V kolik hodin chodí vaše děti spát?
Ahoj děvčata, chci se zeptat, v kolik hodin chodí vaše děti o prázdninách spát a vůbec i v průběhu školního roku a jak jsou staré.
Můj syn je 9 let a chodí spát ve 20:00 - 20:15 přes školní rok a o prázdninách chodí spát ve 20:30 - 20:45. Teď mají příměstský tábor a tak chodí spát po té osmé, aby ráno v 6:20 - 6:30 vstal a stihl se vypravit.
Pořád řeším, že děti v mém okolí stejně staré i mladší než můj syn ještě v devět večer lítají venku a klidně do jedenácti. Chápu, že teď jsou prázdniny, ale ti rodiče ráno vstávají do práce a ty mrňata dávají do letní školky takže vstávají jako v běžný školní rok a já svého devítiletého syna dávám spát dřív než chodí ty mrňata. Přijde mi to od těch rodičů stranšně nezodpovědné, vždyť děti mají mít určitý počet hodin spánek a ne spát stejně jako dospělí, když ani ti dospělí to pak ráno nedávají. - natož děti, které mají pak kruhy pod očima jak tenisáky.
Připadám si jak nějaká vadná, že můj syn chodí brzy spát, ale když jsem ho dávala později jeho imunita mi za to pěkně "poděkovala" a syn byl dost náchylný k nemocem a pořád marodil. Ale co jsme upravili spánek dřívějším usínáním, tak se jeho zdravotní stav zlepšil o skoro 50 procent.
Jak jste na tom vy?
@bamishop myslim, ze je uplne jedno jak to clovek dela. Pokud budi deti za kazdou cenu kazdy den v 7, tak je to na palici at to dela jakkoliv. Vzdyt to dite muze treba v noci spatne spat, nebo byt proste unavenejsi a potrebuje si 2 hodinky prispat. Kazdy den je jiny. Stejne jako se kazdy den vsem nechce chodit spat stejne, protoze jsou treba min unaveni nez obvykle
Jé, tak to by mne některé zakously, můj přirozený režim je jít spát tak ve dvě ráno a vstávat před polednem. Manžel je taky typická sova, tak doufám, že děti budou aspoň trochu po nás a nechají nás o víkendech dospat. Do práce vstávám před pátou, což je pro mne jako sovu hluboká půlnoc. Brzké vstávání o víkendu tudíž nehrozí.

Já tedy nechápu co řešíte - potřebujete ujištění, že to děláte správně a jiní špatně? Pokud to máte nastaveno a vyhovuje to synovi, tak to tak mějte. Každé dítě je jiné a vyhovuje něco jiného. Proč by ale jiní rodiče, co to nemají jako Vy, měli být nezodpovědní? To mi tedy přijde jako nehoráznost.
Syn je nespavec, jako 3měsíční mu stačilo 2x3hod. v noci a 2x20min.přes den, takže když teď (7let) chodí během školy spávat mezi 21-22:00 tak jsem šťastná a budí se až po 6:00 :D Teď o prázdninách klidně řádí do tmy na zahradě a chodí spát po 23:00, ale to pak min.do 7:00 spí 🙂 Dát ho v 20:00 spát, tak mi tu ve 3 skáče po hlavě :D Holt, každé dítě je jiné, taky bych občas uvítala, aby byl "spáč"...ale co s tím nadělám, že? :D
@japona Jo, já si taky myslím. Problém spíš je v tom, že nevyspale matce to moc nemyslí a mě osobně to trvalo asi měsíc, než mě došlo, že bych taky nemusela dávat dítě spát v osm, aby mě nebudila v pět ráno a že to, že já jako dítě chodila spát v sedm a vstávala v devět prostě není směrodatný😉
Mám dvě holky, jedna devět a druhá skoro pět let, a dávám je spát mimo školu max do 20 hodin a při škole hned po večerníčku. Chci mít večer taky svůj klid a hlavně děti nějaký režim.
