Teda Kami, to zní jako reklama na 3 děti. U nás ta spolupráce s nejstarším není tak vzorná jako u vás, ale už taky zvládne obstarat nákup, připravit večeři nebo pohlídat na chvilku nejmladší... Hudebka byla teda z kroužků nejdražší i nejnáročnější na organizaci, ale Maty to vzdal dobrovolně a já jsem odmítla ho nutit. Jak jsem nastoupila do práce, tak jsme si doma trochu přerozdělili některé domácí práce a péči o děti a docela to funguje 🙂 Musím si občas udělat místo a prostor jen pro sebe, aby nemusela nic řešit, nikdo na mě nemluvil a já si mohla psychicky odpočinout.
@kejt29 ano, proto to lisu, ale zakladatelka psala, ze maji normalni sedan... proto jsem to bapsala. Smaxe mela sestrenka a 3 sedacky tam vozila. Nicmene pohodlnost zapinani asi nebude nic moc. My ted mame samostatna sedadla i vzadu a presto zapinani pasu se 3 sedackami v isofixu neni zrovna nejrychlejsi a nejpohodlnejsi. Kamaradi co maji multivan, tak tam se zapina trochu lepe ;) ale uplnou dodavku jsme nechteli.
@llluckaaa Tak ono někdy jiné řešení není, když jsem některej den fakt potřebovala být v práci dýl a byla tam půl hodina, než přijel z práce Honza...Bárt je dost šikovnej, ale taky není úplnej ideál, ztratí průměrně obden jednu věc a je to bordelář 😀 Ale to jsou drobnosti, někdy to spíš já moc zveličuju, nebyli jsme jako děcka lepší 🙂 S tou zuškou máš pravdu, vlbec nevím, kdy budu s Polly cvičit na klavír, zatím má jenom přípravku a tancování a to na doma nic nemá, max nějaký nácviky poskakování a to jí učí Johy 🙂 Ale klarinet a zpěv to je někdy hodina denně, podle toho, jak moc se komu chce a jak jsem já při síle. Dneska hrál Bárt tak 10 minut max 😀 ALe je fajn, že starší už si řeší ty kroužky a docházku do nich samy a vozím jenom jenom jednou týdně Apolenku a v pátek ji dovedu pěšky...no s miminem si to maluju úplně růžově, že budu pěkně doma a budu mít na ně víc času a bude to hrozná pohodička 🙂
@verunka_korunka pas zapiname jen u jedne sedacky, ostatni maji zatim petibodovy, takze v pohode. Casem bychom chteli neco jeste vetsiho. Jezdi s nami casto tchyne a ty sedadla ve treti rade nic extra, o bezpecnosti nemluve....
@keimilka
tak ja nezastavam nazor,ze se ma vsechno podridit a tocit kolem ditete,ze se mu ma umetat cesticka a pred vsim ho chranit.to urcite ne.
prijde mi ale sobecke poridit si dalsi dite protoze "ja chci" ale nehledet na to,jestli tem detem dokazu doprat vse co je potreba.ja radsi budu mit mene deti a dam jim vse co muzu nez mit vice deti,kterym budu kazdy rok vysvetlovat proc ostatni deti jedou k mori nebo na hory a my nemuzeme.
@jandl
kde jsem sprosta?nevidim,ze bych nekomu nadavala nebo nekoho nejak urazela.
a ze mam na vec jiny pohled?nemuzes souhlasit prece s kazdym.
