Uspávání kojeného 13m. dítěte. Jak naučit dítě usínat samo?

sabin1233
6. bře 2024

Dobry den, žádám radu, nebot me to vyčerpává. Syn je plné kojeny od narození. Uspavani bylo buďto u prsa, houpanim, kolebanim…nyní ma 13 mesicu. Je stale kojen.. vicemene jen na uspani. Spi s nami v posteli, z osobních důvodu. Neni naučený spat v postýlce. Nema jak… je tu prosiiim nekdo, kdo to ma stejne? Jak naučit dite usinat jinak? Samo?.. dekuji!

honatko092
6. bře 2024

Mám to stejně, dcera má 16 měsíců..a zatím teda budu čekat. Snažím se jí u kojení hladit a zpívat a postupně se budu snažit kojit míň a míň a víc hladit a zpívat a třeba to jednou klapne. Nebo mi dojdou síly, ukončím kojení a budeme pár dnů trpět než pochopí, že prso nebude (do toho se mi moc nechce)..nebo se odstaví sama. Ale sám neusíná ani můj 3,5 letý syn, ten usíná s tatínkem u čtení pohádky/audiopohádky/vyprávění 😊

lenerka1
6. bře 2024

Pro děti není přirozené usínat samotné, v objetí blízko maminky se cítí bezpečně, usínají rychleji a spí lépe. My uspáváme i sedmiletého čtením pohádky a přitulením, 4,5 letá občas usíná sama u TV pohádek, ale musím být poblíž, 18 měsíční buď u prsa nebo v nosítku. Ideálně asi pomalu měnit uspávací rituál přesně jak je popsáno výše. Případně bych ve dne přidala kojení bez uspání, pak by mimčo se mohlo snáze vzdát toho uspávacího. Ale já raději dám prso a do pár minut je uspáno než se hodinu blemcat jiným způsobem.

exbordelar
7. bře 2024

Ja jsem pri odstavovani cca v tech 13m uspavala houpanim na balonu a pak ho prendala k sobe do postele. A nejak se cca v 15m stalo, ze usnul vedle me v posteli bez jakehokoliv houpani. Asi ho uspalo povidani si se starsima detma, ktere zrovna spaly taky se mnou. Od te doby to bylo tak pul na pul - nekdy mi usnul v obeti v posteli a nekdy jsem mu musela pomoct. Ted ma 1,5r a vetsinou uz uhoupavat nemusim.
Jiz je odstaven uplne. Nekolik mesicu jsem ho kojila uz jen pres den, pak uz jen jednou a pred par tydny jsem si vsimla, ze uz jsem vlastne tri dny nekojila. Nejak to prirozene vysumnelo. A uz jsem mu ani prso pak nenabizela. Ale prvni dva dny od nocniho odstavu byly krusne. Ale uz jsem odmitala dal ze sebe delat dudlik. Spani se zlepsilo o 100%! Ted uz konecne spi normalne 🙏🏻😅
Nebo ptas se jak ho naucit spat usnout uplne samo? Tak to nevim, jak se dela. Podle me takovehle prtata to moc neumi, kdyz jsou zvykle na maminku a byl by to pro ne akorat stres. Starsi decka usly samy v mistnosti az nekdy kolem sesti let.

piggy123
7. bře 2024

@sabin1233 radu nemám, dva roky a pořád potřebuje prso 😊 leze sem a tam, prsa si střídá. Pak zavelím “spinkat”, a pokud se už prs nabažil, tak se odvalí vedle mě, nacpe si plyšáka pod bradu a jednu ruku mi dá na prso a takhle usíná ❤️😂

sorboni30
7. bře 2024

@sabin1233 synové dvojčata byli naučení spávat v postylkach. Dcera je narozená ve 28 týdnu takže bývalá "sama". Dnes má dva roky a uspavame ji v posteli. Přes den spinká po obědě v posteli, večer ji uspime v posteli, odcházíme a jak jdeme kolem 23hod spát, přesuneme ji do postýlky. Každopádně máme kamery abychom věděli kdyby se posunovala aby nespadla z postele. Postýlka je jinak prisunuta k posteli a v noci když zakňučí dám jí ruku do postýlky, chytne mě a spinká dál. Nad ránem si vleze do postele za námi, má ji otevřenou.
Jinak si nedokážu představit, když je v posteli aby usínala sama. To nejde. Z postýlky dítě nevyleze takže rodiče odchází a dítě si lehne a usíná samo..ale v posteli samo neusne. Může spadnout atd atd. Tohle "samo" nepůjde.
My to máme ale jako ritual. Při uspávání se pomazlime, odpočineme a buď usneme s ní nebo jdeme něco dělat.
Dítě by se nemělo uspávat takovým tím "dělej už spí". Cítí z rodiče, že chce odejít a nebude spát.
Když jsem měla jít s kamarádkou kdysi posedět večer, uspávala jsem dceru. Jindy ji uspim za 15 min a tehdy jsem ji uspávala hodinu a půl. Cítila to 🥰