Moje děti 4,5 , 3 a 19 měsíců, ukládáme ve 20.00 - 20.30, usnou sami až před půl desátou a vstávají před šestou. Je Jedno, jak je člověk přes den uštve, i kdyby měli jít spát v jednu, stejně ráno vstanou 🙂 Teď ještě přibude nové miminko a já si budu zvykat na hodinu spánku v kuse, už pro mě dokonce chodí pes, abych si šla s ním v devět lehnout :D
17m vstava v 7, siesta pres obed 1-1,5 hodky, vecer jde spat v 19:30-20:00 jak si zacne mnout oci, jde do postylky, dostane mliko a sama hned usne
@shine2015 no ja kdybych nechala synovi takovou volnost aby sel spat kdy on chce,tak bych zaprvé vecer nic neudělala a rano tahala vlastni mrtvolu,protože sama mam za poslední dva roky po čtyřech potratech problémy se spaním a beru leky na spaní v určitou dobu a musim chodit pravidelně spát kvůli tem lekum,takže si nemůžu dovolit,aby syn usinal až si sam vzpomene. Nehledě na to,že on si nevzpomene,lital by,dokud by neodpadl na místě. Do koupelny by taky nesel,ani by nevečeřel,je po mně v tomhle,ja lítala jako děcko úplně stejně a v jeho věku jsem musela chodit spat v sedm po večerníčku. Pamatuju se,že naši taky chtěli mít večer pro sebe a kdyz sem neusnula včas,tak mi taťka nadával,navíc jsem byla noční sova. Nehledě na to,že jsem hodně stonavala a syn stona taky.Doktorka nam poradila,že základem je zdravy spánek,ze na tom stojí imunita a nedostatek spánku způsobuje její oslabeni.Coz jsem vedela i bez ni. Ale tehdy mel syn právě volny režim,dala sem ho spat,az sem na nem videla,ze je vyrizenej,pak se vztekal,byl protivnej,pretazenej,nemohl zabrat a hrozne marodil,každý mesic 14 dni. Kruhy pod očima,unaveny,nepribiral na vaze,rostl pomaleji nez jeho vrstevnici. Ale co sem mu upravila spací rezim a jsem dusledna,tak chodí pravidelně a je o moc zdravejsi- letos mel jen jednou antibiotika. Mimo to dohání výškou sve spolužáky a rychleji přibírá,sice porad vypada jako prvňáček,i když už jde do 4.třídy,ale jen za poslední rok probral 3kg,kdežto při nerezimu pribiral 1kg tri roky a pak za jednu nemoc vážnější během 14 dnu zhubl 2 kg a pak to nemohl dloooouho nabrat. Hilt každý dite je jiné a každé ma jinou potřebu spánku. A každý řidič at si sahne do svého svědomí jestli dava dite spat jak to vyžaduje stav jeho dítěte. Nikoho tu nechci přesvědčovat,pouze jsem tu diskuzi zavedla,abych věděla,kolik rodičů dodrzuje s detmi rezim a kolik ne.Muj názor je ten,ze deti potrebuji pravidla a rezim,protoze to budou mit všude a jednou se jim to bude hodit,ze respektuji pravidla,protože o ve škole je musi dodržovat,jinak by se z nic učitel nebo učitelka zblaznil/a. A to stejné budou mit i v dospělosti v práci. Takže je to pro jejich vlastní dobro v mnoha směrech,ale jak rikam,je to muj názor a každý muze mit názor svůj,tak to neberte,ze vám ho vnucuju holky 🙂
@anicka1211 Spise si myslim, ze jste "nestastne" formulovala uvodni prispevek. Napsat, ze rodice deti, ktere litaji vecer venku, jsou nezodpovedne??? Proc by meli byt nezodpovedni? Je to sand kazdeho vec. Pokud vidim, ze dcerka je spokojena, kdyz jde spat vecer pozde a rano vstava take dele, tak s tim problem nemam. Ja taky chodim spat bezne kolem 3,00, tak si s ni rada pospim do tech 8,00. Nekdo je proste skrivan a nekdo sova. Pokud vidite, ze synovi spanek pomaha, tak neni co resit a je to preci super, ze ma takovy rezim. Moje dcerka ma take rezim - to, ze chodi spat dele, neznamena preci, ze ho nema.
@anicka1211 No víte co, podle mě děti potřebují hlavně, aby měli jejich rodiče hezký vztah, vyrůstali v harmonickým prostředí. A i to považuji za každýho věc. Chápu, že jste měla se synem trápení, ale podle mě řešíte blbosti🙂
@kaja2016 no asi je to blbost.Jen mi proste vadilo,ze se mi rodiče deti v mem okolí divily,ze musi syn domu,ze je jeste brzy a pred synem,který samozřejmě hned stavkoval na svůj rezim. Proste mi podryvali autoritu pred dítětem a to se nedela,nemam to rada a myslim,ze zadny rodic.Jak tu padlo mnohokrát je to každého vec,kdy sve deti dává spát. Ja jim taky nehlídám čas a nechodím říkat,ze mají sve deti uz zahnat domu a do postele.Jinak syn vyrusta v harmonickem rodinném prostředí🙂.
