Třetí dítě. Jak se dá zvládnout?
Ahoj maminky,
mam dve male deti, 2,5 roku a 4 mesice a docela rada bych treti. Muz to nechava otevrene, uvidime casem, tak cca do roka. Mne je 37, jemu 42. Mame byt 3+1 a auto, klasicky petimistny sedan. Prijmy mame standardni, mame se hezky, deti maji, co potrebuji, ale nadstardandni prijmy nemame.
Treti mimino bychom financne zvladli, ale co pak, az deti porostou?
Jak to mate vy, co jste na tom podobne a mate tri deti? Vejdou se do klasickeho auta? Staci jeden vetsi pokoj pro vsechny i v pozdejsim veku?? Da se to zvladnout logisticky, skolka, skola, krouzky? Co zamestnani a vecne nemocne male deti?
Da se to zvladnout, aniz by dospeli padali na hubu a starsi deti na tom byly tratne?
Dekuji za vase zkusenosti
Dekuju za vade zkusenosti.
Holky já se omlouvám, ale pro mne jsou ty zuby taky trochu základ. Že dítě nechodí na x kroužků a nechodí se do cirkusu a nejezdí k moři, to je v pohodě. Ale narovnat zuby dítěti mi přijde jako samozřejmost. třeba ne hned, ale našetřit si na to. Když jsou zuby křivé, vidí to i rodič a může se zubaře zeptat, jestli se to srovná samo, nebo to bude v průběhu dalších let potřebovat řešit.
Oblečení taky. Není důležité, ale jen do té míry, dokud je dítě zařaditelné mezi ostatními. Pokud je mu všechno krátké, má hadry s dírama flekama , tak to vnímám jako zanedbávání povinné péče. Protože na internetu by balík použitého oblečení dostala každá máma za pár stovek. To zas je potřeba do těch dětí dát. když si vzpomenu na Výměnu manželek, jak tam děti neměly nic, ale rodiče měly cigáro v puse, tak to je přesně případ, kdy potřeby dětí jsou popřeny.
U nás to bylo o tom, že nebylo fakt nic. A mámase dodnes vymlouvá, že nemohla. Rtěnky si kupovala v tuzexu, ale na hadry z bazaru nebylo a na rovnátka taky ne. A pamatuju si jak mi zabařka vždycky vynadala, že nenosím stále ještě rovnátka, každý půl rok jsem to schytala a měla jsem pocit, že to je asi nějak moje vina. Až jednou zubařka mámě napsala dopis. Asi jí nějak pohrozila, máma tam se mnou zašla, ale jednou.
Já se tu většinou chudých matek zastávám a i v životě se jich zastávám a myslím, že pro děti je lepší mít víc sourozenců, než víc peněz. Nejsem kariéristka, nejsem na značky a běžně kupuju v bazaru. Oblečení pro mne mi většinou kupuje manžel a dá jako dárek, já v tom nejedu, protože je mi líto peněz. Ale nemám ráda, když jsou potřeby dětí uplně popřeny a ještě se řekne, že to je pro ně nejlepší. Dítě dobře pozná, když dospěje, jestli máma dělala, co mohla, snažila se a nebo na všechno kašlala. A není to pro dítě příjemné. Já jsem si třeba do života odnesla dost ošklivou pochybnost o mé lidské hodnotě. Přesto, že už mám zuby dávno rovné, oblečení normální a pěkné (mix nové a bazar), lyžuju i když jsem na lyžák nemohla, jídlo mám, vařit umím i když mě nikdo nevařil. Všechno je dávno v pořádku, ale svým dětem to co jsem měla já teda udělat nechci.
@jandl ano, ještě za nás to tak bylo a to je mi jen 35. Na druhý stupeň jsme chodili do velké školy děti ze 6 vesnic a nepamatuji si, že bych tam někdy viděla někoho s rovnátky, na střední škole taky ne. V Praze to možná bylo jiné a lidi byli více informovaní. Ale já jsem z největšího středočeského města a opravdu to nebylo běžné jako dnes a nešlo o nezájem rodičů. Prostě životní úroveň je už jinde, než před 25 lety, teď těžko najdeš rodinu, kde nemají mikrovlnku, myčku, auto.
@astyna88 taky kupujeme i společné dárky,starší kluci jsou od sebe ani ne dva roky. Ale pro malého to je peklo. Jednak máme hodně schovaného,jednak není tolik prostoru pro ty různé houpatka,hopsatka, bazény s balónky, skluzavky..co kupují jednodetni rodiče stejně starému dítěti,když bydlí třeba v domě.
