Učit nebo neučit usínat 2týdenní miminko?
Mame druhou dcerku, ktera ted ma dva tydny. Pres den je vzhuru cca 2-3 hodiny, spinka cca 2hodiny. Ze zacatku klasicky usinala tim, ze se nakojila a odpadla. Ted uz ale vice vnima, takze se nakoji a kouka kde co lita a postupne prechazi v plac... Nejlip se ji samozrejme usne, kdyz bych ji houpala, nosila, chovala, kojila...
Problem ale je, ze presne takhle jsem to delala u prvni dcery a tak to s ni bylo prakticky prvniho trictvrte roku, kdy uz byla hodne tezka a ja jsem houpala a chovala a mimi rvalo. Tak se ted bojim, ze me to taky bude cekat, kdyz ji budu houpat a chovat... Nerada bych opakovala to, co u prvniho ditete a spis bych chtela dojit k tomu, ze mimi polozim a ono samo usne:D ale zas ne za cenu toho, ze bych ho nechala vybrecet...
Navic mam vuci te starsi dceri vycitky, ze se furt venuju miminu, aby nervalo a se starsi (3r) si nehraju...
Poradite nejake finty, nebo nejaky kompromis? Ted je jeste moc brzo na nejakou "vyuku" usinani, ale jakou cestou se vydat, abychom k tomu casem dospeli?
Připojuji se k dotazu. Mám naprosto ten samý problém.
Neučit. Každé dítě potřebuje jiný způsob uspávání a i ten se může průběžně měnit. Doporučuju přečíst knížku Prosím spinkej. A mohl by pomoct i šátek nebo nosítko. Mimčo usne a ty máš u toho čas věnovat se starší dceři 😉
@dzalli No, já jsem po porodu nemohla skoro dva měsíce sedět, chodit ani stát. Největší peklo byl ten houpavý pohyb při uspávání, to jsem měla po pár minutách slzy v očích... Takže jsme uspávali v postýlce, maximálně jsem houpala zavinovačku z boku na bok. Jinak to prostě nešlo 😢 Teď jsou malému 4 měsíce a za celou dobu jsme uspávali houpáním v náručí asi 3x. Ale syn má na usínání rád klid, hlazení a houpání ho spíš obtěžuje a ruší. Takže podle mě se "můžeš stavět na hlavu", ale miminko bude stejně preferovat vlastní způsob uspávání 🤷♀️
@dzalli u nas fungovalo, ze jsem sedela na zemi mela mimino polozene na jedne noze nebo prehozene pres rameno nebo kojila a u toho jsem neco resila se starsim(3roky) - knizku, trochu mazleni, hru, povidani... Ale jak psaly ostatni, dost zalezi, co jde nebo nejde s tvymi detmi. U nas mimino bylo neodlozitelne, ale nastesti netrvalo na klidu, a starsi je nastesti dost knihomol a pohodar, takze jsme to delali takhle.
Edit: a mimino behem toho usnulo, klid od brachy zacal byt u nas na usnuti potreba az nekdy kolem pul roku,myslim.
Na denní spaní je super hacka/hojdavak. Tam je možné ho pěkně uhoupat a třeba ještě zachránit houpání spánek, kdyby se miminko kroutilo.
@dzalli Delam spankove poradenstvi a obecne se doporucuje neucit samousinani zadnou specialni metodou, behem ktere dite muze brecet cca do 6 m. Da se ale "ucit" pomoci tzv. fadingu - takze kdyz houpani, tak pridavat dalsi slabsi asociaci na spani (hlas, pohlazeni, jemne poplacavani po zadecku) no a snazit se chytnout "spaci okenko". Zkuset prestat nosit/houpat v posledni chvili - predtim, nez dite uplne usne. Take je mozne prekladat do postylky spici, ale kdyz uz je v te postylce, tak trosku vzbudit (treba vyndat a hned znovu dat dudanka) aby dite vedelo, ze usina v postylce a kdyby se probudilo, tak aby ho neprekvapilo, ze je v nejakem jinem miste, nez bylo pri usinani a klidne spinkalo dal... Priznam se ale, ze ja jsem mladsi dceru prvni mesice uspavala v naruci, pak ale jsem ji to odnaucila protoze ano - musite se venovat i starsimu, aby nezarlil a potrebuje tu pozornost stejne, jako mimi, musite varit, uklizet atp...