@zelenaesmolda Na to právě asi máme jiný názor, samozřejmě bych nechtěla přivést děti do špatné finanční situace, kdy bychom museli počítat každou korunu a nebylo na jídlo, ale dovolenou u moře nepovažuji za nutnost ani pro sebe, ani pro děti, není to něco, bez čeho by nebyl možný zdravý vývoj a pohodové dětství a nemám problém to dětem vysvětlit. Na dovolené a výlety jezdíme, u moře jsme byli asi před čtyřmi lety a letos na slovensku a jak už jsem psala víš i v rumunsku a maďarsku, ale počítám s tím, že další tři roky budou dovolené tuzemské 🙂 Na hory jezdíme třetím rokem, ale do beskyd na chatu s kamarádama, aby se děcka naučila lyžovat, ale Alpy nepotřebujem my a zatím ani oni. Jsem z docela chudých poměrů, sem tam mě určitě zamrzelo, že někam nejedem, ale i jako dítě jsem pochopila, že rodiče dělají maximum a nevnímám to zpětně tak, že jsem byla ochuzená o zážitky, měli jsme krásné prázdniny, i když třeba na chalupě, nebo u babičky. Touhy po cestování jsem si uspokojila jako dospělá. Každý má na tohle jiný názor, ale není to tak černobílé, víc sourozenců a míň dovolených se podle mé zkušenosti nerovná celoživotnímu traumatu a trochu se mi nelíbí vaše zjednodušené protože já chci, takhle většina soudných lidí neuvažuje, jenom prostě vnímá hodnoty trochu jinak 🙂
@andelka Mám 36 a rovnátka napevno jsme měly ve třídě dvě, vůbec to nebylo běžné, ale já bych měla bez nich chrup fakt děsivý, mám i vytržené čtyři stálé zuby a teď mám rovnátka znova, jsem mamce dost vděčná, že na ty peníze nějak sehnala, i když to bylo náročný. Teď je to úplně normální, každý druhý nosí rovnátka a určitě se estetická stránka chrupu víc řeší. Uvidíme, co naše děcka, jestli je budou taky potřebovat, nebo ne, ono je celkem výhoda, že je člověk platí postupně, krom nasazování a sundávání, tak se ty výdaje rozloží, ale chce to vést v patrnosti...Další podobný výdaj jsou brýle, zvlášť, když jsou nějaké výraznější oční vady, to je vždycky pálka, ale ty brýle považuji za nezbytnost, na to prostě být musí. Samozřejmě to nemusí být nějaké super designové kousky, ale i normální brýle jsou docela drahý.
@zelenaesmolda Ty tvoje komentare jsou tak odsuzujici, az je to pro me desivy... Jakoby kazdy, komu trochu odstavaji usi anebo ma trochu krive zuby byl kdovijaky chudak anebo zruda a jeho rodice jakoby meli povinnost tyto "vady na krase" okamzite zahladit, jinak je ostatni pomluvi a jejich deti budou mit uz navzdy zniceny zivot. Ja mam zuby trochu krive, ale rovnatka jsem nosit nechtela. V nasi tride je nemel nikdo, a to tam mely decka ruzne zubni uchylky 🙂 Synovi zas trochu odstavaji usi, ale copak na tom vazne tak zalezi? To musi podstoupit bolestivou operaci jen proto, aby se nad nim neosklibali takovovi, jako jsi ty? Dekuji, ale nechci...
Ja jsem cekala,ze se ozves. Dik za nazor,my jsme spokojeny 😀
Máme děti 3 (5let, 2roky a 8měsíců a 8měsíců). Byt 3+1, auto VW Passat. V bytě v pohodě, holky dostanou větší pokoj, kluk svůj vlastní. My budeme představovat a bourat obývák a tam budeme mít jednou "ložnici". Auto větší potřebujeme, 3 sedačky dozadu zatím nedáme - kdyby měl prostřední už jenom tu 15-36, tak dáme. Finančně sme na tom normálně. Vycházíme celkem v pohodě. Můžeme jet na výlet, jít do kina, koupit dětem co je potřeba. Až bude nejmladší starší, tak budu chodit do práce a to bude všechno zase o moc lepší. Nemáte se čeho bát, je to skvělé mít víc než jen 2 děti. My uvažujeme, že si časem pořídíme ještě 4te.
@zelenaesmolda ale každý rok k moři a na hory nejezdi ani dnes zdaleka každá rodina. A jen to, že někdo jezdí a my bysme nejezdili by člověka od větší rodiny nemělo odradit.