Moje máma byla samoživitelka a rovnátka a brýle jsem vždycky měla podle potřeby. Na takové důležité věci musí vždycky být rezerva. My chodíme 2x ročně, kupujeme pravda to co doporučí zubařka, jeden kartáček za 100, ale když to pomůže..už i malý 11 měsíční u zubaře byl. A u toho počítám s výdaji, má dentální anomálii,takže možná bude potřeba to nějak řešit časem. Sporime každému dítěti,aby bylo kam sáhnout mimo běžný rozpočet.
@jandl
a rodice byli slepi a nevideli,ze ma dite krive zuby?
@zelenaesmolda asi záleží jak moc. Tehdy málokdo měl dokonalé zuby. Ani snad nebyly ty možnosti. Já je taky nemám dokonalé,i když jsem rovnátka nosila ( ty vyndavaci, takové ty moderní jako byly později tehdy nepamatuju že by kdo měl), a manžel má též křivé. Ale není to zas tak extra tragické. Normálně oba žijem 😀 k zubaři chodíme pravidelně. Dneska je ta péče úplně jiná. I informovanost rodičů.
@andelka přesně, mělo by být na zubní péči, brýle, léky, jídlo hygienu, oblečení přiměření počasí, boty, základní školní pomůcky. Nějaké vstupy někam a kroužky, to je až když zbyde, ale tohle prostě být musí. Jinak jde o tíživou životní situaci rodiny a to už pro dítě podle mne není jednoznačně prospěšné. Může ho to posílit, ale taky nemusí. To už je pak stejné, jako s jinými nepříznivými prožitky v životě.
Nejde tu jen o to, že to dítě některé věci nemá a chybí mu, třeba ta rovnátka, nebo dražší léky. Takové lidi spouští i v okolních lidech určité chování. Když pominu šikanu, která se třeba dá ohlídat, pokud mají rodiče a učitel zájem, je tu i něco jiného. Okolí, třeba i cizí lidé, budou s takovým dítětem jednat určitým způsobem, třeba ne zle, ale jako s chudákem. Každý člověk po svém, podle povahy a momentální nálady. Někdo se s lítostí podívá, třeba sousedka. Učitelka ve škole si nahlas před všemi povzdechne něco vsmyslu: "zase ty", v očích spolužáka zas přečte takové dítě spokojenost nad tím, že on se má lépa "díky bohu, že nejsem v tvé kůži", doma výčitky, že se něco rozbilo, protože přece nejsou peníze a dítě to ví, tak proč si sakra nedává na věci pozor. Pak přijde na návštěvu sestra matky toho dítěte a od ní zas dítě přečte, z jejích pohledů, výrazu a poznámek jízlivost. Že její dítě je na tom lépe a že je na to pyšná, že je ráda, že se může pochlubit, kde bylo její dítě na dovolené a že její dítě má zuby dávno srovnané. Dítě prolézá domácnosti svých spolužáků a není hloupé. Pozná, jestli má doma nejvíc ze všech, nebo nejmíň. Jestli o něj je taková péče, nebo zdaleka menší. Jestli má zuby podobné nebo úplně jiné. V družině ho sejme vychovatelka, ať mu maminka dává teplejší kalhoty, že je furt nemocné a nosí takové blbé lehké kalhoty a kde má čepici sakra, jasně nemá..., v autobuse na něj promluví cizí paní, že mu vypadly z děravého batohu klíče, podá mu je a k tomu se na to dítě lostivě podívají další 4 cestující. Pak se ve škole rozávaj třídní fotky a dítě se tam vidí a řekne si, že už se nikdy nebude na fotkách usmívat, natož smát s takovýma zubama. Možná někdo řekne něco hnusného o čem dítě ví, že je pravda. pak je svačina, on má něco, na co byly peníze, 3 dny starý chleba. Ostatní mají v jeho pohledu nadbytek. A bere to tak, že oni si to asi zaslouží, když to mají. A tak dokola, den za dnem. Nic třeba není tak výrazného, aby to bylo trauma, ale takový šum v okolí a v emocích lidí kolem to dítě vycítí. Pak už je na takové vycítění mistr, protože to trénuje neustále, aniž by chtělo. Zvykne si že sním se jedná jako s vybočujícím, s chudákem, s někým, kdo něco nemá. Možná ho to pak může ovlivnit, až si bude vybírat školu, partnera, až bude stát uprostřed pracovního trhu. Jak moc si bude v životě troufat, když má hluboko pod kůží už určenou svou pozici, své místo mezi ostatními.