uzivatelkapetra
7. bře 2024

První syn usínal, když jsem si vedle něj lehla a četla, on koukal, kopkal si a postupně usnul. Dcera teď je jiné kafe, taky má rok a ta absolutně jinak než na prsu (večer, v noci) nebo za houpání v lehátku (přes den) neusne. Hlavně nedokáže prostě ležet, aby mohla usnout, hned se točí a poskakuje. No recept nemám, jen, že věčně to trvat nebude.
Jednou si ji vzal manžel na polední spaní do ložnice a klepkal ji po zadku, hladil. No řvala, hodně se jí to nelíbilo a trvalo to snad 15 minut, ale nakonec usnula. Do budoucna vidím cestu v tom, že opravdu bude chodit uspávat chlap, pokud se to nevyvine nějak přirozeně.

nikola38
7. bře 2024

Ty chceš přestat kojit? Nebo proč chceš uspávat nebo nechat dítko usínat samo. Já chápu že je to náročné. Dceru sem kojila 2,5 roku. Syn má rok a 4 měsíce. Stále se plně kojí i přes den. I v noci.
Dcera začala usínat u čtené pohádky, nebo vedle mě až po ukončení kojení. Do té doby vždy kojení, pak se otočila na bok a postupně usnula. U syna to na nějaké uspávání či usínání vidím dost podobně. Potom když dcerka šla do své postele (někdy ve 4 letech), tak jsem chodila s ní a pak měla tablet ( přes mou nevůli). Po příchodu nového partnera, manžela, jsme postupně přešli na audio pohádky jen do ouška, čteme, občas když jsem vyčerpaná, tak dostane tablet ať se chvíli kouká. Je jí 7 a stále neusne jen tak sama.

lis6
7. bře 2024

Uspávala jsem u prsa do 3 let a nebyl žádný problém

hanka_12345
7. bře 2024

syn taky usinal az po odstavu sam. Napred docela dlouho stylem ze jsem byla v mistnosti s nim, kolem asi 6 let jsme ho jednou zkusili nechat v pokojkicku samotnyho a sli pryc a on usl bez nejakyho problemu. Od te doby uspavame nebbo jde sam. Nekdy mu ctu, nekdy kdyz jsem hotova taak ho jen ulozim a jdu pryc a on usne

konidana
7. bře 2024

Deti jsem kolem roku odstavila, ale stejne neumely usinat samy. Hlavne starsi. Vyzadovaly uspavani a mou pritomnost, az do usnuti, jeste nekolik let.

la_amanita
7. bře 2024

Počkat, až dozraje. Starší syn přestal usínat u kojení ve dvou letech a jednom měsíci, mladší dcera už v roce a půl.

la_amanita
7. bře 2024

Jo ale sám usne jen ten starší, skoro pětiletý,a to jen výjimečně, když nevyjde aby ho někdo uspal v rozumnou dobu, to akceptuje, že si v posteli sám prohlíží knížku a po chvíli si zhasne. Jinak mu před spaním čteme a pak čekáme, až usne, ale to jde rychle. Dvouletá se musí při usínání mazlit, takže taky u ní člověk být musí. Pořád jsou to prckové a vlastně to uspávání teď,se čtením a mazlením, je už pro nás rodiče i hezký odpočinek.

sabin1233
autor
7. bře 2024

@honatko092 přestat kojit prave jen tak taky nechci, ale je to tezke. V noci se probouzí a chce prso… spat vecne na boku, nepohodlné… vecne me boli za krkem. Kdyz usina tak ho Hladím po celu, zpívám mu. Neslo by mi uplne tak o to, aby usl sam 😂ale jen aby dokázal usnout i bez prsa, nebo houpani… drzim vam palce❤️

nikola38
7. bře 2024

@sabin1233 já se snažím spát na zádech aspoň ve chvíli kdy se malej nekoji. Každopádně, mám větší prsa, takže když se kojí ze spodního, tak spím na poloboku. 🤭🤭🤭 Aspoň něco když už nic. A zvykla jsem si spát na malém.mekkem polštářku. A krk bolí méně. .. každopádně, nejsi v tom sama, tak se drž. Do nekonečna kojit nebudem. ❤️