@anicka1211 Moc to resite - muj nazor. Bydlime na vsi a "autoritu" mi tu podryvaji sousedi denodenne. Dcerku tahaji na prochazku nebo do hospody (na hriste). Kdyz reknu ze ne, tak mi pred dcerkou zacnou vysvetlovat, proc by mela jit nebo mne premlouvaji. To patri k zivotu 🙂 Tak to berte tak, ze kdyz si stojite tvrde za svym a synka do te postele zazenete, tak si tu Vasi autoritu vlastne upevnujete .....
@anicka1211 píšete v úvodu ze vám to přijde nezodpovědné nechat běhat decka venku po 20h .... a pak i v dalším příspěvku cosi o rodičích atd
Já moc nevěřím tomu ze vaše dítě je zdravé protože chodí spát přesně v 19h nebo 20h to už je je jedno......
Spis si myslím ze hodne rodičů uvítá večer klid a tak nazene decka do postele.....
Ale mě je úplně jedno jak to kdo má .... jen se nebudu přizpůsobovat lidem kolem a kvůli tomu ze by Pepíček od vedle chodil spát ve 20h tak já nebudu nahanet svoje spokojeně deti domu....
A upřímně moc nevěřím ze by se matky do vás navázaly a diktovaly vám ze nemáte dávat děcko spát....pokud jen pronesou to je Škoda ze Honzík musí domu, tak mi to přijde normální a ne jako podrývani autority.....navíc každý s vámi nemusí souhlasit a říci nahlas svůj názor neznamená podryvani autority....
Podle mě to zbytečně řešíte ... sice píšete ať si to má každý jak chce ale podle mě to tak v sobě nemáte 😉
@shine2015 taky chceme mit vecer klid a taky davame deti (1.5, 5 a 6let) spat brzo, my sme skrivani, nebo prinejmensim nase deti jsou, takze u nas to je i potreba, kdyby mohly, vstavaj za svetla, vecne nejakeho mrnocha od 4 vyhrivam u nas v posteli, aby nevzbudil vsechny a fakt je sumak v kolik je dam spat, vstavaj furt stejne a ja je rozhodne nebudim. Ale nemam potrebu komentovat ostatni a kdyby ostatni pred detma komentovali, ze jdou brzo spat, tak by mi to teda silne vadilo, protoze to samozrejme to dite jako podryvani autority vnimat bude a je vcelku jedno, jak to dany rodic myslel, protoze dava diteti zaminku protestovat proti rodici a hlavne to to dite zacne mrzet. U nas je to tak, ze kdyz dcerky necham, tak budou litat jak prdle, cim unavenejsi tim hyperaktivnejsi, a pak jsou jak odjisteny granat, snadno podrazdene ci plactive z pretazeni a pak uprostred hrani usnou jako kdyz vypnes vypinac naprosto kdekoliv ... Osobne u malych deti nemam rada, kdyz nemaji rezim, nemyslim si, ze je to pro ne vhodne, ale to je kazdeho vec, za cizi deti zodpovedna nejsem, jen za ty sve. A hlavne vychazim z mych deti, ktere kdyz pravidelny rezim nemaji jsou rozladene a vzhledem k tomu, ze jsou mnohem akcnejsi nez okolni deti, i kdyz jsou odpocate natoz kdyz jsou unavene, tak pak jsou i hur zvladatelne, protoze samy casto pak nejsou schopne vubec ovladat svuj temperament a misto vychovanych deti tu pak prede mnou stoji vztekle tvrdohlave priserky, ktere se bud porvou jako kone nebo ztropi vzteklou scenu, na jejimz konci ani nevi co se deje... Takze hezky spat do 8, co 3 hodiny je nechat vyluxovat talire a mam tu spokojene kudrnace a ze me by vyhovovalo co tu popisujes maximalne, volny rezim jit spat podle situace, nesnasim stereotyp, ale nebudu pak litat po doktorech a nalepkovat deti, ze maji adhd nebo jim dokonce davat medikaci jako nekteri v mem okoli, kdyz vim jak je zvladnout i bez toho...
@bamishop však ať si to každý děla jak uzná za vhodně.....naše zejména starší dcera vydrží od rána klidně do půlnoci běhat skákat na trampolíně plavat a jet klidně 25km ale vím když ji řeknu ze půjdeme spát ve 21 tak půjde....