Jen ještě doplním, tolik to všechno není o penězích, do určité míry ano, ale ne jenom. I skromně se dá žít a zajistit, aby dítě v negativním smyslu nevybočovalo.
@andelka Tak pokud má někdo trochu křivé zuby, nebo trochu odstálé uši, trochu horší oblečení, tak to je ok i na dnešní dobu, která je na vzhled extrémně kritická. Blbé je, když je problém výrazný a neřeší se. Třeba ta holčička od nás z ulice. Má akné jak hrom, všichni j n ato akné čuměj, protože to prostě svádí pohled, to se člověk neubrání. Trochu horší pleť má každý druhý mladý člověk, ale tohle je síla, to si všimne každý. Stará se o mladší sestru a její máma sedí v hospodě.
Vyrustala jsem jako jedinacek, tata od nas odesel kdyz mi bylo 11 a mamka moc penez nevydelala. Na lyzaku jsem nikdy nebyla a nemrzelo me to. Brala jsem to jak to bylo a nikdy to mamce nezazlivala. Mela jsem i tak hezke a stastne detstvi, pubertu.
@pincola Tak to co popisuješ ale není tak úplně o penězích, ale spíš o té životní rezignaci (která uznávám, půjde často ruku v ruce s nedostatkem peněz). I když je někdo opravdu chudý, tak nemusí mít děravý batoh, nebo málo teplé kalhoty, je to jen o péči rodičů. Popisuješ vlastně situaci, kde si někdo naliskal děcka, a moc to nezvládá, nestará se o ně dostatečně. Ale penězi to není, kdyby ten člověk měl nadprůměrné příjmy, tak by sice děcko bylo materiálně zajištěné, ale strádalo by taky.
Co se týče těch zubů, když jsem byla na vš, hodně mých spolužáků nosilo rovnátka. Protože mám info z oboru z první ruky, tak mohu říct, že to fakt nebylo, že by si na ně konečně našetřili z brigády, protože jejich rodiče neměli. Jde opravdu o ten rozmach komerčního aspektu zubního lékařství. A na kontroly jsem chodila se školou ještě já, a to jsem ročník 91. Vlastně se mnou rodiče u zubaře nebyli snad ani jednou.
Ono je taky něco jiného, když dítě ví, že peníze (na rovnátka, lyžák, lepší hadry...) nejsou, ale rodiče dělají co můžou a děckám se jinak věnují, nevezmou je na dovču k moři, ale aspoň pod stan atd. Než když dítě vidí, že rodiče na rovnátka atd. nedají, ale cigarety, nebo prostě něco pro sebe si koupí, na dovolenou nejedou nikam a děcko o prázdninách sedí doma.
@cekypetra na vetsinu ti jeste neodpovim. Mam deti 4, 2 a pul a nejmladsi jsou 2m). Zaprah to trochu je ;) v podstate se nezastavim, jen u kojeni :D ale za tu srandu a lasku mi to stoji.
Ale s tim autem... opravdu vetsina 5mistnych aut ma i v manualu, ze na prostredni sedadlo detska autosedacka nepatri. Jak uz nekdo psal, dost casto je tam vyvysene. Navic 3 autosedacky se vejsou vedle sebe bez zapnuti jen do nekterych aut, nekam se proste ani nevejdou (pisu o autosedackach, ne podsedacich). Kdyz je chces pripnout, tak musis zvolit pripnuti postupne, protoze mezi sedacky v podstate nenarves ruku. Sedacky musi byt na pas, ne na isofix, s tim je do 5m temer nedas (mozna do tech mensich mpv typu smax, cmax a podobne). Kvuli sirce auta jsme si koupili ford mondeo a stejne dozadu ty 3 sedacky nedame, nejstarsi by se nepripoutala. Takze v nouzi jsme jeli tak, ze nejstarsi vepredu a ja uprostred vzadu jak sardinka. Koupili jsme rodinne auto peugot rifter a tam se sedacky vejsou i do isofixu, ale to zapinani nejstarsi stale neni idealni, ale jde to.
Ahoj, nečetla jsem předchozí komenty, takže reagují jen na tvůj post ;)
Máme tri male děti celkem rychle po sobě. Nejstarší je 4a čtvrt. Zatím jsou v jednom pokojíku a dělit je nemá cenu, ani nechtějí...to přijde podle mě v pubertě 🙂 Auto máme 8mistne, ale to jen proto že hodně cestujeme a přestáváme v něm. Jinak by nám stačilo i dřívější Ford Mondeo.