sabin1233
autor
7. bře 2024

@lenerka1 kdyz vyžadoval kojeni pres den, noci byli horsi… ted jak nevyžaduje kojeni pres den, tak jsou noci lepsi. Kolikrat teda spi i celou noc, a zbudi se treba jednou pro prso. Takze je to složité .. pro me.. syn je dost fixační. Jak píšete, dite spi klidněji kdyz spi s rodiči, cítí se v bezpečí. Tak je to i pro me. Jen je to vyčerpávající uspavat rocni dite… ma 11 kg, tak dost boli zadá i ruce😄

sabin1233
autor
7. bře 2024

@exbordelar takze myslíte ze kdyz zkusim zrusit kojeni pro uspani, bylo by to lepsi? Nad tim jsem premyslela. Ale jak ho pak uspat?🤣uspavam bud kojeni, nebo sedím s nim na posteli, mam hi na klíně položeného, a hloupu se s nim a zpívám. Ale jak pise výše, ma 11 kg, jw dost tezky a boli z toho opravdu zadá a ruce… zadá jsou ted horsi, ty boli i pres den..

sabin1233
autor
7. bře 2024

@piggy123 roztomilé❤️

sabin1233
autor
7. bře 2024

@sorboni30 je pravda ze to dite citi. Jednou jsem udpavala syna hooodne pozde, nechtělo sw mu spat. Me padaly oci, usinala jsem, uspavani trvalo dyl… jakmile jsem i Ja v klidu, usne docela rychle a hezky.
Prispevek jsem psala pozde vecer, kdy usl teprve. Nejsem ani Ja připravena na to, aby mi spal v postýlce. Chci to za par mesicu pomalou ale zkoušet, aby věděl ze ma i on svoji postel. Az bude ve skolce, aby věděl, ze bude spinkat sam.

sabin1233
autor
7. bře 2024

@uzivatelkapetra docela jswm cetla ze kdyz uspava tatínek, tak ty deti usinaji rychleji a lip. 🤣

sabin1233
autor
7. bře 2024

@nikola38 kojeni miluju, je to pro me i pro syna uklidnění…. Nechci přestat, jen je to opravdu vyčerpávající. Moc v noci nenaspim pokud ma noc, kdy chce pořad prso..
pohadky si nenechá jeste nejak číst, premyslela jsem dost o tech audio. Jednu chvili hezky usinal, kdyz jsem pustila zvuk deště, a byla tma. Rychle a krasne usl. Ale z určitých důvodu to talhle moc nejde, aby denne usinal.

eviicka
7. bře 2024

No obě děti jsem přes den přestala kojit kolem roku, byli naučení, že prsa jsou jen doma v posteli...
A teď to ostatní, staršího jsem na uspání odstavila ve 2,5 letech, tři dny se mu to nezdálo a dobrý, postupně se v noci přestal budit.
Mladší... ve třech letech jsem zkusila stejný postup, neprošlo to... po měsíci jsem se ke kojení na usnutí vrátila (mezitím byly horečky, dovolená, kdy to prso dostal no...).
Teď mu je 3,5 a zkouším další pokus. Před spaním dostane napít, ale usnout musí už bez (jsem u něho), zatím to celkem bere...
Takže pokud bys čekala na samozměnu. .. můžeš čekat ještě dlouho... 😀

honatko092
7. bře 2024

@sabin1233 znám to, je to náročné...už jsem se pořádně nevyspala asi 4 roky 🤯 Taky se malá pořád kojí v noci...snad to brzo klapne! Držím palce i vám 😊

lis6
8. bře 2024

Dá se odstavit i jen na noční kojení. Řekla jsem, že prso bude jen večer na usnutit, ráno po probuzení (až když je světlo) a na odpolední usínání, pak jsme zrušili i ranní prso. Ale za cenu nic moc. Prso nahradili ovocné kapsičky, které podával muž, takže já se vyspala, počet se taky snížil než kojení, ale určitě neříkám, že je to ta správná cesta

sorboni30
8. bře 2024

@sabin1233 tak to teda nevím. Můj muž když uspává malou, pusinkuji se v posteli, pak se rvou, kouše ji ona se směje.. ve výsledku on usne a ona na něj hledí a usne po něm 🤣 Mám i foto jak muj spí a malá kouká do kamery 🙈😁Není to tak vždy, ale občas fakt pobaví

sabin1233
autor
9. bře 2024

@sorboni30 tak toto je dokonale😂😂

sorboni30
12. bře 2024

@sabin1233 😉🤣