Každopádně já to jako podryvani autority neberu a klidně bych svym dětem řekla (a v něčem jim to i říkám když se ptají proč to mají deti jiné to a to a to) ze každý to má jinak..ze záleží na rodičích jak to mají udělají vymysli nebo nastaví a ze každý děla co sk mysli ze je nejlepší pro svoje deti......a pokud toto bere kdokoliv jako podryvani autority tak si myslím ze by si měl začít obrnovat zvykat protože vše má každá rodina jinak a deti se budou ptát nejen na spaní ale i na ostatní věci....a těžko bude kdokoliv komukoliv diktovat vo má a nemá říkat....a upřímně přijde mi to jako drzost chtít po mě abych svým dětem když se zeptají proč musí Pepíček domu nemohla říci protože maminka jeho to tak chce...
a pokud by mi někdo řekl zůstaňte tady proč musíte to a to a to tak na to je jednoduchá odpověď protože my to máme takhle 😉
@shine2015 u nas se chodi domu na veceri, ne na spani nastesti. Tvym detem lze neco vecer vysvetlovat, jsou asi sovy, takze jsou jeste pouzitelne, ve stejne situaci jako jsem ja vecer ty budes pravdepodobne rano, pokud je probudis treba v tech 6, protoze proste musis, i kdyz sly predtim spat v 10 nebo 11, jen u toho nebudes mit ostatni rodice, co budou svym detem vysvetlovat proc tve deti musi dnes v tech 6 vstavat, kdyz oni muzou jeste spat, takova situace se ti denne stavat nebude... Jinak nikdo nerika, ze to detem nemuzes vysvetlit, ale taky muzes byt taktni a proste rict povime si to za chvili a az to dite s mamou odejde, tak to svemu diteti vysvetlit. Ja to tak delam ohledne veci, kde me deti jsou ty v pohode a jine by nebyly, takze brat ohledy na ostatni mi prijde normalni a kdo to nedela mi prijde tak maximalne nevychovany, je jedno jak to kdo ma, dulezita je ta vzajemna tolerance a respekt a to dnes v podstate chybi...
@shine2015 jen jeste koukam, ze to zni dost blbe, nesnazim se napsat ze si nevychovana, pisu to obecne, taky vsechno detem vysvetluju, jen se snazim napsat, ze jde i o tu formu a ze u nas doma se tem situacim, kdy uz je to s detmi na hrane jednoduse vyhybam, protze lidi a nemyslim tim zrovna tebe, dnes taktni moc nejsou
@bamishop mě tvůj popis nevadí - však ani já to nemyslím zle vůči tobě...js to beru i z hlediska jiného - mě se nestane ze to bude u spaní ale muže to být u jiné věci - například moje dítě bídě chtít něco co já nechci koupit a uvidi to v košíku u jiného dítěte - jeho máma muže říct klidně před mým deckem cokoliv a mě to je jedno - například nekupuj i brumiky přijdou mi zbytečně sladký hnusny olejovaty jedovatý ... a když dítě vedle ho má v košíku a maminka mu řekne něco ve smyslu no ne všechny maminky kupuji brumiky.. tak já to klidně svým dětem vysvětlím ze si proste myslím ze nejsou zdravé ze je z toho pak bolí bříško a místo toho jim koupím neco jiného ... tak to neberu jako podryvani autority od té matky....a moje deti to vezmou....já nevím já s nimi jednam ve všem narovinu ....proste nechci aby jste to jedli aby vás nebolelo bříško....
A jsou i jiné situace než jídlo nebo to ze běhají venku večer a nejdou domu...
Já to neberu od druhých jako nevychovaniost ale jako jejich věc a ať si dělají co chtějí....
Já svým dětem říkám narovinu i když to jsou věci ze proste nechci aby jste tohle dělaly měly chovaly se tak a tak ze sk myslím ze to není tak správně a každý se snaží dělat pro svoje deti věci co jsou správně.....hotovo tečka....proč musí mít moje dítě tepláky a mikinu a vedle Janička má jen šaty bez rukávu??? Proste mi přijde ze je zima s šaty na hřiště teď mít moje holky nebudou...nechají si je až půjdeme do města bude lepší počasí a hotovo...