Kroužky s dětma zatím neřeším, podle mě stačí neorganizovaná zábava ;)
A tuktuk ...nemocné zatím skoro nebyly.
Finančně záleží, jak jste nároční...my jedeme i trošku ekologicky, tak máme vše z druhé ruky.
Do třetího jdete , je to super ;)
Ahoj. Za mě mohu říci, že tři děti jsou super a všem, kteří o tom uvažují, to doporučuji. Máme 8, 6 a 3 roky. Netvrdím teda, že ze začátku to bylo jednoduché - nevyspání, únava, ale tak vždycky jsem to brala, že to je dočasné a každým měsícem se to zlepšovalo. Ale oje děti byli hodně nespavé a ubrečené. Znám maminky, co mají děti spavé a je to hodně na pohodu. Auto máme, už jsme si ho pořizovali s tím, aby se vešly 3 autosedačky. Kroužky stíháme, ale nemáme jich moc, to ani nechceme. Nejstarší začíná na ně chodit sám. Děti jsou prima parťáci a vše je mnohem bohatší než v modelu 2+2. Když se spolu nějací 2 nebaví, tak vždycky mohou k tomu třetímu. V bytě počítáme s jedním pokojem pro všechny 3 - máme kluk-holka-holka. Nemám s tím problém a ani v tom problém do budoucna nevidím. Jasně, kdyby byla možnost, aby měl každý svůj, bylo by to fain, ale kvůli tomu si nepořizovat dítě, že nebude mít vlastní pokoj? Já ho taky neměla a žiju 🙂 Ano, někdy mi chybí 1 ruka, někdy jsou nemocní tak, že tím projdou všichni tři, pak já a manžel a jede se nanovo, ale to k tomu prostě patří. Nemyslím si, že tu jsem od toho, abych makala jako šroub někomu ve firmě a sotva se dobelhala k důchodu. Rozhodně ale platí, že to třetí projde výchovou tak nějak samo, hrozně moc toho odkouká. Prostě si to s dětmi užíváme, žijeme skromně, byt máme 3+1, ale malý (75m2) - ano, znám ale i takové, kteří žijí se 4 dětmi na menší ploše. Nemůžeme mít žádné zvíře, prostě není ho kam dát. Na dovolenou jezdíme po Čechách. Docela je už problém sehnat ubytování 2+3, ale se 3 to ještě pořád jde. K moři se plánujeme podívat, až začnu vydělávat, ale budeme jezdit třeba jednou za 5 let. Oblečení jsem snad nové vůbec nekupovala, vždycky někdo něco dal nebo jsem sehnala přes bazárky, to samé hračky atd. Vedeme i děti ke skromnosti, že není důležité, aby měli značkové oblečení a zatím se nám to daří i vůči vrstevníkům - že jsou to oni ti divní, pokud bazírují a hodnotí podle toho, co má kdo na sobě nebo jaký má mobil. Pod stromečkem má každý 1 dárek od rodičů, babičky, dědy a tety. Víc nic - jednak by se nám to nevešlo, i tak stejně před Vánoci děláme úklid a hračky dáváme do školního bazárku a jednak stejně si hrajou jen s pár hračkami. Pak každý dostane něco k svátku a na narozeniny...Manžel má průměrnou mzdu, já mám příjem rodičák a ještě ušetříme. Máme tedy vlastní bydlení, hypotéku nemusíme platit. Ano, nemůžeme si pořídit vše, co nám přijde na mysl, ale ani nestrádáme. Dokážeme i ušetřit. Co je pro mě nejtěžší, když všichni spustí, že něco potřebují, to dělení pozornosti - ale i to se s věkem zlepšuje, už si dokáží s hodně věcmi poradit samy. Naopak se snažím každý večer před spaním si vyhradit pro každého čtvrhodinku na tulení a povídání a občas si vytáhnu jednoho já nebo manžel a děláme si společně "jízdu" - jdeme do divadla, do kina, do cukrárny jen jeden rodič a jedno dítě. Ale to s každým tak 2x do roka. Nějak si myslím, že to nejcennější, co dětem můžeme dát je čas a láska. Ne vlastní pokoj, hračky a dovolená u moře. Přála bych si ještě další děti, ale asi už nebudou, ale 3 doporučuji všema deseti. Mně 2 přijdou hrozně málo, ale chápu, že někdo to nezvládá.