@keimilka přesně tak to vnímám taky. Já též nemám čtyři stálé zuby. Rovnátka jsem moc nosit nechtěla. Nebyly tehdy ty co dnes,že ani nejsou vidět a jsou stálé. Naštěstí se mi to nějak napasovalo a až na to, že se mi trošku někde překrývají a nemám skoro žádné mezizubní prostory,mám zuby ok. Hlavně zdravé. Už přes 20 let chodím jen na prevenci,kde mi max jednou za rok odstraní zubní kámen,který se mi dělá i přes čištění .
@zelenaesmolda Je spousta rodin, které k moři nejezdí jednoduše proto, že raději tráví dovolenou jinak. My jsme nebyli u moře ani jako bezdětní, ani s jedním dítětem, ani teď se třema, a takových přátel máme v okolí spoustu.
@andelka Dovolím si nesouhlasit, fixní rovnátka byla už za nás, většinou s viditelnými kovovými zámečky, ale i ta skoro neviditelná. Nosilo je několik spolužáků. Ale vydávací tehdy byla častější (a skoro nikdo je nechtěl nosit - včetně mě; ale i tak se mi zuby naštěstí časem srovnaly).
(s Andělkou jsme stejný ročník)
@evik19
ja neodsuzuju ty deti ale rodice,kteri nejsou schopni se o sve deti postarat.a promin,ale zuby jsou zaklad.
@lysecek Já to tak taky beru, není to prvoplánově o počtu dětí v rodině, ale o snaze rodičů dětem dopřát normální a co nejlepší život. Samozřejmě počet dětí souvisí s finanční situací, takže tady může být problém. Přijde mi sobecké plánovaně přivést na svět další dítě, když rodině hrozí exekuce, je v insolvenci, už teď nemají na obědy ve škole apod.
Pokud je to běžná rodina a jen nepojedou každý rok k moři, tak mi to přijde v pohodě. Zanedbávané děti jsou i jedináčci, nebo ze dvou dětí. Je to o povaze rodiče, který myslí v první řadě na sebe, dopřává si, ještě se ale lituje, že má málo (pro sebe) a pro děti je všechno škoda. Peněz i času i energie.
@herminka možná že jo, ale nepamatuju si s bližších kamarádů nikoho kdo by měl ty stálé. Možná matně,ale určitě to byly takové ty škaredé. Já jsem se rovnatkum dost bránila. Asi i proto,že je skoro nikdo neměl. Nosila jsem je hlavně na noc. Pak mi vypadly ty zuby na kterých držely,a bylo po rovnátkách.
Ad zuby 🙂, podle zubů poznáš nejvíc. Tak to prostě je. Nemám je bělené, ale na dentálku chodíme s mužem oba, máme je rovné a nezkažené a u dětí na zuby dbáme opravdu hodně. Naše učitelka říká, že první, čeho si na dětech všímá jsou zuby a dle toho se v počátcích orientuje v jejich soc. prostředí. Je to ukazatel, který neklame. Má praxi 20 let a já s ní teda naprosto souzním 🙂.
Ad moře. My ho nepotřebujeme s mužem vůbec, radši nějak, kde je nádherná příroda, zajímavá kultura i jídlo, bezpečno a můžem navštívit i nějaké to město (architekturu), nicméně je dobré myslet na to, že naše osobní preference se nekryjí s potřebami a preferencemi dětí, a tak jsme je prostě k tomu moři vzali 🙂. Stejně celá třída dlabe konzervy někde v Chorvatsku a byli jediní chudáci, co ještě u moře nebyli, ačkoli ročně procestujeme docela šílenou částku. Tak jsme to neplánovali tak, aby bylo moře, ale ne na celých 14 dní (by mi jeblo), ale abychom měli to naše a mohli pár dní být i u toho móře 🙂. Všechno jde, když se chce. Být na mě, stačí mi na schlazení nějakej bazének v hotelu 🙂, ale je nás víc a máme různé potřeby.

@vendyca moc krásně jsi to napsala. Cítím to podobně a moc se těším, až bude nejmladší ve školce na stálo a budu si moci udělat "jizdu" s každým solo, abychom se užili. Stačí dvakrát do roka, víc si toho pak váží, si myslím já. Děti máme téměř stejně staré, jen vy jste asi o rok napřed 🙂 a na mne je batole zatím strašný zavislak...