Je spousta situaci...a nemůžeš chtít po druhých aby drželi pusu a krok jen proto ze ty to mas jinak... a navíc pokud ti ze někdo někde něco placne - na tom se ti přece nemůže hroutit autorita nebo výchova 😉 To by ses pak mohla kdykoliv bát ze někdo něco řekne a tvoje dítě té odepise...
@bamishop mame to naprosto stejně a myslím si, že je to správně🖒teď v pátek jsme byli u sousedů na návštěvě a 4 leťáka jsme vyjimecne nechali lítat do desíti na zahradě s jejich synem🙂 spat šel kolem půl jedenácté a rano v 5.45 už strašil 🙈přes den pak byl na zabití, do normálu se hodil až po poledním spánku...
Pravidelný režim má hodně do sebe, ať si každý udělá po svém,ale nám se u všech 3 děti osvědčil🖒Jistě, večer samozřejmě chceme mít klid, trochu času pro sebe,nebo na práci. To je
Snad naprosto normální 😉
Nechat dítě řádit venku do blba je přeci taky o pohodlí rodičů... u nás v ulici si v tom někteří přímo libují, naposledy jsem zahledla jak si tyto děti krátí čas tim, že se rozjedou na kole a narážejí do sousedovi (jsou na dovolené) do garážových vrat😡 případně ještě chodí zvonit na zvonky a zdrhají...
@shine2015 ja s tebou plne souhlasim, jen se ti snazim nastinit, co se pani deje a proc to tak vnima, coz neznamena, ze se nemuze zaridit lip, svet se ji urcite neprizpusobi. Ono kdybys mela sve deti budit za stejnych okolnosti jako pani dava syna spat, tak rozhodne nadsena nebudes, ale tobe se to nestane, v pokojicku cizi lidi a deti asi moc casto nemivas a pokud ano, vstavaj vsichni nastejno, nikdo tve deti tahat z poslete driv nez druhe nebude. Ale jiste za takovych okolnosti jedou tve deti po ranu na presmoc, stejne jako jeji syn jede napresmoc vecer a to jsou ty doby, kdy je s ditetem tezke se domluvit autorita neautorita. My se jako rodina musime vecer ochuzovat zvlaste na dovolenych, aby druhy den nebyl katastrofa, protoze nase deti se proste nejsou schopne rano dospat a jakmile jsou unavene, je skoro nemozne je uspat, fakt usnou az kdyz se umlati a pak telo vypne. Ty mas s detmi asi uplne jine starosti, tipuju, ze s tim vstavanim, ale stejne si myslim, ze asi nebudou mit unavene problem pres den zabrat, kdyz budou potrebovat... Zase asi nemas moc volnych veceru s manzelem bez hlidani, to my mame kazdy. A tezce nezavidim rodinam, kde je kazde dite v tomhle jine, svagrove syn usina v 8, dcera o pulnoci, ted u nich nejsou rodicovske dovolene, od pulroka syna chodi do prace, u holky dokonce od jejich 3 mesicu a maji problem to davat, usmernujou obe deti co se da a my sme teda taky byli hotovi, kdyz sme tam byli na navsteve, priste radsi mit vecer svuj klid na hotelu a pres den byt s rodinou 😀
@zuzineckah tak já nepsala o vypusteni deti ven a nezajímá mě co dělají...psala jsem o svých 3 detech a o tom ze když večer jsou venku a normálně si hrají neženeme je domu neb je už čas prázdniny ne prázdniny....
Ale ať si ti každý děla jak chce - to je fakt na každém jak si to zařídí a jak to chce mít a má.
@bamishop já když půjdu a polozim je v devět večer tak ony usnou ale já je tam primárně nezenu když vidím ze se baví.....a kdyby byly pretazeny tak to víš ze spát půjdou....
Každý si to musí podle sebe a svých deti.... nám to takhle vyhovuje a deti hlídat nenechám - jen vyjmecne...a čas si na sebe taky najdeme 😉
@shine2015 já nenarážela na tebe ⚘ napsala jsem priklad toho jak může vypadat večerní "hraní" některých dětí, konkrétně v tomhle případě jde o caparty věkově 5-8 let... jejich rodiče nejednou sedí na horním konci ulice u sousedů a myslí si, jak je mají pod kontrolou 😒

@bamishop Aha. Tak to naše holčička chrní třeba do 9.00 hod. Pamatuji si, že moje děti byly taky spáči, budila nás pravidelně až pošťačka a jednou jsme zaspaly zubaře od 10 hodin. 🙂 Všechny jsme sovy.