@zelenaesmolda nechtěla jsem reagovat, ale musím. Ohledně rovnatek. Já jsem jedinacek a bohužel na rovnatka nebylo :( vrchní zuby mám rovne, ale predkus spodní nejsou videt a tam se překrývají. Naši mi bohužel rovnatka dopřát nemohli :( ,ale co???? Zijuuuu, mám manžela, dvě krasne děti a třetí na cestě🙂. Tím chci říct, že se to bez rovnatek fakt zvládnou dá. Až poradím a nějak se vše srovná zaplatím si je já. Ale rodičům nic nevycitam. Radši mi dali najíst než abych umřela hlady a měla rovne zuby 🤦♀️😂😂😊.
@roniinka
a rodice meli nejake vaznejsi zdravotni problemy?nechodili do prace?
Ahoj,my mame taky forda mondeo (rocnik 2009), kombik a kluci maji nanie,prave aby se tam veslo i vajicko. Isofix vunec,ikdyz je to auto sirok. My teda autem bezne moc nejezdime,max jednou za 3m za babickami, kluci maji radi spis vlak.
@zelenaesmolda já třeba odstáté uši mám a máma operaci vždy z principu odmítala, byť jsme finanční nouzí nikdy netrpěli. Myslím, že některá děcka se mi posmívala hlavně proto, že jsem se je všemožně snažila zakrýt. Od jisté doby mi je fuk, co si kdo o tom myslí a nepřijde mi, že bych kvůli tomu byla terčem posměchu. Minimálně ne mezi dospělýma lidma.
Tady se to nějak stočilo k rovnátkům, jakoby byly rozhodujícím faktorem 🙂 Ne, nejsou. Pokud ovšem jsou potřeba je to značná částka (dceřiny vyšly přes 30k). Ale pro rozhodnutí jestli mít 3+ dětí opravdu nejsou stěžejní 😉 Tři děti se rozhodně zvládnout dají (i 4...i víc). Zásadní rozdíl je ovšem v nárocích a standardech té které rodiny a o to, co chtějí svým dětem dopřát. Zatímco jedněm budou stačit výlety do přírody, oblečení z bazaru a na Vánoce především vzájemná soudržnost, druzí si rádi vyjedou dvakrát do roka na luxusní dovolenou a vidí budoucnost svých dětí v soukromých školách. Nutno říct, že ani jedno není špatně. V obou případech lze z dětí vychovat skvělé a zodpovědné lidi, kterým nebude chybět ctižádost, ale ani empatie. Všechno se totiž bude odvíjet především od vás jako rodičů. Jakým vzorem jim budete a jak je v životě povedete, to bude pro ně to zcela nejdůležitější 👍
@astyna88
nanie jsou hrozne sunty,do toho bych neposadila ani panenku.jinak do forda se da isofix dodelat,nechavali jsme ho taky udelat,vyslo to na par stovek
@verunka_korunka do smaxe vejdou tri sedacky krasne a v tech nemeckych testech vychazelo, ze i z hledicka bezpeci je to v poradku 😊
@zelenaesmolda Nechápu, proč jsi tak sprostá. Přečti si své komentáře i mé.
@zelenaesmolda proč by nechodili? Oba chodili. Jen se prostě hůř žilo. Asi jsme jinej ročník no. Dřív děti neměly vše.
Mám tři kluky, aktuální věk 7,5 roku, 6let, a skoro dva roky. Jeden ve škole, druhý ve školce, třetí v jeslich. Někdy je to logistický blázinec, ale dá se to. Finance nepocituji, platy standardní, hypotéka na dům, půjčka na větší auto (koupili jsme v létě Berlingo). Jsou to kluci, hodně dědí, hodně jedí, ještě ušetříme. A to jsem v práci jen malinko. Je to o prioritách, o typu dovolené, o náročnosti ve všem. Myslím, že to zvládneme i do budoucna v pohodě, samozřejmě za předpokladu, že budeme zdraví a budeme mít práci.... Nelituji ničeho, jen si občas říkám, že jsme mohli už mít klídek.... Ale to kecám z únavy. 🙂 určitě to ale ne i pro člověka, který má rád ticho a pořádek a třeba náročnější koníček nebo potřebu času pro sebe. Pořád je prostě někdo doma a někde se něco válí. Pračka pořád jede, myčka taky 🙂 kdybys chtěla vědět víc a konkrétněji, napiš zprávu...

@orchidis K zubaři kdysi děti nechodily s rodiči. Chodila celá třída se soudružkou učitelkou.
Na ortodoncii neposílali takové množství dětí jako dnes. Nesuď rodiče, když žádanku na ortodoncii nedostali.