Dcera první měsíc neuměla usnout sama nikdy. Neustálé chování, pochodování po bytě a šílený řev. Usínání si vzal na starost tatínek, já ve stresu jak budu další rok uspávat hopsáním na míči nebo chováním. Nejdřív mu usínala na břiše, po týdnu spolu leželi na pohovce a drželi se za ruce. Časem se naučila usnout i sama...jednou rukou si chytne tu druhou a spinká 😃.
Jinak určitě nosítko pomůže.
A souhlasim, ze jde to i bez vyrvavani - to jde vzdycky, musi to byt ale dusledne...
My jsme u prvni dcery meli taky nastaveny rezim a snazili se vychytavat okno, kdy je unavena. Ale ta prvni byla vylozene nosici, houpaci. Ta druha asi bude taky🙂 Mne to z principu nevadi, ze bych se bala, ze ji "rozmazlime", ale spis je to fyzicky a i casove silene narocne a uz se mi do toho znovu v takove mire nechce chodit, tak hledam nejake unikove cesticky, jak si to ulehcit🙂
@malytlustyhroch jj zatim to delame podobne. Mimino kojim a starsi dceri u toho treba ctu atd. Pak mimco zkousim odlozit do kosiku a venovat se dal te starsi...nekdy usne, nekdy ne, ale jak je cim dal bdelejsi, tak spis uz neusina a zacne okamzite plac a rev😖
@vikaleo no ja prave tu prvni uspavala na rukach strasne dlouho, uz jsem z toho byla fyzicky sedrana:P ale nemam srdce nechat ty deti plakat. Okenka chytame, snazime se nastavovat nejaky predvidatelny rezim, ten fading vyzkousim! Snazim se malou ted vzdycky polozit ke spanku, kdyz jeste trochu vnima, ale bohuzel pak uz moc nevim, jak nalozit s tim, kdyz zacne brecet...zatim ji vzdycky vyndam, chovam, houpu, dokud se nezklidni a napul nespi...pak zas polozim. A tak furt dokola:P
@michaela666 pujcite mi manzela?:D:D
@dzalli A dari se aspon obcas, aby usnula v te postylce? Ono u tech uplne malickych je to narocnejsi v tom, ze vydrzi vzhuru malo, pak se rychle pretahnou a pak se potrebuji nejak uklidnit, aby jim vubec slo zabrat, takze ty prvni mesice se tomu noseni asi neubranite. Ty "zavislosti" se vetsinou zafixuji az po 4. mesici, a tak je dobre zkouset ukladat ty prvni 4 mesice ruznymi zpusoby, aby se nezafixoval jenom jeden. Po tom 4. mesici uz se to da resit zvedanim a vracenim do postylky - drive radsi ne. Vyzkousete to jemne buzeni po tom, co polozite dceru spici do postylky - jemne vzbudit a pak rychle rychle v postylce uklidnit hlazenim mezi ocicky, poplacavanim po zadecku a "sss". I kdyby se to nedarilo uplne pokazde - i tak je to dobre. Dulezite je, aby vedela, ze usla v te postylce. O starsi se nebojte - az si to nejak nastavite, tak se ji budete venovat vice, ale chapu Vas, ze ted je Vam starsi lito (meli jsme to ze zacatku podobne a hodne jsem si vycitala, ze starsi sedi sam, smutny, zatim co ja porad ukladam mladsi). Napad s manzelem take je dobry, ale ne kazdy manzel takto hezky zafunguje🙂.
@dzalli Raději si ho nechám, uvidíme jak dlouho jí to vydrží. Třeba jí časem bude učit i na nočník 😂😂...Docela se nám osvědčilo dávat ji nejdřív do hnízdečka k nám a potom jí ho nastěhovat do postýlky.

@dzalli učit vs neucit, spíš jsou miminka, co usnou sami a miminka, která vyžadují blízkost, maminku a uspáváni, stejně jako jsou děti, které spí celou noc a které se furt budou budit a budit jako to moje